Har du märkt att en jämställd man blivit status för kvinnor idag? Något man skriver om i långa IG-poster till Fars dag. Det är en fjäder i hatten att man minsann lever jämlikt. Ytterligare en sak att bocka av för att vara en modern kvinna. Och ytterligare en sak att känna skam för om man misslyckas.

I somras när bloggaren Krickelin hade ett extremt maxat schema för att kunna göra sin nya bok fick hon en kommentar på sin blogg

En undran när jag läser ditt inlägg….hänger det enkom på DIG att barnen ska ha ett fint sommarlov, hunden ska rastas och mat ska finnas i kylen? Samtidigt som du ska jobba? Har din man samma ansvar när han jobbar? Jag skulle själv bli jättestressad och få tunnelseende, inte så bra grogrund för kreativitet och att hålla långsiktigt. Vem kan ha en sån arbetssituation egentligen? Hoppas ok med dessa ärliga frågor? Jag tror det är lätt för kvinnliga entreprenörer som har hemmet som utgångspunkt, att fastna i entreprenörskapet gällande familjen också.

Jag tror inte att kommentaren var illa menad men när jag läste Kristins svar kändes det som att hon behövde försvara sig. Och jag hade känt likadant. Känner ofta ett behov av att försvara mig. I somras fick jag en kommentar om hur synd det var om mig för att jag verkar få göra allting själv och “hur många timmar i veckan träffar du egentligen din man?” En helt naturlig fråga till vilken bondhustru som helst. Bönder jobbar ju jämt på sommaren. Men om det var sin ömma medkänsla hon ville förmedla ja då misslyckades hon kapitalt. Det kändes mer som ett elakt tjuvnyp. Som att jag gjorde något fel. Som att jag var misslyckad, Samma sak har jag sett att Lady Dahmer fått utstå. Många ifrågasätter till exempel att hon som feminist går med på att hennes man är familjens huvudsakliga försörjare. Vad statuerar hon för exempel för sina barn egentligen?

Absolut. Det är viktigt att fundera på dessa saker. Men om man nu värnar en kvinna så mycket – ställ de försåtliga frågorna till hennes man istället! Blir tokig på att kvinnor alltid ska hålla på och försvara sin livssituation. Särskilt som många kvinnor redan har en kamp hemma kring jämställdhetsfrågor. Måste de också försvara sig för fan och hans moster för att inte framstå som misslyckade offer? Varför naggar det på en kvinnas status om hon har en man som inte tar sitt ansvar hemma? Varför betraktas det som kvinnans bedrift om hennes man drar ett lika tungt lass? I mitt stilla sinne undrar jag alltid om dessa superjämställda förhållanden som skildras av kvinnor verkligen överensstämmer med verkligheten eller kryddas för att se bättre ut? Och vem tjänar i sådana fall på det? Inte kvinnorna i alla fall.

Min vän Erica brukar säga att min generation kvinnor har det värre än hennes – eftersom vi blivit itutade att det GÅR att leva jämställt medan hon som är tolv år äldre än mig inte gör sig några illusioner om att det är möjligt. Kanske är det så? Kanske dröjer det flera generationer till innan vi är framme? Jag skrev en gång om att feminism inte är att leva som man lär. Feminism är att göra analysen att det finns strukturer i samhället som gör det jäkligt svårt att kunna leva som man lär. Viktig skillnad. För i samma stund som kvinnor måste leva som de lär för att få tala om jämställdhet – i samma stund skuldbelägger och tystar vi dem.

Jag är så trött på att kvinnors liv ska vändas mot dem så fort de diskuterar jämställdhet. Jaha du är för delad föräldraförsäkring – men hur många dagar tog din man ut egentligen? Jaha du är mot skeva skönhetsideal – men själv färgar du minsann håret och försöker hålla dig smal?  Jaha, du är mot lönediskriminering men själv har du valt ett klassiskt kvinnligt låglöneyrke? 

Den här synen på feminism bottnar i föreställningen att man inte duger som feminist om man samtidigt diskrimineras av en man. En mycket märklig hållning då feminismen budskap är att kvinnor är förtryckta genom strukturer i samhället. Med detta sätt att resonera diskvalificerar vi ju varenda kvinna från att kalla sig feminist. Men det gör också att en kvinna som försörjer sig själv utan stöd från en man hålls fram som en god feminist – trots att hon kan vara motståndare till alla värderingar som feminismen står för. Eller att en politisk ledare som Margret Thatcher anses feministisk trots att den enda kvinna hon gjorde något för var sig själv.

Tips om du vill ifrågasätta strukturer: Fråga inte en kvinna varför hon tar all föräldraledighet. Fråga en man varför han inte tar någon alls.