Det är inte långt till valet i september och jag fortsätter försöka hålla mig uppdaterad om politiken både nationellt och lokalt. Vad Magdalena och Ulf gjort för utspel rapporteras det ju om överallt medan lokalpolitiken kräver att man letar lite mer på egen hand.

Inför valet pratar jag med lokala politiker i min kommun, läser vår lokaltidnings valbevakning och försöker ta reda på hur lokalpolitikerna lyckats med sitt arbete under föregående valperiod. Lokalpolitik utmålas ofta som någonting ointressant och till och med oviktigt. Många engagerar sig kanske mer i vad som sker i USA än vad som sker i den lokala hemkommunen. Trots att det som sker på andra sidan atlanten har väldigt lite att göra med den vanliga vardagen för oss i Sverige. För i min “lilla” vardag är det lokalpolitiken som är mest avgörande. Vem bevarar våra byaskolor? Vem arbetar för att bygga nytt badhus och vem vill starta upp musikskolan igen? Vilken partiledare verkar bara bråka och vem försöker hitta samsyn?

Det fina med lokalval är ju att man faktiskt kan få en uppfattning om politikerna rent personligen. Om inte direkt så indirekt genom att människor i ens närhet samarbetat med dem eller känner dem. I alla fall i en liten kommun som den jag bor i.

Politiken på riksplanet följer jag på ett lite annat sätt och där är ju de stora frågorna viktigast – som i vilken riktning är vårt samhälle på väg. Vem leder Sverige åt det håll som jag önskar? Vem har en plan jag kan sympatisera med? Jag tänker på förmågan och viljan att fatta stora och ibland obekväma beslut så att viktiga strukturella förändringar kan ske. Vilka säger bara det väljarna vill höra och vilka vågar utmana?

En viktig fråga för mig i riksdagsvalet är därmed miljön. Jag är medlem i Naturskyddsföreningen och inför valet har de granskat vilka partier som arbetat bäst för miljöfrågorna under perioden som har gått. Väldigt intressant och upplysande läsning.

Så här skriver de på sin hemsida*.

Det parti som har gjort mest för klimat och natur enligt Naturskyddsföreningens granskning är Miljöpartiet, som hamnar högst upp på prispallen för partiernas insatser för miljön. På andraplats hamnar Vänsterpartiet och en bra bit därefter följer Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna som delar på tredjeplatsen.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har gjort så pass svaga insatser att de hamnar utanför prispallen. På en rad områden har dessa partier dessutom motverkat en mer framåtsträvande klimat- och miljöpolitik. 

Jag blir lite mörkrädd av den här läsningen. Hur kan det finnas partier som i dessa tider försöker motverka en mer framåtsträvande klimat och miljöpolitik? Hur kan man anse sig ha råd med det? Blir arg men tyvärr inte förvånad över oviljan att agera. Nu funderar jag ett varv extra på hur jag ska rösta. Det är nämligen inte alltid som jag röstar på samma parti i alla olika val. Hur mina röster faller beror på så många olika parametrar.

Hur tänker du själv inför valet? Engagerar du dig? Och är det en skillnad på hur vilket parti du röstar på i kommun, landsting och riksdag?

(*hur Naturskyddsföreningens undersökning har gjorts i sin helhet kan du läsa mer om här och där utvecklas även de olika partiernas syn på miljöfrågor. )