Jag får ofta frågor om hur jag sminkar mig – val av rouge, läppstiftsnyanser och sånt där. Så här kommer inlägget med hela min sminkrutin. Jag har gått över nästan uteslutande till Jane Iredales smink sista halvåret. Deras filosofi är att smink ska vara vårdande så att det hjälper istället för stjälper huden. Smink kan ju faktiskt vara något som ställer till det. Täpper till porerna, skapar orenheter och ibland också allergiska reaktioner. Allt det här har Jane Iredale jobbat aktivt med att undvika. Tre av de vanligaste problemskaparna i smink är artificiella parfymämnen, artificiella färgämnen och artificiella konserveringsmedel. Och inget av det finns i Jane Iredales produkter

Så här grundligt sminkar jag mig inte när jag jobbar hemma (då sminkar jag mig oftast inte alls) men däremot när jag ska till stan, gå på något möte eller bara vill se lite extra fräsch ut. Det är ingen festsminkning utan en lite mer påkostad vardagsmakeup och den brukar gå på tio minuter! Hela den här sminkrutinen finns också filmad och ligger uppe på min instagram-tv – ifall du vill se den där.

Det här är vad jag använder till min bas nu när det blivit kallare och min hy är torrare.

  1. En flytande foundation är bra när man är lite torr. Beyonde Matte Liquid Foundation (nyans M4) lägger jag över hela ansiktet. Trycker ut en klick på handryggen och använder blending/countouringborsten för att få färgen jämn och fin. Konsistensen är otrolig. Som alla Jane Iredales produkter är resultatet väldigt naturligt – men vill man ha det mer täckande kan man bygga upp färgen genom att applicera fler lager.
  2. Efter foundation penslar jag concealern Active Light (nyans no.5) under ögon, runt näsvingar, mungipor och nasolobiallinjerna. Överallt där det är lite mörkt/rött. Sedan använder jag samma borste som till foundationen för att jämna till det.
  3. Jag ÄLSKAR mitt cremerouge Glow time Blush stick i nyansen Glorious. Perfekta färgen till min hy. Jag duttar på lite med stiftet högst upp på kindens “äpple” och sedan arbetar jag ut det mot sidorna – aldrig in mot näsan.
  4. Countouring i lightversion är min melodi och jag har countoure-kittet GreatShape i nyansen Warm. Jag tar en smalare pensel och doppar i den mörkaste färgen. Sedan sveper jag försiktigt under kindbenet in mot hårfästet och sedan vid ögonbrynsbenet in mot tinningen. (Det är lättare att förstå hur när du ser min video) och så blendar/suddar jag noggrant så att det inte syns några skarvar.
  5. Så avslutar jag med det magiska highlightersticket Glow Time Cosmos som jag applicerar högst upp på kindbenen och litegrann vid överläppens kant innan jag använder fingrarna för att arbeta in det och få bort tydliga linjer och skarvar.

Efter detta är det dags för ögonmakeupen. Jag använder mig av borsten Crease när jag arbetar in färgen, och för att skydda mitt smink mot nedfallande ögonskugga brukar jag lägga en bit papper under ögat när jag sminkar mig. Visar på filmen hur jag gör.

6. Jag använder GreatShape Eyebrowkit för att forma ögonbrynen och hålla dem på plats och addera lite färg i luckorna. Jag har ju gjort ett brow lift på salong i höst och därför är det här en ganska smidig process.

7. Sedan går jag över hela ögonlocket med den ljusaste färgen i ögonskuggekittet Naturally Glam. Därefter använder jag den lite roströda färgen i ögonbrynskittet (nr 2 från höger på bilden ovan) och penslar över ögonlocket och in i ögonloben. Sedan avslutar jag med den mörkaste nyansen (nr 1 från höger) längs med franskanten. Ibland använder jag också en smal pensel för att fånga upp färgen och måla dit den som en slags suddig eyeliner). Jag lägger alltid lite extra tid på att blenda ihop skuggorna för kung och fosterland, för att få bort eventuella skarpa kanter.

8. Så avslutar jag med att böja ögonfransarna och sedan måla på Purelash Mascara. Passar extra bra för känsliga ögon.

Och när allt detta är klart går jag på med läppstift. Läppstift ger min hy en helt annan lyster. Jag kombinerar oftast två olika läppstift. Alla läppstift ni sett på mig i sommar är en av dessa nyanser – eller en kombination av dem: Jessica och Gwen, Triple Luxe Long Lasting Naturally Moist Lipstick

9. Den högra nyansen Jessica målar jag över hela läppen och biter sedan av på lite papper.

10. Därefter applicerar jag lite Gwen vid amourbågen och mitt på nederläppen och så blendar jag med fingrarna. Överskottet från fingret duttar jag på kinderna och suddar ut. På det sättet knyts läppar och kindernas färg ihop på ett bra sätt.

Allra sist gör jag ett knep som bloggläsaren Pia lärt mig för att få makeupen att se mer naturlig ut (som att man bara råkar ha en helt fantastisk hy utan ansträngning) och det är att måla i de födelsemärken man råkat sminka över. Jag har ju flera synliga födelsemärken i ansiktet och med lite brun ögonbrynspenna i nyansen Retractable Brow Pencil Dark Brunette fyller jag i färgen på dessa. Sedan är jag good to go!

Hejhopp så här blev resultatet och har du några frågor om sminkrutinen så tveka inte att skriva!