
Dags att ta rätt på de sista äpplena. Jag bestämde mig för att göra äppelmust. Jag har ju ingen sådan där praktiskt mackapär till fruktpress som man kan använda utomhus.

Jag tog istället fram min råsaftcentrifug och körde äpplena genom den

Ulf ville vara med och hjälpa

Han fick smaka saften och riste i hela kroppen av hur sur det är. Inte som äppeljuicen man köper direkt…

Jag kan varmt rekommendera att pressa äpplena i en råsaftcentrifug om du gillar att…
-Svära
-Spilla
-Diska
-Pausa för att torka ännu mer spill
-Få stopp i avloppet
-Få en hjärnblödning av ansträngningen
I annat fall är det bättre att köra äpplena i enpraktiskt mackapär till fruktpress som man kan använda utomhus.

Alltså det är inget fel på råsaftcentrifugen i sig. Men den är ju gjord för att hantera mindre laddningar. Att pressa kilovis med äpplen kräver ideliga pauser för att diska och tömma alla delar.
Men nu har jag min äppeljuice i alla fall. Jag hällde den på flaskor fyllda till 2/3 och sedan stoppade jag dem i frysen. Utan socker eller pastörisering och sånt där. När jag vill dricka tar jag bara fram en flaska och ställer i kylen tills den tinat. Jag kommer prova göra glögg på den till jul och använda som bas till smoothies framöver.
Strunt samma att jag blev utbränd på kuppen och måste sjukskriva mig i en vecka efteråt.
38 svar
Hmm. Jag gillar att svära.
Kanske värt att prova detta för att provköra min vokabulär. 🙂
Men det SER ju så trevligt ut på bilderna🤪
😅😂 Jag älskar när du är så ärlig med hur jobbigt vissa saker är. Ser ju så romantiskt ut på bilderna..
Men nu har du din must. Kanske njuter av den extra mycket i vinter dessutom när du minns vilket jobb det var att få till den.
Tack för att du förgyller vardagen med dina texter och bilder.
100% igenkänning på detta.
Jag brukar stå ute med min liknande maskin och spola av delarna med trädgårdsslangen emellanåt. Så svettigt, sockrigt, kladdigt och jobbigt. Men gott efteråt! 😵💫😂
Kan man frysa in flaskor?!! Ingen risk för kraschbom?
Såg gott ut iaf.
Så länge du inte fyller fullt utan lämnar plats för innehållet att expandera så är det lugnt.
Tack!
När jag har gjort mindre satser äppelmust har jag rivit äpplena i matberedaren och sen pressat genom duk. Det blir JÄTTEKLADDIGT det också men jag tror lite lättare än så som du gjorde. Jag tog däremot inte sådär fina bilder:)
Nej råsaftcentrifug är riktigt jobbigt till äpplen. Segt skum får man också. Ett år fick vi låna en kross och en fransk ciderpress av vänner, och så lätt det gick att göra must, och så klar och fin den blev! Att skaffa egen är nog dock bara värt det om man har mycket frukt och mycket plats att förvara på.
Åh! Jag svär bara när jag övningskör. Min stackars handledare(maken) blir typ gråblek av min vokabulär. Har lyckats hålla mig från svärord när jag handskas med råsaftcentrifug.
Såg först på bilderna och tänkte ”Borde bli mer av en sån person som saftar och syltar”. Sedan läste jag texten och minns varför jag inte är en sån person. 😁 Tack för ärligt inlägg!
Råsaftcentrifugen går fint att ta ut utomhus också! Förlängningssladd och nära vattenslangen att spola av med bara. Så slipper man mkt av det jobbiga!
GENI! varför tänkte jag inte på det här? Suck
Till nästa år så!
Hur kan man hälla ur resterna i slasken? Man lägger det i matfallssorteringen. Har inga problem med råsaftscentrigugen. Använder varje dag och det blir rutin.
När man diskar hamnar det ju i slasken. Eller hur gör du med det?
Jag brukar skölja och hälla i ett durkslag, efter att vi fick ett megastopp lärde jag mig den hårda vägen.
Ser gott ut! Till smoothies har jag skippat allt finlir. Jag kvartar äpplena och fryser in med skal och kärnhus (men utan lilla kvisten). Med en rejäl mixer märker man inte av kärnorna och det blir kallt och gott! Just nu är jag besatt av Portionen under tians Äppelkakesmoothie. https://undertian.com/recept/appelkakesmoothie/
Tack för tipset =). det ska jag testa nästa gång
Äppelkärnor innehåller cyanid och är väl inte bra att äta? speciellt inte krossade. Sväljer man dom hela frigörs ingenting. Fast små mängder är kanske inte så farligt.
Älskar riktig must 🥰
Men vi lämnade in äpplena till Tavelsjö musteri o det fungerade hur bra som helst och så sparade vi svordomarna till ngt annat 😂
Jag har låtit dem klyftade dra i vatten och citronsyra och sedan kört klyftor och vatten genom saftmajan. Inte så tokigt!
Vi körde i råsaftcentrifug också men fick SÅ mycket skum som la sig som ett lock på den klara juicen och var omöjlig att få bort allt av. Tog bort så gott det gick och sen när flaskorna hade stått till sig blev det ändå massa fällningar kvar 🙄 Hur gjorde ni med detta?
Jag delar äpplena och lägger i vatten med lite askorbinsyra. Sen kör jag genom råsaftcentrifugen ner i en bunke. Tillsätter lite askorbinsyra eftersom så att det inte mörknar. Tar bort värsta skummet direkt. Sen silar jag saften genom allt finare silar för att avsluta med silduk. Fryser in i (plast)flaskor.
Å så skönt å höra att även du kan tycka det är mycket jobb och inte alltid så enkelt som planerat! Är det oftare så tro än vad vi fattar…? Jag blir alltid förundrad över hur enkelt allt är, hur snabbt du gör allt men är trots det avslappnad. Jag tycker mig inte alls hinna slänga ihop en sylt på 20 min efter jobbet å då har jag enbart ett barn…
Du är så härligt ärlig!
Tack, då vågar man alltså frysa glasflaskor. 🙂
Äppelmos (och allt annat) går också jättebra att frysa in i glasburkar. Tänk bara på att inte fylla ända upp.
Hahaha 😄😆😀🤪 Tack för att du bjuder även på eländet i livet!
Varm hälsning Greta
Hahaha!!! Återigen, verklighet! Men harmoniska bilder 😉
Jag gjorde EN flaska som present förra hösten. Sen dess har råsaftcentrifugen stått och skämts. Äpplen verkar asjobbigt att köra i den, vad ska man använda den till?
Vi har kört sönder 3 råsaftcentrifugar på det där sättet. Visserligen gick det fint att byta centrifugen, de ska hålla för äpplen, men man lessnar på att åka och byta dem. Nu gör vi majad äppelsaft istället, funkar också.
Hej Clara!
Älskar din blogg, den är som lördagsgodis och snask – man vill bara ha mer för varje bit! Bara lite nyfiken på bakom kulisserna… Antar att du använder självutlösare? Blir så fina bilder på er när ni jobbar i köket! Kör du då på auto-läget på kameran eller hur hittar du rätt fokus?
Kram! /Natalie
Kan tipsa om att köpa en saftmaja ( brukar finnas begagnade på loppisar ), helt suveränt. Bara att skölja o klyfta äpplena med kärnor o allt – vill man så kan man sockra lite bland äppelbitarna.
Sen är det bara att tappa upp direkt på flaska från slangen👍
Jag läste på Sara Bäckmos blogg hur hon sparade och rengjorde mjölkförpackningar med skruvkork för att sen hälla must och sånt i. Och så lägga i frysen.
Och jag provade, det fungerade bra. Kanske inte lika snygg som flaskorna.
Hösten efter det där året då alla fick juicemaskin i julklapp, ni vet, skulle jag köra vår skörd på typ en pappkasse äpplen, genom råsaftcentrifugen. Redan efter fyra äpplen hade vi ett stycke kökselektronik mindre att leta förvaring till, och det var ju iofs positivt. Röken i köket gick också ganska snabbt att vädra ut. Sen dess har det blivit äppelmos i platta paket i frysen istället. Juice blir billigare att köpa, helt enkelt.
Har du köttkvarn använd den istället!
Här kör vi alltid i den, den tål mer å behöver inte spolas ofta
Om du vill svära och slita så köp en juicepress för utomhusbruk. Dessutom får du en väldig massa mycket blöt äpplemos att slänga. Mycket slit för väldigt lite juice.