
Har du något tips om samtalsämnen med barn, när fantasin tryter? Kanske göra en lista?
Så skrev läsaren Mea när jag nämnde hur mycket jag uppskattar att sitta och prata med mina barn och deras kompisar. Självklart kan jag göra det. Men först några ord sådär i allmänhet om att “prata med barn”.
Jag har funnit att det viktigaste för att ha bra samtal med barn är att prata med dem på liknande sätt som jag gör med vuxna. Jag lyssnar på vad de säger, ställer följdfrågor och visar medkänsla. Men visar inte stark oro och upprördhet över vad som berättas. Som föräldrar tror vi ofta att vår uppgift är att lösa barnens problem så fort de upplever något som är knepigt, svårt eller gör ont. Det är det inte. Vår viktigaste roll är att lyssna, visa medkänsla och framförallt visa barnet att man har tilltro till dess förmåga att klara sig.
När min son berättar om en kompis som alltid ska tävla och jämföra sig så kan jag säga att jag upplevt precis samma sak och intyga att det är väldigt irriterande. Och så funderar vi lite tillsammans på hur man kan förhålla sig till det – kanske utan att ens komma på någon bra lösning. Ändå känns det lite lättare efteråt. Precis som när man delar något med vilken vuxen vän som helst.
Här är några samtalsstartare som får igång barnen kring middagsbordet bra mycket effektivare än frågan “Hade du det bra i skolan idag?”
“Var det någon som var bråkig i skolan idag? Som var extra skojig? Var det något ni skrattade åt på lektionen? Sa någon någonting tokigt”
“Tycker du att det är trevligt när ni äter lunch eller är det skränigt? Jag tyckte alltid att det var så högljutt i matan när jag gick i skolan”
“Kan du inte berätta något av det du lärt dig idag? Fick ni veta något nytt om stormaktstiden? Jag kommer inte ihåg någonting av det där”
“Hur brukar det vara på lektionerna egentligen – vågar alla i klassen räcka upp handen? Jasså inte – är han alltid så försiktig säger du? Och vågar du själv räcka upp handen då? “
Ibland berättar jag någonting om mig själv som kan vara intressant på riktigt – där vi kan mötas på samma nivå och diskutera. Häromdagen sa jag
-Usch vad jag är nervös, snart ska jag göra Susannes Skafferi igen och det är ju så pirrigt.
-Men måste du göra det då mamma?
-Nej jag måste inte men jag VILL. För det är ju också roligt. Och då vill jag inte att mina rädslor ska bestämma över vad jag ska göra. Det vill jag ju kunna bestämma själv!
Och så kommer vi in på ett långt samtal om vad man kan göra när man är rädd men ändå vill våga något. Och om olika gånger man egentligen inte vågat men gjort det ändå. Ett väldigt fint samtal men också ett tillfälle att visa mina barn något om hur jag hantera rädslor och osäkerhet. (Obs såklart ska vuxna inte dela upplevelser som blir emotionellt betungande för barnen eller stjäl fokuset från dem. Man får vara klok och använda sitt omdöme.)
Man kan också chocka barnen med att berätta häpnadsväckande saker, rolig fakta eller osannolika sammanträffanden.
“Hah, jag kom precis att tänka på när jag och pappa var i Indien och jag gick på toaletten och hittade en jättestor krabba i toalettstolen” eller “Har ni hört om när morfar hittade en huggorm i sin gummistövel” eller “Det här påminner mig om den där gången det blev så hiiiimla pinsamt när jag var på konfirmationsläger?”. Sedan kan man spinna vidare hur länge som helst på alla konstiga saker man upplevt, läskiga djur man sett och alla pinsamma grejer man råkat göra. Ögonen brukar vara stora som tefat och barnen frågar, skrattar och skriker ibland rakt ut i fasa över att någon kan vara så pinsam som just deras mamma. Mycket underhållande för samtliga.
Bloggläsaren Elin tipsar i kommentarsfältet om att köra Två riktiga och en luring. Då får alla berätta tre saker var om sin dag. Två saker som hänt och en som bara är lur och sedan ska alla gissa vilken som är luringen. Detta gör Elin vid middagsbordet med sin 8-åring och 4-åring. “Mycket uppskattat av alla och tydligt att barnen har mycket mer spännande dagar än oss vuxna…”
31 svar
I februari tog jag beslutet att sluta använda sociala medier , så som Messenger , Facebook, snapchat och Instagram. För jag märkte att jag sög åt mig negativ energi även om allt egentligen va bra. Jag kunde ha en härlig ledig kväll med en mysig film och tända ljus och choklad , och verkligen njuta av det, tills jag såg ett kompisgäng på picknick , eller kärleksparet på dejt ( som jag ändå vet konstant bråkar men utåt sett – wow , såååå mys ) iaf.
Din blogg är den enda grejen jag inte avsagt mig ifrån, för du är helt magisk! Alla olika ämnen du berör, sättet du delar med dig på om din vardag , din fina klädstil, solnedgångarna du fångar så det känns som att man är på plats, energin du utstrålar och konsten du har att förgylla vilken regnig sketen dag som helst , wow. Du är fantastisk. Så va väl mest det jag ville säga. Du inspirerar och du är den jag går till precis innan jag ska somna, för att få hjärnan att varva ner med kloka medkännande fina ord/bilder. Tack! Sluta aldrig vara du! <3
Tack snälla Sanna 😭❤️ Blir jätteglad för den fina kommentaren. Tack tack TACK ❤️❤️❤️ Hedrad att du trots allt du slutat med fortsatta läsa här. Kram
Jag tillhör också den sälla skaran som avsagt sig FB, Insta mm. Men här – här kommer jag alltid hänga 🥰
Jag har instagrampaus för tillfället. Facebook tycker jag är så himla tråkigt så där kollar jag in (via webbläsaren) max en gång om dagen och loggar ur lika snabbt igen. Det är fascinerande hus mycket mer tid och ork jag har till annat! Intressant läsning på ämnet som jag kan rekommendera är ”Digital Minimalism” av Cal Newport om intresse finns 😃
Åååh, tack för tips! 🙂
Vi kör alltid en runda av vad som var roligast idag vid matbordet. Den som först säger ”vad som var roligast idag” när alla satt sig får börja. Alla får säga sin sak, sen börjar vi diskutera allas olika saker.
Vi har samma, fast kanske mer “vad var det bästa med den här dagen”. Nu när barna är vuxna och utflyttade fortsätter jag och maken med samma tradition. Det är ett fint sätt att fortsätta utvecklas tillsammans och funkar både på riktigt unga och riktigt gamla personer!
Ja, det er en superfin ide! Det gjør oss mer bevisste på at alle dager har fine episoder og hendelser. Litt som en «takknemlighets/gyldne øyeblikk»- oppsamling.
Vilka bra tips, tack så mycket! 😊💕
Hej! Vid matbordet tycker jag det är bäst att prata om oallvarliga saker och utforska varandra, som drömresmål, vilka superkrafter en skulle vilja ha, om en skulle skriva en bok, vad skulle den då handla om, osv; alltid följt av varför så att den som berättar kan brodera ut mer om den vill.
För allvarliga samtal tycker jag att en promenad funkar bäst, då går vi sida vid sida och det blir mindre förhörskänsla över det hela.
När dottern blev lite äldre och helst inte ville prata alls med oss, då tyckte jag att det var fantastiskt att vi var tvungna att åka bil tillsammans lite längre till fotbollsmatcher och till ridskolan och de olika hästar hon tog hand om. Det gav oss tillfälle att prata om saker som hänt och annat som var viktigt. Då kunde man också berätta saker som man själv varit med om för att visa att man kan hamna i otrevliga situationer så hon visste varför jag ville att hon skulle vara försiktig med alkohol och annat. Och det verkar ha funkat!! På fredag tar hon studenten och har jobb och lägenhet över sommaren. Så många gånger man oroat sig för att man har gjort något fel – så blir det vettiga människor av dem ändå.
Jag har alltid haft bra kontakt med mina söner men i tonåren är det ju naturligt att de “flyter iväg” lite. Då upplevde jag övningskörningen som en fantastisk möjlighet att komma varandra närmare igen. De ville ju köra så mycket som möjligt och vi hade många trevliga samtal under de oändliga timmarna vi satt i bilen.
Har också haft riktigt bra samtal under bilfärder, både när det varit bara jag och dottern men också när man haft bilen full av ungar som skall skjutsas till ex. fotbollsmatch.
Våra barn avskyr “två riktiga och en luring” med motivationen: “Man får ju inte ljuga mamma”. Ganska harmlöst, men samtidigt en viktig poäng, så jag lyssnade in dem, och lade ner leken. Ibland är det tråkigt att uppfostra barnen hårt!
Lysande Clara, precis så skall man göra med sina barn för att få igång samtal. Då har man en bra grund inför ”stänga in sig på sitt rum-tiden i tonåren ”. Barnen får perspektiv och lär sig sätta ord på känslor något som aldrig nog kan uppmuntras. De får begrepp och ord så att de har kontakt med sitt eget känsloliv och har orden och kan beskriva när det behövs. Detta är ett spår att fortsätta på hela livet tillsammans.
Såååå bra! Tack för tipsen! Riktigt längtar efter att min 1,5åriga son ska bli äldre så vi kan ha samtal vid middagsbordet. Vill tipsa alla om en kortlek som heter Hemmatid, med samtalsfrågor för hela familjen. Högt och lågt! https://salt.efs.nu/produkt/hemmatid-familj/
Under tonåren har vi märkt att middagarna kan utveckla sig till långa sittningar ibland när man pratar om mer faktabaserande ämnen. Ofta startar det med nått dagsaktuellt eller så kommer nått oväntat upp som leder till att jag måste kolla upp det på mobilen. Sen utvecklar sig en wiki redogörelse ofta följt av roliga följdfrågor och diskussioner. Tex ämnen som vad hände med OS under andra världskriget? Hur såg den första bilen ut? Hur länge har Coca Cola funnits ? Vilka skickades till Australien? Varför använder USA farenheit? Vilka grekiska gudar hade ihop det med vilka? 😋 Eller som igår, bakgrunden till Sveriges nationaldag och när byggdes Uppsala domkyrka. Kul med fakta, men kan öven leda till djupare samtal. Eller bara skratt.
Det DÄR låter härligt!!! Istället för alla de här krystade sätten att få barn att prata på. “Vi har bestämt att man alltid ska säga varsin sånhär och sen blabla”.
Jobbar på högstadiet och vill slå ett slag för det Clara beskriver i form av att lyssna och bekräfta! Inte “men så får du inte säga om Anna, ni tjejer ska hålla ihop!” utan “Gud vad jobbigt! Vad sa du då?” Vi behöver inte moralisera varenda sekund i samtal med barn. Intressera dig för och dela med dig av dig själv. Avdramatisera. Vill min unge inte svara så säger jag “nähä! Då får väl jag berätta då..blablabla, sen hänger hon på” eller “nähä, aja, men ska du inte fråga om jag haft det bra idag då?? :)” Vi lägger sån press på dem utifrån vår oro ofta.
Min man och jag har haft utgångspunkten att middag äter hela familjen tillsammans varje dag. Ibland händer det naturligtvis att någon har ett engagemang som gör att den personen uteblir. Vid middagsbordet har alla fått berätta om sin dag, uttrycka sin åsikt eller prata om vad som helst. Har barnen haft kompisar hemma satt dessa med och åt och deltog i samtalet. Hela familjen har på så sätt alltid diskuterat smått som stort på ett naturligt sätt. Köket är hemmets trevligaste och mest omtyckta plats och pga detta kommer alla dit även när måltiden förbereds. Barnen har flyttat ut men traditionen består. Yngsta dottern som flitigast kommer på besök då och då sluter alltid upp i köket både vid frukost och middag. Tror att detta har format barnen till att vilja prata och diskutera och att vi har fått en familj där samtal är viktigt och där vi alltid kan dryfta alla typer av områden.
Mitt barnbarn ville vi skulle beskriva en person och sen gissa vem vi trodde det var. Jag beskrev min mamma som hon aldrig träffat. Hennes kommentar när jag beskrev, “men det passar på dig farmor”😍😍
Så fint💚
Här hemma kör vi high, low, buffaloo vid middagsbordet. High= vad har varit dagens höjdpunkt, low=dagens lågvattenmärke och buffaloo= något lite kul/tokigt/oväntat. Funkar kanon som utgångspunkt för såväl stora som små. Tips!
Jättetrevligt ni alla har, låter underbart. Och du har en fantastisk blog. Första gången någonsin jag skriver en kommentar någonstans men….
nu vill jag inte förstöra den goda stämningen, utan ge perspektiv och visa medkänsla och tröst till alla föräldrar som inte har friska, pigga, alerta, intresserade, pratglada, sociala barn, och säga att kanske ibland orkar och förmår ditt barn och du ha så här fina stunder, men ibland (ofta) blir det inte som man vill och tänkt, och då måste det vara bra så. Ibland är det viktigaste och enda man kan göra att bara vara närvarande vid middags bordet eller när ditt barn äter ensam inne på sitt rum. Är säker på att många känner igen sig i detta.
Ja och ofta är man ju helt sluuut efter jobbet? Vill ofta helst ha det lugnt då ett tag och ladda om, gärna prata lite men inte på nåt särskilt sätt med förbeställa frågor osv. Även om jag i teorin gillar idén.
Vågar man ens fråga om nån fler låter sitt barn se på paddan vid middan ibland, för att man själv/barnet är för trött eller barnet vägrar äta?
Ibland ska man ju bara tas sig igenom kvällen också.
Haha, det är klart vi gör! Vi orkar ibland inte med treåringen och då får han se på film medan vi äter så att vi först får bli mätta innan vi försöker traggla med honom. Vi har många middagar när vi sitter tysta eller bara muttrar och är trötta. Det är nog vanligt i de flesta familjer. Men frågan jag fick kom ju från en mamma som ville ha hjälp med att prata mer med sina barn och hitta roligare ingångar i samtalet. Så då svarade jag utifrån det. Det betyder dock inte att man MÅSTE sitta och samtala djupt vid varje middag. Det är det nog ingen som orkar med i längden.
Nej jag förstår att det är så för er också ibland, det har du ju skrivit om tidigare också om jag minns rätt. Så jag menade nog mest övriga, så många som verkligen tänkt till kring det här med middagspratet och själv är man glad att man ens gjort mat 😅
Men det går väl upp och ner det där, vissa dagar har man mer energi, andra inte. 🙂
Tycker att det var ett roligt ämne, just hur man frågar är viktigt. Inser att jag allt för ofta frågar vem mitt barn lekt med, precis som min mamma gjorde, vilket skapade kompisstress hos mig. Att måsta vara med nån. Så det försöker jag sluta med, som sagt, bra att få tänka till också.
Att väldigt få lever perfekta liv måste inte klargöras tycker jag. Tips är tips och inte en målande bild av hela ens verklighet. Men här kommer en förtydling över just denna situation i alla fall… Ja vi har jättekul ibland vid matbordet med våra barn. Vi äter även jätteofta i soffan, kollandes på serier och ibland blir det ingen middag alls. Inte ovanligt att folk även grälar vid middagen. Ofta sitter alla vid matbordet tillsammans i ca 6 minuter innan nån går och man har chans att ställa en fråga till sonen som har autism. Gemensamma frukostar har vi haft ca 10 gånger på 20 år tror jag. Allt detta är ok och normalt och gör de roliga samtalen extra uppskattade.
Ja tror i allra högsta grad det behöver klargöras, med tanke på hur sociala medier påverkar många människor väldigt negativt just för att man jämför sig med andras perfekta liv. Obs, menar nu inte detta inlägg, Clara är bra på nyanser. Men generellt tror jag det är superviktigt att påminna både sig själv och andra om hur livet ser ut bakom alla dom där bilderna.
Jag tackar bloggläsern Elin för sitt supertips om två riktiga och en luring! Gick hem direkt hos barnen!
Min senaste konversationstartare är: om du var en pirat, skulle du ha krok eller träben och varför? Så intressant att höra hur både barn och vuxna tänker!
Hos oss försöker vi göra dagens bästa/sämsta när vi äter. Då får alla i tur och ordning fundera över sin dag och berätta vad som varit bäst och vad som varit sämst. Ibland är det roliga aktiviteter, någon som sagt något snällt, ibland glädje över att solen skiner. Likaså kan det vara att man var trött när man skulle gå upp på morgonen eller att man gjort något tråkigt eller att man blivit ledsen av en kommentar från någon. Det här gör även att man blir uppmärksammad på vad mycket bra saker vi har samt att man reflekterar och får prata om det som är svårt. Rekommenderas!