Jag fick ett önskemĂ„l frĂ„n lĂ€saren Karolina om att skriva lite om vilka utemöbler vi har i trĂ€dgĂ„rden. SjĂ€lvklart kan jag göra det – för det börjar ju bli en hel del. Och har man glĂ€djen att ha en stor tomt tycker jag att det Ă€r fint att kunna ha flera uteplatser att variera mellan sĂ„ att man alltid kan hitta sol eller skugga – vilket man nu behöver.

VĂ„r största och huvudsakliga sittgrupp dĂ€r vi dukar för middag Ă€r en grön sittgrupp i trĂ€ frĂ„n Brafab. Jag köpte den trĂ€ren 2015 och mĂ„lade den med kromoxidgrön linoljefĂ€rg. Tycker att den Ă€r som ett smycke i trĂ€dgĂ„rden – en riktig prydnad! Den stĂ„r ocksĂ„ mitt pĂ„ grusplanen sĂ„ att den Ă€r synlig inifrĂ„n huset. Det gör att man kan njuta av den Ă€ven nĂ€r man inte sitter i den.

Dock Ă€r borden ganska smala sĂ„ det ryms inte att stĂ€lla sĂ„ mycket kastruller och sĂ„nt pĂ„ dem. Men förra sĂ€songen köpte jag till ytterligare en soffa och ett bord i serien. För dĂ„ kunde jag stĂ€lla ihop borden lĂ„ngsida mot lĂ„ngsida och fick istĂ€llet ett stort, fyrkantigt bord dĂ€r man ledigt ryms tolv personer. Nu rymmer man maten pĂ„ bordet – men kan Ă€ven stĂ€lla den pĂ„ ett sidobord bredvid vilket jag brukar göra nĂ€r vi har buffĂ©. DĂ„ slipper man sitta och skicka utan kan gĂ„ och servera sig sjĂ€lv.

Vi har ocksĂ„ en vit sittgrupp frĂ„n Brafab i trĂ€dgĂ„rden – bestĂ„ende av tvĂ„ runda smĂ„ bort, tre stolar och en soffa. Just hĂ€r har jag dock kombinerat den gruppen med tvĂ„ vita stolar frĂ„n min allra första cafĂ©möbel som jag skaffade 2010. Ett litet vitt bord och tvĂ„ stolar i trĂ€.

Den hÀr trÀdgÄrdsgruppen stÄr pÄ den plats i trÀdgÄrden dÀr vi har som mest kvÀllssol pÄ försommaren. Ofta Àter vi middag i den gröna möbeln och flyttar sedan till den vita för att fÄnga solnedgÄngen. I bakgrunden skymtar ett udda, loppat trÀbord jag brukar ha ute i trÀdgÄrden och stÀlla blommor pÄ för att skapa rumslighet dÀr det saknas.

Den tunna sirliga formen till trots Ă€r den hĂ€r gruppen riktigt skön att sitta i – den har nĂ€mligen ett bra gung. Jag gillar ocksĂ„ att ha lĂ€tta möbler som man kan flytta och möblera om med lite som man vill och fĂ„r lust.

Den hĂ€r gröna gruppen Ă€r helt underbar. Riktigt gammal och tung som ett as, köpt pĂ„ Ett hus blir ett hem i Holmsund. Den Ă€r avskavd och ganska skabbig och jag köpte den faktiskt mest som en dekoration till trĂ€dgĂ„rden – inte för att sitta sĂ„ mycket i. Men barnen Ă€r förtjusta i den sĂ„ nu stĂ„r den pĂ„ framsidan av huset i morgonsolen. HĂ€r brukar ungarna Ă€ta frukost och lunch.

Förra sommaren fick den ocksÄ bo bredvid utebadet lÄnga perioder. DÄ anvÀnde jag den som avstÀllningsyta nÀr jag tvÀttade ansiktet och tog mitt morgonbad och sÄnt dÀr viktig.

Förra sommaren införskaffade vi ocksĂ„ denna hammock frĂ„n Hillerstorp. Helt underbar. Vi har saknat nĂ„got mjukt och skönt att vrĂ€ka sig i och nu har vi det Ă€ntligen efter flera Ă„rs letande. Är dock inte helt nöjd med placeringen i trĂ€dgĂ„rden. Nu stĂ„r den i morgonsol och jag önskar att jag kunde ligga och gunga dĂ€r pĂ„ eftermiddagarna ocksĂ„ – men dĂ„ Ă€r det skuggigt och kallt om det inte Ă€r en tokvarm dag. Fast Ă€n sĂ„ lĂ€nge har jag inte hittat nĂ„gon bĂ€ttre placering sĂ„ den stĂ„ kvar tills vidare.

Allra nyast i trÀdgÄrden Àr dock denna möbelgrupp jag hittade via FB Marketplace i höstas. En jÀttegammal fin trÀdgÄrdsgrupp bestÄende av en soffa och tvÄ stolar. Inget tillhörande bord men jag tÀnker att mitt röda trÀdgÄrdsbord skulle funka fint ihop med den.

Just nu Àr den mÄlad med plastfÀrg men nÄgon gÄng jag ska jag skrapa av allt och istÀllet mÄla med linolja. DÄ fÄr jag se vilken fÀrg jag vÀljer men bordet (som pÄ bilden hÀr fungerar som grind för Ulf) kommer fÄ mÄlas för att matcha. Vet Àrligt talat inte vart jag ska ha denna möbelgrupp som var ett impulsköp. Men nÀr vi sÄ smÄningom fÄr vÄrt orangeri kommer den sÀkert komma vÀl till pass.

HĂ€ngmattan Ă€r vĂ€l kanske inte en trĂ€dgĂ„rdsmöbel egentligen – men den fĂ„r vara med Ă€ndĂ„! Det Ă€r en av de första sakerna jag köpte till trĂ€dgĂ„rden. Och sicken glĂ€dje jag haft av den! SĂ€rskilt sommaren 2014 nĂ€r jag var höggravid med Folke. Jag lĂ„g bara och gungade och Ă„t piggelin och försökte hantera vĂ€rmen och foglossningarna. Eftersom den Ă€r lite undanskymd lĂ€ngst nere pĂ„ tomten Ă€r den extra mysig att ligga i. Brukar ta med mig kudde och tĂ€cke och sova middag i den. Eller lĂ„ng-amma nĂ„gon bebis. Barnen brukar ocksĂ„ leka i den tack vare dess placering precis bredvid slĂ€nggungan och repstegen.

En sak som kom pÄ plats i september förra Äret var den hÀr hÀngstolen i piltrÀdet. Jag hade nÀmligen ett presentkort pÄ Granit som höll pÄ att gÄ ut sÄ dÄ slog jag till. SÄ hÀrligt att sitta hÀr och gunga och dessutom funkar den som en hjÀlp för barnen att ta sig upp i det högt Àlskade klÀttertrÀdet.

Runt om i trĂ€dgĂ„rden har jag udda stolar och bord utplacerade. Alla köpt pĂ„ loppis eller rĂ€ddade nĂ€r nĂ„gon ska kassera dem. De fungerar som fĂ€rgglada utropstecken eller som en stadig “piedestal” för att fĂ„ upp saker i rĂ€tt höjd!

Jag har ocksĂ„ diverse bĂ€nkar utplacerade – tvĂ„ jĂ€ttefina vita som jag fĂ„tt överta av min vĂ€n Ulrika. De behöver skrapas och mĂ„las de ocksĂ„. FĂ„r se nĂ€r jag har tid med det – kanske nĂ€r jag Ă€r pensionĂ€r?

NÀr vi har kalas brukar jag stÀlla ut mina olika sittgrupper sÄ att det nÀstan blir som ett cafe i trÀdgÄrden. DÄ hÀmtar jag alla udda grejer och parar ihop dem och hips vips har vi utrymme för trettio personer. SÄ otroligt hÀrligt att fylla trÀdgÄrden med folk pÄ det sÀttet.

Och sedan finns ju sittgruppen pĂ„ verandan som vĂ€l kanske inte Ă€r en trĂ€dgĂ„rdsmöbel rakt av utan nĂ„gon slags hybrid. HĂ€r ute har jag möblerat med idel loppade eller Ă€rvda saker. Älskar det nĂ€tta lilla slagbordet dĂ€r man kan trĂ€nga ihop förvĂ„nansvĂ€rt mĂ„nga. HĂ€r Ă€ter vi regniga sommardagar, sena sommarkvĂ€llar eller tidigt pĂ„ vĂ„ren nĂ€r det Ă€r kallt ute men varmt och skönt pĂ„ verandan.

Men allra helst – trots alla mysiga utegrupper – Ă€ter jag sjĂ€lv helst pĂ„ trappan till verandan. HĂ€r Ă€r varmt och solig Ă€nda fram till middagstid och man kĂ€nner sig sĂ„ skyddad och omhuldad bland alla blommor och buskar.