Jag gillar tanken pÄ glögg mer Àn smaken av den. Alkoholfri glögg Àr helt enkelt lite för söt för min smak. Men min syster gjorde en sÄ god glögg förra Äret. Receptet hade hon i sin tur fÄtt av sin kompis Frida. Och nu fick jag ocksÄ ta del av det. Ursprungligen Àr receptet frÄn Göteborgsposten dÀr den kallas TvÄ dagars Dunderglögg (en lite orovÀckande benÀmning?)

Glöggen ska stĂ„ i 3-4 veckor och dra sĂ„ gör du den nu Ă€r den perfekt till julhelgerna – eller ja – kanske framförallt trettonhelgen. Viktigt att tĂ€nka pĂ„ Ă€r att det hĂ€r blir en alkoholstark glögg. Jag Ă€r ju inget fan av alkohol (och blir berusad bara av att titta för lĂ€nge pĂ„ ett glas vin) sĂ„ jag tĂ€nker att jag kokar bort alkoholen innan jag dricker den – precis som jag brukar göra med starkvinsglögg nĂ€r jag nĂ„gon gĂ„ng dricker det.

Man blandar svagdricka, kryddor i mĂ€ngder, russin, socker…

Potatis, ingefÀra och jÀst. Och sÄ lÄter man det stÄ i en karaff/hink i köket. Det doftar gott och juligt i hela huset kan jag lova

NÀsta vecka nÀr vi ska ha lite glöggmingel tÀnkte jag sila bort allt bös, vÀrma och provsmaka den!

Fridas glögg

MĂ€ngd

5 liter

Förberedelsetid

20

Tillagningstid

2-4 veckor

Ingredienser

  • 5 liter svagdricka

  • 1/2 kg russin

  • 2 1/2 kg socker

  • 5 skivade potatisar

  • 50 gr söt jĂ€st

  • 1/2 kkp hela nejlikor

  • 1 bit ingefĂ€ra

  • 1 pĂ„se kardemummakĂ€rnor

  • KanelstĂ€nger

Gör sÄ hÀr

  • Blanda allt i en hink, lĂ„t stĂ„ i 3-4 veckor. Rör om nĂ„gra gĂ„nger om dagen första veckan.
  • Efter det har stĂ„tt klart – sila i silduk. VĂ€rm, drick och njut!