Pannacotta är en sådan där efterrätt jag ständigt återkommer till när inspirationen tryter. Snabb och lätt att göra och otroligt enkel att variera med olika sorters frukter och bär. Efter en mastig påsklunch passar en pannacotta med syrlig topping redo i kylskåpet perfekt!

Allra enklast är det förstås att göra pannacotta med Dansukker Gelésocker Multi. Det innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl) och kan användas till en lång rad desserter i stället för gelatin. Väldigt smidigt och bra!

Pannacottan har ju blivit en otroligt populär dessert i Sverige och jag tror att det (förutom den goda smaken) har att göra med den geniala enkelheten. För med det här gelésockret är det lika lätt att lyckas med efterrätten som att koka en havregrynsgröt. Och sådana desserter blir favoriter för all framtid!

Jag väljer alltid Dansukkers socker i butik eftersom det är det enda svenska strösockret. Det odlas, tillverkas och paketeras i Skåne och nu har Dansukker även ekologiskt svenskt socker i sitt sortiment vilket såklart är extra bra!

Påskveckan brukar också kallas för passionsveckan – den sista veckan i fastetiden. Och vad passar då bättre än en dessert med passionsfrukt till påsk? Knorren med det här receptet är att jag kryddar själva pannacottan med färsk rosmarin. Det ger en pikant smak ihop med passionsfruktssåsen. Rosmarin är ju en given krydda till påsklammet och därmed knyter efterrätten ihop påskmiddagen extra bra!

Okej här kommer nu receptet

Passionspannacotta med smak av rosmarin

Portioner

4

Tillagningstid

10 minuter + 90 minuter i kylen

Ingredienser

  • 4 dl Matlagningsgrädde eller Vispgrädde

  • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi

  • 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker

  • 2 kvistar rosmarin

  • 6 passionsfrukter

  • 1 msk Dansukker strösocker

  • 2 msk apelsinsaft

Gör så här

  • Blanda grädde, Dansukker Gelésocker Multi, vaniljsocker och rosmarin i en kastrull. Låt koka upp och koka i ca 1/2 minut. Lyft ut rosmarinen och häll upp pannacottan i portionsglas. Ställ i kylen och låt stelna 1-2 timmar.
  • Skär upp passionsfrukterna och gröp ur i en liten kastrull. Tillsätt socker och apelsinsaft och sjud tills sockret lös upp sig. Låt svalna och häll passionsfruktssåsen över pannacottan strax innan servering. Dekorera eventuellt med en kvist rosmarin

Vill du variera toppingen är det också gott med små kuber av färsk mango ovanpå och lite rivet apelsinskal i själva pannacottan. Du kan också experimentera med citrongräs som får koka med i grädden – eller bara strössla över lite frysta bär när den stelnat. Pannacottan är så söt i sig själv att lite syra alltid är gott att bryta av med!

Min vän Susanne som är kock pratar ofta om att bekväm-impa med matlagningen. Att laga sånt som är imponerande gott men löjligt enkelt för kocken att lyckas med. Det här är precis ett sånt recept!

Mer inspiration till påskens alla godsaker hittar du hos Dansukker