Jag visste knappt att det fanns så stora plåster som det Folke nu bär på sitt skadade knä. Påsklovet slutade i blotta förskräckelsen efter en krasch med cykeln.

Jag och Jakob har valt att ge honom en Xplora mobilklocka just för att han ska kunna nå oss om något sånt här händer. Hade han mobilklockan på sig när det hände? Nej. Storebrorsan Bertil fick sin första mobiltelefon förra året när vi skaffade familjeabonnemang från Telia och han var i närheten när olyckan hände. Skönt, då kunde ju han ringa oss och berätta vad som hänt! Nej. Det kunde han inte, för den nya mobilen låg kvar i pojkrummet.

Det blir istället killarnas tjejkompisar som plockar upp sina mobiler och börjar ringa sina föräldrar. Sen får en av deras mammor höra av sig till mig och berätta att Folke varit med om en olycka nere på byn. Jag får höra att det blöder mycket.
– Var är han? frågar jag med bultande hjärta.
“Nere på byn”, en närmre beskrivning hade den andra mamman inte fått. Jag kastar mig in i bilen och kör lite på måfå mot en av de tre platser som jag gissar att han kan vara på. Tack och lov är min första gissning rätt! Äntligen får jag se och prata med Folke. Krama om honom. Det hela slutade med läkarbesök, en rejäl sårtvätt och som synes ett gigantiskt plåster.


Cykelkorgen är en sorglig syn efter kraschen

Nu har vi bestämt två saker:
1. Stora ärr är coolt.
2. Killarna måste fasiken lära sig att ha med sina mobiler! Mobiler är BRA!

Hur gör ni andra som lyckas få barnen att så gott som alltid ha mobilen med sig?

Sen ett år tillbaka samarbetar jag med Telia och använder deras familjeabonnemang. Jag är glad över det, för här i byn fungerar Telia överlägset mycket bättre än andra mobilnät. Och inte bara här! Telia har Sveriges bästa mobilnät i alla kategorier (enligt det oberoende mätföretaget Umlaut). Telias familjeabonnemang är också landets populäraste.


För oss är familjeabonnemanget i första hand smidigt – allt hamnar på samma faktura. Alla får ett eget nummer och alla får lika mycket surf. Men hos Telia finns också olika tjänster som gör att jag som förälder känner mig säkrare. För det kan ju vara ganska svårt att navigera rätt i den här digitala tidsåldern. Till exempel har Telia kunskapsbanken Digital förälder. Här kan jag läsa på om relevant forskning och kolla in tips och råd som gör vår familj tryggare ute på nätet. Som jag skrivit om förut tog jag och Bertil mobilkörkortet ihop när han fick sin telefon.

Telia har helt enkelt bra abonnemang, mobiler och barnklockor som passar hela vår familj. Storebrorsan Bertil har surf i mobilen så det känns viktigt att fråga honom då och då om just nätet – vad upplever han där? Folke som är yngre har den enklare mobilklockan Xplora. En mobil som sitter som en klocka runt handleden, med den kan han ringa och skicka meddelanden. Så länge han har den på sig alltså!

När Folke kraschade med cykeln gick det upp för mig att det nu är JAG som vill att barnen ska ha sina mobiler. Jag – som tidigare stretat emot. Jag som tänkt att mobiler till barn är onödigt dyra prylar till ungar som ständigt och jämt vill hänga över skärmen. Hur det än är med skärmtid så känner jag mig tryggare när jag kan nå mina barn. Och de ska kunna ringa mig. Inte behöva bli räddade av en tjejkompis med bättre ordning.

– Har du med dig mobilen? Den frågar ställer vi vuxna nu ofta till de äldsta sönerna. Vi behöver alla öva på att de ska ta mer socialt ansvar. Eget ansvar för att kunna bli nådd. Eget ansvar för att minska onödig oro. Eget ansvar för att öka familjens trygghet.