PĂ„ lördag Ă€r det treĂ„rskalas för Ulf. Hans livs första riktiga kalas! De tvĂ„ tidigare har ju inte blivit mycket av med tanke pĂ„ pandemin. Han Ă€r vĂ€ldigt laddad och Ă„terigen övertygad om att StĂ„lhulken kommer komma. Vet inte hur vi ska kunna ordna detta? Ingen annan i familjen har nĂ„gonsin hört talas om eller kĂ€nner till StĂ„lhulken sĂ„ det Ă€r ett nĂ€stintill olösligt problem. Är han grön? Gjord av stĂ„l? Kan han flyga? Är han en god hjĂ€lte eller en ond skurk? Ingen vet. Kanske slutar det med att Jakob fĂ„r trĂ€ pĂ„ sig gröna trikĂ„er och göra entrĂ© genom tvĂ€ttnedkastet. Vore oförglömligt.

Jag har i alla fall svÀngt ihop nÄgra smÄkakor att bjuda pÄ. Baka smÄkakor Àr sÄ löjligt lÀtt nÀr man vÀl fÄtt upp farten.

Gjorde kolasnittar med daimkross, kanelkakor och hallonkakor.

SÄ enkelt att trycka till kanelkakorna med en gaffel och strö över lite kanel och socker. Och har man en sÄdan dÀr syltförpackning i plast med pip sÄ kan man bara trycka ut en klutt sylt i varje kaka. Garanterat kladdfritt!

Vill du ha recepten? Ja, det Àr en högst retorisk frÄga för recepten kommer hÀr nedan vare sig du vill eller ej.

Kolasnittar med daimkross

Kolasnittar med krispig daimkross smakar ljuvligt och gÄr lÀtt att göra. Receptet rÀcker till 20 stycken ungefÀr.

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk ljus sirap

  • 2 1/4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk malen ingefĂ€ra

  • En dubbeldaim

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader
  • Rör smör, socker och sirap krĂ€migt
  • Blanda mjöl, bakpulver och ingefĂ€ra i en bunke.
  • Hacka daimen i mindre bitar
  • HĂ€ll ner mjölblandningen och daimsmulet i smöret. Rör till en jĂ€mn, lite kladdig deg.
  • Forma till tvĂ„ lĂ„nga rullar pĂ„ en plĂ„t klĂ€dd med bakplĂ„tspapper. Tryck till lĂ€tt med handen.
  • GrĂ€dda gyllene i ugnen i ca 12 minuter.
  • LĂ„t kakorna svalna en aning och skĂ€r sedan i sneda snitt och lĂ„t ligga kvar pĂ„ plĂ„ten tills de svalnat helt.

Hallonkakor

Hallonkakor Ă€r en perfekt kombination av syrligt och sött. Degen Ă€r stor och rĂ€cker till ca 50 kakor. Om du vill kan du baka ut halva degen till hallonkakor och anvĂ€nda den andra halvan till kanelkakorna nedan – det Ă€r samma kakdeg!

Ingredienser

  • 5 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl potatismjöl

  • 1 dl florsocker

  • 300 gr kallt smör

  • 1 msk kallt vatten

  • Sylt

Gör sÄ hÀr

  • Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke
  • TĂ€rna smöret i kuber och nyp hastigt ihop med mjölblandningen. TillsĂ€tt lite vatten. Degen ska inte överarbetas.
  • LĂ€gg i kylen en halvtimme
  • Ta fram degen och nyp smĂ„ bitar att rulla bollar av
  • LĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper och platta till lĂ€tt. Gör sedan en grop med tummen och klicka ut lite sylt
  • GrĂ€dda pĂ„ 175 grader i ca 10 minuter

Kanelkakor

Ljuvligt goda och lĂ€ttgjorda kakor! Experimentera gĂ€rna med fler kryddor ovanpĂ„ – tex kan lite kardemumma bli gott ihop med kanelen

Ingredienser

  • 5 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl potatismjöl

  • 1 dl florsocker

  • 300 gr kallt smör

  • 1 msk kallt vatten

  • Kanel och socker att strö ovanpĂ„

Gör sÄ hÀr

  • Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke
  • TĂ€rna smöret i kuber och nyp hastigt ihop med mjölblandningen. TillsĂ€tt lite vatten. Degen ska inte överarbetas.
  • LĂ€gg i kylen en halvtimme
  • Ta fram degen och nyp smĂ„ bitar att rulla bollar av
  • LĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper och platta till lĂ€tt. Tryck med en gaffel ovanpĂ„ för ett rĂ€fflat mönster
  • Blanda kanel och socker i en kopp och strö över kakorna
  • GrĂ€dda pĂ„ 175 grader i ca 10 minuter