Till helgen fyller Bertil elva år. Känns märkvärdigt att ha ett så stort barn. En hel elvaåring i mitt hus med storlek 39 i skor och koll på både Dackefejden, reformationen och Dalälven.

Jag har ju dokumenterat tidigare födelsedagar på bloggen och det är en ganska underhållande läsning. Roligt att se hur det var på det första skälvande födelsedagskalaset vi skulle ordna. Hur stort det var att få fira en ettåring och hur mysig Bertil var på den tiden. Men också lite rörande att märka hur jag vuxit som mamma under åren. Här kommer tio födelsedagskalas.

Han fyllde ett

Iförd en gammal skjorta från fyrtiotalet som min farmor sytt, samt hängselskjorts och strumpbyxor. Han var en riktig rödtott som bebis. Och inte så lite lik Ulf!

Lägg ägg vilken het mamma! Bröst som häckande svalor! Så roligt att se hur jag var klädd då och hur jag inredde. Mycket Cath Kidston-influerat. Mintblå bröstpanel, turkosa gardiner, pastellgröna krukor.

Prickiga ballonger. Kan det bli mer kalasigt?

Tårtan var en sådan där otrolig sak som Johannas Tårtor hade bakat. Jakob fyller år dagen efter Bertil så vi kombinerar deras tårtor i en enda härlig skapelse!

Även Jakob fanns med på tårtan. Och hans tatuering 😉

Och så serverade vi varmkorv. Alltid varmkorv.

Och här är några av presenterna Berra fick på sin ettårsdag. Kul att ge till små barn och bara ge kvalitetsgrejer från typ BRIO. Lite annat när de börjar önska sig Pyjamashjältarna-merch och tröjor med fula tryck på.

Han fyllde två

Jag minns att det enda han ville ha på sig var sin Pippi-pyjamas. Så då fick han det. Mönstrade vaxdukar var något jag använde flitigt samtidigt som jag överexponerade alla bilder.

Barnkalasfixat kök med ballonger i fönstret och blommor på bordet.

Rutiga gardiner, pastellporslin och blommönster. Härligt! Vi var en sån rar liten familj på den tiden. Fullt fokus på Bertil. Det var en underbar tid, men det var nog bra för denna snälla, milda gosse att få några syskon att dela uppmärksamheten med. Och härdas inför livet medelst slag mot huvudet och höga skrik.

Roligt att se hur lite jag varierat mitt fika under åren. Jag gör fortfarande dessa kladdkakemuffins till varje födelsedag. Och dekorerar med tulpaner, anemoner och lite annat färgglatt blompynt. Så förutsägbar. Det är väl det traditioner är till för?

Bakade en barnslig tårta och använde kalasljus jag köpt på Teneriffa. I fel ordning tydligen. Står det egentligen: födelsedagen på grattis på tårtan? Eller motsvarande idioti?

Så fyllde han tre och pastellintresset verkade inte avta. Jag köpte dessa girlander till någon av de första kalasen och har faktiskt fortfarande kvar dem. Tar fram varje år.

Jag var gravid med Folke i fjärde månaden. Anemisk och helt slut efter århundradets magsjuka.

Jag var så snurrig den här födelsedagen att jag ritade och skrev ett kort till Bertil men skrev fel år på det! Märkte det inte ens förrän flera dagar senare.

Klädd i batik till sin födelsedagsfrukost var han i alla fall.

Och i present fick han pussel, delar till sin tågbana, loppade barnböcker, en skrana och playdooh

Tårtan hade Johanna gjort och med den äran! Hon har slutat göra tårtor nu. Tyvärr för hon var suverän. Tårtorna var lika goda som vackra.

Han fyllde fyra

Piratklädd och allt.

Folke var bara en liten tunnhårig bebis på den här tiden. Och jag var en väldigt urlakad mor som försökte kombinera mammaledighet med ett företag som växte.

Det dukades buffébord i köket för släkten.

Gästerna på Bertils kalas brukar vara Jakobs mamma och gammor och de av Jakobs syskon som råkar vara i krokarna just då. Såklart Jakob pappa medan han fortfarande levde. Och dessutom min pappa och moster Mia och kusin Jonas. Ibland min syster om hon varit hemma och hälsat på. Och ibland också Albin, Ulrika och Ada.

Sådana är Bertils februarikalas. Det blir en hel del lek trots begränsat med barn eftersom farmor är en riktig lektant! Nu för tiden brukar dock Bertil få ordna ett kompiskalas lite senare.

Ännu mer rosor, pasteller, honeycombs och girlander. Blir rörd när jag ser lilla mammans alla bestyr. Ojoj vad hon stod i!

Han fyllde fem

Gardinerna från året innan var nu duk istället. Ada hade en gullig pannlugg och barnen fascinerades av eldsprutande ljus.

Jag gjorde muffins och chokladbollar. Förlåt att det blir tjatigt.

Nymålade naglar till kalaset för att matcha klänningen så klart. Här var jag utmattad så det sjöng om det. Tänk så skenet kan bedra.

Han fyllde sex

Clara får puss på kinden av sonen Bertil som hon håller i famnen.

Glasögonorm och mammagris

Fick lite för svårt LEGO som Jakob sedan tvingades bygga. Det är Jakobs karma efter att ha utsatt sin egen far för diverse LEGO-byggande varenda jul och födelsedag under hela uppväxten.

Jag hade menlöst långt hår men kalasen var som alltid en färgfest! Men det här året hade jag tydligen satsat på en chokladtårta som komplement till den gräddiga saken.

Ännu mer pasteller, girlander, serpentiner…

Han fyllde sju år

Tårta med godisar och paraplyn.

Plus hallonrutor och chokladbollar. Vad annars?

Farmor attackerades av kramormar under presentöppningen.

Som i vanlig ordning var alldeles för överdådig

Han fyllde åtta

Och jag var höggravid med Ulf. Kunde knappt stå i fem minuter innan allting började bulta och värka. Skulle med facit i hand haft en rullstol eller åtminstone rullator hemma.

Hela tjocka släkten hälsade på och allt var ganska sorgligt eftersom Jakobs pappa gått bort bara några veckor tidigare.

Men Bertil hade både Ada och Elle på besök. Utklädningsalas. Bertil var någon form av apa vill jag minnas. Det fick jag ordna i sista stund men tack och lov är han aldrig knusslig utan blir nöjd nästan vad man än får ihop.

Folke var pirat med något som skulle föreställa mustasch men i efterhand mer ser ut som en kattlort. Ja, ja mobba mig gärna men jag har aldrig hävdat att ansiktsmålning är annat än min sämsta gren.

Marängtårta av köpesbottnar, grädde och bär. Ett knippe fina blommor.

Här jobbade vi med gult tema. Och fortfarande bara chokladbollar och kladdkakemuffins.

Han fyllde nio

Och på sin nionde födelsedag ville han bara ha på sig tjoppeluva och teddyjacka. Jaha. Det får man acceptera såklart. Födelsedagsbarnet bestämmer.

Dukade med rött och grönt och funderar nu över vilket filter jag egentligen redigerade med eftersom färgerna blev så läbbigt återgivna?

Det var ett underbart litet kalas, precis några veckor innan allt stängde ner på grund av covid.

Han fyllde tio

Och sin tionde födelsedag firade vi utan riktigt kalas. En rejäl köksrenovering pågick, vi saknade både vatten och avlopp och ingen fick man träffa heller. Så vi åkte till farmor i stan och gick på Pinchos. Men där man inte ens fick sitta hela familjen vid samma bord. Så det var inget vidare. Men presenter fick han! Och tårta!

Och nu är det nya tider – ni hörde väl presskonferensen idag? Nu blir det kalas igen. För hela jäkla slanten! Idag ska jag därför börja förbereda. Vad jag ska göra? Jo jag ska baka chokladbollar och kladdkakemuffins….