Ibland nÀr jag hÀlsar pÄ min syster gÄr vi runt och kollar pÄ nybyggda hus. Det Àr beklÀmmande hur mycket pengar som lÀggs pÄ att bygga dessa fina hus och stÀlla de fina bilarna pÄ uppfarten. Men sedan inte en krona eller tanke pÄ trÀdgÄrden. Eller kanske rent av för mÄnga tankar och kronor pÄ trÀdgÄrden. Man hÄrdgör stora ytor med grus och sten, anlÀgger enorma altaner och sedan klipper man grÀsmattan stubbkort. Kanske planterar man ett enda litet silverpÀron eller en thuja mitt i alltihop. Bredvid entrén stÄr sedan tvÄ minimala krukor med murgröna och silvernjurvinda. För gud förbjude att det skulle blomma i nÄgon fÀrg som skÀr sig mot fasaden!

FörlÄt men det borde vara olagligt att anlÀgga sÄdana hÀr villatrÀdgÄrdar nÀr vi vet att den lilla villatrÀdgÄrden har en viktig del i den biologiska mÄngfalden. Vi vet ocksÄ att med ökade klimatförÀndringar och extremvÀder med kraftig nederbörd Àr hÄrdlagda ytor en stor riskkonstruktion. Dagvattnet rinner helt enkelt inte undan.

Ibland tÀnker jag att det bÀsta kanske vore om folk var lite mindre brydda? För om man inte Àr sÄ besatt av en perfekt golfgreen kanske man kan tÀnka sig att lÄta en del av grÀsmattan vÀxa igen? SÄ att Àngsblommor kan bre ut sig och pollinatörer kan hitta föda. Man kanske ocksÄ struntar i att hugga ner det dÀr gamla döende ÀppeltrÀdet och lÄter det istÀllet övertÀckas av en klÀtterros? Gamla döda trÀd Àr en viktig boplats för mÄnga insekter som i sin tur lockar till sig fÄglar. Men tÀnk att det finns folk som inte vill ha fÄglar i sin trÀdgÄrd heller?!

Vi har ju ocksÄ hÄrdgjort ytan nÀrmast huset men det betyder inte att den inte Àr grön. Stora, djupa rabatter tar för sig och erbjuder ett smörgÄsbord för fjÀrilar, nyckelpigor och andra insekter att ta för sig av. HÀr trivs bÄde grodor och igelkottar!

I den hÀr rabatten surrar och fladdrar det dagarna i Ànda och allt som grönskar och Àr vackert Àr inte svÄrskött! Mina mormorsrabatter krÀver vÀldigt lite av mig. De bestÄr av rosenbuskar och perenner och jag rensar ogrÀset sparsamt. Perennerna stÄr nÀmligen sÄ tÀtt att de konkurrerar ut allt annat. En vÀlgjord perennrabatt Àr en prydnad för huset, en tillgÄng till djurlivet och krÀver tvÀrt emot vad man kan tro vÀldigt lite skötsel.

Men hur gĂ„r det för barnen i en mer vildvuxen trĂ€dgĂ„rd? Vill man verkligen locka dit bin och andra insekter? TĂ€nk om barnen gör sig illa? Jag tĂ€nker att det bĂ€sta sĂ€ttet som barn kan lĂ€ra sig att inte vara rĂ€dd för humlor och bin och fĂ€kta efter dem sĂ„ att de blir uppretade – Ă€r att lĂ„ta dem lĂ€ra kĂ€nna insekterna. Det har bara hĂ€nt en enda gĂ„ng att nĂ„got barn gjort sig illa pĂ„ insekterna i vĂ„r trĂ€dgĂ„rd. En sommar brĂ€nde Bertil tĂ„n pĂ„ en humla.

Och den mest barnvĂ€nliga trĂ€dgĂ„rden Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis den med en enorm grĂ€smatta med en studsmatta ovanpĂ„. Vi har visserligen en del som Ă€r kortklippt grĂ€smatta som man kan springa runt pĂ„ – men det som gör att barnen Ă€lskar att leka dĂ€r Ă€r att det finns flera – nĂ€rmast planlöst utslĂ€ngda – buskar, stenar och trĂ€d att gömma sig vid eller leka tagen kring. Plus Ă„kerbĂ€r och smultronplantor som vĂ€xer i kanterna.

Att klÀnga och slÀnga Àr ocksÄ populÀrt bland barnen. Och dÄ Àr det ju bra att ha lite trÀd och inte bara platt grÀsyta.

TrĂ€d erbjuder skugga frĂ„n vĂ€rme, vindskydd, bostad och mat för djur – samt motverkar översvĂ€mningar eftersom de suger upp regnvatten. Plantera fler trĂ€d!

Och har man inte plats för nÄgot stort trÀd Àr det fint med en rejÀl hÀck. Som en rosenhÀck som bÄde bÀddar in, sprider vÀldoft och erbjuder pollinatörerna nÄgot att frossa i!

SjÀlv drömmer jag om en ordentlig vattenspegel i trÀdgÄrden. Ett paradis för fÄgelliv och grodor. Allra helst hade jag haft ett par ankor som fick bo dÀr. Men det fÄr vÀnta tills Ulf Àr lite Àldre och förstÄndigare.

I brist pÄ en stor vattenspegel brukar jag brukar jag ordna smÄ. Jag fyller helt enkelt fat med smÄgrus och vatten. DÀr kan insekter slÄ sig ner och dricka utan att drunkna.

Och sÄklart ordnar jag fÄgelbad av olika slag.

En trÀdgÄrd mÄste inte vara kortklippt och hÄrt hÄllen- man kan klippa gÄngar i grÀset och lÄta det prunka pÄ sidorna. Gamla trÀd, stenar, murar och rösen Àr fina boplatser för insekter. Den Äldrade stenmuren erbjuder skydd för mÄnga smÄ djur och dessutom lagrar den vÀrme som gör detta till ett gynnsamt mikroklimat.

Delar av vÄr grÀsmatta tillÀgnas helt till vitklövern. Om man slÄr sig ner hÀr Àr surret frÄn humlorna öronbedövande.

Och att hÄrdgöra ytor Àr förstÄs inte fel per automatik. LÄt det bara inte bli en kal stenöken. SprÀng in rabatter i grusgÄngarna!

Kanta gruset med grönt.

Och placera trÀdgÄrdsgruppen mitt i alltihop. SÄ att du sitter ute i det gröna och njuter av trÀdgÄrden och djurlivet!

För att sittgruppen ska bli inbĂ€ddad och vindskyddad – stĂ€ll stora krukor/tunnor i bakkant med störar dĂ€r luktĂ€rt och annat kan slingra sig upp. BĂ„de vackert, ombonat och bidrar till biologisk mĂ„ngfald. Och slutligen – anvĂ€nd aldrig aldrig starka bekĂ€mpningsmedel i din trĂ€dgĂ„rd. De har ingenting dĂ€r att göra!

PÄ det hÀr sÀttet kan du skapa en trÀdgÄrd som Àr grön pÄ riktigt. Som hjÀlper istÀllet för stjÀlper den biologiska mÄngfalden.