Efter all tung julmat längtar jag efter lite fräschare och lättare recept. Samtidigt är det den kallaste tiden på året så det måste vara lagad, varm mat jag äter! Mitt bästa tips för lite bättre vanor är i alla fall att alltid ha en stadig sallad i kylskåpet. Gärna en stor grönsallad men i nödfall alltid en burk med typ syrad vitkål. Då får man alltid det där efterlängtade krispet. Plus massa nyttiga bakterier för magen.

Här är 5 favoriter ur mitt eget receptarkiv som jag planerar att laga närmsta tiden.

Mustig lammfärssoppa med potatis kan också göras på nötfärs eller vegfärs om man inte har lamm hemma. Jag bara vräker ner det som råkar finnas i kylen – gärna sånt som börjar bli lite skrumpet och tråkigt. Billigt blir det på det viset och bara godare dagen efter. Mjukbröd är bra till alla soppor och jag svänger ofta ihop scones medan soppan puttrar. Några kokta ägg gör det också mer mättande.

Den här broccolisalladen med äpple och sötsyrlig, krämig dressing är ett bra tillbehör till en köttbit eller så äter man som den är och kompletterar istället med bröd och ägg på sidan av. Otroligt crunchig och god!

Fishcakes med vitt ris på blå transparant glastallrik.

Thailändska fish cakes gillar jag att göra! Ett bra sätt att få i ungarna fisk och ett trevligt sätt att variera laxen på.

En snabbgjord, grön ärtsoppa som är mild och god och som även mina ungar brukar gilla. Billig är den också om det är tomt i plånboken efter julens alla festligheter.

Den här ugnsbakade sejen med saffransmos lärde Jessica Frej mig receptet på! En sån enkel vardagsfavorit med milda (men tydliga) smaker. Funkar för stora och små.