På lördag är det treårskalas för Ulf. Hans livs första riktiga kalas! De två tidigare har ju inte blivit mycket av med tanke på pandemin. Han är väldigt laddad och återigen övertygad om att Stålhulken kommer komma. Vet inte hur vi ska kunna ordna detta? Ingen annan i familjen har någonsin hört talas om eller känner till Stålhulken så det är ett nästintill olösligt problem. Är han grön? Gjord av stål? Kan han flyga? Är han en god hjälte eller en ond skurk? Ingen vet. Kanske slutar det med att Jakob får trä på sig gröna trikåer och göra entré genom tvättnedkastet. Vore oförglömligt.

Jag har i alla fall svängt ihop några småkakor att bjuda på. Baka småkakor är så löjligt lätt när man väl fått upp farten.

Gjorde kolasnittar med daimkross, kanelkakor och hallonkakor.

Så enkelt att trycka till kanelkakorna med en gaffel och strö över lite kanel och socker. Och har man en sådan där syltförpackning i plast med pip så kan man bara trycka ut en klutt sylt i varje kaka. Garanterat kladdfritt!

Vill du ha recepten? Ja, det är en högst retorisk fråga för recepten kommer här nedan vare sig du vill eller ej.

Kolasnittar med daimkross

Kolasnittar med krispig daimkross smakar ljuvligt och går lätt att göra. Receptet räcker till 20 stycken ungefär.

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk ljus sirap

  • 2 1/4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk malen ingefära

  • En dubbeldaim

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Rör smör, socker och sirap krämigt
  • Blanda mjöl, bakpulver och ingefära i en bunke.
  • Hacka daimen i mindre bitar
  • Häll ner mjölblandningen och daimsmulet i smöret. Rör till en jämn, lite kladdig deg.
  • Forma till två långa rullar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till lätt med handen.
  • Grädda gyllene i ugnen i ca 12 minuter.
  • Låt kakorna svalna en aning och skär sedan i sneda snitt och låt ligga kvar på plåten tills de svalnat helt.

Hallonkakor

Hallonkakor är en perfekt kombination av syrligt och sött. Degen är stor och räcker till ca 50 kakor. Om du vill kan du baka ut halva degen till hallonkakor och använda den andra halvan till kanelkakorna nedan – det är samma kakdeg!

Ingredienser

  • 5 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl potatismjöl

  • 1 dl florsocker

  • 300 gr kallt smör

  • 1 msk kallt vatten

  • Sylt

Gör så här

  • Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke
  • Tärna smöret i kuber och nyp hastigt ihop med mjölblandningen. Tillsätt lite vatten. Degen ska inte överarbetas.
  • Lägg i kylen en halvtimme
  • Ta fram degen och nyp små bitar att rulla bollar av
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till lätt. Gör sedan en grop med tummen och klicka ut lite sylt
  • Grädda på 175 grader i ca 10 minuter

Kanelkakor

Ljuvligt goda och lättgjorda kakor! Experimentera gärna med fler kryddor ovanpå – tex kan lite kardemumma bli gott ihop med kanelen

Ingredienser

  • 5 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl potatismjöl

  • 1 dl florsocker

  • 300 gr kallt smör

  • 1 msk kallt vatten

  • Kanel och socker att strö ovanpå

Gör så här

  • Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke
  • Tärna smöret i kuber och nyp hastigt ihop med mjölblandningen. Tillsätt lite vatten. Degen ska inte överarbetas.
  • Lägg i kylen en halvtimme
  • Ta fram degen och nyp små bitar att rulla bollar av
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till lätt. Tryck med en gaffel ovanpå för ett räfflat mönster
  • Blanda kanel och socker i en kopp och strö över kakorna
  • Grädda på 175 grader i ca 10 minuter