Till Valborg gjorde jag en banoffee paj som dessert. Världens mest lättlagade dessert kanske?
Botten av smör och digestivekex. Lättast är förstås att köra dem i en matberedare. Men lägger man kexen i en påse och banka med en kavel slipper man diska så mycket. Jag valde den senare taktiken!
Sedan i med smält smör
Och därefter trycker man ut digestivekexen i botten på pajformen och gräddar i 175 grader i ca 10 minuter.
Sedan på med en burk dulce de leche och lite flingsalt.
Därefter skivade jag en banan och la som ett täcke över kolasåsen.
På med vispgrädde bara och avsluta med lite daimhack eller lite mörk choklad strösslad ovanpå. Mums!
Vill du kan du också göra banoffeen i portionsglas. Då kan man bara varva ingredienserna och servera direkt ur glaset.
Banoffeepaj med daimkross
12 bitar
30 minuter
Ingredienser
200 gr digestivekex
100 gr smör
1 burk dulce de leche (ca 400 gr)
Flingsalt
3 bananer
3 dl vispgrädde
En dubbeldaim eller 75g mörk choklad
Gör så här
- Smula sönder digestivekexen till ett fint mjöl. Smält smör och blanda ner i kaksmulorna. Tryck ut i en pajform och grädda på 175 grader i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt
- Bred dulce de leche över pajbotten och strö över lite flingsalt
- Slanta bananerna och lägg ut över kakan. Vispa grädde och bre ovanpå. Avsluta med lite hackad daim eller mörk choklad
Ät och njut!
24 svar
Mums vad gott det ser ut. Ska prova den. Tack för recept. 😇
En riktigt favorit. Så gott! Ser att du skrivit kondenserad mjölk eller dulce de leche. Det är inte samma sak. Karamelliserad mjölk är dock samma som dulce de leche. Skriver det här, för att ingen ska råka köpa fel 😊
Sjukt nog gör det ingen skillnad om man gräddar botten eller inte. Blir nästan godare om man inte gör det!
En av familjens favoriter. Jag tycker det är lättare att få botten att hålla ihop om man gräddar den först. Det godaste är ogräddat i portionsglas 😊
Är du in der schwangerschaft…?
Jösses! Man frågar ALDRIG så.
How rude!
Men så gott det ser ut! Det här måste jag testa <3
Om man verkligen verkligen inte tycker om banan, vad kan man byta ut den med? Hallon? Vindruvor? Är det någon som har prövat med något annat?
Jag skulle nog isf skippa bananen bara. Möjligen vore det gott att lägga på valnötter eller pekannötter?🤔 Man kan sprinkla lite kaffepulver/snabbkaffe över grädden också, väger upp fint mot allt det söta.
Jag har hittat ett par finska recept som har lingonfyllning eller äppelfyllning i stället för banan!
Lingon: Koka upp 250 g lingon med ½ dl farinsocker, red av med 1 msk majsstärkelse i lite vatten, smaksätt med 1 tsk vaniljsocker. Låt svalna innan du brer ut det över pajen.
Äppel: Tärna 5 medelstora äpplen (à 100 g) och koka upp med 1 msk mörk sirap och 1½ tsk kanel. Koka tills äpplena har mjuknat men ännu har lite tuggmotstånd. Låt svalna innan du brer ut över pajen.
Jag brukar göra med jordgubbar när de är i säsong. Svingott!!! Men vilken frukt man än gillar borde funka jättebra!
Ja! Testa blåbär!! Sjukt gott!
Hej! Jag brukar byta ut det mesta- har testat havrekakor eller pepparkakor som alternativ botten med smör, därefter dulce de leche, sen lite grädde och därefter frysta lingon-supergott! Kan varmt rekommendera för den dom vill ha variation eller som tycker banofee är lite väl söt.
Nåt åt det lite syrligare hållet kanske, annars känns det väldigt sött och lite kvalmigt och banan är hemskt i allt Brrrrr
Ska den in i frysen eller så?
Blir den inte rinnig med dulchen?
Gott med kokosflingor på (istället för daim/choklad)! Det är så den har serverats som dessert i Indien de gånger jag ätit den där.
Åh så gott det låter! Lagom svårt också för en nybliven mamma 😎
Har blivit bjuden på en med jordgubbar.
Tack för receptet. Måste testa. Älskar när du delar med dig av recept. Blir så inspirerad av bilderna 🙂
Ojojoj. Hade jag inga gravidcravings innan så fick jag det nu!! Det godaste recept jag sett på länge, perfekt kombo. Här ska bakas.
Låter så gott! Fast rätt sött, så tipset ovan om att göra lingonmos istället för banan låter bra, tack för det.
12 bitar? Blir inte de väldigt små då…?
Vill verkligen testa att göra banoffeepaj. Känns som något barnen skulle gilla.
Mmm, min favoritefterrätt! Dina bilder får alltid alla bakverk att se så läskande goda ut! Och här kommer ännu ett tips: det blir ännu knäckigare och godare om man bryner smöret istället för att bara smälta det:) Och jag tycker att det funkar finfint att bara frysa digestivebottnen ett tag istället för att köra den i ugnen!