En svettig selfie i en skev spegel på gymmet

Jag har under de senaste två åren puffat mig själv i en mer hälsosam riktning genom små, små förändringar. Flera av förändringarna har jag helt slutat tänka på – de kommer naturligt för mig och känns inte som någon uppoffring. Som att köpa den magrare creme fraichen och yoghurten när jag gör en sås. Jag känner knappt ingen skillnad men slipper de extra kalorierna.

Här är några saker jag börjat göra den senaste tiden och som puffar mig i rätt riktning.

  • Jag har ett aktivitetsarmband som räknar steg och som jag har ställt in på att vibrera en gång i timmen ifall jag inte gått 250 steg eller mer. Detta hjälper mig att ta paus i stillasittandet. När larmet går brukar jag traska upp och ner för trappen några varv, göra plankan, knäböj och hänga mig i barnens ribbstol så att ryggen rätar ut sig. Det tar bara några minuter men aktiverar hela kroppen. Jag är bara inne på andra veckan med detta experiment men märker redan skillnad – är mycket mindre stel i slutet av arbetsdagen.
  • Jag har som mål att träna tre gånger i veckan. Två pass är styrka på gym med min PT och det tredje är ett konditionspass på egen hand. Nu har jag börjat försöka klämma in det egna passet i början av veckan. Har jag gjort bort mina tre pass tidigt i veckan är chansen stor att jag av bara farten också klämmer in ett fjärde eller femte pass på helgen. De veckor jag väntar med mitt sista “obligatoriska” pass blir det sällan någon mer träning än så.
  • På kvällen innan jag blir för trött är det skönt att byta om till nattlinne, borsta tänderna och sminka av mig. Dels sätter det ett stopp för okynnesätandet kvällstid men sedan är det SÅ mycket lättare att komma i säng när man börjar bli trött. Annars är jag typen som blir sittande i soffan och gruvar mig.
  • Dagar när det går försöker jag få in motion på dagtid – som en promenad på lunchen. För om jag gör något på dagen brukar jag får mer energi och hips vips kanske jag har ork kvar på kvällen att göra något mer. Ta en sväng med Essa eller köra en stund på motionscykeln. Om jag bara motionerar/tränar på kvällen så hinner den där extra energin jag får några timmar senare försvinna under natten.
  • Jag gör iordning ett glas med chiafrön och vatten och låter stå i ca 20 minuter så att det bildar en gelé. Sedan dricker jag det som utfyllnad till frukost eller lunch. Det ger massa extra mättnad och nyttiga näringsämnen. Så här skriver VV om chiafrön “Gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer i tarmen och kolhydraterna i kosten. Detta gör att blodsockret inte påverkas lika snabbt och har en aptitdämpande verkan. Chiafrön kan absorbera väldigt mycket vatten, upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket gör att du känner dig mättare längre och inte behöver äta lika mycket eller ofta och är dessutom bra för vätskebalansen”. Riktigt bra ju!
  • Jag har länge haft på känn att jag är en riktigt snabbätare och det stämmer läskigt bra eftersom jag nu provat klocka mina måltider. Ibland äter jag upp min middag på minde än fyra minuter. Så dumt! Nu försöker jag dra ut ätstunden till femton minuter för det ger mig chansen att hinna upptäcka min egen mättnadskänsla.
  • Jag träffade ju en dietist i höstas för att få hjälp och tips kring kosten. Något av det bästa hon sa till mig var att bli nyfiken på min kropp och hur den reagerar med olika mat och kostvanor. Det är en sån fin inställning för den handlar inte om att döma mig själv för att jag äter fel, eller avfärda mig själv som karaktärssvag. Om jag börjar vara nyfiken på hur olika mat känns både när jag äter den och efteråt – då kan jag upptäcka många spännande saker. Som att en anledning till att jag tycker att det kan vara jobbigt att äta sallad är för att jag som snabbätare blir frustrerad av att behöva tugga så länge. Ännu en anledning till att äta långsammare!
  • På rekommendation från dietisten har jag börjat dricka mycket mer vatten. Minst 1,5 liter per dag. Knepet jag lärde mig var att mäta upp vatten i en karaff i kylen på morgonen och sedan dricka från den under dagen. Då blir det så tydligare hur mycket (eller snarare lite) vatten jag vanligtvis dricker.