Det är ju så här man drömmer om att hänga tvätt. I trädgården en solig sommardag.

Men sanningen är ju att man oftast tvättar i något mörkt utrymme med skramlig, hög ljudvolym, halvdålig ergonomi och absolut inte får lakan som doftar sommaräng efteråt. I sådana fall bara på syntetisk väg.

Men även om det oftast inte ser ut precis så här när jag hänger tvätt så känns det så här sedan vi byggde en ny tvättstuga i källaren.

Tvättandet har nämligen blivit så smärtfritt och praktisk som det bara kan bli. Jag visade ju bilder redan i våras på hur tvättstugebygget framskred. Men då var vi ju inte riktigt i hamn ännu. Nu har vi blivit så gott som klara.

Innan – när tvättstugan var uppe i hallen på övervåningen – fick man kryssa mellan barnkalsonger och badlakan på tork och överfulla tvättkorgar stod och trängdes längs väggarna. Och tvätten vek Jakob ovanpå vår dubbelsäng. Men här är allt så rationellt och ergonomiskt riktigt.

I vår tvättstuga har vi nu två maskiner. Vår nya tysta och effektiva Cylinda – en kombinerad tvätt & tork – plus en gammal tvättmaskin som Jakob efter många timmars reparerande och felsökande lyckades skaka liv i igen. Så nu har vi två kombinerade Tvätt & Torkar bredvid varandra. Ja, det känns nästan orimligt lyxigt att kunna köra två maskiner parallellt. Att få färdigt tvätten går på halva tiden.

På maskinerna har Jakob byggt en bänkskiva i plywood som blev över från ett av våra husbyggen. Ovanpå den kan man stå och vika tvätt. Man vill ju gärna ha en ganska djup bänkskiva för att vika stora lakan så vi löste det genom att dra ut maskinerna från väggen en bra bit. Nu har bänkskivan ett djup på nästan 85 centimeter vilket gör hela skillnaden.

Golvet är ett plastgolv som gör att det kalla källargolvet känns lite varmare och mjukare. När en tvättmaskin ska tömmas vräks tvätten ner i en stor trådkorg och sedan lyfter man bara upp den på bänkskiva och kan stå och sortera där.

Det mest revolutionerande för oss har varit tvättnedkastet Jakob byggde. Han borrade hål genom två våningar och drog helt sonika ner en ståltub (den sort man har som ventilationstrumma) på fyra meter. Rakt genom huset med ett nedkast för varje våning. Så här ser det ut på övervåningen. Inte så snyggt men den ska byggas in i en garderob så småningom. Vi valde att sätta nedkastet bredvid murstocken för då hamnade den centrerad i huset.

Om jag har något blött som ska slängas ner – typ en handduk – brukar jag hänga den i öppningen istället för att putta ner den helt. Lite senare när den torkat puttar jag till den så att den glider ner. På det sättet ligger ingenting i korgen och surnar.

Vi har alltså INGA tvättkorgar i resten av huset och i stort sett heller aldrig någon smutstvätt liggande på golven längre. Det är så tillfredsställande att slänga tvätten genom nedkastet. Sula sina lortiga strumpor eller vräka ner alla lakan – så alla i familjen är duktiga på att göra det. Nedkastet har gjort hela resten av huset mindre stökigt. Varför är inte tvättnedkast standard i alla flerplanshus? Det är det ENDA rimliga!

Tvätten kommer ner genom taket i tvättstugan så här. Under öppningen hänger en stor tvättkorg som tar rätt på allt. När den är full får man haka av den och ladda maskinerna. Plättlätt!

Nu vet du hur vi får ner tvätten. Men hur får vi upp den igen då?

När jag visade tvättstugan förra gången skrev läsaren Malin så här

”Tyckte min mor hade ordnat det smart när vi var små. Hon hade en kundkorg till varje person som den rena tvätten lades i. Ganska tidigt kunde vi sen hämta vår egen korg och lägga in i garderob”

Det tyckte vi lät genialiskt. För hur ska man annars frakta tvätten till övervåningen utan att allt man vikt ramlar ut? Så nu har varje familjemedlem en egen korg med sitt namn på. Jakob som är huvudsaklig tvättansvarig i familjen viker all tvätt och lägger den sedan i korgarna och därefter är det pojkarnas uppgift att en gång i veckan bära upp tvättkorgarna till respektive familjemedlem. Under tiden står de i tvättstugan och fylls på. Eftersom groventrén är precis bredvid så är det väldigt smidigt om barnen behöver ett par extra strumpor med sig i skolväskan, eller sina nytvättade gympakläder. Bara att rycka åt sig i tvättstugan innan de drar till skolan!

Korgsystemet funkar superbra och korgarna med handtag är lätta även för barn att bära.

Cylindas idé är att tillverka maskiner som gör vardagslivet lite enklare och det stämmer bra hemma hos oss. Som företag har de legat i framkant med miljömärkta varor och lanserade till exempel världens första Svanenmärkta tvättmaskin. Dessutom är Cylinda prisvärda. De håller vad de lovar men jag betalar samtidigt inte för massa flashiga extrafinesser jag varken har användning av eller orkar lära mig.

Har både frys, diskmaskin, torkskåp och tvättmaskin från Cylinda och är väldigt nöjd med allihopa!

Vår källare är mörk med begränsat ljusinsläpp. Så för att den ska kännas fräsch och ljus har allting målats vitt och i taket i hela källaren har vi ljuspaneler. De tänds och släcks automatiskt av rörelsesensorer vilket är suveränt! Ingen som glömmer lamporna på och man behöver aldrig komma ner i tvättstugan med fullastad famn och famla runt i kolmörker.

Eftersom det är en källare behöver vi köra luftavfuktare här mot slutet av sommaren och tidig höst. Nu på vintern behövs det däremot inte. Då har vi dock elementen igång – de är vattenburna och kopplade mot bergvärmen. Så det är ungefär sexton grader varmt här nere.

Så skönt att ha en bra tvättbänk också. Att lägga klädseln från bilbarnstolen i blöt när någon blivit åksjuk, eller låta svårt smutsade kläder ligga med fläckborttagning över natten. Eller bara för att kunna skölja lorten av skorna när man kommer in från promenaden.

Radio för sällskap är ett måste. Liksom tvättmedel i burkar med mått nedstucket. Jag tycker det funkar bättre än förpackningar som går sönder och sprider tvättmedel omkring sig. Jakob köper tvättmedel billigt i rejäla storpack och sedan tömmer vi över innehållet allt eftersom.

Vi har ett torkskåp också. Det står dock i groventrén och inte i tvättstugan, men det ligger ju vägg i vägg så det är inga problem. Torkskåpet är delvis till för att torka tvätt men framförallt för att barnen ska kunna hänga av sig när de kommer från skolan. De har fått in rutinen och båda storbarnen stoppar själva in blöta handskar, skor och overaller när de kommer hem. Det är så skönt att aldrig mer upptäcka att overallerna barnen ska ta på sig fortfarande är fuktiga från gårdagen.

En sak vi faktiskt förvarar i tvättstugan permanent nu är textilier. Dukar, bonader och sånt. Vi har ju jämt duk på matbordet. Det är en hemtrevlig detalj jag inte vill tumma på men det skapar ju en hel del tvätt. Och på det här sättet förvaras ju dukarna i anslutning till strykbrädan. Vi stryker aldrig efter tvätt utan rullar bara ihop och lägger i korgarna. Sedan när man behöver ta fram en ny duk så pluggar man bara i strykjärnet som redan står uppställt på brädan och stryker den slät. Går på några minuter sen är det klart!

Ser ni hur många olika kategorier jag har? Små spetsdukar, små broderade dukar,stora broderade dukar, rutiga dukar, dukar med tryckt motiv, paradhanddukar, bonader, jultextil och stora linnedukar...puh. Jag har tre sådana här staplar bredvid varandra i källaren. Fullproppade. Ovanpå finns en arbetsbänk där man också kan sortera tvätt eller packa upp resväskor eller vad man nu vill göra.

Något jag skulle vilja skaffa hit så småningom är dock en mangel. Manglade lakan….mmmmm. Första åren manglade Jakob alltid lakanen och det är ju sådan skillnad. Men sedan byggde han och Albin en rotsakstvätt (?!) till Marstorp av mangelns motor så nu har vi ingen. Dock finns det två stycken hos mormor så jag ska kanske låna hem en av dem.

En fungerande, ergonomisk och rationellt ordnad tvättstuga var inte direkt det jag drömde om när vi köpte hus. Då var det mer romantiska värden som en rabatt med mormorsblommor, en medaljongtapet eller munblåsta fönster som hägrade. Men efter att ha levt här utan riktigt tvättstuga i tolv år så kan jag säga att detta är drömmen. En fungerande, ergonomisk och rationell tvättstuga är livskvalité – särskilt med tre barn, en hund och en bonde i hushållet!