Olika typer av sallader är min standardlunch nu för tiden. Sallad kan ju vara fasligt trist och tråkigt – eller det godaste tänkbara om man bara lägger lite tid på att komponera den. Min syster är salladsmästaren och hon lyckas alltid blanda konsistenser och smaker på ett sånt bra sätt. Alltid lite knaprigt, syrligt, salt, beskt och sött på samma gång. Och alltid en god dressing till!
Fantasilösheten är hotet mot alla grönsaker och kanske särskilt salladen som rätt. Men det behöver inte vara svårt att göra gott. Så här kommer nu en liten lathund till hur jag komponerar en god lunchsallad. En sallad som inte får mig att känna mig som ett idiotiskt tuggande får på bete.
Första steget är att köpa sallad på påse. Jag vet, jag vet det är säkert sämre för miljön än att köpa salladshuvuden bla bla bla. Men det är så himla smidigt. Och om vi ska få folk att äta mer grönt än kött så behöver det vara smidigt. Så när vi inte odlar eget köper jag hem olika färdiga sorter från butik och växlar mellan. Det finns påsar med kålblandningar, med strimlade rotsaker och så salladsblandningar som utger sig för att vara toscanska eller något annat fånigt. Det spelar inte så stor roll vilken sort man tar men i botten av min djuptallrik (viktig detalj) lägger jag två rejäla nypor sallad.
Sedan tar jag fram de grönsaker som råkar finnas hemma. En bit av en gurka, lite paprika, tomat, morötter eller en bukett broccoli. Jag lägger alltid lite extra krut på att tärna det väldigt fint för stora råa grönsaker är jobbigt att tugga!
Lite sötma är för övrigt alltid gott så har jag päron eller äpple hemma så brukar jag tärna ner lite av det också.
Det viktiga här är att ration mellan trista salladsblad och goda grönsaker blir rätt. Typisk trist sallad innehåller massa gröna blad och bara någon enstaka skrajsen gurkbit eller tomat. Det ska ju vara 50/50 tycker jag!
När grönsakerna täcker botten av tallriken är det dags för protein. Det kan vara allt ifrån ägghalvor, lite grillad kyckling, tofu, ost, räkor, kikärter, bönor..mmmmm allt är supergott! Just på den här salladen lassar jag på fetaost i färdiga kuber. Absolut inte den godaste fetan som finns men så himla bra om man behöver hålla det enkelt.
Sedan dags för det livsviktigt knapriga! Jag har sedan tidigare olika rostade frön och nötter som jag förvarar i burkar i skafferiet. Jag köper naturella och rostar själv i stekpanna. Sesamfrö, mandlar, valnötter, hasselnötter, pumpafrö, solrosfrö…ja allt man kan tänka sig. Så jag tar jag några nypor av varje och strösslar över.
Jag som är stillasittande nästan hela dagarna klarar mig fint på en sådan här sallad till lunch – men den som vet med sig att den behöver kolhydrater för mättnad och energi kan addera det nu. Så på med pasta. Eller kokt bulgur, matvete, quinoa, linser eller couscous. Och kokar du det med en buljongtärning blir det betydligt godare. Det bästa är att göra iordning en laddning kolhydratet som räcker till några dagars sallader i rad.
När även detta är kirrat kikar jag in i kylen igen. Finns det något mer att pimpa med? Någon gammal ugnsbakad rotsak från en tidigare middag? Några oliver som håller på bli dåliga? Förskrämda feferoni i någon burk? Ja men hacka lätt och släng över det också. Se salladen som ett tillfälle att ta rätt på rester.
Sedan använder jag händerna för att blanda runt allt gott i tallriken så att det fördelar sig på ett bra sätt.
Därefter avslutar jag med dressing. Om man orkar kan man blanda ihop och smaka av i en skål först – men jag tycker att det är lättast att bara ringla olja direkt över salladen. Raps eller oliv beroende på vad jag känner för. Sedan på med lite syra. Det kan vara citron, vinäger, lime eller crema di balsamico. Det är inte så noga – jag tar vad jag har hemma som är surt. Sedan skvätter jag över det – men inte lika mycket som av oljan! Därefter på med lite salt, kanske peppar och har jag färska kryddor hemma är det också toppen att klippa ner.
Är du istället en person som gillar dressingar som är krämiga, feta och trögflytande så kan ju hummus, en creme fraische-dressing eller något majonäsbaserat också vara gott till. Finns många bra färdig alternativ på burk/tub om du inte orkar göra själv. Det viktigaste är att det finns något slags fett i salladen för att smakerna ska komma fram och man ska känna mig mätt och nöjd efteråt.
Sekunden efter att man adderat salt, syra och olja börjar salladen sjunka ihop och slaka – så se till att äta den omedelbart. Sedan tar ju en sallad alldeles oavsett en evighet att äta och det är bara bra. Att måltiden får bre ut sig och ta plats så att man får en riktig paus – det är något att bejaka.
Efter maten brukar jag dricka en stor kopp te eller en lite mindre kopp kaffe. Kanske med en sockerbit eller en dadel eller något annat lite sött. Det söta, varma gör att jag känner mig mer nöjd, mätt och belåten efteråt och får den där härliga varma känslan i kroppen som man får efter ett varmt mål mat.
Ps. Självklart äts sallad bäst med sked så att man kan lassa in det i munnen. Men det visste ni ju redan, ni är ju inga gaffel-barbarer!
47 svar
Haha, jag är en gaffel-barbar för det har jag aldrig tänkt på. Tack för tipset!
Det där med nåt sött efteråt skriver jag under på! Mysigt att dricka te också. Läste nån gång också att om man äter något litet sött efter en måltid så luras hjärnan att tro att man ätit mycket sött 😉 vilket kan minska jobbigt sötsug senare på dagen. Men det här är ju högst ovetenskapligt som jag “hört nån gång”. Men det funkar för mig, tycker jag.
Tack för att du delar med dig! Jag kommer in i mina salladsperioder ibland, och det är trevligt med lite olika alternativ. Har aldrig riktigt tänkt på hur jag slänger ihop min sallad, kanske därför jag slutar så snabbt haha. Äter lakto-ovo-veg sedan mer än 10 år tillbaka och håller med om att det är bättre att köpa “sallad med sämre förpackning” än att människor går till kötthyllan och köper inplastad köttfärs.
Herregud, vilken inspiration! Tack!
Åh vill härligt inlägg, Clara! Och jag som varit utan kök i fler aveckor , can’t wait att göra blaffiga sallader med många ingredienser 😋😋😋 Jag älskar din slutkläm- gaffel-barbar 🤣🤣🤣 Jo, jag är en bärbar men det kan ju ändra sig-ska prova den mjuka skeden 😅😅😅😅
Här kommer jag igen- Jo det vart sallad till middag idag tack vare dig ❤️😋 Och jag hade stekt chili halloumi i, i små bitar. Och jag strösslade kokosflingor kramade apelsinsaft på. Vill också slå ett slag för ett bra salt att strö på- Ah det är ju så gott med sallad som man lagt lite krut på- ja, att man storknar. Min man tyckte också det var väldigt gott- han som skulle fasta ikväll övertalades till matintag pga dess goda och förnuftiga näringsvärde ☺️☺️☺️ Ibland känner man sig som en extra snälla och god fru ❤️ Extra mycket så när man får inspo från en snäll och god blogg. Puss
Jag lärde mig av en kock att redan efter en kort stund i uppskuret skick tappar grönsaker i nyttighetsfaktor. Så uppskuren sallad är no-no…
Hur ska man alltså äta det? En hel paprika och en tomat på tallriken? 🤔
På vilket sätt blir de mindre nyttiga av att vara uppskurna?
Vitaminerna flyger all världens väg.
Jag känner att jag behöver mer info kring den “tappade nyttighetsfaktorn”. Börjar uppskuren paprika plötsligt producera transfetter?
Vitaminerna reagerar med syre och ljus. Vattenlösliga vitaminer försvinner snabbt om man sköljer snittytor. Fettlösliga vitaminer håller lite bättre.
Uppskurna grönsaker är ju bara ett problem om man gör det till ett. Grönsaker blir ju inte “onyttiga” för att man skär upp dem. Den här opti-nojjan är verkligen inte hälsosam någonstans. Bättre göra litegrann så bra man kan, än att inte göra något för att man inte kan göra det perfekt.
Håller med om allt! Sallad på påse är enda sätt jag får ihop en lunchsallad. Älskar den strimlade råkosten. Om jag är hemma och det är kallt ute tycker jag om att steka på kikärtor eller ngn annan böna i chiliolja och hålla över salladen. Ost och valnötter och ngt äpple åker ofta i.
Bra tips! När jag jobbar hemifrån brukar jag hacka upp och slänga in någon trött rotfrukt i ugnen en stund medan jag jobbar sista halvtimmen före lunch och köra ner i salladen sen. Så gott med små ugnsbakade bitar av potatis, morot, lök, sötpotatis eller vad man nu har för sorgliga små grejer i kylen. Tycker det också blir en ännu matigare känsla av att få något varmt till.
Bra tips! =)
Picklad rödlök (gör en liten laddning i burk) är urgott att pimpa med!
Haha, måste testa att äta sallad med sked, har inte ens tänkt tanken 🙂
Mums! Vill även slå ett slag för omeletten som snabb affär enkel lunch. Lägg på en smakrik oss innan du viker ihop den och servera med sallad med dressing på såklart.
Tycker att när det gäller sallad i plastpåse är det liksom same same. Alltså all sallad är ju i påse ändå? Så vad spelar det för roll om den är blandad i en påse då och färdigskuren?
Mycket dyrare kilopris bara.
Fast blir det så mycket värre? På tex ett salladshuvud går ju stocken bort, och den väger ju lite. Och oftast är de yttersta bladen mest att betrakta som emballage.
Och oavsett så är det antagligen miljösnällare än en hel del annat, tror jag 🙂
Skillnaden är stor.
Kollar på Willys nu och där finns isbergssallad för 37,90 kr/kg. Säsongsmix på påse kostar 144,50 kr/kg.
Köpte isbergssallad därifrån förra veckan och slängde faktiskt inga blad då allt var fint och stocken som jag tog bort var väldigt liten.
Tips är att halvera salladshuvudet och låta det ligga i vatten några timmar. Blir mycket godare och krispigare sallad.
Jag äter typ ALLT med sked numera, men det började med sallader 😅 Kan tipsa om rapsfrö, gott att ha på!
Ja! Rapsfrö är ju så gott!!! Jag är insnöad på sojarostade pumpafrön nu. Gött crunch och sälta på salladen.
Hur gör du det?
Jag häller lite soja över pumpafröna så att de blir lite fuktiga. Sen rostar jag försiktigt i panna eller ugn tills sojan torkat in och fröna blivit knapriga. Funkar bra på solrosfrön också 😋
Någon sorts lök tycker jag är ett måste! Det lyfter verkligen salladen. Rödlök eller salladslök använder jag. Sen kör vi ofta tonfisk på burk / blandade bönor / mozarella. Ringlar alltid olivolja och citron över. På sommaren odlar jag bladpersilja som är så gott i salladen.
Å vad sugen jag blev på sallad nu. Den där såg supergod ut.
https://blogg.loppi.se/kina/
“Inga gaffelbrudar” haha. Vet du att jag är en gaffelbrud vad gäller sallad. Men pasta vill jag gärna äta med sked, tycker det är mycket godare… Ska börja äta sallad med sked med. Så smart ju!
Hej!
Kanske jag redan tipsat? Rå Tärnad jordärtskocka är jättegott i sallad – smakar lite nöt och ger gott “tugg”
Maj
Något som är bland det godaste jag ätit (och då år jag inte ens särskilt förtjust i fänkål), är fänkål i tunna, smala skivor skurna med en mandolin med pressad citron över (och salt förstås). Finner inga ord hur gott det är. Tips!
Någon nämnde picklad rödlök. Min favorit är riven, picklad pumpa med ingefära och apelsin i lagen. Piggar upp vilken sallad som helst!
Måste testa! Lät ju huuuur gått som helst!!
Jag brukar blanda dressing först längst ner i skålen/djupa tallriken jag ska äta ifrån. Då kan man smaka av den ordentligt men ändå spara disk som det blir när man gör i särskild liten skål bredvid. Lägg de hårda ingredienserna först i dressingen och sist salladen och blanda om precis när man ska äta då blir inte salladsbladen sladdriga, sen ät med sked förstås!
GENI! Ska testa direkt imorgon
Så gör jag alltid!
Sallad är egentligen så enkelt att göra, blanda det du tycker om och är sugen på så blir det gott. När barnen var små gjorde jag många skålar med nyttigheter så fick plocka ihop sin sallad till middagen och oj vad de åt grönsaker! Inget avancerat, morötter, broccoli lätt stekta med vitlök, chili och salt, majs, gurka, frysta blandade grönsaker, frukt, oliver osv. Brukar hälla solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i varm stekpanna och när de fått färg häller jag på lite honung och flingsalt, häll på tallrik och låt det svalna och bryt i bitar. Är som det godaste godiset eller lite extra gott i filen på morgonen.
Mums 😍👌
Så kul att läsa. Jag gör sallader exakt så. De där påsarna med sallad är sjukt smidiga. Avslutar med olja syra och kryddor
Hur smidigt som helst och riktigt smarrigt. Jag kan inte tvinga mig att äta nyttigheter bara för att det är nyttigt, utan mat måste vara gott. Och den här anrättningen smakar prima.
Kan tipsa om att göra duhkka att strö över sallad.
Ett annat tips är att göra egna krutonger. Du tar några skivor bröd, tex osötad Levain och skär upp små fyrkanter. Sedan lägger du dessa i en stekpanna med raps eller olivolja i botten. Stek på ganska hög värme och sedan avsluta med att strö över flingsalt. Så knaprig och gott. Håller sig till dagen efter, men är godast färska.
Jag älskar att äta sallad till lunch, men tycker att kall sallad på vintern är lite för kallt. Därför brukar jag hacka lite grönsaker och rosta i ugnen och när det är färdigt blanda ihop med smulad fetaost, tomater och en vinägrett. Ibland slänger jag på lite av gårdagens quinoa eller pasta och lite salladsblad eller färsk persilja. Det kan man variera i oändlighet och det är ett bra sätt att få använda aubergine som blir alldeles perfekt i den här rätten. Jag kan äta det flera gånger i veckan.
Mums!
Själv gör jag ofta skivad aubergine med tomatsås, oregano och ost, in i ugnen. Som pizzor. Så gott.
Alltså NOOOOMnomnomnom. Blev otroligt sugen på sallad!!!
Min bästa sallad är med stekt halloumi, matvete/pasta, gurka, tomat, nån form av gröna blad och skivor av zucchini som stekts i citron. Och en créme fraîches-sås till, ibland med fetaost och ibland med vitlök 🙂
En av de dressingarna jag gör oftast förutom vinägrett är: japansk soja blandat med Hellmans (Obs viktigt just den sorten!) majonäs.
Den dressingen höjer alla sallader och särskilt om man råkar ha något asiatiskt. Doppa små bitar av ugnsrostade rotfrukter, lax eller liknande i. Mmm!
Åh. Älskar dressingtips! Detta SKA jag testa 🤗