Jag fick ett önskemål från läsaren Karolina om att skriva lite om vilka utemöbler vi har i trädgården. Självklart kan jag göra det – för det börjar ju bli en hel del. Och har man glädjen att ha en stor tomt tycker jag att det är fint att kunna ha flera uteplatser att variera mellan så att man alltid kan hitta sol eller skugga – vilket man nu behöver.

Vår största och huvudsakliga sittgrupp där vi dukar för middag är en grön sittgrupp i trä från Brafab. Jag köpte den trären 2015 och målade den med kromoxidgrön linoljefärg. Tycker att den är som ett smycke i trädgården – en riktig prydnad! Den står också mitt på grusplanen så att den är synlig inifrån huset. Det gör att man kan njuta av den även när man inte sitter i den.

Dock är borden ganska smala så det ryms inte att ställa så mycket kastruller och sånt på dem. Men förra säsongen köpte jag till ytterligare en soffa och ett bord i serien. För då kunde jag ställa ihop borden långsida mot långsida och fick istället ett stort, fyrkantigt bord där man ledigt ryms tolv personer. Nu rymmer man maten på bordet – men kan även ställa den på ett sidobord bredvid vilket jag brukar göra när vi har buffé. Då slipper man sitta och skicka utan kan gå och servera sig själv.

Vi har också en vit sittgrupp från Brafab i trädgården – bestående av två runda små bort, tre stolar och en soffa. Just här har jag dock kombinerat den gruppen med två vita stolar från min allra första cafémöbel som jag skaffade 2010. Ett litet vitt bord och två stolar i trä.

Den här trädgårdsgruppen står på den plats i trädgården där vi har som mest kvällssol på försommaren. Ofta äter vi middag i den gröna möbeln och flyttar sedan till den vita för att fånga solnedgången. I bakgrunden skymtar ett udda, loppat träbord jag brukar ha ute i trädgården och ställa blommor på för att skapa rumslighet där det saknas.

Den tunna sirliga formen till trots är den här gruppen riktigt skön att sitta i – den har nämligen ett bra gung. Jag gillar också att ha lätta möbler som man kan flytta och möblera om med lite som man vill och får lust.

Den här gröna gruppen är helt underbar. Riktigt gammal och tung som ett as, köpt på Ett hus blir ett hem i Holmsund. Den är avskavd och ganska skabbig och jag köpte den faktiskt mest som en dekoration till trädgården – inte för att sitta så mycket i. Men barnen är förtjusta i den så nu står den på framsidan av huset i morgonsolen. Här brukar ungarna äta frukost och lunch.

Förra sommaren fick den också bo bredvid utebadet långa perioder. Då använde jag den som avställningsyta när jag tvättade ansiktet och tog mitt morgonbad och sånt där viktig.

Förra sommaren införskaffade vi också denna hammock från Hillerstorp. Helt underbar. Vi har saknat något mjukt och skönt att vräka sig i och nu har vi det äntligen efter flera års letande. Är dock inte helt nöjd med placeringen i trädgården. Nu står den i morgonsol och jag önskar att jag kunde ligga och gunga där på eftermiddagarna också – men då är det skuggigt och kallt om det inte är en tokvarm dag. Fast än så länge har jag inte hittat någon bättre placering så den stå kvar tills vidare.

Allra nyast i trädgården är dock denna möbelgrupp jag hittade via FB Marketplace i höstas. En jättegammal fin trädgårdsgrupp bestående av en soffa och två stolar. Inget tillhörande bord men jag tänker att mitt röda trädgårdsbord skulle funka fint ihop med den.

Just nu är den målad med plastfärg men någon gång jag ska jag skrapa av allt och istället måla med linolja. Då får jag se vilken färg jag väljer men bordet (som på bilden här fungerar som grind för Ulf) kommer få målas för att matcha. Vet ärligt talat inte vart jag ska ha denna möbelgrupp som var ett impulsköp. Men när vi så småningom får vårt orangeri kommer den säkert komma väl till pass.

Hängmattan är väl kanske inte en trädgårdsmöbel egentligen – men den får vara med ändå! Det är en av de första sakerna jag köpte till trädgården. Och sicken glädje jag haft av den! Särskilt sommaren 2014 när jag var höggravid med Folke. Jag låg bara och gungade och åt piggelin och försökte hantera värmen och foglossningarna. Eftersom den är lite undanskymd längst nere på tomten är den extra mysig att ligga i. Brukar ta med mig kudde och täcke och sova middag i den. Eller lång-amma någon bebis. Barnen brukar också leka i den tack vare dess placering precis bredvid slänggungan och repstegen.

En sak som kom på plats i september förra året var den här hängstolen i pilträdet. Jag hade nämligen ett presentkort på Granit som höll på att gå ut så då slog jag till. Så härligt att sitta här och gunga och dessutom funkar den som en hjälp för barnen att ta sig upp i det högt älskade klätterträdet.

Runt om i trädgården har jag udda stolar och bord utplacerade. Alla köpt på loppis eller räddade när någon ska kassera dem. De fungerar som färgglada utropstecken eller som en stadig “piedestal” för att få upp saker i rätt höjd!

Jag har också diverse bänkar utplacerade – två jättefina vita som jag fått överta av min vän Ulrika. De behöver skrapas och målas de också. Får se när jag har tid med det – kanske när jag är pensionär?

När vi har kalas brukar jag ställa ut mina olika sittgrupper så att det nästan blir som ett cafe i trädgården. Då hämtar jag alla udda grejer och parar ihop dem och hips vips har vi utrymme för trettio personer. Så otroligt härligt att fylla trädgården med folk på det sättet.

Och sedan finns ju sittgruppen på verandan som väl kanske inte är en trädgårdsmöbel rakt av utan någon slags hybrid. Här ute har jag möblerat med idel loppade eller ärvda saker. Älskar det nätta lilla slagbordet där man kan tränga ihop förvånansvärt många. Här äter vi regniga sommardagar, sena sommarkvällar eller tidigt på våren när det är kallt ute men varmt och skönt på verandan.

Men allra helst – trots alla mysiga utegrupper – äter jag själv helst på trappan till verandan. Här är varmt och solig ända fram till middagstid och man känner sig så skyddad och omhuldad bland alla blommor och buskar.