
Pannacotta är en sådan där efterrätt jag ständigt återkommer till när inspirationen tryter. Snabb och lätt att göra och otroligt enkel att variera med olika sorters frukter och bär. Efter en mastig påsklunch passar en pannacotta med syrlig topping redo i kylskåpet perfekt!

Allra enklast är det förstås att göra pannacotta med Dansukker Gelésocker Multi. Det innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl) och kan användas till en lång rad desserter i stället för gelatin. Väldigt smidigt och bra!
Pannacottan har ju blivit en otroligt populär dessert i Sverige och jag tror att det (förutom den goda smaken) har att göra med den geniala enkelheten. För med det här gelésockret är det lika lätt att lyckas med efterrätten som att koka en havregrynsgröt. Och sådana desserter blir favoriter för all framtid!
Jag väljer alltid Dansukkers socker i butik eftersom det är det enda svenska strösockret. Det odlas, tillverkas och paketeras i Skåne och nu har Dansukker även ekologiskt svenskt socker i sitt sortiment vilket såklart är extra bra!

Påskveckan brukar också kallas för passionsveckan – den sista veckan i fastetiden. Och vad passar då bättre än en dessert med passionsfrukt till påsk? Knorren med det här receptet är att jag kryddar själva pannacottan med färsk rosmarin. Det ger en pikant smak ihop med passionsfruktssåsen. Rosmarin är ju en given krydda till påsklammet och därmed knyter efterrätten ihop påskmiddagen extra bra!

Okej här kommer nu receptet
Passionspannacotta med smak av rosmarin
4
10 minuter + 90 minuter i kylen
Ingredienser
4 dl Matlagningsgrädde eller Vispgrädde
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 kvistar rosmarin
6 passionsfrukter
1 msk Dansukker strösocker
2 msk apelsinsaft

Gör så här
- Blanda grädde, Dansukker Gelésocker Multi, vaniljsocker och rosmarin i en kastrull. Låt koka upp och koka i ca 1/2 minut. Lyft ut rosmarinen och häll upp pannacottan i portionsglas. Ställ i kylen och låt stelna 1-2 timmar.
- Skär upp passionsfrukterna och gröp ur i en liten kastrull. Tillsätt socker och apelsinsaft och sjud tills sockret lös upp sig. Låt svalna och häll passionsfruktssåsen över pannacottan strax innan servering. Dekorera eventuellt med en kvist rosmarin

Vill du variera toppingen är det också gott med små kuber av färsk mango ovanpå och lite rivet apelsinskal i själva pannacottan. Du kan också experimentera med citrongräs som får koka med i grädden – eller bara strössla över lite frysta bär när den stelnat. Pannacottan är så söt i sig själv att lite syra alltid är gott att bryta av med!

Min vän Susanne som är kock pratar ofta om att bekväm-impa med matlagningen. Att laga sånt som är imponerande gott men löjligt enkelt för kocken att lyckas med. Det här är precis ett sånt recept!
Mer inspiration till påskens alla godsaker hittar du hos Dansukker
31 svar
Pannacotta är alltid den efterrätt som äldsta grabben vill ha när han fyller år. Det är ju så enkelt att variera med. Låter riktigt gott med passionsfrukt på.
Så bra samarbete. Det här ska jag göra!
Okej, nu var ju det här reklam så jag förstår valet av ingredienser. Men jag använder vanligt gelatinpulver eftersom kollagen är extremt nyttigt och välgörande. Dricker en tsk gelatinpulver de flesta kvällar eftersom man sover bättre då och det läker hjärnan. Man kan också använda andra typer av kollagentillskott men jag har märkt att vanligt gelatinpulver är riktigt potent och fungerar bättre än en del annat jag testat för att ge en god natts sömn.
Kollagen är något människor fick i sig ganska stora mängder genom kosten fram till 100 år sen men som lyser med sin frånvaro i kosten för många idag.
Pannacotta är för övrigt en efterrätt som fungerar superbra att göra sockerfri. Antingen utesluter man sockret helt och har goda bär till bara eller så har man i pyttelite sötningsmedel – krävs inte mycket. (Jag använder Ica sötströ).
Finns det vegetarisk alternativ till det med gelatin? Alltså jag känner till Agar-Agar, men det har nog inte kollagen?
Kollagen kommer från djurben och -brosk osv, så tyvärr.
Flundran, vilket fantastiskt tips!!! Aldrig tänkt på detta. Måste inhandla gelatinpulver. Hur gör du, varmt vatten, kallt vatten etc?
Vanligt gelatinpulver måste lösas upp i kall vätska i 5 minuter typ. Man kan lösa upp i kallt vatten och sen hälla på hett vatten och göra vanligt te på det. Jag brukar oftast lösa upp det i lite kall apelsinjuice. Sen håller jag på hett vatten och pyttelite grädde. Blir så gott och sover gott på det.
Tack för svar! Köper du gelatinpulver på Ica eller beställer mer fancy? (Hur stor skillnad det nu är?)
Aida – köper det i mataffären. Alltså inget fancy. Har också provat olika fancy pulver men har kommit fram till att jag gillar vanligt gelatinpulver från mataffären bäst. Bäst smak och mest effekt – iallafall utifrån vad jag kan märka och då är det sömnen som jag lägger märke till. 🙂
Tack! 😘 Köpte fancy pulver i helgen, ska bli så spännande att testa + sedan köpa på Ica och jämföra! Verkligen tack för det här tipset! 🤗❤
Gelatin och kollagen är ju proteiner som utvinns ut slaktrester som ben och hud, de finns inte i växter på samma sätt. Däremot kan man ju få liknande effekter i maträtter med hjälp av fibrer från plantor och alger. Eller hur menar du?
Detta är på inga sätt en sanning! Kollagen eller gelatin är noll nyttigt, det bryts bara ner i magen och kan inte tas upp av kroppen på något sätt som skulle göra nytta för vare sig muskler, leder eller -hjärnan!
Det du upplever är enbart placebo.
Vart tar det vägen när det bryts ner då?
Att kroppen inte använder det vi äter kallar jag placebo.
Jaaa! Jag tipsar också om vanligt gelatin! Jättebra proteinkälla (och kanske snäppet bättre för miljön överlag än karragenan – ett sjögräs som importeras från indonesien -som förtjockningsmedel?)
Men jag fattar också valet av ingredienser iom att det är ett sammarbete.
Hursomhelst superbra att förespråka svenskt socker tycker jag!
Måste lägga till att när jag gör pannacotta så använder jag 3 dl grädde och 2 dl vatten – blir mycket fräschare och smaskigare när man inte döljer den feta smaken med socker.
Hej!
Tack för en fantastisk blogg! Tycker du skriver om så intressanta ämnen😊
Undrar dock om du har koll på att danisco lade ner den svenska ekologiska sockerbetsproduktionen ungefär samtidigt som ekologisk mat började sälja väldigt bra? Är synd för bara något år senare så hade de brist på ekologiska betor. Vet inte om det är intressant men tänkte att det kan vara bra att veta ifall de inte informerat detta. Själv blev jag besviken när jag inte längre kunde köpa svenskt ekologiskt socker utan var tvungen att välja mellan ekologiskt eller svenskt☹️ Hade utan problem kunnat betala mer för detta. Orsaken anges vara dålig lönsamhet, vilket troligen beror på högre löner i svensk produktion jämfört med utländskt producerat rörsocker.
https://www.ekolantbruk.se/pdf/14490.pdf
http://www.ekoweb.nu/?p=11663
Hejsan! Jag kan glädja dig med att de återupptagit den igen =) jag skriver mer om det i det här inlägget från i höstas
https://underbaraclaras.se/2021/11/18/jordnotskakor-med-chokladrippel/
Mums, låter gott!
Tack för att du du har förtydligat märkningen att det är ett samarbete, nu syns det tydligt och bra 🙂
Hur funkar det med havregrädde eller liknande
Jag
Jag har nog aldrig gjort egen pannacotta tror jag. Vet att jag blivit bjuden på men ja aldrig testat själv. Kanske borde det, ser gott ut.
Hur funkar det med havregrädde eller liknande?
Jag brukar göra pannacotta på kokosmjölk. Blir toppengott!
Det här var ett bra samarbete! Jag äter själv inte gelatin och kom över just den här produkten för ett par år sedan och märkte att det var SÅ enkelt att göra ex pannacotta. Så även om man äter djur så kan man ju alltid testa det här så att man slipper hålla på med gelatinblad osv som jag tror är lite mer pilligt 🙂
Tack för att du delar med dig!
Mumsigt värre!
Och så vill jag tacka för ett inlägg du skrev för längesen Hjärntvätt? – om att ta barnen med till kyrkan eller ej. Så väldigt bra, och precis vad jag av olika skäl behöver just nu. Kom att tänka på att du skrivit om det, och hittade det. Väldigt balanserat och klokt, tack för det!!!
Mumsigt!
Vår favorit är att klippa ned lakritsfiskar i kastrullen när det kokar upp, och servera med hallonspegel på.
Till jul har vi saffran i, och pepparkakssmul samt hallon på.
Seriöst? Detta MÅSTE jag testa 🤗❤️
Jag använder lakritspulver istället! Det ger sötma så inget extra socker behövs. Sen tinade/färska hallon på. Mums! 🙂
Tack för ett fantastiskt recept på en supergod dessert!
Bjöd våra släktingar igår och de tyckte att det var jättegott!
Alla, från 2-åringen till 76-åringen, var mycket förtjusta.
Jag som tillagade pannacottan gillade verkligen det enkla receptet.
Rekommenderas!
Hälsar Carina
Provade igår och det var enkelt att få till och riktigt gott. Kul med lite annorlunda smaksättning som imponerar på gästerna. 🙂
Tusen takk for topp oppskrift! Laget den i går som dessert til lammecarré; gjestene ble imponert og glade. Kommer til å bli min standard-dessert 🙂
Å vad roligt 🤗