Här kommer en lista på sånt jag snacksar på som mellanmål eller till kvällen när jag är väldigt sugen på något gott. Men let’s keep it real – det är ju chips och sånt som är godast egentligen. Det här håller mig dock flytande på veckodagarna så att jag istället kan njuta chips på helgen. Varsågod, tretton nyttiga(re) snacks!
Frysta hela edamamebönor som jag bara blanscherar lätt. Sedan på med salt och denna underbara krydda från Santa Maria som innehåller wasabi och sesam. Smakar så umamirikt, saltigt och gott. Sojabönor är rika på protein och känns mättande pch eftersom det är lite pill med varje skida så man räcker snackset en stund. Kryddan är förresten jättegod även på popcorn, avocado eller en tomathalva.
En kopp med körsbärstomater och oliver. Behöver inte vara några fin-oliver utan ICA Basics stora burkar funkar fint. Det salta i oliverna med det söta i tomaterna är snacksigt och gott.
Coctailkapris. Att äta bara rakt upp och ner.
Hemmagjord risifrutti av vaniljkvarg och keso. Servera tillsammans med lite tinade bär eller fruktsallad. Arlas Kvarg är den godaste sorten förresten.
Frysta vindruvor. Skölj och lägg i frysen. Du behöver inte ens plocka av dem från stjälken. De djupfrysta vindruvorna smakar som piggelin när man är sötsugen!
Rostade kikärtor. Skölj av en tetra kikärtor och lägg i en skål. På med en liten skvätt olivolja och sedan ner med kryddor. Rökt paprika, curry, chili, wasabi, spiskummin….vad du nu tycker är gott. Glöm inte salt! Rosta på plåt med bakplåtspapper i ca 15 min på 225 grader. Skaka i plåten då och då så de blir jämnt rostade.
Tamarirostade mandlar är otroligt begärligt och gott! Plättlätt.
Om man är sugen på något sött så tycker jag att en varm dryck som bottnar magen hjälper till att ge mättnadskänsla och nöjdhet. En lite fruktig tesort ihop med ett torkat fikon eller några osvavlade aprikoser att snacksa på – det ger den där söta känslan jag ofta vill ha efter maten.
En bit rökt påläggsskinka med en snutt av pepparrotskräm på tub inuti. Rulla ihop och ät upp!
Glass på frysta bär och frukter.
Äppelskivor stekta i en gnutta smör och sedan på med kanel och kardemumma. Ät ihop med keso eller vaniljkvarg.
Alla typer av fruktsallader. Här finns ett inlägg jag skrivit med olika sätt att pimpa en vanlig fruktsallad på.
En gammaldags hederlig fruktkräm. Kanske inte högst på nyttighetsskalan iofs. Men sjukt gott!
40 svar
Rostade kikärter låter gott. Undrar om de funkar med kanel? Någon som provat?
Bra med tips! Tack. Är inte edamamebönor detsamma som bondbönor? Min mormor kallar dem så vad jag vet.
Nej, edamame är gröna sojabönor.
Älskar edamame-bönor med lite krydda eller bara salt på. I Japan får man ofta en skål edamame-bönor till sin dryck när man är på restaurang. Där var där jag åt dem först och lärde mig även att bita i skidan så att bönorna åker ut en och en istället för att pilla upp dem.
Gör likadant när jag äter dom, stekt i smör och sen flingsalt.
Hej, edamamebönor är desamma som sojabönor.
Bondbönor är något större och mjöligare i smaken medan edamam är mindre och fetare i smaken.
Väldigt lika till formen dock 🙂
Jag BEHÖVDE läsa detta nu! Tack för alla bra tips!!
Mitt tips till ett nyttigare snacks är grytpoppade popcorn med så lite majsolja som möjligt men ändå så att det blir gott.
Mitt bästa snacks – rostade kokoschips/kokosflakes. SÅ gott! Antingen naturella eller med salt. Frysta (helst aktiverade) nötter är också magiskt gott. Lätt att överäta.
Grön färsk paprika skuren i stavar, därtill Keso och örtsalt. Obs, viktigt att örtsaltet innehåller selleri. Färska selleristjälkar är också super!
När jag är sjukt sötsugen (som ikväll) så gör jag en mug cake i micron. Mixa en banan och ett ägg och 2 msk kakao (kanske lite mjölk). Kör två minuter. Servera med typ vaniljkvarg.
Denna måste jag testa!!
Tack för många tips! Den där kryddan o edamamebönorna verkar ju supergott! Jag är väldigt fast i mackor eller kanske till och med några chokladbitar på kvällen men är rätt trötta på det..
Själv så älskar jag broccoli mest av allt. Med lite vitlökspulver o salt på. Smaken är som baken 🙃 🤷♀️
Gillar inte chips ett dugg, var mer uti smörpopcorn som barn 😊
Många bra tips Clara!
Jag har kört denna i flera år, halverar sockret och kör bara kokossocker eller ibland mindre socker och banan istället. Den är så god om man gillar choklad och jag gör små bitar och äter nog en bit om dan iaf.
Annars gillar jag torkade aprikoser, torkade äpplen och mörk choklad istället för godis i vardan.
När jag är sötsugen så hoppas jag alltid att jag kan hitta choklad! Barnens gamla kalasgodis duger också! O eftersom jag med slutat väga mig så passar det fint!
Tack! Utmärkta tips, både i inlägget och kommentarerna. Både nyskapande och snabbt-o-enkelt samtidigt.
Testa äppelklyftor med lite jordnötssmör! Sjukt gott!
Ja, det er bare SÅ godt! Men det må være faste,litt syrlige epler….yum!
Ja, men det är ju så otroligt gott. Min son vägrade smaka tills för ett tag sedan och sen dess vill han ha det jämt.
Ja äpple med jordnötssmör är SÅ gott, kan också rekommendera med tahini (den tunna, ljusa varianten)!
Frysta bananskivor är så sött och gott. En kopp varm kakaochoklad(utan socker) till dom och du upplever smaken av GB-glass klassiker Banana-Joe. Jättegott. Tunna gurkskivor gjorda med potstisskalare är gott att äta. Eller tunna äppelskivor med en ostskiva runt sig. Jag äter aldrig godis eller chips och väljer hellre en ostmacka alla dar i veckan. Torkada aprikoser är mycket gott. Och nyttigt.
Varför slutade GB med den fantastiska glassen Banan Joe?!?! Det är för mig en gåta
För mig med! Så himla god var den. Brukar dock göra hemgjord choklad och bananglass. Men just chokladöverdraget får man ju inte till.
Testa ekologiska dadlar i sån där påse från änglamark med riktigt smör i. Smakar som en paj i snacksform! Eller dadlar med osötat jordnötssmör/mandelsmör. Mums!
skrev upp den där kryddan på shoppinglistan 🙂
jag äter mycket sån kvarg-kesoblandning, just nu med en filead apelsin och kardemumma. Och ett par mandlar.
Frysta stora blåbär. Smakar sött och gott även om de är osötade. Även frysta körsbär är ett gott snacks.
Ibland häller jag på en skvätt osötad mandelmjölk på blåbären, sötar med stevia eller ngt liknande. Blir lite glassaktigt.
Har alltid någon god hårdost i kylen som jag karvar en bit av när jag behöver lite extra energi framför datorn.
Selleri med en klutt färskost på och lite himalayasalt är också ett gott snacks tycker jag.
Några skivor grillad påläggskyckling med en skiva ost/färskost och lite himalayasalt, rulla ihop och njut. Kan även lyxas till ännu mer med romansallad.
Ekologiska torkade tranbär.
En kopp Pukka tumeric gold-te med lite stevia och mandelmjölk.
Sist men inte minst: Marabus 70% mörk choklad med pekan och havssalt.
Toppen Tack för alla tips. Du får här mitt bästa; frusna ärtor!
Nej nu måste jag bryta av med lite semla! Tänk på att ta vara på februari, vår kortaste månad! Ta ett gele´hjärta till en bok från bokrean också vetja. 😉
Jag förstår att man ibland vill äta det man verkligen mår bra av, men det är för mycket fokus på mat och att allt ska vara nyttigt, idag. Så till den grad att många blir sjuka av just det. Ibland mår man bäst av att bara äta helt enkelt, och lägga sitt fokus på andra saker i livet.
👍🏼
För dom som gillar äpple har jag två mellistips:
Rivet äpple, kvarg och kanel
Eller
Minifruktsallad med äpple, blåbär och kiwi 🙂
Bra tips! Mina egna favorit-vardagsefterrätter är:
– Vaniljkeso + frysta bär
– Kasein-proteinpulver med vaniljsmak tillsammans med ett skivat äpple, kanel och kardemumma
– Torkad mango och en kopp te
Har precis hittat små trekantiga Finn Crisp med rejäl kryddning. Goda! Och nästan utan socker.
Grönkålschips, purjolökschips, oliver, stora kapris, ölkorv, ost, salami..
Grönsaksstavar med hummus eller annan dipp!
JÄKLAR vad jag fick kämpa med ”cocktailkapris” innan jag fattade! 😆
Nicecream är mitt bästa vardagslyx. Frusna bananskivor som mixas och sen smaksätts med ex kakao, kardemumma etc. Smakar verkligen som riktigt krämig gräddglass när den fått tina lite.
Mitt tips är dadlar! Och då framför allt: kärna ur några dadlar och lägg i något fryståligt. Klicka på mandelsmör (jag använder kung markatta). Strö på lite flingsalt. In i frysen så de får stelna till ordentligt. Sen, ät och njut! Personligen är dadlar såpass sött för mig att jag bara kan äta 2-3. Och sen har de lite fett och salt med. Perfekt! 😍
Ta edamamebönorna till en ny nivå – bottna skålen med en skvätt japansk soja. Använd den kryddan du tipsar om. Dippa de kryddade bönorna i sojan. Mmmm så gott!!
Lyckas du få in chips i dina veckopoints? Jag har precis gått med i VV och första veckan nu har ju veckobonusen nästan gått åt under vardagarna (ovana etc såklart) och jag vill verkligen kunna unna mig chips på helgen 😆 Känner viss oro!
Hej! Tycker mycket om din blogg och många av dina tips, men just mat/snackstips kan vara så farliga! Det så många av oss inte vet är att de flesta av dessa “hälsosamma” livsmedel innehåller sjuka mängder oxalsyra! Redan en liten mängd edamamebönor, sesamfrön, mandel, jordnötter, kakao osv gör att du får i dig flera gånger högre halter av oxalsyra än vad kroppen kan processa på ett dygn. Överskottet binder till mineraler och lagras som vassa kristaller (oxalater) i hela kroppen och med tiden ger det besvär såsom värk, inflammationer och infektioner, muskelsvaghet, orkeslöshet, skador som aldrig läker, hjärndimma och ångest m.m. Ja, jag skulle kunna skriva hur långt som helst om naturlig kost och medias missinformation om vad som är nyttigt, men det var inte det som var meningen. Lesden att vara negativ, speciellt som jag inte kommenterat mycket innan. Jag älskar Claras blogg i stort och här finns så mycket bra tips och fina reflektioner! Vill bara be alla läsa på om “oxalate poisoning” och vara rädda om er så ni inte blir lika sjuka som jag varit. ❤️ Kramar