Jag har sett fler än en mammainfluenser skriva om vikten av egentid med sina barn. Och sedan tar hon med sig sin sexåriga dotter på typ spaweekend. Bubblar, äter ute, går på bio och shoppar. MED ETT SMÅBARN! När jag tänker på egentid med barn tänker jag på att gå en egen promenad eller att spela fyra parti UNO utan att några småglin kommer och stör. När jag tänker på en spahelg däremot – då drömmer jag om att göra det med en väninna.
Men föräldraskapet har blivit en så bisarrt stor business idag. Från plusset på stickan till studentbalens överflöd är det dyrt dyrt dyrt. Påkostat och omständigt. Är det influencernas fel? Är vi för inspirerade av hur man gör i USA? Har svenskarna fått för mycket pengar? Jag sätter en hunka på att det är allt det här sammantaget. Ta babyshowers som exempel. Jag har inte en enda vän som haft en sån i verkligheten. Däremot ser jag det jämt i sociala medier där det verkar vara standard. Allt fler ordnar också gender reveal-party där man under stort ståhej ska avslöja könet på barnet. Med specialbakad tårta med rosa fyllning eller ballong full av blå konfetti. I mitt stilla sinne undrar jag hur man ens orkar kalasa så många gånger under en graviditet?
Min vän som bor i ett område med många höginkomsttagare blev förvånad när hon hörde vad mina barn brukar ge och få i present på barnkalas. En vanlig gåva kan till exempel vara en inplastad serietidning med en liten leksak. Men när hennes barn har kalas kommer kompisarna med dyra plastdjur från Schleich eller byggsatser av Lego – ofta sånt som kostade 200 – 300 kronor. Och då känns det ju urdumt att inte ge något lika fint tillbaka. Så även om hon vill hålla det enkelt kan hon inte, utan att göra det socialt konstigt för sina barn.
Och på tal om dyra presenter. Är det inte sjukt det här med pushpresenter? För några år sedan var det ett okänt begrepp men nu refererar influencers till det som någonting självklart? Ja jag säger influncers eftersom jag aldrig hört någon prata om det i verkliga livet. Men är inte det en så himla konstig föreställning om verkligheten? Som att familjer i allmänhet kan unna sig något dyrt och lyxigt när de precis fått barn och ska börja leva på föräldrapeng? Vem har gott om pengar då? Varför ska mamman förvänta sig en diamantring eller en dyr väska av sin man? Jag fattar verkligen inte. Önska er delad föräldraledighet istället!
Gåvor och omtanke är förstås inte fel men skalan på dem gör mig helt matt. Varför inte ta med en form lasagne, en vetevärmare och en blomma till en nyförlöst vän? Och så kan man ta hand om hennes disk när man ändå är där och bära hennes baby så hon får duscha ifred. Det är kärlek det. Det är vad man behöver när man är ynklig, trött och nyförlöst.
Nu låter jag som en riktigt trist moralkärring. Men det beror bara på att jag är det.
Alla får göra precis som de vill med sina barn. Men jag önskar att fler tänkte på att de val man gör också skapar en kultur för andra barn. Om du skickar dina barn på kalas med dyra presenter gör du det samtidigt svårt för den familj som inte kan ge samma sak tillbaks. Fiskdamm bakom ett draperi känns fattigt när andra barns kalas tar plats på ett lekland och alla inbjudna barn får en påse party favours med sig hem. Och vem vill vara den som kommer med en lasagne och torkar diskbänken hos sin bästis – när standarden för att vara en vännina blivit att ordna en babyshower med blöjtårtor och elva sorters cakepops?
Vi är alla har ett ansvar för vilken kultur vi är med och skapar. I vår vänkrets, bland barnen, där vi bor. Så nu passar jag i egenskap av influencer på att berätta det oerhörda. Att jag varken fått pushpresent eller babyshower. Inte ens en ynka spahelg med min mamma när jag var barn. Och att jag trots dessa försummelser och svåra trauman är en normalt fungerande människa. Tämligen lycklig till och med. Jag lovar. Det går.
(Här finns förresten ett tidigare inlägg jag skrivit om barn och ekonomi)
285 svar
Så. Bra.
Instämmer till fullo.
Så sant så sant Clara! 👏🏼😊
Tack. Fantastiskt skrivet och något som verkligen behövs. Måste det sen vara alla flashiga benämningar på saker som hör till vanlig omtanke och vänlighet. Att lära barnen att ta hand om varandra behöver inte betyda att man ska ge och få saker eller gå på dyr ”lokal”. Man kan ha kul ihop ändå. Då kan alla vara med.
Kram till dig från en mormor.
Elisabeth
Vad är en pushpresent?
Och ja, jag förundras också sv spahelger med en sexåring som avslutas med manikyr och målade naglar. Wtf liksom? Och är tacksam att vår mamma/dotter tid består typ av cykeltur för att hämta paket, och glass på det.
Är så glad att vi håller det enkelt i vår umgängeskrets (jag skriver gärna på inbjudningskort vad barnen önskar sig och att man ska hålla sig typ till presenter under 100 kr).
Javisst, man får göra som man vill, men är man influencer, bör man tänka två tre gånger vad man uppmuntrar till. Inte bortförklara sitt beteende med att följarna ska ”förstås tänka själva”.
Pushpresent är en gåva, ett smycke eller dylikt, man får av sin partner efter att man fött barn.
Ok, tack!
Då har jag väl också fått pushpresenter av min man, buketter när jag kommit hem från BB🙂
Vi fick en bebis, båda gångerna jag pushade 😃 var också väldigt fina presenter ❤️❤️ skämt åsido, min pappa gav en väldigt fin morgonrock till mamma en av gångerna hon pushat. Fin och användbar present i sammanhanget!
❤️❤️Jag går alltid till din blogg när jag vill landa, få kloka ord från någon jag vet har samma värderingar som jag har. Så även ikväll. Så tacksam för det. All frid till dig Clara 🙏
Vil man ha en endring så må man nok starte med seg selv og sine barn. Her er et eksempel: ”Vi inviterer til feiring for vår 4-åring. Dersom alle vipser kr 30,- så kjøper vi et Legofly som han ønsker seg. Dette blir en gave fra alle. Dersom noen ønsker å gi annet så ønsker vi oss gjenbruk” . Hva skjedde? Flere barnefamilier kopierte modellen. Jeg er glad bestemor til 4-åringen og veldig imponert over en annerledes trend.
(Må også føye til at diamantringen som min Mamma fikk av min Pappa da jeg ble født i 1963, den er mitt kjæreste eie. Kanskje særlig fordi vi mistet henne tidlig).
Tycker jag är jättebra, men när jag kom med idén när min son fyllde fyra blev jag utskälld av en mamma som tyckte jag var en dålig mamma o elak mot min son, så kunde man tydligen inte göra, inte en enda av de andra tio mammorna va heller positiva till det även om dom inte sa nåt negativt rätt ut… Istället köptes det egna presenter för 20 kr som gick sönder så fort han fått det… Inte va ja hade i tanke när ja kom med iden men men! 🙂 försöka är ju alltid bra! 😊
Så har det börjar bli i minsta sonens kompisgäng. Jättebra!
Så gör vi när vi bjuder in, det funkar jättebra och många har anammat idén. Så skönt att swisha en liten slant istället för att ge sig iväg och köpa presenter, och också skönt att ungen inte blir överöst av grejer som snart går sönder. Win-win!
Bra idé med sån present-önskan 🧡
Underbart ord! Vipsa👏🥰
Väldigt bra! Jag har alltid gett billiga men praktiska /rejäla presenter. Typ hopprep /spelkulor/böcker arbetshandskar /verktyg /ritpapper osv beroende på barnets intresse. (min yngsta är 18) nu när man kan swicha så är de enkelt!
Jag tycker faktiskt att det är fint med en pushpresent från medföräldern för att visa sin uppskattning till den som gjort jobbet med att vara gravid och föda barn. Men håller med om att det ät sinnessjukt att det skulle behöva vara en diamantring. Blommor, ett städat hus när man kommer hem från bb, en stor godispåse, ett klädesplagg eller något annat som gör mamman glad och passar familjens ekonomi tänker jag, det är liksom presenten i sig som är det viktiga. Blev mycket gladare för presenten jag fick av min man efter förlossningen än jag någonsin blivit av en födelsedagspresent trots att det var något av ungefär samma typ.
tycker också det är fint när man får något av sin medförälder som uppskattning. Det behöver inte ens vara något dyrt, är ju tanken som räkas.. <3
Läst någon som fått halsband som sk push present, värdesatte dem lite extra och passade på att bära dem på sina barns födelsedagar. Tyckte det var gulligt.
När man tänker efter har jag svårt att hitta några vettiga argument för att det skulle vara mer fel med push present än men med födelsedagspresent eller bröllopspresent. Det är väl symboler och omtanke alltihop, vi är bara inte lika vana vid en del som vid andra.
Sen håller jag med om grundidén att vi alla har ett ansvar att inte låta oss dras med i en eskalerande karusell av högre och högre standard/ ambition (och ser kan ju hända även bröllopspresenter för den delen). Tycker väl egentligen att de som gärna spaar med sexåringar kan fortsätta med det, men tycker lama vi som kanske egentligen inte har råd eller riktigt vill kan spjärna emot och säga nej.
Hörde om ngn som fick en ”hidden diamond” som push-gåva, dvs en extra diamant i sin vigselring som sitter på insidan. Som alltså inte syns förrän man tar av sig den..
Jeg har tre bittesmå diamanter i min forlovelsesring – én for mannen og én for hvert av barna våre. Det er mine push presents, veldig koselig ❤️
Jag är förstås för gammal för att diskutera push presenter (65 år); men har fött fyra barn, fadern varit med vid varje förlossning, tagit ”pappa ledigt” allt som gick på den tiden och varit fullkomligt närvarande genast han kom hem efter jobbet etc. Aldrig har jag ens tänkt tanken att ”premieras” för att jag kunde bli gravid, då vi ville ha barn, födde barnet tillsammans och deltog lika aktivt (som det gick, någon måste för all del jobba för ekonomins skull) i vardagen med familjen.. närvaro av båda föräldrarna räcker långt, tycker jag. Egen tid fick jag dessutom innan det blev ett begrepp..
Roligt att läsa! Jag, 64 år, har också fött fyra barn, som jag burit med ganska stor lätthet och fött fram med stor smärta förstås.
Maken med på förlossningarna, maken hemma med alla syskonen medans bebisen och jag låg på BB.
Detta var på den tiden när pappan inte fick sova kvar. Och på den tiden man ”tvingades” ligga kvar på BB i flera dygn med sin nyfödda.
Ganska vilsamma dagar dock.
Ingen ”pushgåva”. Som jag f ö ser som en ganska reaktionär grej.
Kunde varit jag som skrev det men jag är 3 år äldre, annars stämmer barnantal och faderns delaktighet i allt 👌
Sorgligt ändå att ett städat hus ska räknas som en ”present till mamman” 😳
Då har du inte suttit i ett stökigt hem med en vild fyraåring och sambo som är lika överväldigad som du själv.
Jag hade uppskattat att få hjälp med städning när mina barn var små!
Jo, det har jag (har tre barn). Men att ett städat hus är en present till mor som kommer hem från BB känns extremt 50-tal.
Jag håller med.. Att huset är städat när man kommer hem från sjukhuset med ett nyfött barn borde ligga i allas intresse och inte vara en ”present”…
Jag håller dock med om att gåvor och presenter har blivit överdrivet, speciellt i sociala medier. Kan det vara en ny längtan efter traditioner och hållpunkter i livet? Fest och uppmärksamhet behövs kanske på speciella dagar, men det behöver ju inte kosta så vansinnigt varken till stora eller små.
Håller med!
Jag med så klart. Men att mannen städar som en present till frun känns väl lite unket? Är väl bådas ansvar att städa?
Pyyhinpirtti är en fin sed från laestadianland längst i norr. Man hälsar ett nyfött barn välkommet som vän till familjen med en liten present typ stickade sockar, en serietidning till äldre syskon, eller en blomma till familjen. Då kan man också diska, ta ett blöjbyte etc. efter fikat. Det är barnet som är den fina gåvan som byn tackar Gud för med detta besök. Fin sed som borde spridas. Pyyhinpirtti betyder heligt pörte, barnen är ju Guds gåvor. Varje pörte blir till Betlehems krubba när ett nyfött barn finns där och varje kvinna är i det läget Maria. Varje besökare blir alltså en vis man från öster med en praktisk present. Guld, rökelse och myrra är dock inte vanliga presenter.
Det vore kul om man ngn gång lät sig influeras av en ursprungsbefolkning med låg status istället för USA. Bra för planeten också.
Och när mamman är nyförlöst är det partners plikt att städa kan jag tycka 😅
Det är väl inte unket att visa sin omsorg i ett förhållande genom att fixa något i vardagen. Som nyförlöst är man ju oftast både fysiskt och psykiskt lite omtumlad, det är väl jätteskönt att då få komma hem till ett nystädat hem. Jag hade tänkt likadant om min man hamnat på sjukhus och sen skulle hem, då hade det väl varit fint om jag hade fixat lite extra hemma. Jag tillhör dem som verkligen uppskattar när det är rent och iordning hemma men som själv inte orkar prioritera städning speciellt högt så jag hade tyckte det var fantastiskt om nån gav mig ett städat hem.
Håller med. Hur är det bättre än en present som man kan spara och minnas.
Visst de borde vara självklart men många av har levt /lever i förhållanden där hemarbetet är snedfördelat tex pga veckopendling, ständigt jobbar timmar mm. jag skulle ha blivit lycklig om mitt x städat mer under baby tiden.
Om man har flera barn så är det faktiskt jättestort och få komma hem till ett städat hus med nytvättade lakan och gärna också ha favoritchoklad inköpt i skafferiet. 🥰
Håller precis med. Jag har blivit mycket gladare för mina push-presenter än födelsedagspresenter. Jag har fått smycken, men inte ”något vräkigt” utan ett halsband och ett par örhängen som jag använder i vardagen. De ger mig glädje när jag tänker på av vilken anledning jag fick dem!
Tack!!
Jag ser framemot hemmakalas med tårta gjord av färdigköpta bottnar. Fiskedamm, spontanlek och fika.
Jag kan sträcka mig till att ha kalas i byns sporthall, men that’s it!
Jag vill ge mina barn liknande kalas som jag hade när jag var liten! Och det tänker jag göra också.
Det enda jag sörjer är att jag inte kan ha ett sommarkalas utomhus, men jag får ha sommarlovfirande istället!
Haha, samma här! Ville få ha trädgårds-kalas för mina ungar (som jag inte fick som liten, december-barn)! Men nä, det ville sig inte. Oktober och februari blev det, inte så som jag fantiserat om! 😆 Å andra sidan planerar jag just ett utomhus-kalas inför helgen, pga risken för RS…
Håller med i övrigt med, vill fira barnen på samma, enkla sätt som när jag var liten. Nå, med lite mindre hembakat… Fattar inte hur mamma hann allt! 🙂
Instämmer till fullo. Och tack.
Hear! Hear!
Helt rätt! Har inga barn själv men skulle inte uppskatta påkostade babyshowers eller nyköpta presenter till barnet. Helst skulle barnkalaset bestå av varmkorv och saft plus glass samt enkel fiskdamm och fritt röj på gården. Gärna med enkla loppade presenter. När jag växte upp bakade vi chokladbollar och bullar, poppade popcorn och hade disco i vardagsrummet. Numer är det lekland och dyra presenter på sina håll. Industri precis som du säger.
På mitt Åhléns finns numer en barnavdelning med kläder etc som är ca 1/4 av hela butiken, likadant på Kappahl i min stad. Det talar sitt tydliga språk: barn och föräldrar som kassakor.
Till handelns försvar så är mina favoritjeans 10 år gamla medan barn växer och behöver jeans i nya storlekar ofta. Inte sällan har vinterjackan blivit för liten om vintern är lång. Och jag behöver inte tre ombyten om dagen. Så ja, barnkläder blir dyrt.
Håller med dig, Zara 😊
Jag som inte är en typiskt huslig mamma som tycker bakande och pysslande är kul. Att baka en tårta + ytterligare för allergier. Skaffa godispåsar, pynta och styra upp lekar. Jag avskyr verkligen den där värdinnerollen. För mig är det helt fantastiskt att kunna outsorca det till lekland.
Alla gånger att jag jobbar över några timmar på mina barnfria veckor än att lägga ner massa timmars förberedelse på mina barnveckor.
Jag tror man får se att det inte är för att showa med pengar.
Underbart, tack !!!
Oh! My! God! Detta inlägg, jag älskar’t! Äntligen skriver någon vad jag känner… har heller aldrig fått varken pushpresent eller babyshower. Men ser det ständigt och jämt i olika flöden på sociala medier och hör kollegor diskutera orättvisorna i betalning av olika showers och grejer hit och dit.
Är ju iofs av den uppfattningen att det är pinsamt att be om saker, och tänker att jag hade blivit så glad för bara lite kravlöst umgänge när jag var nybliven förvirrad och ung mamma.
Hos oss är egentid med mamma tex att mamma tar sig tid och leker Harry Potter i en timme, eller kastar boll en stund, eller bara lyssnar på vad som är bäst för stunden i minecraft.
Tack Clara för dessa inlägg i en annars totalt onyanserad mammavärld.
Hahahaha skrattade högt åt vad som räknas som egentid hos er. Underbart! Så är det ju. Egentid med en förälder här hemma är också typ att läsa en bok utan net, eller få följa med till Coop.
Yeah!
Word!
De där gender releasen ger mig dålig smak i munnen. Vilka förstoringar man har på barnet bara utifrån kön? Som att alla flickor el pojkar vore likadana
Jag har inte brytt mig om kön på barnet på mina fem. Fattar inte alls varför det är ens lite intressant. Ska barn verkligen bemötas efter kön redan i livmodern? Är det något bra öht? Kläder, vagga etc fixas till ett spädbarn, inte till en könsstereotyp.
Just traditionen med pushpresent har funnits länge och varit utbredd i alla sociala skikt, fast då hette det inget särskilt. Min pappa ex. gav min mamma ett litet smycke med tre små pärlor när min bror, deras förstfödda, föddes på mitten av 60-talet med symboliken att nu var de tre i familjen. Inget dyrt men värdefullt för dem båda.
Tänkte just det. Mamma fick buketter som hon kunde torka. Inte dyrt, men något speciellt.
Fick ett guldarmband av min svärmor efter första barnet. Guld i deras kultur är säkrare än pengar på banken till barnets framtid pga behåller värdet bättre.
Så present efter att man fått barn är vanligt förekommande. Bara namnet som är nytt.
Åh tack för denna text ❤️ Jag känner likadant. Den lyxigaste egentiden jag ger till mina barn är på sin höjd att cykla till stan och fika. Annars är det tid i vardagen. T.ex följa med och handla, kramas på soffan när de andra är upptagna med lek m.m.
Tack Clara! Skönt att höra dessa kloka ord från en influenser. Hoppas bara att inlägget når till dem som behöver läsa det.
Otroligt bra skrivet. Man får ju ångest av att ha kalas eller att ens barn blir bjuden på kalas.och man ska köpa dyra presenter för flera hundra. Det är som vuxna vill bräcka varandra vem som ska ha värsta kalaset. Vad är det för fel på tårta bullar och saft? Det är lika med babyshower, helt överdrivet går ju ut på presenter.Egentid med barnen då går jag i skogen tar med fika. Pratar och umgås. Eller går på någon lekpark och leker.Varför måste man göra dyra saker.
Håller med! Ska man ge sin gravida vän en babyshower ska det väl vara för att uppskatta och peppa henne. Plus alltid roligt med firande. Men då räcker ju att man bara ses och kanske fika något ihop ☺
Ja exakt så på precis allt du skrev.
Ett bra exempel på varför jag inte längre följer influencers (förutom dig) eftersom deras livsval bara får mig att må dåligt. Mitt liv är ju fantastiskt! Men i jämförelse med dem framstår det som blekt och så vill jag inte känna.
Jag kan såklart bli avundsjuk på ditt liv också, men eftersom ditt liv inte förutsätter eller förespråkar hejdlös konsumtion är det en positiv avundsjuka. De får gärna leva så om de vill, men jag tycker det spårat ur. (Och då är jag ändå höginkomsttagare med möjlighet att leva och konsumera som dem).
Jag kan bli kallsvettig av tanken på de som varje månad kämpar för att pengarna ska räcka och där till och med en kalasinbjudning på riktigt skapar stress.
Pushpresent !!!
Ja, då fick man lära sig ett nytt ord, behöver väl inte tala om att jag inte kollar in mammainfluenser o.d. på Inast. Ibland är det skönt att vara äldre så man inte behöver tänka på sådant som babyshower (för övrigt ett till ord som är tämligen nytt för mig). Vad är det för fel ?? Måste man överträffa alla andra hela tiden, är det ingen som tittat på ”Solsidan” och förstår ironin i den serien om att man som småbarnsförälder måste göra allt som alla andra ”vänner” gör och överträffa det, gäller främst Mikaela i serien när barnen var små.
Skönt att en Influenser, Clara, fortfarande har fötterna kvar på jorden.
Jag har varit boende i USA sen 1991. Även då var det standard med en baby shower. Tanken bakom den är väl att hjälpa till med alla prylar och grejor som barnet behöver, när jag var yngre och mycket fattigare så kunde man ju hjälpa till med ett paket blöjor i alla fall eller något litet. Nu har det blivit sånt himla hysteri med ”gender reveal parties”…ett par som hade ett sånt i California hade något som exploderade i rosa och hoppsan, satte igång en av de värsta wildfires som förstörde så fruktansvärt mycket. Och vem sören tar en 6 åring till en spa helg? Helt trams. De bästa minnena jag har av min barndom var att gå i skogen med min mamma eller hjälpa till i köket.
Helt rätt! Har inga barn själv men skulle inte uppskatta påkostade babyshowers eller nyköpta presenter till barnet. Helst skulle barnkalaset bestå av varmkorv och saft plus glass samt enkel fiskdamm och fritt röj på gården. Gärna med enkla loppade presenter. När jag växte upp bakade vi chokladbollar och bullar, poppade popcorn och hade disco i vardagsrummet. Numer är det lekland och dyra presenter på sina håll. Industri precis som du säger. På mitt Åhléns finns numer en barnavdelning med kläder etc som är ca 1/4 av hela butiken, likadant på Kappahl i min stad. Det talar sitt tydliga språk: barn och föräldrar som kassakor.
Väntar mitt allra första barn och vi (jag
och pappan) har pratat och tänkt mycket kring detta. För redan innan barnet är medveten börjar det ju. Ska vara snygg vagn, babynest i modernt mönster, kläder som är moderiktiga. Vi har inte råd eller lust att lägga så mycket pengar på vårt kommande barn, men då väcks dåligt samvete över att jag troligen kommer ha barnvagnen från när jag var bebis och inte en ny, fräsh och trendig vagn. Kläderna kommer vara begagnade och inte enligt ”bebistrend ”. Mängden pengar spenderade mäter ju faktiskt inte kärleken, men det är lätt att känna så ändå. Jag påbörjar hellre ett långsiktigt sparande för mitt barn än köper onödiga saker.
Allt jag önskar mig och mitt nyfödda barn är att 1.folk fortsätter höra av sig och vill ses även om mitt liv är annorlunda 2. Vänner kommer över och tar med mat/fika så jag slipper fixa 3. Är ”barnvakt” så jag får duscha eller kanske får en timme egentid med pappan
Bävar inför eventuella överdådiga (och väldigt könsspecifika) bebispresenter.
Våga lyssna på er egen inre röst! Vi köpte nästan allt begagnat till vårt barn och har inte ångrat det en sekund. Mycket pengar sparade som vi hellre ville använda till annat, samt så mycket bättre för miljön. Det är inte så viktigt att bebisen har rätt kläder, den bryr sig inte. Barnets kläder säger inget om dig som förälder, så länge det är ändamålsenligt. Barnet behöver mat, värme, närhet och trygghet. Att ni som föräldrar mår bra och handlar i linje med era värderingar skapar trygghet i tillvaron för hela familjen. Sparade pengar på banken ger mer sinnesro än rätt babynest.
Vi hade alla möjligheter ekonomiskt att köpa nytt och dyrt om vi hade velat, och jag tror att det gjorde det lättare för oss att välja begagnat. Det var hundra procent frivilligt val pga våra värderingar och prioriteringar, och därmed har jag aldrig känt någon skam över att inte ha rätt vagn osv. Vet att det inte alltid känns så om man tvingas in i vissa val. Det är ett privilegium att kunna välja begagnat.
Bra skrivet!
Det är klokt att använda så mycket begagnat som möjligt. Dels för att det är vänligare mot plånboken och miljön och dels för att många gifter som finns i nya textilier har tvättats bort. Vi gjorde – och gör fortfarande så. Köper begagnat och återanvänder. När barnen var små gav det oss möjlighet att spara föräldrapenningen så att vi kunde vara lediga med barnen längre tid 😊
Håller med! De flesta bebiskläder är ju knappt använda eftersom de växer ur dem så fort. Jag har köpt i stort sett allt till min son begagnat: vagn, kläder, säng, leksaker, böcker osv. Och så säljer/skänker jag vidare i takt med att han växer ur grejerna.
Vi köpte nästan allt nödvändigt till vår bebis på loppis och second hand. Kläder till småttingar slits inte, och jag gillade att de var tvättade och mjuka, så att det var så få kemikalier kvar, som möjligt.
Vagnen var också begagnad, och mina barn älskade det gamla hederliga ”gunget” som moderna vagnar sällan har.
Det kommer gå bra för er och ert lilla gryn 🥰
Tror din gamla barnvagn är bättre! Jag köpte en ny fin ”outdoor” vagn i vintras och jag tyckte den var 100%värdelös. Snygg men opraktisk. Köpte även en ca 15år gammal ”skräpvagn” att ha i ladugården för 400:-. Den visade sig vara överlägsen. Riktig dämpning, stora hjul som rullar lätt på ojämna underlag (gräsmattan, grusvägen, stranden, i skogen över rötter och kottar säkert också toppen nu när snön kommer), rejäl stor liggdel också som babyn inte växer ur för tidigt och gott om plats för ex en mjuklift eller ett egengjort babynest (ihoprullad av badlakan och en go filt). Dessutom lätt att kränga av textilierna och tvätta. Har en asbra praktisk rejäl begagnad mjuklift (upp till 13kg) som jag använder mycket och den passar inte i den nyare vagnen, där hade jag behövt köpa en liten just nu väldigt populär model som bara passar de första månaderna och dessutom är svindyr.
Fick leta upp en till likadan gammal emmaljunga att ha som luktfri finvagn. Det som dock ÄR bra med de moderna vagnarna är de är smidigare att fälla ihop och packa med sig i bilen, och manövrera till exempel när man handlar. Men en äldre model är inget att skämmas för, funktion och komfort före ”2021 års model” alla dagar i veckan. Och man behöver inte vara rädda om dem! De tål stryk, har inga plastdetaljer som blir repiga och fula om man dönar in i något och som sagt, textilierna är lätta att tvätta.
Men exakt! Vi hade en gammal Emmaljunga (från 1996) med gott om plats för åkpåse/lift, rejält gung, rejäla stora hjul som gick över stock och sten och en sufflett stor som till en prärievagn. Jag har plastat in vagnen och sparar den, för den verkar mer praktisk än de nya vagnar jag ser nu. Kanske är den vintage och rolig en dag 🙂
Vi hade inte heller lust att lägga alla pengar på att köpa nytt när vi blev gravida. Istället gick vi igenom kartongvis med sparade kläder, som min mamma och svärmor sparat till sina barnbarn. Kläder som jag och min man haft, som var hur fina som helst, men inte alls inne nu. Men vilken guldgruva! Och hur gulligt är det inte att se sitt barn i sina egna gamla kläder? Så roligt att titta på gamla foton av sig själv och jämföra.
Vagn köpte vi på blocket till ett väldigt förmånligt pris. En extra sittvagn har vi hos mina föräldrar, den har min lillebror åkt i när han var liten. Perfekt för min son nu 30 år senare. I ful-snygg 80-tals design.
Allt eftesom sonen vuxit och nya kläder behövts har jag köpt avlagda kläder på lokala köp- och säljsidor. Folk säljer superfina kläder helt otroligt billigt. Vissa är inte ens använda. Behöver vi något nytt, som vi inte hittar begagnat, brukar vi önska oss det av våra föräldrar. Som födelsedagspresent eller julklapp.
Leksaker har vi inte köpt alls. Dels för att vi har sparade leksaker från när vi var små, men också för att vänner och familj gärna köper leksaker i present. Det blir mängder av grejer som det är.
Och det bästa är att allt detta kan jag spara till eventuella syskon. Och vår son har varit minst lika söt, som andra bebisar, som har nya grejer. För bebisar är ju söta i allt!
Pengar som vi inte lagt på nytt har vi istället lagt på att dryga ut föräldrapenningen och kunna vara hemma längre. Vilket var viktigare för oss. När vi kommit fram till det var det inte svårt att göra de valen vi gjorde.
Ha inte dåligt samvete! Du är i gott sällskap. Vi är många som tänker på liknande sätt, trots att vi kanske inte syns lika mycket.
Väntar också vårt första barn och instämmer till fullo! Men jag har inte dåligt samvete över begagnad vagn, blir snarare otroligt provocerad över hur mycket de kan kosta. Tänk vad vi sparar på miljön och bebis kommer sova minst lika bra <3 Har mycket funderingar på hur jag ska bemöta delar av min familj som har god ekonomi. Vill inte bli överöst med könsstereotypa saker och massor av presenter på födelsedagar mm. Bävar inför jularna som redan alltid är ett hav av saker till mina systersöner. Tror inte alls att det är bra och ger mig ganska mycket klimatångest. Som någon kommenterade längre upp; man kan be folk swisha en liten slant och lägga det på något som barnet verkligen önskar sig så blir det en present från alla. Bra tips tyckte jag.
Blocket, tradera och lokala loppisar med barninriktning har oftast jättemycket till bra priser. Bebisar sliter ju inte på kläderna så det brukar finnas ett överflöd!
Vi har nästan bara kört begagnat till vår dotter. Blir lite svårare nu i skolan men det mesta funkar.
Köpte begagnade vagnar också, har själv skänkt mycket vidare. Babynestet lyckades jag sy själv, sjukt stolt över det!
Åh tack för ett så himla bra inlägg! (Instämmer helt!) Likaså det du skrev häromdagen om att ha tre barn.
Appropå gender reveal. I min och makens ursprungsfamiljer/släkter hyllas flickebarnen till skyarna medan pojkarna blir beklagade ”suck, ännu en pojke…”
Tycker att det är så hemskt, dels för att jag själv bara har pojkar och känner mig ledsen över att de inte fått samma mottagande. Dels avundsjuka, eftersom jag skulle vilja ha den uppmärksamhet av mina föräldrar som mina syskon (med flickebarn) fått.
Har du något råd om hur man kan hantera det?
Usch vad hemskt. Det här gör mig så jävla förbannad. Jag ska fundera på din fråga. Kanske kan skriva ett inlägg om saken.
Gör gärna det. Upplever samma… dock för att det var tredje pojken. Han får nästan ingen uppmärksamhet av släkt och det var suckar och inte ens lyckönskningar utan ”du ville väl ha en tjej nu?”
”jag blir det ingen flicka den här ggn får ni försöka igen” ja eller så är man lycklig ändå över friska barn? Så trött på det där man fick hör jämt!
/trebarnsmor
Har upplevt lite liknande av omgivningen när jag för ett par veckor sedan fick min tredje pojke, om än inte lika explicita kommentarer. Det var sånt himla fokus på kön från omgivningen under graviditeten. Speciellt på förlossningen och på BB frågade i princip ALL personal vilket kön det var på barnen hemma och skulle kommentera det och redogöra vad de hade för kön på sina barn. ”Oj, tre pojkar! Ja då får du att göra!” Jag blev så jäkla ledsen över att de liksom såg på min nya lilla bebis som en besvikelse och gav kommentarer såsom ”fjärde blir säkert en flicka” liksom för att trösta mig!? Jag blev så frustrerad och ledsen men fann mig inte att hitta något vettigt svar. Jag har liksom fött ett BARN inte ett kön. Kan inte förstå detta vansinniga könsfokus när vi är inne på år 2021. Vet fortfarande inte riktigt vad jag ska svara när grannar mm kommenterar och liksom ”höhö då har du ett helt fotbollslag nu”. Kram
Igenkänning! Jag har en son o en dotter. När de var små överöste svärföräldrarna dottern med presenter medan sonen nästan inte fick något. Svärfar höll tal en gån om hur döttrar var meningen med livet och om hur lycklig hans döttrar gjort honom. Vår son var bara 8 men blev ledsen och frågade mig om farfar inte tyckte om honom och pappa. Tja, vad ska man svara?
Det är verkligen jättekonstigt. Jag tänker att de kanske har att göra med könsteriotyper?
Att de inte ens ser att de gör skillnad?
Pojkar förutsätts dessutom vara besvärliga, busiga, allmänt omöjliga…
Kan säga att det stämner 100% på min dotter, medan pojkarna är lugna som filbunkar…
Det hände att jag klädde min tjej som pojke för att slippa att folk blängde på min busiga unge…
Nåja hon växte upp blev händig & kreativ!
Mycket bra inlägg. Som mormor har jag varit förvånad många gånger över begreppet kvalitetstid med sina barn. Jag tycker all tid tillsammans med mina barn har varit kvalitetstid vare sig vi plockar ur tvättmaskinen eller är i lekparken.
Mitt minsta barnbarn och jag lägger pussel, städar mina sybehörslådor (alltid hans förslag) går och badar i ån mm. Frågar jag om vi ska åka till stan och fika får jag oftast till svar att jag vill hellre pyssla med dig. Om han vill kan jag då berätta vad gjorde och tänkte som barn.
Jag upplever att man använder begreppet kvalitetstid just så. Alltså inte att det är att man gör något lyxigt utan att man för en stund lägger undan tankar på stöket i köket och istället väljer att fokusera på att lägga ett pussel ihop.
Tycker inte det blir mer kvalitet av mer lyx, men däremot av att vara närvarande och ha utrymme att inte stressa.
Vi, som valt att ha hemmabarn, satsar på kvantitetstid tillsammans. Det är fantastiskt! 😊 🌻
Tycker att du sätter fingret på något som är så viktigt nämligen hur vi bidrar i våra sociala kanaler till en ökad konsumtion och höjer nivån för vad ett ”lyxigt” liv är. När jag var tonåring var det fint och lyxigt att kunna köpa nya jeans, fika med kompisar och ha ett sparkonto. Drömmen var att få åka på språkresa vilket vi aldrig hade råd med. Idag känns det som att lyx är någonting annat. Jag får en känsla av att alla dessa fenomen ska visa att man har hög status och har råd precis som en ny Acne-väska eller att man gör sina naglar på salong varje vecka. Jag har precis som du Clara inga vänner som fått varken puschpresenter eller har partyn för att berätta om det kommande barnets kön. När det kommer till barnens vänners födelsedagskalas har vi ibland pratat ihop oss med föräldrarna och aldrig gett presenter över 100 kr om det inte har varit något alldeles särskilt (blir allt svårare när äldsta barnet nu är 13 år). Jag tror tyvärr också att våra barn i den tid vi lever i nu ibland blir accessoarer, för vilken 6-åring vill åka på spa när man kan åka till badhuset? Egen tid med mina barn kan ibland vara en rolig aktivitet utanför hemmet man det kan också vara att baka muffins, vilket är precis lika värdefullt skulle jag säga. Också viktigt att visa sin barn värdet av pengar och att förbereda dem för år som nybakade studenter som ska leva på studielån eller ut i arbetslivet där det själva ska bygga upp sitt egna ekonomiska kapital. Jag hoppas att det som tjänar eller är så pass förmögna att det kan ta sina 6-åringar på spa också bidrar till ett bättre samhälle.
”för vilken 6-åring vill åka på spa när man kan åka till badhuset” Så bra! Badande, lekande vuxna som måste låsa in mobilen – mycket uppskattat!
Jag fick en ”push present” av min sambo när jag födde vårt barn. Inget som jag jämför inom bekantskapskretsen för jag bryr mig inte vad andra gör och tycker inte heller att det är en stor uppoffring för honom att köpa något fint när jag haft en komplicerad graviditet och ett akut kejsarsnitt. Till vår bebis köper jag second hand eller så ärver hon sitt storasyskon, förstår inte heller varför man skall bada i prylar och hade inget gender reveal party. Sånt känns så onödigt.
Egentid för mig och min äldsta är fika, biobesök, promenad eller utflykt. Jag bjuder också alltid hans vänner på middag, fika på café, biobesök eller åka med oss till landet över helgen. Alla har inte råd att bjuda tillbaka och det förväntar jag mig inte, jag vill snarare dela med mig av det vi har än skapa någon press på någon annan förälder. Men jag är väldigt medveten om att vi är privilegierade, vi har två inkomster och har lång erfarenhet inom ett för arbetsmarknaden attraktivt område.
Så fint du tänker och agerar. Din text kändes i hjärtat.
Så otroligt bra skrivet! Jag instämmer i varenda ord!
Det är just när du skriver sådana här texter som du är som mest lysande! Tack!!
Alltså såå bra inlägg!!
Jag är allergisk mot babyshowers och annat amerikanskt jippo. Nu var jag gravid mitt under corona så slapp skiten. Och det här med gender reveal, varför spelar könet så stor roll att man måste ha ett jippo kring det också? Allt sånt här riktar sig förstås till endast kvinnor vilket stör mig ännu mer.
Amen ❤️
Min farmor fick en ring av min farfar när min pappa föddes, till minne av födelsen liksom. Den ringen är nu i min ägo och jag tycker det är jättefint att den finns och ser gärna att min kille ger mig något liknande. Tycker dock det är urlöjligt att prata om det som en push present.
Min farmor fick också ett smycke för varje barn, tre barn. Min mot ärvde ”pappas” smycke och jag fick det när jag fyllde jämnt. Allt tyckt det varit fint. Men nu när kallas för push present känns det lika fint. 😞. Avsky begreppet. Men älskar mitt halsband.
Jo, tänker att många skriver här att traditionen funnits länge. Fint då för de som känner till det och oxå fått eller fått ärva något som getts till mamman i samband med att hon fött barn. Fin tanke ändå tycker jag.. Men nu, när det tydligen ska heta ”push present” (ännu en töntig copy paste från USA) och den dyrbara gåvan ska visas upp på Instagram vill man ju lite stoppa fingrarna i halsen…
Yes! Klok analys!
Blev MYCKET OROLIG då det ordnades baby shower för en väninna, så orolig att det skulle sprida sig! Deltog men är ingen vän av baby-o graviditetssnack (har barn själv men totalt ointresserad). Lyckligtvis har det inte dykt upp fler showers.
Ang födelsedagskalas så bor jag på landet där alternativen är hemma eller hemma, typ, men min stadsboende syster vill inte längre ordna barnkalas hemma eftersom ungarna inte har respekt för hemmiljön alls och river o sliter i allt mm. Vi har ännu inte haft något kompiskalas men jag är ”privat” o vill inte ha andras ungar att rota i mina skåp o lådor eller leka med allt som sitter löst. Hur gör man, tips?
Vi ska ha kalas ute, på en 4H gård. Utan ponnyridning, men med möjlighet att titta på djur. Det kostar oss inget. Kan väl säga att det blir i december, så kläder efter väder. Annars hade vi förut också kalas ute på en grillplats, det blev korvgrillning, tårta osv. Och bus och lek i naturen.
Känner samma sak, hemma är för privat för att jag ska vilja ha kalaset här. Så när vår son fyller 6 om några veckor har vi hyrt byns föreningslokal. Det kostar 500 kr och man får städa själv efteråt. (Och det får man ju göra hemma med….) På kalaset blir det en enkel tårta, lek typ ”inte nudda golv” och så typ fiskedamm. Det känns som en lagom nivå, hoppas att de andra föräldrarna också kommer tycka det.
När mina barn var små ( under tio år) bjöds deras bästa kompisar hem till oss på kalas. Det kanske blev fem barn. Jag kanske är lite gammalmodig som tycker så?
I vår familj har äldsta dottern satt standard. Alla klasskamrater bjuds så att det inte blir något barn som aldrig blir bjuden för det finns barn som inte är ”någons nästa vän”. Alla våra fyra barn får bjuda sina klasser till byns jympasal (kostar 500kr) å så kör vi redskapsgymnastik och lekar och fika. Alla kommer inte men alla är bjudna och ingen glöms bort. 😊
Mitt i prick!
Otroligt bra reflektion Clara. Jag var ensamstående när jag fick min bäbis (pappan hade mental ohälsa och försvann ett tag, han kom dock tillbaka och är en del av vårt barns liv numera vilket vi alla är glada för). Jag bodde långt från Sverige och släkten. Min vänner där jag bodde hjälpte till att ta promenader med oss, bjuda på middag ibland, hålla bäbisen så att jag fick duscha i lugn och ro ibland, följa med oss till stormarknaden och handla osv. Bästa presenten någonsin, att få stöd och sällskap och skratt och tårar. Baby Showers och sådant var nog det sista jag ens tänkte på…
Ja, vi har ju även Black Friday och Thanksgiving nuförtiden… Tror som du att det i grunden handlar om sociala medier och chansen för företag att skapa en efterfrågan på något som man knappt vet vad det är.
Men eftersom ”alla andra gör det måste ju jag också?!”
👍👍👍
Håller fullständigt med, jäkla tokigheter. Dessutom förstör vi ju vår planet och klimatet med all denna konsumtion. Finns ingen logik alls i detta beteende. När jag var lite kunde man ge en gurka med geléhallon på tandpetare instuckna så det såg ut som en kaktus.
Älskade kaktusen!
Vi har uppdaterat den hos oss. Vi ger numera alltid på födelsedagskalas en kruka där vi lagt ner sånt där som är i plastblommor som jag aldrig någonsin kommer ihåg vad det heter, men iaf, vi trär godis på grillpinnar och sticker ner i krukan sen lägger vi lite chokladgodis överst i krukan,så det ser ut som jord. Det får gärna vara lite färgglattgodis så man bygger det att se ut som blommor. Roligt pyssel för barnen att liksom skapa presenten.
Vi har alltid haft nån gammal kruka i garaget att ta. Men annars finns ju massor av krukor för en femkrona på secondhand. Jag tror det kostat 30 kr. Så tipstips !
Fantastiskt! Tänker det ger barnen fina minnen när de är med och gör en sådan present.
Tack för din reflektion! Jag håller helt med, men det känns så skönt att få läsa och se att vi är flera!
Mitt i prick. Bra skrivet.
Hear hear!
Hej, jag tycker att du är helt rätt Clara. Men jag vill inte heller tillbaka till min mormorsmor tid… Hon berättade hur det kunde vara, att hun skämdes när hon var gravid, klädde sig ynkligare än annars och hur det pratades typ ”nä, är hon med barn IGEN?”. Lite lagom får det blir någon gång 🙂
Intressant inlägg, var själv skeptisk till babyshower och har tyckt att det verkar så kommersiellt men måste säga att jag hade en fantastisk sådan ordnad av mina vänner. De hade gjort goda sallader och bakat gott till en picknick i skogen som överraskning till mig och fick helt enkelt en hel dag tillsammans med gott fika, massor av skratt och umgänge. I present fick jag en bärsjal som jag använder varje dag nu när babyen är född. Tyckte inget med babyshowern kändes överdrivet utan bara roligt att få bli lite ”firad” speciellt efter isoleringen i pandemin.
Ang pushpresent blev jag väldigt glad över en liten present jag fick av min sambo dagen babyen föddes. Blev som ett minne för livet och en uppskattning. Är ju roligt att få genomtänkta presenter tycker jag.
Så håller nog inte riktigt med dig. Passar på att säga tack för underbar blogg! Den har aldrig varit bättre än nu <3
Det enda jag tänker med babyshower är ifall ngt går fel under förlossningen och man får åka hem utan ett barn. Annars kan jag tycka det e fint att man träffas och äter gott mm. Nu fick du en bärsjal, men jag tänker dom som får så otroligt mycket med kläder, blöjtårtor och allt mellan himmel och jord. Om nu tråkigheten skulle bli, måste vara hemskt att ha alla dom sakerna då… Visst, många förbereder med vagn, kläder ändå. Men det e på ngt sätt än då fint att ”hylla” kvinnan med ngt mysigt.
Det där är ju så jäkla knepigt. Jag vägrade ta ut något i förskott innan dotterns födelse. Vi fick ärva lite kläder som jag tvättade och så hade vi valt och köpt varsin body och ett babynest. Det värsta jag skulle kunna tänka mig är att ha inrett ett rum och fixat och grejat och så går det inte vägen. Och där står man med ett rosa/blått rum (vi kollade själva inte upp könet och har nu målat grönt till dottern, men det verkar ju som att många går in helhjärtat för det där) som man ska inreda på nytt? Låta stå ifall det skulle gå vägen igen? Låta bli ett sorts sorgerum och damma igen? Samma sak med presenter.
Men när ska man våga börja planera för att barnet kommer överleva? Vad gör man om barnet dör efter förlossningen? Bankkontot i barnets namn om det aldrig får fylla 18? Jag tror aldrig man kan förbereda sig för en sådan sorg och det oanvända rummet känns på många vis som det minsta problemet om det värsta skulle inträffa. Hur var och en gör och förhåller sig till sådana här tankar är såklart upp till var och en, men jag tycker att det är tveksamt att sprida dem som det ”sundare” förhållningssättet.
Fast om det är något man kan ge och som garanterat kommer att användas så är det väl just blöjtårtor. Blöjor är ju liksom ingen onödig lyxpryl som hamnar i garderoben oanvända liksom….
Härligt!
Jag styrde upp en babyshower till en kär vän som bor i Norge och fött barn där. Vi vänner hade förberett med knytis, några ballonger och blommor på en innergård i Sthlm och så lurades hon dit av sin syster. Av mig fick hon en påse med bebiskläder som min ettåring växt ur. Av en annan fina loppade barnböcker och av en tredje en begagnad babysitter.
Hon blev SÅ glad!
Dels av användbara presenter men framförallt att få fira bebisens ankomst med gamla vänner.
Läser din blogg. Alltid. Aldrig kommenterat någon blogg tidigare. Men nu blir jag så glad! Så bra du uttrycker det som jag tänker!
69-åring med fyra barn och tio barnbarn
Jag tycker man får göra som man vill. Min dotter och jag hade spa dag på yasuragi för ett par år sen, det var jättemysig och hon pratar fortfarande positiv om det. Varför ska bara vuxna få göra allt lyxigt? Att gå på restaurang bara med ett barn brukar också bli något extra. Sen får man såklart anpassa sina aktiviteter efter plånboken.
” Nu låter jag som en riktigt trist moralkärring. Men det beror bara på att jag är det.”
Hahahaha! Tack xD
Har tänkt på precis detta då min dotter fyller 5 år snart och vi funderar på att ha barnkalas med kompisar för första gången. Och är så sjukt hur högt ribban ligger för sånt, och jag vill VERKLIGEN INTE vara med och bidra till nån hets. Samtidigt som jag ju faktiskt tycker att det är kul att fixa fina tårtor och presenter. Det är en svår balansgång när man har både intresset, tiden och pengarna. Jag får liksom aktivt tänka mig för så att jag inte är med och skapar en kultur som är ohållbar och orimlig i längden.
Så bra! Heja dig! Kram
Amen på den Clara! Jag blir också matt av dessa barnkalas som ska hållas på än det ena, än det andra stället. Alla presenter som ska fixas och skjutsningar hit och dit! Vårt mest avancerade barnkalas var när vi kalasade i en skog och grillade korv. Alla barn var helnöjda! Jag brukar köpa fina böcker i nyskick på loppis och ge bort. Känner mig rejält präktig, men det står jag för! Tack för ett superbra inlägg!!!
Tack för att Du reflekterar och tycker till👏🏼👏🏼👏🏼
Tycker babyshowers är jättemysiga. De flesta jag har varit på har inneburit att alla tagit med sig nåt fika och sen har vi överraskat blivande mamman och fikat tillsammans och gett presenter. Varför inte fira när man kan, det blir ju ofta svårt för blivande mamman att träffa alla vänner samtidigt sen på ett tag. Konsumtionshetsen däremot är tråkig, och onödig. Presenterna kan ju lika gärna vara loppade eller ärvda plagg, etc.
Idag mådde jag dåligt av dagens båda inlägg. På fm blev jag ledsen över äppelmusten och den allmänna sorg jag känner i livet kring allt jag inte orkar göra som kroniskt sjuk. Nu ikväll blev jag ledsen över detta inlägg när jag tänker på alla vanliga människor som ordnar barnkalas/babyshowers mm som lägger ner så mycket energi och omsorg på det. Vi är ett folk som inte bjuder hem ofta, som sällan firar vår egen födelsedag, som inte firar så många högtider. Det finns mycket press, men också så många fina intentioner. Så mycket kärlek.
Jag håller alltid min avundsjuka inom mig. Avundsjukan jag känner över att människor kan promenera utan att få ont i bröstet, träna, laga mat, göra massa roliga saker i vardagen med sina barn. Jag får ofta ett sting av smärta i kroppen när jag läser den här bloggen. Men den är ändå min favoritblogg. Och jag lägger aldrig den smärtan som en börda på dig. Kommenterar aldrig att det är drygt att läsa om träning när jag själv inte kan.
Saken är väl den att saker andra gör kan alltid bli jobbiga för den som inte kan göra samma – den som är ensam, fattig, sjuk, som inte blir inbjuden eller som inte har någon att bjuda in.
Det är oftast vanliga människor med normal ekonomi som ordnar baby showers och möhippor och barnkalas. Jag bara tänker på mina vänner som gjort detta och hur mycket kärlek de lagt ner. Jag blir bara öm i hjärtat å deras vägnar när jag läser detta.
Det är så svårt för oss människor med sociala medier att stå ut med allt som andra har och gör, men det kan lika gärna vara en träningsrunda eller ett pepparkaksbak som ger någon annan ångest. Och baby showern kan vara en överraskning för en ensamstående mamma utan bra ekonomi – en sån var jag på.
Jag tycker att det känns som att du tänker på oss, som har det svårt med kroppen och psyket. Det var väl det du tänkte på även med det här inlägget. Men jag kände att det blev för hårt. De flesta som gör sånt här är inte influencers utan helt vanliga människor, som gör så gott de kan.
Jag skrev t ex på Facebook att jag klarat 200 dagar utan socker. Viktigt för mig och något som gör mig glad. Fick ett tråkigt svar om att det fick den personen att må dåligt. Tog ner mitt inlägg för då mådde jag dåligt. Men det är okej att skriva olika uppdateringar om söta saker man äter/bakar osv utan omsorg om den man triggar.
Det räcker med att fira nyår för att göra någon ledsen, om man är ensam.
Kände bara att jag ville nyansera. Det är inte så lätt varken för den som läser eller för den som publicerar – kanske om något oerhört stort, viktigt och betydelsefullt för den personen.
Vi får ha nåd med varandra. Håller med om dina poänger – att försöka hålla saker på en rimlig nivå, men alla dessa människor som gör dessa saker är också sköra, fina och vanliga människor.
‘Vi får ha nåd med hverandre’ – så sant, og så fint skrevet hele innlegget: )
Vad fint skrivet av dig ❤️
Så fint skrivet!
Oerhört klokt skrivet. Även om jag håller med Clara så ger din kommentar mig en nyanserad bild. Tack.
Tack för den här kommentaren, den satte ord på vad jag också kände när jag läste <3
WORD!!!!!
Men så skönt att fler än jag tänker såhär! Ibland känner man sig ensam om det, inte här i byn men i samhället i stort! Det blir bara värre och värre! Kul att du återkommer med sånahär inlägg, jag har saknat dem!
Håller med och har tänkt samma saker som du. Väldigt viktigt att tänka att standaren man sätter för allt också är bra om den funkar för andra med andra ekonomiska förutsättningar. Och kanske också för sina egna barn när de flyttar hemifrån och ska klara sig själva. Då är det nog också skönt om inte det ”normala” är helt orimligt att uppnå själv.
Precis, jag håller med. Har många gånger tänkt på hur de som har det gott ställt aningslöst formulerar sig kring pengar/presenter. Vi hjälps alla åt att sätta standarden och kan alla vara den som bromsar, för det kanske inte den förmår som är den som inte har råd.
Alltså WORD Clara, så extremt trött på vissa influencers som skapar en bild av allt man ska och måste i samband med att man får barn. Det är superhärligt med barn men så jäkla märkvärdigt är det inte heller. De fascineras av att gå på föräldramöte och vara vuxen, hallå, du har fyllt 30 år vill jag vråla
Hmm jag vet inte om jag köper detta med hull och hår? Ett baby shower är väl egentligen bara ett sätt för vänner att samlas och fika ihop? Vad är egentligen skillnaden mot de ambitiösa (i min mening, men jag är rätt lat) kalas och skolavslutningsfikor som beskrivs på denna blogg? Att de gör cake pops istället för kardemummabullar? Varför är det ena löjligt (enligt många som kommenterar) men det andra absolut inte?
Varför är det fjantigt och problematiskt med med push present men helt normalt med bröllopspresent? Båda är bara symboliska gåvor som handlar om att uppmärksamma någon, och som förhoppningsvis anpassas efter vad som glädjer mottagaren (oavsett om det är diamatringar eller nya gummistövlar).
Barn behöver såklart inte gå på spa eller på bio. Men en del föräldrar kanske tycker det är trevligare aktiviteter än att säg, gå i skogen? Och är det då inte fint att göra tillsammans? Min mamma tog inte med mig på spa men hon tog med mig på sånt som hon älskade att göra, så som att på konstutställning och kroki t ex. De behöver barn absolut inte kroki heller såklart, men det var fint att få dela med henne just för att det var en liten del av hennes egen värld.
Jag är verkligen hundra procent en kokkorv och köpekaka-mamma (när det vankas kalas) men jag tänker att jag ska föröka akta mig för insikten att rättfärdiga detta genom att ge en känga åt andra föräldrars födelsedagskalas, och då menar jag BÅDE de som håller kalas på lekland och de som bakar allt från grunden och har kreativa teman de skapat själva. Mitt kalas blir inte sämre av att andras är ”bättre”. Jag har faktiskt inget jag behöver rättfärdiga egentligen..
Sen tror jag att jag förstår grundpoängen i inlägget, och delar den. Att man dras iväg i konsumtionskrav och att vi ska försöka hålla emot. Och jag håller verkligen med, för lyx har liksom blivit något heeelt annat än när jag var barn. Höjden av lyx under hela min barndom var att vi bodde på hotell vid ett par tillfällen, och då var det ändå ett vanligt familjevänlig hotell (tycker btw fortfarande att detta är höjden av lyx). Men känns svårt för ”dagens” barn att uppleva det som lyx när man följer typ Bianca Ingrosso, som ju spelar i en heeeelt annan liga. Upplever också att folk jämför sig med influencers och kommer fram till att de själva har det träligt, trots att det är typ som att jämföra sig med kungafamiljen, det är liksom helt extremt. Jag kan bo hur stort som helst men kommer alltid bo litet jämfört med Drottningholm liksom.
Och jag tycker verkligen det är sympatiskt att du klara sätter ner foten och säger att en bamse tidning räcker som födelsedagspresent. Men jag tycker nog vi kan göra det utan att klanka ner på andra förädlar.
Intressant synvinkel men tycker slutklämmen var onödig- då klankar du ju själv ner på föräldern som driver denna blogg.
Bästa kommentaren. Tack! Läser Claras inlägg och håller med. (Vi vet ju att det egentligen vore bättre om alla levde lite mer hållbart) Men så läser jag ditt inlägg och håller med mycket mer. Jag har gjort en resa från att vilja ge barnen kalas ”som när jag var liten” i billiga lokaler eller hemma i lgh. Det kostade mig dock massor av tid i planering (för jag är en sån som ändå har svårt att begränsa. Vill baka själv. Vill ha fint pynt. Personliga godispåsar). Nu är jag lekland all the way och barnen uppskattar det hundra procent mer. Tyvärr kanske men det blir inte jättestor skillnad prismässigt. Jag har valt bort att vara den präktiga mamman för att vara en sådan skapar mer stress och press för mig. Och barnkalas var bara ett exempel. Har massor! Och självklart har jag ekonomiskt utrymme att göra det valet men sanningen är att det inte blir speciellt mycket dyrare. Dessutom vet vi ju att alla traditioner är importerade. Det moderna julfirandet med sitt överdåd t ex.
Så bra inlägg!
Jag stör mig något enormt på föräldrar som delar på Facebook att Kalle fyller 11 år. ”var med och fira genom att swisha honom 11 kr. Han skulle bli så glad” jag kräks och går sönder samtidigt, så beroende på hur många vänner dina föräldrar har på sociala medier ska barnet få pengar när hen fyller år? Hur låter det när barnet kommer till skolan? De föräldrar som inte har sociala medier och framförallt inte råd?
Bra inlägg, tack. Känner inte heller några som haft babyshowers eller som åker på spa med sina barn, men jag tycker det är vanligt med semesterresor flera gånger om året, skidor på vintern, Liseberg, Kolmården och Astrid Lindgrens Värld, charterresa till Mallis, och jag tänker att uppenbarligen har folk råd med detta på ett enda år (inte vi). Men blir egentligen barnen lyckligare? Kan de inte bli ganska bortskämda? Eller så är jag bara bitter och fattig. De är säkert hur lyckliga som helst. Och det har mina barn också varit trots vi inte kunnat ge dem allt det där. Jag blir varm i hjärtat av att läsa ditt inlägg och kommentarerna här.
Jag har valt att bli förälder på egen hand och min pushpresent är iaf båda gångerna mina slajmiga ungar på bröstet. Finare finns inte.
Uppskattar då också de där mer praktiska presenterna – en matlåda, en extra famn, en erbjudan om att få något handlat och hemkört i bil.
❤❤❤
Men jaaa håller med hundra 100%! Helt galet är det. Länge leve hemma kalas med saft och bullar!
Så himla bra!! Tack!! Du går från klarhet till klarhet i dina texter!
Ja! Tack för detta inlägg. Kan vara ett av dina bästa!
Jeg er så enig! Min mor tok med meg på mye ferier som barn – men det var jo for at hun gjerne ville på ferie. Vi kunne selvsagt også dratt på telttur, for eksempel, men det syntes ikke hun var like gøy. Jeg fikk selv en presang av min svigerfar da jeg fødte barn – det har vært en tradisjon i hans slekt i generasjoner, og noe som han la så mye i å kunne videreføre. Og, min søster hadde babyshower. Hun er den eneste jeg kjenner som har hatt det, men det var altså så nydelig å se hvordan hennes venner tok vare på henne og viste sin kjærlighet gjennom å planlegge denne feiringen. Kanskje kunne de gjort det på mange andre måter også – men det var nå denne måten de valgte, og det sprang ut av ren kjærleik: )
Så sunt tänk! Har aldrig förstått varför vi ska anamma alla amerikanska seder. När mina barn föddes för ca trettio år sedan vågade man knappt köpa något innan barnet var fött, ifall något skulle gå fel. Inte heller var det viktigt att ta reda på barnets kön innan födseln. Det fick bli en spännande överraskning. Det tycks som om nutidsmänniskans behov av ha kontroll bara ökar mer och mer, trots att livet faktiskt är fullt av händelser vi inte kan förutse… Vad minns jag själv från min barndom? Jo, promenaderna i ”Långa skogen” som mamma och pappa tog med mig och min syster på. Och så en rulle spännpapper som rullades ut i hallen och som vi målade på med vattenfärg.
Såå bra och såå viktigt!!
Word!
Oavsett om ja tyckte det va mysigt att bli överraskad o uppvaktad med babyshowers (antagligen inte så fancy som influencers men bara det att alla samlades för min skull) o om ja hade gillat en sån där puschpresent så är det väl just det att det blir sån hets. Från torkade blommor på 80talet till diamantring i nutid. Jag undrar ofta hur folk ens har råd? Eller låtsas alla? Eller åker man på spahelg för att man jobbar så mkt s man inte hinner en kvart om dan? Vill också tillägga att min 6åring på spa hade nog vart kaos.. Haha 😂 jag tänker mig bomben i en bubbelkopp! Nja badhuset nån h är väl minst lika bra – om det nu händer..
På tal om unospel, kanske ett inlägg med spel țips??? 🙂 👍
Men alltså har folk överdådiga kalas eller är det på Instagram influensers visar upp sånt? Bor i ett mycket välbeställt område och känner inte alls igen det, köpekakor och ballonger från matbutiken absolut att många köper kalas på lekland och liknande men det handlar framförallt om att köpa sig från besväret och tiden att fixa själv inte pga behov av skryt. Nån som tar sig omaket att bjuda hem med allt vad det innebär att organisera och fixa ses ju som extra bjussig även om arrangemanget är enkelt.
Det där känner jag igen. Bor också i relativt välbeställda område och kalas på lekland, bowlinghall eller lazerdone brukar urskuldas av föräldrarna med ett generat ”ja, vi köpte oss fria från besvär” och de som orkar ordna kalas hemma (stå ut med 20 röjiga barn hemma, styra upp lekar och sedan städa efter kaoset, eller anordna o styra upp genomtänkta lekar och trevligt ätbart i skogen) beröms av övriga föräldrar och är det som har hög status.
Däremot presenterna brukar man betala 100-200 för. Barnen blir ju glada för alla presenter men som förälder tycker jag det blir mycket saker/krafs att få plats med i rummet och att orka städa/hålla ordning på för barnen. Vore skönt om det minskades på tycker jag.
Sociala medier är jag inte inne på mycket så vet inte vad som skrivs. Läser bara denna blogg. Begreppet push present låter fånigt. Men att få ett smycke el annat till minne av varje barns födelse tycker jag är trevligt. Så har vi haft i några generationer i min släkt.
Där satt du fingret på nåt jag funderat mycket på senaste tiden. Tack! Jag har inte heller fått pushpresent eller spahelg, men fick en underbar hemlagad curry i en plastlåda när jag fött mitt första barn och jag kände mig så enormt tacksam och älskad.
Min pappa fick en apelsin i julklapp när han var liten. Och då kände han sig som den rikaste på jorden!
Tänk vad den känslan är relativ och den förutsätter inte ett endaste korvöre. En fattig, frusen och hungrig pojke kan känna sig rik. Det ni!
Min pappa fick också en apelsin i julklapp när han var barn! Har ofta undrat om det har varit ett av alla hans konstiga skämt, men kanske inte då…
😂😂❤️
Åh ja, jag håller helt med. En sån GRÄSLIG ”utveckling”. Och sen undrar folk om vi verkligen konsumerar för mycket för vår planet 🙄
Blir alldeles trött och matt av att höra om all kalas hysteri. Förstår inte vem som blir glad av det. Det finns ju så mycket hets i vårt samhälle ändå. Jag orkar inte höra talas om fler ”måste” grejer för att vara trendig.
Tycker det är ett rätt ängsligt sätt att leva. Att göra som alla andra, bräcka varandra, checka vilka som gör rätt och fel, vem som gör vad och allt vad det kan vara.
Är inte denna livsstil ”ute” nu? Jag menar efter 2020. Har vi inte tagit in vad som faktiskt har hänt i världen? Och ställt oss lite djupare frågor, om vad som är viktigt här i livet. Nä, nu får vi allt ta och plocka fram vår djupare sida. Alla har ju en sån sida inom sig. Jag förväntar mig att vi som kollektiv har mognat nu och även uttrycker det! Att vi släpper taget om allt visa-upp-sig-och-göra-rätt-flås, som känns så gammalt!
Det var det.
Tack och instämmer på allt! / en annan moraltant
Som gravid och säkert något mer känslig än vanligt blir jag varm av alla de kommentarer som benämner en eventuell andra förälder som könsneutral. Tack till er, jag känner mig mindre ”avvikande” som väntar barn tillsammans med min fru <3
Grattis! <3
Superbra och viktigt inlägg! Det är inte lätt att våga gå mot ”det alla andra gör”. Mina stackars barn har ofta fått en bok (ibland begagnad) och sockor vid högtider. Begagnade kläder och cyklar hela deras uppväxt trots att jag har pengar. MEN varför ska man köpa bara för att köpa? Det har varit svårt ibland, t.ex. julafton, och deras kusiner fått högar med paket. Men i halvvuxen ålder säger de att de förstår, vad skulle de göra med 20 plastleksaker till?
Jag håller med… på många punkter. Men barnkalas. Aldrig mer ett barnkalas hemma. Det var årets två värsta timmar och redan efter 20 minuter sneglade jag på klockan och med svetten rinnandes på ryggen och paniken i halsen insåg jag att jag har 1,40 kvar av helvetet. Sockerhöga ungar som lever rövare och gör volter från soffbordet eller barn som hittat smutstvätten i tvättkorgen och sprider ut den över hallgolvet för att leka ”inte nudda mark”. Och nej, man kan inte bjuda ett fåtal barn. Hela förskolegruppen så ingen blir utanför.
DEN PANIKEN
Så vet du…. Jag äter gärna sågspån i en månad, kortar min mammaledighet eller säljer min ena njure på darknet. Aldrig mer fiskdamm i trädgården.
Men 4H gården tar 600 kr för barnkalaset och att ta med egen blandsaft och hembakt tårta går fint! De 600 kronorna är de bäst investerade pengar jag vet!!
Alltså jag läste ditt inlägg en gång tyst för mig själv. Men när jag skulle läsa högt för min man så kunde jag inte hålla mig för skrattande. Alltså jag bara kunde se allt framför mig🤣Ett kalas på två timmar för en vuxen är ju för kort alltså, men för barn….( har inga barn ännu)men alltså käre nån så hemskt men kul läsning, med klockan efter tjugo min och den hemska tiden som var kvar av kalaset…. och tvätten, käre nån. Tack för förgylld läsning nu innan vi skulle lägga oss:)
Haha, jag delar din erfarenhet till 100%. När vi lekte kurragömma drog jag ut på räknandet så mycket jag kunde för att tiden skulle gå. Efteråt uppstod paniken: tänk om jag inte hittar alla, vem är det som saknas?
All all respekt till landets alla förskolepedagoger, jag har det uppenbarligen inte i mig.
Hehe. Jag ÄR förskolepedagog/lärare. Har inga problem att hantera en förskoleklass eller en 1-5-årsavdelning på förskolan. Men det värsta jag vet är ”kompisbarnkalas” (till skillnad från släktkalas som är trevliga även om många barn är med). Som någon skrev ”måste” man bjuda hela gruppen/klassen för man vill ju inte att någon ska vara utanför, inte diskriminera ifrån kön och givetvis inte ev funktionshinder (Sedan att någon som behöver resursstöd i skola/förskola pga hyperaktivitet anses klara ett kalas med 20 barn utan särskilt stöd kan man ju fundera på).
Barnen är helt uppstissade. Vissa har föräldrar med sig som inte säger till när deras barn röjer/klättrar i bokhyllor/kraschar storebrors omsorgsfullt byggda lego/häller ut massa leksaker på golvet utan att plocka efter sig osv. Som pedagog har jag Vissa trick jag kan ta till men det är inte samma sak att jobba i förskola/skola (där har vi också tydliga regler för vad barnen får göra i olika rum) som att vara förälder till kalas. Jag brukar vara helt matt efteråt. Bara att fixa fika med all specialkost. Alltid några som inte tål nötter (står ”kan innehålla spår av nötter” på princip allt godis), mjölk och någon som inte får äta socker.
Jag brukar vara helt matt efter kalas och hade gärna haft på Leos lekland, men mina barn vill inte. Tycker det är för stojigt där.
Jag vet att jag nog är ovanlig som inte läser så mycket ”influencers” så den här frågan kanske är dum. Men som ni beskriver det, både Clara och i kommentarerna, låter allt väldigt ytligt och tråkigt. Varför läser ni? Det kanske skrivs annat intressant också som gör det värt? Jag tycker denna blogg är givande: inspirerande, skänker lugn, ger igenkänning, skratt osv. Men sådana ytliga bloggar ni beskriver låter inte alls lockande. Då ägnar jag hellre min tid åt en god bok, eller att parti Uno med mina barn kanske:-).
Hahaha Karolina, så fruktansvärt roligt skrivet! Och huvudet på spiken 😂 trodde att jag var den enda som kände som du gör för barnkalas 😂😂😂 sågspån och darknet känns som en västanfläkt i jämförelse!
Otroligt bra. Jag ordnade en överraskning för min bästis och hennes man när de skulle få sin första bebis. Jag hörde av mig till deras vänner och syskon som fick skriva en mening om varför de skulle bli så bra föräldrar. Sen skrev ja ut allt på lappar och la i en vacker gammal plåtlåda som sedan överlämnades. De kanske kan få stå som exempel på vad man kan göra för att samla vänners omsorg utan att det ska behöva kosta massor
Jag håller med i sak men vill bara flika in, presenter till en nyförlöst mamma är inte nytt el från usa som man absolut kan tro, utan har funnits länge även här (säkert inte i alla samhällsklasser men ändå). Min mormor (född 1912) fick ngt vid födseln av alla sina fem barn, det första fött på 30-talet. De var högborgerliga eller hur man ska säga. Jag vet detta eftersom min mamma berättat det, hon fick nämligen inget av pappa när jag föddes 1980 och detta har nämnts ”några gånger”… Jag fick en ring av min man faktiskt och jag älskar den där ringen. Har den väjer, ihop med förlovningsringen, istället för vigselring numera. Den påminner varje dag om den där sköra och konstiga tiden när vi tillsammans fick vårt första barn.
Jag tänker ofta på hur mycket tid all den här lyxkonsumtionen kostar. Hur många människor som faktiskt skulle kunna bo lite mindre, renovera lite mindre, skippa resandet, avhålla sig från att köpa dyr teknik och dyra kläder mm och istället gå ner i tid på jobbet för att umgås mer med sina barn.
Att inte gå på spadag kanske innebär att man kan dubbla den faktiska tiden man spenderar tillsammans med sitt barn.
För barn behöver närvaro. Det är ett himla snack om kvalitetstid men det borde också pratas om kvantitetstid när det gäller föräldraskap. Att alltid hämta en timme tidigare och därmed få en timme extra med barnet innan mat och läggning, varje dag. Att alltid kunna skjutsa tonåringen till aktiviteterna och få en naturlig pratstund i bilen. Att ha tid och ork att se och lyssna och vara där.
Det är det här som borde vara den starka ekonomins privilegie, i alla fall enligt mig, men istället är det som att många totalt tappat bort vad som verkligen är värdefullt.
Medhåll! Pengar är ett medel, inte ett mål. Majoriteten arbetsföra i Sverige inom medelklassen och uppåt samt ofta även arbetare i stort, kan leva enklare och faktiskt väldigt gott med betydligt lägre inkomster. Tid och närvaro är lyx!
Jag önskar mig fler kloka Claror i världen. Tillsammans gör vi skillnad. Tack för att Du finns!
Helt rätt. Förutom att jag önskar mig hela föräldraledigheten. Alternativt bevarad sgi i tre år så att maken kunde vara hemma ett år när ungen är 2-3. Vilket ju är mycket rimligare.
Så bra skrivet, och helt sant! Tyckte att influensern RosieLondoner svarade klokt på frågan var hon fick i push present: ’En baby!’
Så bra!!! ❤️👏🙏
Tänker att hemmakalas har hög status och köpe-kalas låg.
Själv hatar jag barnkalas och slipper helst både anordna och delta men nu har jag barn så jag anordnar det som de önskar. Skiter dock fullständigt i vad andra föräldrar har för kalas för sina barn, låt som liksom…
Kul för mina barn att få gå på olika typer av kalas tänker jag. Mina barn får alltid ge bort en bok för det tycker mamman är en bra present ☺️
Push-present är väl kul. Tycker jag gott den som jobbar sig igenom graviditet och förlossning kan få. Själv fick jag en bra ryggsäck och smörgåstårta. Supernöjd med detta. Det är ju ett jävla jobb att bära fram ett barn och nån uppskattning tycker jag att den andra föräldern kan ge (om man är två)…
spa med barn är superkul. Rekommenderar jag verkligen. Underbart att uppleva både vardag med svampplockning, läxläsning, baka bullar osv och nåt lite gött ibland tillsammans med sina barn.
Jag fick presenter ”för sveda och värk” 😂 Fina minnen ❤
I min värld lever alla som du. Mina barn går i ärvda kläder, får julklappar från second hand, baby showers finns enbart på film och lyx är att få spela spel utan att lillsyster ska vara med och ”hjälpa till”.
För våra barn och vår värld kan vi med gott samvete fortsätta som vi gjort. Och jag hade haft råd med det andra livet, men det känns helt orimligt att lägga pengarna på sånt. Skänker hellre till dem som behöver och forsätter fynda på second hand.
Åh vad jag har längtat efter det här inlägget. Jag stör ihjäl mig på den här utvecklingen!
Och det är just alla dessa saker sammantaget som är problemet. Amerikaniseringen. Förstår inte heller hela grejen med baby shower, reveal gender party och allt annat trams. Det värsta är att det förväntas att vännerna ordnar det också.
Tänk på den som lever singelliv (av vilja eller inte) men måste vara med och ordna 5 showers för alla väninnor..? Vad sätter vi för krav på våra vänner? Och varför?
Så glad att jag har ett kompisgäng där detta är helt främmande. Även om några fått shower av folk utanför våra bubbla. Jag skulle personligen inte vilja fira något alls innan barnet var fött och mådde bra.
Hur som helst, bra att du problematiserar det Clara. Folk får väl tycka som dom vill, men det måste till lite kritiskt tänkande kring detta.
Tack Clara för dina givande tankeställare 💕
Jag var bland första i vår kompisar som fick barn så att baby shower var obekant sak då 20 år sedan. Har varit inbjudit på en och var helt vilse att vad som kommer att hända. Lek och frågetävlingar. Bara det hålls liten och inom närmaste (syskon, bästisar) så kan det vara roligt, och bara för första barn. Helt onödigt efter det. .
Födelsedagar har jag kört mot allt vanligt och haft egna traditioner. Alltjämt en gräddtårta, med godis eller nonpareller som dekoration, alla tider egen gjort och får så också synas, aldrig sku jag beställa en tårta. Barnen fick önska hur dekoration sku se ut och delta. Barnen älskade godistårtan och väntade på den för att jag var enda som gjorde tårtan. Alla andra bjöd på glass eller pizza. Barnen var sur på det! Varenda gång sku vi ha skattjakt där jag gömde små godispåsar (slickepinn, klistermärke och 5 godis) runt huset. Och så sku vi leka. Egen pictionary (jag ritade snabbt nånting), disco, teater, kurragömma i mörkret (höstbarn), vad som helst. När sonen fyllde 12 så tänkte vi att ny vill de inte leka längre, att de får bara spela playstation eller nått, så överraskar de alla pojkar mig och vill att jag drar na lek åt dem. Bara för att det var sista gången de fick ha ett barnkalas och LEKA SOM BARN! De behöver ingenting stort och mäktigt, men de älskar traditioner och hopperligen minns de våra kalas ännu många år. Jag älskade att ha hela barnskara springa runt tills de började må dåligt, då kom de till mig, och vi drack lite vatten, vilade en stund, kanske tog fram några spel från hyllan och delades runt golvet för spela i grupper eller ensam och efter det åt de ännu ett varv av gräddtårta.
Jag önskar att flera skulle våga göra mot allmänna förväntningar och vara kreativ, sig själv, utan dyra köpprodukter och istället pyssla själv. Egna inbjudninskort, egen partyhatt, roliga tema men att hämta ideer från egen barndom istället för utlandet. Och göra tillsammans med egna barn. Det är vi som formar våra barns framtid.
Hahahah ja men heeelt sjukt med alla kalas/upplevelser o kludd som ska till. Jag brukar försöka med hitta gärna något på loppis/blocket men svårt. Vi hade så roligt kalas för Lilleman, min man hade gjort en liten hockeyrink i trädgården när det var som kallast. Då hade vi kalas, lekte med puckar grillade, varm choklad och kurragömma. Så himla kul! Ja men samma med resor åka till fjällen, åka på solsemester, badland, tivoli osv jag fattar inte vart folk går pengarna ifrån och vi har det inte fattigt! Hur har så många råd? Ja ja tack för tänkvärt inlägg o kram på dig!
JA JA JA
Jag har aldrig kommenterat i din blogg. Men vill bara tacka för dina spot on inlägg. Jag håller helt med. Tack för att du står upp för ett annat sorts föräldraskap än det som visas i sociala medier.
Du är så sanslöst bra Clara så jag vet inte om du själv ens förstår det! 👏🏻❣️
Tack! Bästa jag läst på länge! Håller med om varenda ord.
Min lillebror har nyligen fått ett till barn. Och det är ju fint. Men jobbigt för mig som är fattig att förväntas köpa presenter för flera hundra varje gång ngn fyller år 😌
Leta på loppis, finns många leksaker och kläder som aldrig har använts.
Men alltså – varför tänker du att du måste köpa en present för flera hundra kr? Då är det ju något annat som inte stämmer. Du köper eller ger det du vill och kan och sen behöver det inte vara mer komplicerat än så?
Ja detta också, generellt. Okej ngn köper en spjälsäng för tusentals kr i present. Jag tänker ändå ge mitt ursöta gosedjur för en femtiolapp. Klart jag noterar att det är inte i samma prisklass, men det är minst i samma hjärtklass. Man ansvarar alltid för vad man väljer räknas oavsett vad andra gör.
Ja självklart kan man alltid köpa ett gulligt gosedjur och liknande. Men då är det alltid.. ”men det har hon/han redan.. kunde du inte köpt något mer speciellt”.. :/
För att jag känner min bror och vet vad han förväntar sig. Köper man inte något ”stort och speciellt” så är det ”jaha ok 🙄”..
I mitt barns skoleklasse har de blitt enige om å gi 50,- i gave. Da har alle råd til å gi, det er ingen som behøver å grue seg til å verken kjøpe (foreldre) eller gi bort (barna) for alle gir det samme 😊
Så kan barnet gå i lekebutikken med pengene og kjøpe seg en større ting der, og vite at ”den fikk jeg fra barna i klassen min”.
👏👏👏👏👏
Spännande att läsa så olika alla tänker. Nu är jag 65 år och mina barn är vuxna. Tror inte baby-showers är något bara för influensers bland mina barn och deras vänner har baby-showers funnits sedan i alla fall minst 10 år bakåt. På min tid fixade vänninor motsvarande när barnet var nyfött, men med samma innehåll. Tycker jag egentligen är bättre då något kan gå fel i slutet av graviditeten eller vid förlossningen. Just själva ordet pushpresent fanns inte på min tid men jag fick ett smycke för varje barn (har 3) varav 2 nu är i 40-års åldern. Så håller inte med om att baby-shower och pushpresent är något nytt, bara namnen är nya.
Heja alla moraltanter – oumbärliga motvikter som pratar förstånd och säger som det är. Eller borde vara i sunda sammanhang. En annan sak där det ibland blivit hysteriskt överdåd som gör att själva kärnan förvanskas och ibland förskjuts är bröllop, där det innerliga, viktiga och nära försvinner i hets och egotrippande. Att säga att alla får göra som de vill räcker inte hela vägen eftersom överkonsumtion drabbar oss alla i slutändan. TACK Clara för att du lyfter detta och inspirerar till diskussion.
Håller med om att det är en fruktansvärd konsumtionshets kring barn och barnfamiljer och att vi alla kan hjälpas åt att bromsa den utvecklingen. Men, ang. så kallad push present är det nog inget nytt påfund. Min mormor fick en ring av min morfar när min mamma föddes på 50-talet. Och i en del geografiska områden har det varit vanligt med en tredje ring till ringfingret när första barnet fötts, denna sed fanns redan på 1800-talet. Själv fick jag inget när jag fött barn, men det var inget jag hade förväntat mig och blev därför inte besviken heller.
Och ang. egentid med ett barn – i somras skulle storebror få vara med på två olika läger så vi föräldrar frågade lillebror vad han ville göra. Önskningen var ”bo på hotell med mamma”. Så vi åkte tog till grannstaden och bodde en natt på B&B, åt pizza och glass och köpte en efterlängtad jojo. Hur mysigt som helst!
Bra skrivet! Så kloka ord! Tack!😍
TACK
Första gången jag kommentar här. MEN SATAN VAD BRA INLÄGG! 💪
Jag har en kanske något annan syn på att bjuda in barnakalas till lekland. Min bror är ensamstående och har inte haft intresse att ordna barnkalas i bostaden. Min brorson har firat sin födelsedag med några kamrater (inte hela klassen) flera år på lekland. Under senare år har har det blivit utfärd till badhus, äventyrsbad osv. Jag misstänker att en del föräldrar tycker det blir enklast att inte ha firande hemma; jag läste kommentaren ovan om vådan att ha röjarkalas med barn i bostaden! Föräldrar kan självklart ha dåligt samvete över att de arbetar mycket och därför vill de köpa barnets uppskattning med i mitt tycke överdådiga barnkalas. Såvitt gäller babyshower är kutymen att ha det inför barn nr 1 (och inte efterföljande barn) då föräldrarna får bidrag till/eller utstyrseln för babyn. För de efterföljande barnen har ju föräldrarna redan vad som behövs och då finns ju inte behovet.
Bästa jag läst på länge, tack för att du lyfter. Kan på riktigt bli stressad över att gå på t.ex. en babyshower för oro över att inte ha tillräckligt ”bra” present med eller råd att betala alla absurda mängder dekorationer (som slängs en kvart senare). Och om jag som vuxen och ändå rätt säker i var jag står känner den sociala ångesten att inte vara good enough, hur ska mina barn då känna om några år?
Ja! Härligt med en influencer som berättar om något annat (alla kan ju inte vara likadana!).
Pryl och konsumtionshetsen är verkligen enorm runt mammor och barn! Samla vänner och fira är ju trevligt, men det funkar precis lika bra med en rulle ballerina och så får vännerna brygga kaffe och sitta på sängkanten när mamma ammar bebis.
Det känns som vi ersätt behovet av samvaro, närvaro och stöd i det vardagliga med stora gester och dyra presenter. Mina finaste minnen genom livet är inte dyra presenter, utan när mina favoritpersoner har samlats runt mig för att fira något jag vill fira, ett barn (dop), kärleken (bröllop) eller mig (födelsedag)! Att de var där allihop är alltid det som gör mig glad när jag tänker på de dagarna.
Och såklart alla lugna, vanliga vardagskvällar med häng i soffan framför Greys med mamma i tonåren. Ibland pratade vi, och ibland bara satt vi där tysta, och bara var där tillsammans.
Håller HELT med.
Så bra skrivet! Push-present har jag aldrig hört talas om, men visserligen fick jag en ostbricka när jag kom hem från BB, godaste jag ätit särskilt eftersom jag inte kunnat äta det på 9 mån. För några månader sen tog jag med min femåring till apoteket och handlade lite standardvaror, och han fick en babblarna-russinpåse. Det pratar han fortfarande om som en speciell händelse.
Tack för detta Clara! Precis innan jag gick in på din blogg och läste denna post tänkte jag att du är snart den enda av mina tidigare bloggfavoriter som är värd att följa – en efter en försvinner de in i en livsstil som de flesta av oss andra aldrig kommer att vara i närheten av. En av tjusningen med att läsa bloggar är förstås att man får ta del av andra människors liv och komma i närheten av sådant man själv inte gör. Men när allt som syns och görs bärs upp av en väldig massa pengar (och när det inte finns någon medvetenhet om det) blir det inte lika kul längre. Återigen – tack för din bloggröst Clara!
Jag tycker babyshowers är lite hemskt med tanke på att det ändå går fel ibland vid förlossningen. Att ha firat en bebis som man inte vet om allt går bra med, det är att göra det för tidigt.
Men sen är det nog egentligen något annat som skär när jag ser bilder på just sånt. Det är att ha vänner som faktiskt skulle komma på iden att göra något sådant för mig. Det har inte jag. Jag har många bekanta och även några jag kallar vänner men jag är inte deras bästa vän i världen. Alltså skulle de inte komma på iden att skapa ett stort kalas för just mig. Då skär det lite när man ser överraskningsfester på sociala medier som 10-20 personer ansträngt sig för att fixa.
Sen kalas. Vi har haft jättemysiga kalas hemma för barnen i förskoleålder, då kan man ha pyssel eller det är superspännande bara att få utforska alla leksaker hemma hos någon annan. Sen när de går i lågstadiet blir det lätt lite röjigare och då har vi hyrt skolans gympahall, varit i bowlinghallen och liknande, funkat jättebra och är inte överdådigt eller superdyrt.
Kan bara instämma, livet är ingen uppvisning.
Så bra sagt! Men tänk att det ju har blivit det nu för en del? Med sociala medier ffa. Så sorgligt..
Håller HELT med! Och: barnen bryr sig ju inte. De gör verkligen inte det. Om varken dyra presenter eller inhyrd clown eller vad det nu än må vara.
Vårt barnkalas (utekalas pga Corona) tidigare i år blev tydligen det mest populära under året enl barnets kompisar. Vet ni varför? För att jag och pappan lekte jaga med dem (vi mot dem). Öppna ytor och kunde kuta överallt. Just sayin’
Äääälskar detta inlägget!! Och jag skrattade rakt ut (av igenkänning hehe) åt denna rad:
”Nu låter jag som en riktigt trist moralkärring. Men det beror bara på att jag är det.”
Standarden i dagsläget är verkligen helt orimlig. Själv är jag uppväxt i ett rätt fattigt hem där vi hade svårt att få ihop pengar till mat ibland, så jag blir helt matt av alla förväntningar som finns idag. Jag har både fått, varit på och anordnat babyshowers i olika former, men tack och lov har fokus mest varit på att få fira de blivande föräldrarna med lite vanligt fika och härligt häng.
Men jag märker såklart också av att mina vänner flyter med i dessa trender också, köper sanslöst dyra bostäder och renoverar till tänderna med marmor och guld, tar in stylister för tusentals kronor osv. Då kan jag nästan känna mig stolt över att sitta i vår hyresrätt i förorten, utan bil och marmorbänkskiva, och visa att det finns flera sätt att bli lycklig <3
TACK för att du finns Clara! Har följt din blogg dagligen i säkert 15 år och fått så mycket stöd och pepp av det! Ser fram emot att följa dig i minst 15 år till! 🙂
Jag tycker om att fira saker och letar alltid efter en ursäkt! De flesta firar väl efter vad plånboken tillåter tror jag, så i mer välbeställda områden blir det helt enkelt så att man kommer med dyrare presenter och har större och mer påkostade kalas precis som det körs dyrare bilar. Rika barn leka mest. Sen tror jag inte det är så jättevanligt med överdådiga firanden kring barn men att det syns ju kanske mer i influensers flöden, och det finns väl ett incitament hos dem att göra vissa saker stora för att skapa lite bilder för följarna och tror många gillar att se sådana bilder precis som folk tycker om galaklänningarna på nobelfesten. Icke-firanden genererar ju inte så många blogginlägg, ”Idag firade vi INTE att vi får en son med könsstereotyp färg på tårtfyllningen”.
Men push-present är sedan riktigt gammalt och jag uppskattade verkligen min present!
Håller helt med om den hysteriska konsumtionen, men vill dock nyansera kring babyshower – enligt min erfarenhet är det inte bara lyxkonsumtion utan en möjlighet för nätverket att hjälpa en kommande familj med alla tusen saker som behövs som det kanske är svårt att hitta tid och pengar till (även om du köper begagnat, vilket tar en jäkla tid speciellt om du inte bor nånstans där det finns mycket sånt). Lite samma tanke som vid amerikanska bröllop där de har en registry, en önskelista registrerad hos en butik som du kan köpa presenter från – jättekonstigt för den som inte är van men egentligen en fin tanke i att hjälpa en nybliven familj med saker till hemmet som de själva valt och kommer uppskatta. På ställen där stödet från samhället är mindre är detta inte alls fel tycker jag. Sen är väl poängen att allt ska handla om omtanke – om din gravida kompis uppskattar en fest och du uppskattar att fixa en så är det väl kul för alla, men viktigt att inte glömma att det går precis lika bra att strunta i det eller visa omtanke på annat sätt. Är inte problemet snarare att vi tror att vi måste leva upp till en bisarr låtsasvärld som folk visar upp på internet, istället för att hitta traditioner och gester som folk vi faktiskt umgås med faktiskt gillar?
Precis så!! Baby showers har i mitt liv alltid varit enkla men innerliga och haft syftet att förse blivande föräldrar med sånt de behöver och visa sin uppskattning och stöd. Men mer variation borde finnas kring hur man som vänkrets och familj kan visa detta, om man nu vill göra något ”organiserat”. Det skulle kanske lika gärna kunna vara att ordna middagar under ett par veckor när barnet fötts så att föräldrar inte behöver fundera på det (något jag också varit med om och uppskattat), eller att några kompisar kommer över och gör en storstädning av huset eller något annat som kan vara till välsignelse
Någon sa en gång till mig att ”kvalitetstid med barn är kvantitetstid med barn”. Dvs det behöver inte vara stora händelser tillsammans med barnet utan viktigare att ta sig tid ofta i vardagen. Tycker det stämmer så himla bra!
Skitbra skrivet. Det handlar inte om vad jag som enskild tycker om diverse presenter och tillställningar hit och dit, det handlar om vad jag som medborgare bidrar till i vår gemensamma kultur. Som de livsstilsreklampelare de är för folket har influensers ett särskilt ansvar.
Kan du inte göra pins med ”trist moraltant” på? För jag vill ha en!
När mina barn var små ( för 25 år sedan ) brukade jag ha barnkalas på det lokala äventyrsbadet. Det tyckte jag var skönt eftersom jag inte riktigt orkade ha kalasen hemma med allt fixande som då hade behövts. På badkalas behövde inte gästerna komma i några finkläder och föräldrarna fick tillbaka dem nybadade och trötta efter intensiv vattenlek. Ibland önskade jag att jag hade varit en pyssligare mamma som bakade tårtor och hittade på lekar.
Alltså… så länge ingen känner att man MÅSTE göra något man inte vill eller känner för ser jag faktiskt inte problemet. Om man nu vill fira och uppmärksamma med en babyshower kan man väl få göra det tänker jag. Hade inget sådant själv då min äldsta kom till lite innan det blev poppis, men hade uppskattat att få bli lite ompysslad och uppmärksammad.
Jag tänker att det är lika illa att skamma dem som gör dyra aktiviteter med sina barn som de som skammar dem som inte gör det? Man gör väl det man vill/kan/har råd med? Spela roll om det är UNO eller spa om alla tycker det är kul?
Tycker inte att ditt inlägg var så kategoriskt Clara, det är bra att belysa olika sidor och klart man får problematisera. Ibland får jag dock ångest över kommentarerna från präktighetspatrullen som kommer därefter. ”Jag skulle minsann aldrig!” eller ”Jag köper bara second-hand till mina barn!”, ”jag älskar att vara med mina barn jämt och ständigt – vem behöver ens egentid?”.
Jag vet inte… tycker att det skaver. Som att man aldrig kan göra rätt.
Håller med. Jag visste inte att det skulle anses sämre att ta med sitt barn på spa än att tex gå på Astrid Lindgrens värld, som väl för övrigt är jättedyrt. Kan tänka mig att min dotter skulle tycka det var fantastiskt att följa med mig och basta, bada kallbad och äta i resturang när hon var i lågstadieålder. Claras familj kanske åker till slalombacken istället men alla är inte uppvuxna med skidor.
Men! Håller med Clara om att det är sunt att dra ner ambitionsnivån och prestationsnivån i många avseenden. Oavsett om det rör sig om ett vackert städat hem, vad som händer på semestern eller presenter till barnkalaset.
Bästa jag läst på länge. Många influensermammor och säkert andra också skall liksom göra sina små barn stora med en gång. Det skall SPA’as och annat som jag i alla fall anser är mer för vuxna.. Det skall vara korta magtröjor och utsvängda byxor redan vid 4-5 års ålder, helt galet. Tids nog blir dom stora. Håller också med om alla dessa inför-kalas, kostar en mindre förmögenhet. Push-present är rent ut sagt löjligt. När barnen sen skall ha kalas så verkar man tävla om vem som kan ha det bästa och mest påkostade, helt galet.
Hej. Jag förstår din syn på det du skriver, men tycker inte att man är sämre människa som bidrar till ett dåligt samhälle bara för att man gör som man vill. Precis som någon annan skrev tidigare så tycker vissa att det är roligare att promenera på stan eller gå på manikyr tillsammans än att gå i skogen. Jag är definitivt en av dem. Jag gör gärna båda, men föredrar det ena.
Vad gäller presenter tex så visar människor uppskattning på olika sätt. Jag tex visar uppskattning med presenter. Du kanske visar din uppskattning genom ord eller din tid? Inget är mer rätt än det andra. Vi är bara olika. Jag föreslår att du läser boken ’Kärlekens språk : din guide till lyckliga relationer’.
Push present är väl jättekul och bra! Vissa människor har mer pengar och andra mindre. Då får man väl göra som man vill. Vad är skillnaden mellan att köpa en studentpresent, doppresent och push present? Alla de är en prestation som de rumt omkring vill ’belöna’ (om man vill amvända det ordet).
Känner att jag kan skriva hur långt som helst om detta, men känslan jag fick av att läsa ditt inlägg var orättvisa. Jag är inte sämre för samhället bara för att jag får eller ger en dyrare present till någon jag uppskattar. Alla är vi olika. Och ja, även om jag fått en push present så skulle jag bli väldigt glad om en vän kom och bar mitt barn medan jag tar en dusch. Eller promenad. Eller varför inte push present och en fin vän som visar omtanke.
Sämre och sämre. Men det finns en gräns för hur mycket man kan göra som man vill i en värld av ändliga resurser? Handlar allt bara om att göra som man vill? Ibland får man väl ha lite högre ambitioner än så.
Jag tycker det är kul med alla möjliga påhitt som förgyller vardagen! Däremot är man skyldig sig själv att komma ihåg att anpassa efter sig själv och sin ekonomi. Har tyckt att det var jättekul att komma iväg på utflykt till en park eller en lunch med kompisar och fira att bebis snart ska komma. Prata om farhågor och förhoppningar och kanske ge eller få en body som passar att ärvas vidare mellan vänners barn. Inte för att vi inte har råd med annat utan för att det är vad vi tycker om och vill göra.
Sedan tycker jag absolut att aktiviteter som involverar andra barn ska vara demokratiska och uppnåeliga för alla men även här måste man ju utgå från sin egen situation. Om en person känner att ordnat kalas på Leos är vad man orkar med, en annan svänger in på Dollarstore och köper hel pirat-dukning och present till besökare och en tredje syr vimplar av avlagda kläder och plockar hallon att bara syltgrottor och tårtor på och ytterligare en tänder en brasa och grillar falukorv i pulkbacken på så är det ju bara roligt och berikande och härligt och kalas i alla fall! Hoppas mina barn blir inbjudna till olika familjer och situationer när de blir större, det vore ju så trist om alla gjorde likadant. Mitt jobb är att hjälpa dem se och uppskatta det fina i alltihopa.
Bra skrivet Beatrice!
Tycker också om bredden på kalas. Har fixat kalas både hemma (utomhus i trädgården-kalas) och lekland. Upplever inte att barnen haft så mycket synpunkter på varken det ena eller andra, däremot de vuxna!
Jag brukar inte hålla med dig alltid men den här gången – 110 procent. Tack för att du tar ner hela föräldraskapet på jorden en stund – som handlar mer om stökiga kök och trötthet än fina presenter och lyxiga smycken?
När jag gick och tänkte på detta började jag dock fundera på att detta ju är en typ av saker och beteenden som normaliseras i sociala medier, och som ju har rent ekonomiska konsekvenser, men det finns också annat med psykisk påverkan. Här menar jag nog hur bloggar, genom att bara skriva om det med den räckvidd och, faktiskt, makt de har, normaliserar annat som hembakta kakor, hemlagade middagar, välstädade och piffade hem. Jag menar bara att på samma sätt som babybusinesses bara visar upp en, väldigt snäv, sida av att vara förälder, så gör det ovan nämnda samma sak. Att ha det fint och städat för jämnan är rimligtvis inte helt realistiskt i en småbarnsfamilj, ändå är det mest det vi får se, och därmed jämför oss med som en standard – iallafall jag. Måste också säga att jag verkligen uppskattar att du mer och mer visar olika sidor av dig och ditt liv, det ger iallafall mig så mycket!
Tack Clara för ett välbehövligt inlägg! Det här med pushpresent alltså, så himla konstig grej. Iaf i min värld, där jag tjänar dubbelt så mycket som min partner, och han verkligen inte skulle ha råd att köpa nåt smycke eller nån annan dyr grej. När jag hade fött vår son fick jag den bästa presenten av alla av min man: han tog ut extra ledigt och var hemma med oss i över en månad så att vi kunde turas om att sova.
I mitt barns förskolegrupp är de fyra stycken som fyller år inom loppet av två veckor. Jag föreslog att de kunde ha ett gemensamt kalas (och att de som kom inte skulle behöva köpa presenter till dem alla utan de kunde ha med sig en sak och så delade de på grejerna sedan). Detta föll inte i god jord. De andra barnen ”ville ha egna kalas”, ”hade sett fram emot sitt kalas så länge”, ”ville ha presenter” etc Följden blev tre veckor med kalas så gott som varenda dag. Helt galet!
* så gott som varenda helg
Tycker att det är märkligt beteende av dig att ge andra föräldrar dåligt samvete för att de vill ha ett kalas för sitt barn. Barn älskar att fylla år och ha sina kalas. Låt dem.
Hade en förälder på förskolan som föreslog att alla skulle swisha henne så mkt man ville så att hon skulle köpa något gemensamt fr oss alla till förskolelärarna på avdelningen, men det ville jag inte vara med på. Jag köper hellre en ansiktsmask var (3 lärare) än att ge någon stor låda med äcklig lakrits till deras personalrum.
Låt folk göra som de vill istället för att förstöra stämningen.
Bästa jag läst på länge!
Så så bra skrivet! Jag håller med dig.
Förutom att det ordnas stora babyshowers med dyra presenter där den ena showern efter den andra ska överträffa tidigare, ser jag samma fenomen kring möhippor/svensexor/svenhippor. Där är det inte längre häpnadsväckande att hela kompisgänget åker på en weekend till en storstad som London, Paris eller liknande för att ta med sin vän som ska gifta sig på dyra restauranger, spa och överdådiga hotell. Detta läggs sedan upp på sociala medier.
Jag personligen tycker inte att det känns som varken miljömässiga val eller val som gör att alla kan känna sig välkomna eller ha möjlighet att vara delaktiga.
Babyshower ger mig rysningar, fira ett ofött barn!!! Föga nytta av en blöjtårta när man kommer hem utan sin lilla bebis från förlossningen.
Men TACK för det här inlägget. Håller med om allt!
En bra grej med att ha hemmakalas som jag upptäckt var att alla barn hittade något att göra och trivas med. Vi bjöd hela klassen i årskurs 1 och ett gäng satt och lekte med alla sonens saker, några busade i storebrors rum och resten dansade och smaskade i vardagsrummet. Gjorde enkelt med fruktspett, bål och salta pinnar. Hämtade alla från fritids på em så vi kunde gå hem till oss. Hyrde in en kompis som är clown för 500:- som uppträdde på vår innergård. Blev himla bra tyckte jag, och inte alls dyrt.
Det är ju kärleken, intentionen och omtanken runt dessa företeelser som är viktiga tycker jag. Jag hade väldigt stilla första år med mina barn. På yngsta tjejens ettårsdag var det hon, jag, min man och vår då 6 åriga dotter som satt runt köksbordet och sjöng och så fick hon blåsa ljus, hon minns ju ändå inget av det.
Jag fick ingen sk pushpresent, däremot ett guldhjärta i kedja till min första mors dag (som kanske också är kommersiell, vad vet jag?) Det är fortfarande mitt älsklingssmycke
Bibliotek och skogen har jag älskat att gå till med mina tjejer, dock har äldsta dottern och jag gått på musikaler sedan hon var just 6 år, nu är hon 15. Jag skulle lätt kunna gå på spa med henne när hon var yngre än hon är idag.
Babyshower var vi på förra helgen, en överraskning till en nära släkting och hans fina tjej som väntar ett barn som är mycket välkommet trots sin svåra ekonomiska situation. Vi gav dem en tårta byggd av blöjor och små saker till den första tiden. Många tårar och mycket kärlek var det.
Så länge man ger sitt barn kärlek och uppmärksamhet så kan det nog se olika ut tycker jag, man ska inte vara så snabb att döma andra, alla har sitt sätt att vara.
Ibland har jag tänkt att det ligger ett sorts ansvar på oss som utåt sett har det gott ställt, att sätta ner foten och säga stopp.
Jag har aldrig haft några bottenlösa sjöar av pengar, men i omgivningens ögon uppfattas jag nog som ”lyckad” och även om ingen misstar oss för att vara rika, så räknas vi nog som välbeställd medelklass i alla fall.
Därför har jag också kunnat säga ifrån emellanåt, när jag tycker att det galopperat iväg – antingen det gäller de löjligt påkostade sommarpresenterna till lärarna vid avslutningen, hysteriskt överdådiga möhippor, dyra ihopskramlingar för lyxiga presenter… det är ingen som tänker tanken, att jag ryter ifrån för att jag inte har råd. Jag gör det av empati, för jag minns mycket väl hur det var att INTE ha råd. Och jag vet, att den som inte har pengar för att hänga med i karusellen och leva upp till omgivningens förväntningar är sällan den som vågar höja rösten på föräldramötet eller i kompisgänget. Antingen biter man ihop, slantar upp och svär i det tysta eller hittar man på en ursäkt för att inte alls delta.
Jag är skyldig till att ha hyrt in mig för födelsedagskalas på leklandet – helt enkelt för att jag inte klarar hantera stora grupper med små barn, som det ju blev när alla i klassen skulle bjudas. Det var en fasa! När ungarna blev lite äldre, lyckades jag styra om födelsedagsfirandet till att man fick bjuda sina närmaste vänner, så många att vi rymdes i normal bil (alltså tre kompisar) och så gjorde vi en rolig utflykt. DET var tio gånger bättre än jobbiga kalas.
Det är verkligen knasigt att allt verkar handla om att konsumera – och att lyx är lika med allting som kostar mycket pengar. För mig är det finaste som finns, sådant som rymmer tanke. När jag får en present som är dyr och tjusig, men som liksom inte är ”jag”, blir jag mest ledsen… precis som jag blir jätteglad för de enklaste ting, som visar tecken på omtanke och att ngn verkligen känner mig och har tänkt till. Då kan de finaste presenterna vara just som en del skriver här; att någon erbjuder sig att gå en runda med barnvagnen eller vara barnvakt, att någon ger lagad mat eller hjälper till med något praktiskt. Eller egentillverkade presenter. Och de som har gott om pengar… är det liksom inte för LÄTT, det där med att bara köpa något? Om de har gott om stålar, så betyder ju de gåvorna egentligen inte ett smack. Klick, klick, swish – fixat inom loppet av någon minut. Kanske inte ens var så genomtänkt – bara dyrt och tjusigt och alldeles för enkelt. Om jag hade en välbärgad kompis, skulle jag tycka att hon kom undan för lätt – men om hon tog sig tid att VERKLIGEN göra något som underlättade min vardag, så skulle jag älska henne för det (okej, har hon gott om pengar och köper en present som jag behöver men inte har råd med… typ en ny matberedare istället för en GUCCI-filt till barnvagnen, så blir jag förstås glad).
Så vad annat kan man göra, än försöka säga ifrån, föregå med gott exempel eller starta egna små trender? Du Clara, gör ju jättebra, som lyfter sådana här saker och stärker folk.
I år är det förresten jag som ansvarar för den traditionella julfesten med kompisgänget. Då växlas alltid julklappar – och så har paketleken dessutom blivit ett populärt inslag på senare år. Alla dessa klappar, slog det mig, var en sorts överkonsumtion… ofta tramsprylar som ingen egentligen behöver eller ens vill ha. Så när det nu var min tur att styra, fick jag den briljanta idéen att ALLT ska vara återbruk. Alla gäster ska alltså ge second hand julklappar – och jag tänker ladda alla klappar i paketleken med second hand. Det är ju stundens underhållning som räknas – och allt det som ingen vill ha, bär jag tillbaks till secondhandbutiken och betraktar det som att jag bara ”hyrde” prylarna för att vi skulle ha kul på festen.
Och vet ni… kanske lyckas jag sätta ny standard för alla framtida julfester, så att second hand blir den nya standarden.
Allt gott
A
Jag håller med.
Så klokt skrivet!👍🌻🌺🍁
Gender reveal kan ju vara något av det töntigaste och mest outdated som finns. Definitivt amerikanisering, påskyndad av influencers.
Inte bara med barn-relaterade saker dock, även tex bröllop. Ska vara så JÄVLA speciellt och dyrt och ’unikt’ (på typ samma sätt alltid, ner till fotona).
Man kan irriteras på det, men även viktigt att analysera. Pådrivet av marknadskrafter, absolut. Alla chanser att sälja mycket och dyrt ska såklart tas tillvara på. Men tror även det finns en ”alienation”. Livet tycks alltmer meningslöst. Jobbet, relationerna, vardagen. Då måste man kompensera de få tillfällen man får att känna sig speciell och meningsfull. Det är min sorgliga teori i alla fall.
Jag tänker att det också handlar om att ribban hela tiden höjs utan att det märks. Det som var lyx innan blir till slut bara vardag. För inte så länge sedan kändes det lyxigt och nästan lite dekadent med ett glas vin en tisdag. Då var vinet ett vanligt för 79kr flaskan från bolaget. Nu åt motsvarande lyxdekadenta grej att ”öppna ett 300-kronors vin en vanlig tisdag”. En påse chips var normalt fredagsmys, sedan kom plockbrickan, macadamianötterna, lyxiga mandlar. Och nu är väl det bara en vanlig standardgrej i vissa kretsar. Det finns liksom inget tak. Lyxen blir mindre värld. Livsstilsinflation helt enkelt.
Moralkärringen Clara <3
Amen!
Är själv en trebarnsmor och till min lycka får jag nu också titulera mig som mormor <3
Skriver till min lycka! för att få bli förälder/mor/farföräldrar är inte alla förunnat även om det skulle kunna tyckas så.
Önskar verkligen av hela mitt hjärta att vi hade kunnat få ha en babyshower för vår dotter när hon och hennes sambo till allas glädje äntligen fick bli gravida utan komplikationer. Smolket i bägaren stavas Coronaviruset. Inte fick/kunde vi träffas alla som ville vara med och dela denna lyckans dag tillsammans med de ännu lyckligare blivande föräldrarna.
En babyshower för mig, och för väldigt många törs jag nog påstå, är en möjlighet att få fira den enorma glädje som en graviditet och en liten individ i gemenskapen innebär! Att sedan få ge en liten gåva ( kläder, blöjor, leksaker osv ) känns bara gott i hjärtat och är som grädde på moset, men absolut störst är lyckan över en ny liten individ att få följa framöver i livet.
Jag och min man gav vår dotter ett halsband som symbol för en av de absolut underbaraste händelser i vårt liv. Om det sedan kalls för puschpresent eller någonting annat, ja det bryr jag mig inte om för fem öre! För mig kan det aldrig bli fel att visa uppskattning och att dela glädje tillsammans med någon annan. Sen om det är en present, en överraskningsfest eller någonting annat, ja det spelar ingen roll.
Om influenser 1 fick en handväska av sin man och nr 2 en bil och nr 3 en resa till Maldiverna ( obs: bara påhittade presenter, har ej läst det någonstans ) av sin man i gåva efter en förlossning, vad spelar det för roll ? Eller om nr 4 och 5 fick 24 blöjtårtor och var sin barnvagn i gåva av sina vänner under en babyshower so what ? Det är ju deras liv och deras gåvor på precis samma sätt som du har ditt liv och får dina gåvor av din man/dina vänner.
Jag har aldrig fått sådana gåvor i hela mitt liv, men inte tycker jag mindre om de som jag fått av min familj eller mina vänner trots att de aldrig kommer att komma i närheten av hur "fina, dyra, påkostade" andra ( läs: influencer ) har fått och visar upp på sina sociala medier.
Nu kan jag uppfattas som både trist, negativ och som en moraltant utan dess like. Men jag tycker inte att man ska lägga så mycket fokus på hur andra har det och lever sitt liv. Det som syns på sociala medier är bara ögonblicksbilder och väldigt många gånger så tillrättalagt att det finns oerhört lite "normalt" liv bakom bilden.
Jag själv gör ju samma sak i stort sett när jag fotar och lägger ut bilder, jag arrangerar bilden så att den ska bli ( i mitt tycke och smak ) en estetisk och fin bild som förhoppningsvis ska kunna förmedla lite av det jag själv känner/upplever i den situationen som jag vill förmedla. Är det mitt julpyntade vardagsrum så är det välstädat, gardinerna hänger snyggt och jämnt, alla ljuslyktor/stakar är tända och kuddarna är fluffade och jämnt i soffan. Men inte sjutton är väl detta min vardag? I vanliga fall är det hundhår över allt, kuddarna ligger huller om buller, gardinerna är inte jämna för fem öre och ljuslyktan kan lika gärna ligga omkullvält för vår stora hund knuffade iväg bordet när det ringde på dörren 🙂 Men det är inte det som jag vill förmedla med min "välorganiserade och tillrättalagda" bild på instagram. Där vill jag förmedla de ca 5 sekunder av i mitt tycke underbar julstämning som jag bara har vid få ynka tillfällen i livet ( När min man är ute med hundarna så länge att jag hinner städa bort röran en liten liten stund )
Vet egentligen inte vad jag vill förmedla med mitt inlägg, det spårade ur totalt ( som vanligt med mig ) Vad jag nog egentligen vill säga är: njut av allt det vackra, det fina och det underbara som finns i var och ens liv. Det vackra finns i det lilla och en mindre gåva gett med kärlek och omtanke är betydligt värdefullare än den dyraste present gett utan äkta innebörd .
Och tro inte att allt som visas på nätet är sant.
Önskar alla en underbar fredag <3
Jag gillar inte riktigt kategoriserandet här. Familjer är olika och det är väl jättebra! Vi har haft kalas både hemma och på lekland, båda har uppskattats. Sedan måste man ju tänka på att barn också är olika. Min äldsta skulle välja spa eller restaurangbesök alla gånger framför skogsutfärd. Om vi har pengar till det förstår jag inte varför vi skulle göra något som vi tycker är mindre kul. Sedan betyder det ju inte att vi åker på spa stup i kvarten. Med min väninna däremot tar vi vandringar i närskogarna och avhandlar högt och lågt över en kopp kaffe på stubben.
Att kvinnan får en present av barnets far när det är fött upplever inte jag som något nytt. Min farmor fick det, min mamma fick det och många andra kvinnor jag känner. Sedan är det ju mer hypat idag och verkar ofta nästan som att kvinnan själv pekar ut vad hon vill ha.
Håller med om att industrin kring att kasta pengar kring sig och sina barn är hutlös! Vad är det för fel med kalas som innehåller korv med bröd och en liten godispåse och att få leka, utan uppstyrda aktiviteter av andra vuxna? Det finaste jag kan ge mitt barn är möjligheten att få utveckla sin fantasi tillsammans med sina kompisar. Jag ska inte vara en aktiv lekledare som uppmuntrar till att bli vuxen vid fyra års ålder.
Däremot är det är med ”push-present” något jag har ett lite romantiskt sken kring, även om hutlöst dyra diamantringar är något jag INTE uppmuntrar. Min morfar gav min mormor ett smycke när min mamma och morbror föddes, likaså gjorde min pappa till min mamma när jag och min syster kom till världen. Dessa har sen gått i arv till för att de är så starkt förknippade med individen som föddes. Min mamma bär sina smycken med stolthet, både det som kom i samband med starten på hennes, mitt och min systers liv. Jag fick en jättefin ring när min son föddes, utan större ekonomiskt värde, som knyter samman till presenten min mamma fick när jag föddes. Varje gång mamma bär broschen hon fick när jag föddes brukar vi prata om när hon fick den. Känns som ett sätt att fläta samman generationer och traditioner, att det finns något kvar från hela livstiden även när personen har gått bort.
Väl rutet! Jag håller med om allt!
Förutsatt att en babyshower och en pushpresent är som du beskriver Clara så är det ju svårt att inte hålla med.
Jag ska snart föda barn och blev förra helgen bjuden in i min vän och hennes kollektivs trädgård, vi eldade i eldtunna, talade, skrattade, åt gott och ja jag fick några gåvor till lilla barnet som buffade runt i magen. Vi sa bebisfirande istället för babyshower – tanken var att samlas runt glädjen över lilla barnet OCH göra det mysigt för mig, just med tanken att många gravida kvinnor i slutet ofta behöver pysslas om, så jag blev ompysslad. SÅ SÅ fint. Önskar alla en sådan dag mitt ute i hösten, vi var ute tills stjärnorna kom fram och bara elden värmde. Magiskt.
Och ja. Jag har önskat mig en pushpresent, jag tror att jag kommer att få nyplockade hästkastanjer och kanske de extra goda gröna oliverna. Inte för att jag burit vårt barn, det har jag gjort med sådan glädje!!, men för att ge också mamman lite extra. Jag har gett pushpresenter till mina vänner, en gång en bullkrans, en gång en varm kofta. Jag ser inget fel i dessa företelser i sig, utan precis som med allt det andra – hur gör man det, med vilken intention, vad vill man med det man gör?
Att hylla, stärka, peppa och stötta en man älskar som genomgår / genomgått något enormt och att göra det med ett blomskott man planterat eller genom att köpa den där varma ull-amnings-bhn för man vet att hon är frusen och har mindre plånbok än en själv är det något att ryta på funderar jag?
Så klokt och så sant! Bra rutet❤️
Ååååhhh JA – håller fullständigt med. Tänk att någon gång få sitta med sin pappa eller mamma och läsa en bok -det är egentid. Eller att få den där promenaden på väg hem från förskolan eller på väg till affären, när man har tid att småprata och upptäcka saker efter vägen. Eller bara få sitta på köksgolvet och leka, rita, klippa medan den vuxne lagar mat. ( och ja, jag har också haft dagar med övertrötta skrikande barn)
Min dotter fick en gång en väl tummad och läst bok i födelsedagspresent av en kamrat. Som blev hennes favorit. Och vi fick tillfälle att prata om vilken extra fin present det var för den var en ”räddomklimatetpresent”.
Åh va underbart att läsa. Det är verkligen så sant. Lasagne och diskplock funkar förövrigt väldigt bra som present även alla andra dagar när man inte är speciellt nyförlöst längre 😁
BRA RUTET!!!
Kanske är det just föräldern som inte orkar med fyra omgångar UNO som ”kompenserar” med spa och shit?
Undrar vilken av ungarna som mår bäst..?
Så sant och bra skrivet! Älskar när du ryter ifrån Clara🔥
Klockrent!! Fast jag inte har barn själv. Börjar typ tycka det verkar jobbigt med allt ståhej runt i kring. Jag själv kanske aldrig ens kommer få barn. Varför ska jag betala en massa till alla babyshowers…?! Kanske ska skaffa en hund å ha puppyshower då.. Nej det spårade ur för längesedan. Jo jag tror oxå det beror på sociala medier/influencers.
Haha exakt det jag och min kollega diskuterade idag. Dock fattar jag verkligen inte varför man ska ha babyshower för mamma/den som föder och inte för båda, båda ska ju bli föräldrar. Sen dessa jävla tråkiga äckliga lekar så som mäta magen och gissa bajset och smaka laxpajspuddig från hipp hipp och dessa fasligt dyra dekorationer där du som gäst ska båda ha med dig present för 3-400:- och sen ska ju du dela på kostnaden för dekoration och mat. Du kommer ju inte undan 1000:- för en jävla babyshower. Sen bara för att man har kommit över den krotiska gränsen och bebisen kan överleva så betyder det inte att det kan gå fel. Åhh blir så trött på den här hetsen… suck
Mina vänner styrde upp en babyshower för mig som var helt enligt mitt tycke och smak. Det var pick-nick ute, hemmasydda vimplar i ett träd, inga presenter. Jag fick sitta och prata med mina tjejkompisar om graviditet och förlossning. Det var skönt att inte ha sina respektive där så att man kunde prata lite friare om alla de sakerna.
Jag är så glad att du och din blogg finns! En representant från verkligheten i en annars så verklighetsfrånvänd influencervärld. Här kan man alltid landa mjukt efter en stund bland skeva ideal, orimliga förväntningar på både det ena och det andra och åsikter om vad man som mamma och människa borde eller inte borde ha gjort. Här beskriver du verkligheten så som den är. Ibland bedårande vacker, ibland både ful och svår. Det bästa av allt är att du inte ber om ursäkt för varken det ena eller det andra. Och vi som hängt med här länge vet att om det är idylliskt och tillrättalagt i vackra (och inspirerande) bilder idag så kommer andra dagar när ingenting orkas med och då får vi följa med i det också. Inte för att du kompenserar utan för att det är just så verkligheten ser ut. Och tack för att du delar dina kloka, jordade tankar! Även om jag inte är överens med dig i varje fråga så har jag stor respekt för att du har en grundad tanke med det du väljer att göra. Oavsett om det gäller din egen hälsa, barnuppfostran, bloggen eller något helt annat. Du är som en nära vän jag inte känner. En vars råd jag vill lyssna noga till. Tack
Jag ÄLSKAR när du gör såna här inlägg. Då hittar jag lugnet inom mig och får mina känslor och tankar bekräftade.
Jag njuter av livet på landet med delat föräldraskap och en kväll med kortspel eller några timmar på badhuset med barnen. Det är lyx för oss!
ÄNTLIGEN! Du sätter ord på mina tankar! Jag älskar dig Clara, du är utan tvekan landets klokaste influencer, Clara for president! I somras drog vi med sönerna 7 och 9 år till Ekehagen, det var ditt inlägg som påminde mig om detta fantastiska ställe (uppvuxen utanför Borås och det var obligatoriskt att åka dit i åk 3). Var nervös över hur våra 2010-tals barn skulle uppleva det. De ÄLSKADE det. ”Mamma, det här är ett sånt ställe jag skulle kunna åka till varje dag” sa 9-åringen. På tal om att göra saker för att det annars skapar socialt utanförskap. Jag frågade min äldsta son häromdagen – hur skulle det kännas om INGEN spelade Fortnite? Han svar var kort och gott ”jätteskönt”. Det har nog aldrig varit enkelt att uppfostra barn, men baske mig tror jag att det är svårare än nånsin idag.
Så roligt att du skriver detta! Jag är nämligen också från Borås och åkte dit på i åk 3 och åkte för två år sen dit med våra söner då 8 och 10 år tack vare Claras inlägg och satt med EXAKT samma tanke som du i bilen. Blir sedan extra full i skratt att vår 10-åring sedan använde EXAKT samma formulering som ditt barn ”det här är ett sånt ställe jag skulle kunna åka till varje dag!”
Amen.
Jag är en pluss 70 tant som följt dej sen du väntade Bertil. har aldrig kommenterat förut men nu måste jag. Håller helt med dig nu.Jag förstår inte det här med babyshower, tänk om det inte blir ett barn. Har själv gått hem från bb tomhänt, var gör man då med alla presenter. Hemska tanke
Bra skrivet, jag instämmer helt och fullt!
Word!!! 👏🏻👏🏻👏🏻
Oj vad jag håller med!!! Helt galet vad upphausat det blir, den ena presenten blir dyrare än den andra och pressen är så stor. 100% enig här!
Så bra skrivet! Och så sant!
Håller med om att egentid kan vara att följa med mamma till affären kanske köpa en kaka o fika, titta på en film tillsammans osv. Spahelg önskar jag att jag kunde ta mina vuxna barn till men hur ska man ha råd till det? Det är ändå inte det som avgör hur bra eller dålig relation man har till sinabarn😃🌺
Enkelhelten är det allra bästa enligt mig.
Jag tänkte ge mig själv en push-present (förutom den uppenbara presenten i form av bebis då), en ”kegel trainer” från Perifit med tillhörande spel. Känns ändå som en bra present efter att ha burit och krystat ut två knoddar.
Det bästa jag läst på länge!!
Här överträffar du nästan dig själv. Så bra och så självklart! Vansinnigt att det ens behöver skrivas – men det gör det.
Underbart! Numera är du den enda bloggerskan jag följer. Tack för att du är så oerhört vettig🙏
Yes så befriande! Hela mitt märg och bensystem fullkomlig klyvs sönder av detta svulstiga beteende som vuxit fram. Och inte bara proportionerna av fester och presenter men också VAD du presterar som människa och att det ska se ”bra” ut och på ett visst sätt. Den förbannade padel-kulturen är en gren i detta jävulskap! Nej IN med det genuina och ut med det krystade svulset! TACK för dina än en gång fantastiska instinkter!
Jaaa! Tack för denna text!
Jag är en helt vanlig mamma från en helt vanlig mellansvensk lagom stor storstad.
Jag har en normalbra inkomst å normala vänner.
Vi har haft babyshowers för varandra de senaste 10 åren, alltså innan influensers kom på idén å basunerade ut den på insta.
Jag har fått presenter av min man vid båda våra barn, en klocka vid första å en diamantring vid andra..
en Ak pushpresent -det samma som jag å min pappa köpte till min mamma när min lillebror föddes 1993.
Ett par väldigt fina diamantörhängen.
Nu har vi flytt landet å bor i vårt fina grannland, de är nu här våra barn har växt upp å har sina barnkalas.
Vi har satt en gräns på 100kr, personligen ur miljösynpunkt tycker jag att presenter för 20 kr är värre.
För 20 kr får absolut ingenting å de lilla man får går sönder innan barnet hinner säga tack.
A jag vet inte, men jag menar nog att detta inte e nå nya påfund.
Ja det finns mycket kring föräldraskapet som blivit onödigt hysteriskt.
En rolig grej om Gender Reveal Parties… har ni sett avsnittet av Grace & Frankie där Bud och Alison har just ett sådant party och spänningen byggs upp med att alla gästerna ska göra fler och fler uppgifter som leder till det stora avslöjandet: en tårta som ska delas och visa könet (blått eller rosa). Men tyvärr så har bagaren missförstått (eller nåt?!) och tårtan är i själva verket lila till alla gästers stora förvirring 😀
Vi bor i en ”fattig förort” och det är väldigt skönt att den här kulturen med dyra kalas inte finns här. De flesta i barnens klass firar inte födelsedagar alls eftersom man inte brukar göra det i Somalia. När vi har haft födelsedagskalas så ger de flesta barn inte presenter utan ett kuvert med pengar. Kuverten är inte ens oanvända, utan det är gamla öppnade kuvert från typ Försäkringskassan som de har satt i en hundralapp i och tejpat igen. 😀
Barnen blir jätteglada för att få pengar, för då kan de gå och köpa något lite större och finare på en leksaksaffär sedan.
Som ofrivilligt barnlös kan jag inte komma på något konstigare än att min man skulle behöva ge mig en present för att jag har haft det privilegiet av att kunna bära och föda fram vårat barn. Det är väl den mest fantastiska gåva jag kan tänka mig som kvinna!
Tack snälla för att du skriver detta! Känns ofta som jag kämpar i motvind med samma åsikt.
Så bra skrivet!💪
Tack!!!
Bra och sakligt skrivet utan att låta avis på någon annan!
Håller med! 🙂
Dock gav min pappa min mamma presenter i form av smycken när vi föddes redan på 90-talet. De är väl typ medelinkomsttagare. Men det kallades ju verkligen inte ”push present” då! Så det förekom alltså ändå förr med men isåfall klart inte med namnet ”push present”. 😅
I somras gav min bror vidare ringen och örhängena som min mamma fick när han föddes till sin fru i ”morgongåva” dagen efter bröllopet! 🙂 Det var fint tyckte jag!
Jag och min man har inte kört på presenter vid barnens födsel, men min syster har fått ringar av sin man. De tänker att deras döttrar sen ska få dem när de blir äldre!
Tack att du satt detta på pränt. Instämmer till fullo. Jag har vuxna barn nu. När jag jämför mina barns uppväxt med dagens ”present- hysteri ” känns det som jag måste ha levt på 1800-talet. Verkar som alla försöker överträffa varandra när man ser på Facebook, Instagram osv. Men de som inte har dessa möjligheter lägger nog inte ut på sociala medier.
Som vanligt sätter du på ett underbart sätt ord på exakt alla fenomen jag går runt med i huvudet kopplat till den här frågan. Sen får vi ju inte glömma alla möhippor och bröllop som också ska hinnas med utöver gender reveals och baby showers.
Gammalt inlägg men lika aktuellt nu. Fick en smärre chock när äldsta var på sitt första barnkalas som treåring och födelsedagsbarnet packade upp paket efter paket från förskolekompisarna: Frost-Barbie, Barbie-häst, prinsessklänning… Själv hade vi köpt med oss en av våra favoritbilderböcker och tyckte att vi hade tagit i i överkant med 120 kr – till en förskolekompis liksom, ingen bästis direkt. Men sådär har det fortsatt, och jag tycker det är galet. Idag är treåringen nio och klasskompisarna bjuder hela klassen på lekland, eller tar med tio kompisar på bio och middag på restaurang. Tusentals kronor. Tusen och tusen och tusentals.
Vi har dock faktiskt lyckats lösa det bra. Kör samma modell varje gång det vankas födelsedagskalas: en burk slajm och en kul fidget, barnet får välja sort som passar kompisen så det blir lite olika varje gång. Får kosta max 100 kr. Tydligen blir varenda lågstadiebarn tjutande glad över lite slajm för det brukar bli väldigt poppis.
Kalas har vi hemma. Enormt lyckade och billiga koncept har varit glassbar (fem paket glass i olika smaker, vispgrädde, flera sorters strössel, chokladsås, små maränger och godis) respektive gör-din-egen-cupcake (muffins, frosting i tre olika färger och allt strössel som blev över från glassbaren året innan). Något år var vi utomhus och hade lånat käpphästar med hinder och andra uteleksaker gratis på leksaksbibliotek och det pratar barnen fortfarande om. Gemensam skattjakt med kluriga ledtrådar som först ledde till en låda ficklampor och sedan upp till lägenhetshusets läbbiga, mörka vind där en kista full med godispåsar väntade var en annan grej som kittlade sinnet på kalasgästerna (och födelsedagsbarnet!) ett år.
Det finns enkla, billiga kalasidéer som inte kräver särskilt mycket resurser men gör barnen lika glada som ett par timmar på Leos. Tack och lov. Men det är skittråkigt att/om det är lågstatus.
Så sant! I min sons kompisgäng satte en klok förälder standarden om presentfritt kalas i tidigt skede och det har hållit i sej, älskar det! Vi behöver inte köpa en massa skräp som frestar på vår planet, barnen har roligt och njuter av att gå på kalas med sina vänner ändå, ibland målar någon en teckning till födelsedagsbarnet eller plockar några blommor längs vägen