Har du testa att baka med Ölandsvetemjöl någon gång? Om inte så borde du verkligen prova! Det går utmärkt att baka så väl bröd som finare bakverk med – till exempel tårtor och småkakor.
Ölandsvete är ett kulturspannmål med gamla anor som är perfekt för ekologisk odling. Tack vare ett djupare rotsystem klarar det vattenbrist och står emot ogräs bättre med sina långa strån. När du köper Ölandsvete från Saltå Kvarn är du med och bevarar en riktigt gammal kultursort och stöttar samtidigt småskaligt jordbruk!
Mjölet ger extra smakrika och goda bakverk!
Nu till påsklovet – och ja hela våren egentligen – är det härligt att baka och bjuda på solbullar! Alltså släta bullar med en fyllning av hemmagjord vaniljkräm, rullade i socker.
Extra gott blir det om du gör din egen vaniljkräm. Här kommer receptet
Solbullar bakade på Ölandsvete
IngrediensER
3 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl Ölandsvetemjöl siktat
- Vaniljkräm
2 äggulor
2/3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
1 msk smör
Sirap
Gör så här
- Värm mjölken fingervarm. Blanda sedan ut med jäst i en bunke
- Rör ner socker, smör och ägg i bunken. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta i 7 -10 minuter till en smidig deg.
- Låt jäsa under kökshandduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
- Under tiden det jäser gör du vaniljsåsen till bullarna. Blanda äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse i en bunke.
- Koka upp mjölken och häll den under omrörning över äggblandningwn. Häll sedan tillbaka allting i kastrullen. Värm på medelvärme tills krämen tjocknar.
- Dra av från plattan och tillsätt smöret. Rör ut det så att det smälter. Häll sedan över krämen i en bunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
- När degen jäst – ta upp den på bakbordet och dela i 16 delar. Forma till små släta bullar och låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek eller i ca 50 minuter
- Sätt ugnen på 200 grader
- Fyll vaniljkräm i en spritspåse med rund tyll. Stick ner den i bullen och spritsa ut vaniljkrämen.
- Låt bullarna gräddas gyllenbruna och sedan svalna nästan helt.
- Pensla dem med lite sirap blandat med vatten och doppa dem sedan i strösocker.
Resultatet blir ljuvligt saftiga, kladdiga och smarriga solbullar att förgylla våren med!
16 svar
Oj det där lät gott. Får också skämmas och medge att jag aldrig hört om mjölet. Jag trodde det var från någon lokalhandel som köper in från olika delar av landet. Men antar utifrån produktnamnet att där har jag fel, för det företaget känner jag ju igen. Ska kolla i affären om jag hittar.
Så himla gott! Ännu bättre än det småskaliga är ju att mjölet är ekologiskt, inga gifter som sprider sig till vårt grundvatten eller tar död på insekter 💛
Så himla gott! Ännu bättre än det småskaliga är ju att mjölet är ekologiskt, inga gifter som sprider sig till vårt grundvatten eller tar död på insekter 💛
Åh dom ser jättegoda ut!
Bra samarbete med Saltå, gillar verkligen deras produkter.
Ser magiskt ut!
Du är blond, varför kolsvarta ögonbryn? Ursäkta frågan, men det ser inte naturligt ut!
Det är min naturliga ögonbrynsfärg tack för synpunkten
Älskar dina ögonbryn! Önskar jag hade lika fina. Så snygg kontrast mot håret. Ja…och jag ska absolut prova bullreceptet också.
Lillemor; varför är du fruktansvärt oförskämd? Ursäkta frågan, men det känns inte trevligt.
Jag hoppas du får mycket sött i dina påskägg, surt verkar du ha fått tillräckligt av redan.
Usch. Vem tror du att du är som går till såna personangrepp?
Eftersom dina föräldrar uppenbarligen inte fostrat dig bättre kommer här en upptuktning; SKÄMMES PÅ DIG.
Och glad påsk. Det kan du behöva!
Vem har sagt att Clara vill att det ska se naturligt ut?
Nu råkar ju dessa vara i hennes naturliga färg, men ändå?
Kanske Lillemor kan lämna sitt nummer så vi alla kan ringa och be om lov gällande vårt utseende? 😂
Men åh så kul att du delar det här receptet! Jag har alltid velat testa men har alltid tyckt att det är så svårt direkt när jag ska fylla något bakverk. Så det här receptet ska jag testa, dock med vanligt vetemjöl, eftersom jag faktiskt har allt hemma för en gångs skull 🙂
Tips! Istället för att pensla bullarna med sirap och vatten så kan man bryna smör och pensla med det istället. Blir supergott!
Åååh, så gott!!
Går det att frysa in bullarna med tanke på krämen? Sådana bullar väcker verkligen barndomsminnen, underbart! 😍
Du är strålande vacker Clara! Som en dröm.
Bullarna har jag testat tidigare, tror det var ditt recept. Tack! Min dotter tycker att de är det godaste bullarna med ett kallt glas mjölk till!
Ah, Solskinnsboller 🌞🤗
Those buns look delicious!!
hugs
Donna