Det bästa med att skapa bra system för förvaring här hemma är att det går att städa ordentligt. Ja, för städa måste man göra ändå. I alla fall om man är lagd som mig. Skillnaden mot förut är att det faktiskt GÅR att städa och få till systemet ganska snabbt – även när det är mycket stök framme.

Så här ser vårt hyllsystem i groventrén ut när det är städat. Det här i mitten är min sektion.

Det är dock väldigt tydligt vem i familjen som den slarviga för framför min sektion av hyllan ser det ofta ut så här. TROTS att jag har ett bra system att tillgå. Ränderna går liksom aldrig ur – det är hopplöst att få mig att alltid lägga tillbaka rätt sak på rätt plats. Skillnaden är bara att jag när jag sedan städar så går det väldigt snabbt att få iordning allt igen.
Förut svämmade alla husets underdimensionerade förvaringslådor och system över. Att plocka och städa var bara som att spela ett otäckt tetris där man hela tiden fick game over. Men nu kan jag på tio minuter städa hela min hallförvaring i källaren och veta vart jag ska sätta allt som blir över. Mycket som finns där ska ju nämligen sorteras vidare på andra håll i huset. Köket, garderoben, förrådet… Och nu börjar det alltså vara system på plats överallt som kan hantera dessa grejer. Extremt skönt.
Man får bara inte lura sig själv. En slarver är en slarver är en slarver. Men med rätt förutsättningar kan man ändå få pli på sig själv så pass att man inte hamnar i de där katastrofala kaosperioderna när hela himla huset är upp och ner.
Det viktigaste min man lärt mig om ordning är förresten att “Det måste finnas en speciell plats för varje sak man äger. Och sedan en plats för allting annat”. För “allting annat” kommer alltid att existera – hur mycket man än rensar. Och för att förhindra att allting som just nu saknar en egen plats ska fucka upp de städade lådorna med sånt som redan har en egen plats – ja då behövs en särskilt utsedd låda. En skrotlåda. Det var en sådan lättnad när jag förstod det.
23 svar
Taaaack! Då förstår jag också det nu🤦♀️
Men exakt! En låda till alla de små ensamma sakerna. Det fanns i mitt barndomshem och vi har det nu. (Fast vår hette på någon okänd dialekt “brötalåda”) På så vis har ju även de sakerna en bestämd plats.
Jag säger också bröt! Är från Gästrikland på gränsen till Hälsingland. Min man är från SKåne och säger mög.
Jamen det är ju så det är! En skrotlåda är rätt placering för dessa grejor som hör dit. Retade mig så på ett kåseri i en tidning där det stod att det var ostädat och rörigt för att man la dessa saker på en plats och inte sorterade in dem eller kastade!! De var ju på rätt plats, det behövs alltid en skrotlåda!
Så smart med en skrotlåda!
Åh TACK ÄLSKADE CLARA, nu älskar jag dig ännu mer än innan!!! Jag är så oerhört inspirerad av dig och dina steg mot mer ordning och reda och jag är också en slarver som önskar ordning men tyvärr bor väldigt trångt och är i läget ”hela huset är konstant kaos”. Ibland tänker jag att det är mig det är fel på och att alla andra kan lära sig utom jag tydligen men tack vare sådana här inlägg får jag hopp om livet igen! All styrka och kärlek till dig fina, fina! Jag får kavla upp ärmarna, fortsätta lyssna på min ordningsamma man och försöka stötta mina tre barn (varav två verkar ha ärvt slarv-genen 😱🙈 ).
Sluta aldrig blogga!💖💖💖💖
Du är bäst.
Hemma hos mig när jag var liten kallade vi skrotlådan för Pladusken. Jag har anammat det i min nuvarande familj ”den ligger i pladusken!” vrålar jag som svar på det mesta.
Hade en ”ömse”-låda ett tag, nu har vi en spånkorg i hallen för diverse. Min mamma drog till med en hel Kallax-hylla i ett undangömt rum. Varje gång man letade något var svaret ”let heri brunhylla”… stämde alltid!
Now I’m wanting to get into the guest bedroom closet and clean!
hugs
Donna
Även kallat Hoppets låda.
Här har det uppgraderats till Hoppets skänk, pga otympligt kök. Men efter köksrenovering hoppas jag att vi går tillbaka till Hoppets låda!
Jag har rätt bra ordning i mina skåp & lådor faktiskt… De är bara fullt utanför! Som högar med lagning, saker som är påväg till loppis. Alla lådor med knappar&fina band, tygerna jag skulle sy av… Blir så trött på mig själv varför kan jag inte hålla ordning!
…och ibland behövs ett helt skrotrum….
Skräplåda – ja! Men nu ska du få höra vad som senaste månaderna revolutionerat hemma. När jag, irriterad i vanlig ordning, gick runt hemma och plockade ihop bråten som både jag (slarver) och övriga tre hushållsmedlemmar (slarvrar?) strösslat ut kom jag på det!
Jag rensade ut en (skräp)garderob, tog fram dymon och märkte upp så varje familjemedlem fick två hyllor i garderoben, samt en hylla med märkningen ”Vet inte?”. Nu kan alla förutom tvååringen kasta in strösslade grejor på rätt hylla och sedan får jag triumferande hojta – ”KOLLA I GARDEROBEN” när någon frågar mig var deras hårborste/snusdosa/nagellack/mössa är.
Följdeffekten har blivit att alla plockar undan mer efter sig eftersom jag slänger in allt på respektives hylla oavsett vilket rum prylen hör till. Visat sig att mina familjemedlemmar inte uppskattar att ha smutsiga kalsonger ovanpå en öppnad påse med nötter.
Haha – genialiskt!
Givetvis måste jag ändå trots allt ungefär en gång i månaden hota med att jag tömmer hyllornas prylar i en svartsäck och kör till tippen om dom inte töms – men skönt att slippa dagligt tjat.
Så smart!!!
Hos oss heter det ”Rämmil”-låda, och insikten att en sån faktiskt behövs och får finnas i hemmet var väldigt befriande! När vi flyttade hade vi en kartong kort och gott märkt med ”rämmil”. Bara udda saker som ska finnas men inte kan få en helt egen hylla/låda eftersom det oftast bara finns en. Ingen utomstående skulle tro det men jag vet alltid vad som finns däri!
Jag har också ställt ut korgar och lådor på platser där vi ofta lägger ifrån oss saker, både på golvet för leksaker och på köksbänk eller hylla i tvättstugan för post på väg in/ut, förskolepapper, mobilladdare, lypsyl och nässpray. Sånt som har en egen plats men är på gästspel över en period.
Vi har en byrålåda på nedervåningen som heter grejomojlådan (grej-och-moj-lådan). Grym låda!
Sen vill jag också tipsa om den genialiska “ska bort lådan”. Alltså saker som ska bort. Där i ligger kompisens glömda fleecejacka dom ska ta med nästa gång dom kommer, saker som ska skänkas till loppis, tröjan jag lagade åt kusinen och lådan vi fick hem från mormor när vi fick matlåda med oss hem osv. Alltså saker som inte är vårat men som av någon anledning är hos oss under en kort tid.
Vintertid har vi också en avsedd plats i tvättstugan för “saker som ska till förrådet”. Vintertid är det inte superduperjättesmidigt att kila till förrådet med den där krukan eller vattenpasset så då får dom ha en plats inne tills man går till förrådet nästa gång. Sommartid är det mycket lättare eftersom man kan kila ut barfota utan jacka.
Jobbar stenhårt hemma på att allt ska ha en plats men jag och maken tänker lite olika med städning (han är nöjd så länge det är kliniskt rent på ytan medan jag blir TOKIG på oreda i lådorna och har hellre lite saker framme innan den hittar sin plats). Om allt har sin plats och är tydligt uppmärkt så är det så mycket lättare. Vi är inte där än eftersom vi flyttat nyligen och har inte hittat rätt möbler till alla ställen men vi är på gång!
Jag kallar den för mitt svarta hål!
Hej
Så himla bra förvaring, vilket hyllsystem. Det hade kunnat bli bra i vår källare. Vart har ni köpt det olika delarna?
Hälsningar
Josefine
Hej, på bilderna ser det ut som det är elfas system som de har använt.
“Förut svämmade alla husets underdimensionerade förvaringslådor och system över. Att plocka och städa var bara som att spela ett otäckt tetris där man hela tiden fick game over.” MEN JAAAA exakt exakt exakt så är det hemma hos oss. Ofta drömmer jag om ett större hem för att kunna göra just sån här typ av förvaring. Men jag tror nog jag skulle kunna må väldigt bra i mitt hem just nu efter lite rensning.
Gros-låda hette uppsamlingsenheten hos grannen i Lycksele på 60-talet – en vanlig kökslåda dit lösdrivande föremål lades. Begreppet lever vidare och funkar bra i praktiken.