Det bĂ€sta med att skapa bra system för förvaring hĂ€r hemma Ă€r att det gĂ„r att stĂ€da ordentligt. Ja, för stĂ€da mĂ„ste man göra Ă€ndĂ„. I alla fall om man Ă€r lagd som mig. Skillnaden mot förut Ă€r att det faktiskt GÅR att stĂ€da och fĂ„ till systemet ganska snabbt – Ă€ven nĂ€r det Ă€r mycket stök framme.

SÄ hÀr ser vÄrt hyllsystem i groventrén ut nÀr det Àr stÀdat. Det hÀr i mitten Àr min sektion.

Det Ă€r dock vĂ€ldigt tydligt vem i familjen som den slarviga för framför min sektion av hyllan ser det ofta ut sĂ„ hĂ€r. TROTS att jag har ett bra system att tillgĂ„. RĂ€nderna gĂ„r liksom aldrig ur – det Ă€r hopplöst att fĂ„ mig att alltid lĂ€gga tillbaka rĂ€tt sak pĂ„ rĂ€tt plats. Skillnaden Ă€r bara att jag nĂ€r jag sedan stĂ€dar sĂ„ gĂ„r det vĂ€ldigt snabbt att fĂ„ iordning allt igen.

Förut svĂ€mmade alla husets underdimensionerade förvaringslĂ„dor och system över. Att plocka och stĂ€da var bara som att spela ett otĂ€ckt tetris dĂ€r man hela tiden fick game over. Men nu kan jag pĂ„ tio minuter stĂ€da hela min hallförvaring i kĂ€llaren och veta vart jag ska sĂ€tta allt som blir över. Mycket som finns dĂ€r ska ju nĂ€mligen sorteras vidare pĂ„ andra hĂ„ll i huset. Köket, garderoben, förrĂ„det… Och nu börjar det alltsĂ„ vara system pĂ„ plats överallt som kan hantera dessa grejer. Extremt skönt.

Man fÄr bara inte lura sig sjÀlv. En slarver Àr en slarver Àr en slarver. Men med rÀtt förutsÀttningar kan man ÀndÄ fÄ pli pÄ sig sjÀlv sÄ pass att man inte hamnar i de dÀr katastrofala kaosperioderna nÀr hela himla huset Àr upp och ner.

Det viktigaste min man lĂ€rt mig om ordning Ă€r förresten att “Det mĂ„ste finnas en speciell plats för varje sak man Ă€ger. Och sedan en plats för allting annat”. För “allting annat” kommer alltid att existera – hur mycket man Ă€n rensar. Och för att förhindra att allting som just nu saknar en egen plats ska fucka upp de stĂ€dade lĂ„dorna med sĂ„nt som redan har en egen plats – ja dĂ„ behövs en sĂ€rskilt utsedd lĂ„da. En skrotlĂ„da. Det var en sĂ„dan lĂ€ttnad nĂ€r jag förstod det.