Har du testa att baka med Ölandsvetemjöl någon gång? Om inte så borde du verkligen prova! Det går utmärkt att baka så väl bröd som finare bakverk med – till exempel tårtor och småkakor.

Ölandsvete är ett kulturspannmål med gamla anor som är perfekt för ekologisk odling. Tack vare ett djupare rotsystem klarar det vattenbrist och står emot ogräs bättre med sina långa strån. När du köper Ölandsvete från Saltå Kvarn är du med och bevarar en riktigt gammal kultursort och stöttar samtidigt småskaligt jordbruk!

Mjölet ger extra smakrika och goda bakverk!

Nu till påsklovet – och ja hela våren egentligen – är det härligt att baka och bjuda på solbullar! Alltså släta bullar med en fyllning av hemmagjord vaniljkräm, rullade i socker.

Extra gott blir det om du gör din egen vaniljkräm. Här kommer receptet

Solbullar bakade på Ölandsvete

IngrediensER

  • 3 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 2 dl strösocker

  • 150 g mjukt smör

  • 1 ägg

  • ca 11 dl Ölandsvetemjöl siktat

  • Vaniljkräm
  • 2 äggulor

  • 2/3 dl strösocker

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 2 msk majsstärkelse

  • 2 dl mjölk

  • 1 msk smör

  • Sirap

Gör så här

  • Värm mjölken fingervarm. Blanda sedan ut med jäst i en bunke
  • Rör ner socker, smör och ägg i bunken. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta i 7 -10 minuter till en smidig deg.
  • Låt jäsa under kökshandduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
  • Under tiden det jäser gör du vaniljsåsen till bullarna. Blanda äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse i en bunke.
  • Koka upp mjölken och häll den under omrörning över äggblandningwn. Häll sedan tillbaka allting i kastrullen. Värm på medelvärme tills krämen tjocknar.
  • Dra av från plattan och tillsätt smöret. Rör ut det så att det smälter. Häll sedan över krämen i en bunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
  • När degen jäst – ta upp den på bakbordet och dela i 16 delar. Forma till små släta bullar och låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek eller i ca 50 minuter
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Fyll vaniljkräm i en spritspåse med rund tyll. Stick ner den i bullen och spritsa ut vaniljkrämen.
  • Låt bullarna gräddas gyllenbruna och sedan svalna nästan helt.
  • Pensla dem med lite sirap blandat med vatten och doppa dem sedan i strösocker.

Resultatet blir ljuvligt saftiga, kladdiga och smarriga solbullar att förgylla våren med!