Jag har fått en massa underklädesfrågor den senaste tiden både här på bloggen och på instagram. Vilka strumpbyxor, vilken shapewear och vilken trosmodell jag gillar har jag en gång skrivit om i ett omskakande blogginlägg. Då blev det ett jädra hallaballå och många upprörda känslor och har vi riktigt tur blir det samma sak igen. Poppa popcorn vettja!

Idag tänker jag dock fokusera mer på behåar. Jag måste börja med att säga att jag alltid blir så förvånad när folk liksom är intresserade av underkläder. För mig är det ett nödvändigt ont mer än någonting annat. Det viktigaste med underkläder är att de ska få de vanliga kläderna att sitta bra och se bra ut och störa mig så lite som möjligt. Därför skulle jag till exempel aldrig lägga pengar på någon obegriplig raffig sak med strass, spets och tusen trådar. Nej jag håller det enkelt och funktionellt.

Jag brukar köpa två behåar i stöten. En hudfärgad och en svart. Sist jag köpte nya var när Ulf var nyfödd för tre år sedan och de behåarna har jag verkligen slitit med hälsan. Just nu ser de ut så här – reviga, trasiga och illasittande på grund av att de är uttöjda och trötta. Och är det något jag avskyr så är det illasittande behåar som klättrar upp på ryggen och inte ger något riktigt stöd. Därför tog jag för några veckor sedan tag i mig själv och gick och köpte två nya. En hudfärgad och en svart. Det enda man egentligen behöver.

Jag köper alltid mina behåar på Ingrids Underkläder i Umeå (obs jag är inte sponsrad på något sätt) och jag rekommenderar alla som har råd och möjlighet att gå till en riktigt bra och välsorterad affär för att få hjälp. Och rätt storlek. De vanliga kedjorna brukar inte ha min storlekskombination i sortimentet trots att jag har ganska “genomsnittliga” bröst.

Jag gillar ju att få bra service så jag brukar bara gå in dit och säga HJÄLP! och sedan ställer jag mig i provrummet och testar den ena behån efter den andra som de tror kan passa mig. Och självklart får de komma in och titta och känna efter att allting sitter som det ska på mig. Det kan kännas lite obekvämt första gången men när man vant sig vill man inte ha det på något annat sätt.

Att tipsa andra om behåar baserat på vad man själv gillar är lika sjukt som att tipsa om styrkan på glasögon baserat på ens eget synfel. Det är ju SÅ olika vilken modell som passar beroende på hur lång överkropp man har, hur bred man är, hur brett isär och långt upp brösten sitter, om man vill ha större bröst eller mindre, en maffig klyfta eller snyggt separerade. Det här som kommer nu är med andra ord helt omöjlig information. Men eftersom jag fått specifika frågor gör jag ett undantag.

Den ena behån jag köpte var en svart spetsbh med djup ringning av märket Aubade. Viktigt att ha en behå med djup ringning om man inte vill att den ska skymta i urringningen. Man får ett fint lyft och en liten push up-effekt. Egentligen föredrar jag släta behåar för att inte ge fula mönster under kläderna men den här gången gjorde jag ett undantag eftersom den satt så bra i övrigt.

Sedan köpte jag en underbart skön vardags-bh som är min mest mångsidiga bh. Släta formpressade kupor, breda band som håller ryggfettet på plats och inte skaver och är oskön. Det är den jag har både på den här och den här bilden.

Modellen heter Body Make-Up Soft Touch WP och kommer från Triumph.

En hudfärgad, slät bh är nog den viktigaste och mest användbara modellen – för det är bara den som blir osynlig under ljusa kläder. Och med hudfärgad bh menar jag alltså inte beige utan den färg som matchar din egen hudfärg vilken den nu än må vara.

Jag tvättar alltid mina behåar för hand i handfatet med lite milt tvättmedel. Låter dem ligga i blöt en stund och sköljer försiktig upp dem innan jag hänger på tork. Jag är också noga med att inte träna i mina fina behåar – utan direkt jag ska göra något lite mer fysiskt (det räcker med en långpromenad) tar jag på mig sport-bh så att jag kan svettas utan oro för att slita på behån i onödan.