I våras fick jag den fina förfrågan om att illustrera Röda Korsets julklappsetiketter. De är en anrik jultradition – etiketterna har funnits sedan 1920-talet och säljs varje jul till förmån för Röda Korsets verksamheter. Hela 250 000 ark trycks upp. Tror du jag blev nervös? Ja, fruktansvärt nervös men mest otroligt hedrad. Självklart tackade jag ja!

En varm junidag satte jag igång med arbetet och det var först lite svårt att få julkänslan att infinna sig. För att få en uppfattning om vad jag ville göra började jag med att titta på tidigare års juletiketter. Jag ville lägga mig en bit ifrån det som gjorts senaste åren eftersom många etikettköpare är trogna kunder och då vill jag ju att de ska få något som känns nytt. Fast i gammal stil då – det är ju det jag gillar!

Jag uteslöt därmed genast polkakäppar, rådjur, tomtar och överdådiga granar. Istället gjorde jag några hastiga skisser på juliga saker som kanske inte är de mest ikoniska, typiska julgrejerna – men som ändå känns jul. Som en bullig kulljusstake, ett par stickad vantar, en novemberkaktus och ett par skridskor. Som ni ser fanns det andra förslag också – men jag valde de sex motiv som jag gillade bäst. Jag ringde till syrran också och bollade innan jag beslutade mig helt.

Jag målar som alltid på akvarellpapper med gouache och akvarellpennor (här har jag skrivit mer om hur jag gör när jag illustrerar) och det brukar bli många, många skisser innan jag är riktigt nöjd.

Här ser ni skridskoillustrationen under utveckling…

Och här ser ni de färdiga etiketterna! En plåt pepparkakor med kristyr, en julgransgren med gammaldags pynt, stickade vantar, en novemberkaktus, skridskor och en bullig kulljusstake. Sex olika etiketter samt en krans jag målat som fungerar som ett brevmärke. Alltså ett frimärksliknande dekorationsmärke avsett att fästas på försändelser. Det kan placeras bredvid det riktiga frimärket eller användas för att försluta brev.

Så glad att jag fick äran att göra detta. Och så lättad att nu ha det gjort – för det var en stor anspänning för mina nerver. Jag är ju van att illustrera för mitt eget höga nöjes skull, men inte på uppdrag av andra.

Eftersom jag vet vilket viktigt arbete Röda Korset gör så vill jag förstås tipsa om att du kan köpa dem på Röda Korsets hemsida. För 60 kronor får du en uppsättning som innehåller 18 etiketter, plus 36 brevmärken och 33 sigillmärken. Du kan också prenumerera på etiketterna och då får du dem i lådan varje år! Om du redan är månadsgivare till Röda Korset får dem automatiskt i brevlådan som ett litet tack!