Hela mitt hem är en salig blandning av arvegods och loppisfynd – det är ju det jag tycker är finast. Men dessutom passar det mig bra eftersom det erbjuder möjlighet till variation. Jag ser det som att jag lånar saker ur systemet och när jag tröttnat skänker jag tillbaka det igen. Då blir klimatavtrycket minimalt och plånboken behöver inte lida eftersom second hand är så pass mycket billigare än nyproducerat.

När jag var yngre och hade veckopeng var begagnade grejer enda sättet att själv kunna köpa det jag ville ha. På Myrorna handlade jag både inredningsprylar, böcker och en helt ny garderob! Idag har jag bättre ekonomi och skulle kunna köpa mycket nytt. Men de gamla takterna sitter i. Jag föredrar begagnat!

Ska jag duka ett riktigt festligt kalasbord är det med andra ord idel secondhandfynd som utgör basen.

Ingenting förutom det ätliga på bordet är köpt nytt. Bra va?!

En av de saker jag uppskattar mest med att gå på Myrorna och botanisera är att det känns smått terapeutiskt – även när jag inte köper något.

Alla gamla saker från olika årtionden lockar fram minnen och associationer hos mig. Där står en sådan My Little Pony som min bästis hade i lågstadiet och som jag var så avundsjuk på…och där finns ett fat i samma serie som jag gav till mamma när hon fyllde år…och titta vilka vackra grönfotade remmare – sådana som farmor dukade med när det skulle vara fint. De måste jag bara ha! Och nu står de där remmarna på mitt kalasbord och påminner om farmor.

Brickan under glaset har initialerna GK vackert graverat ovanpå och under står det Av Mor. Det får mina tankar att sväva iväg och jag funderar vem som fått det av sin mor och när? Till ett femtioårskalas, bröllop eller en namnsdagsfest? Hur många roliga fester och kalas innan mitt eget har den här brickan serverat på? Med gamla saker får man en hel uppsättning fantasier och drömmar på köpet!

Mycket av det som tillverkas idag görs tyvärr i en medioker kvalitet. Slit och släng utan tanke på morgondagen. Men köper man begagnat kan man få tag i riktigt hantverk av ett slag som inte ens görs idag. Och ofta för en spottstyver. Textilavdelningarna brukar vara fantastiska skattkammare och broderade och knypplade dukar finns i parti och minut på Myrorna.

Förspilld kvinnokraft har kvinnornas hantverk kallats men just därför älskar jag att ge det en central plats på mitt festbord. Lyfta in det i finrummet igen i en värld där vi skulle behöva mer omtänksamhet om tingen och försiktighet med resurserna. Tänk hur många timmar någon suttit och arbetat med denna duk! Vad fanns i hennes tankar när hon sysselsatte sina händer med det vackra broderiet?

Jag är en trogen kund på Myrorna i Umeå och har jag bara möjlighet brukar jag också slinka in på någon av alla deras andra varuhus som finns runtom i Sverige. De har nämligen ett 30-tal butiker från Umeå i norr till Malmö i söder.

Myrorna är en betydelsefull samhällsaktör – ett ideellt secondhand-företag som är störst i landet när det gäller att samla in kläder och prylar som kan återanvändas. Myrorna har funnits i 125 år och även om butikerna är basen finns stora delar av utbudet också online. Varje vecka lägger de upp närmre 900 unika auktioner i samarbete med Tradera.

När du handlar på Myrorna kan du vara trygg med att dina pengar gör nytta. Allt ekonomiskt överskott från försäljningen går till Frälsningsarméns välgörenhetsarbete i Sverige. Tack vare överskottet kan människor som lever i utsatthet få hjälp med allt från tak över huvudet till mat i magen, någon att prata med, skyddat boende eller vad det nu är som behövs allra mest.

Att skapa en färgstark, vacker och härligt missmatchande dukning med det som finns i hyllorna på Myrorna är inte svårt. Det är dessa bilder bevis på.

Men även om secondhandshopping nästan blivit en folksport vet jag att många fortfarande tycker att det är svårt att handla begagnat. Hur gör man egentligen? Vad ska man tänka på? Så här kommer mina bästa tips. Och har du fler får du gärna fylla på i kommentarsfältet.

Bli en fena på att handla andra hand i första hand

  • Var ute i tid på morgonen. De bästa fynden ryker först – i alla fall i de mest välbesökta och populära varuhusen.

  • Shoppa med kroppen. På second hand-affärer blir man inte serverad produkterna på samma sätt som i en butik där det finns flera exemplar av varje modell. Så det gäller det att rota, lyfta, gräva, vända och vrida på allt man ser.

  • Ha viktiga mått uppskrivna i mobilen. Så att om du hittar en fantastisk byråt till sovrummet så har du måtten redo och slipper dra hem något som sedan inte ryms bredvid sängen.

  • Att köpa kläder second han kan vara en utmaning. Det finns ganska många nya plagg och där stämmer ju oftast måtten. Men på äldre grejer kan det vara svårt att veta vad som kommer att passa och vad storlekarna egentligen innebär. Prova, prova, prova är mitt råd. Passformen kan överraska och sånt som inte borde funka kan bli hur bra som helst

  • Vad gäller kläder så skannar jag hängarna efter roliga mönster och annorlunda texturer. Kanske en udda krage som sticker fram. Jag känner också noga på tygets tyngd och kvalitet. Vintageplagg är välarbetade och kvalitén sitter i detaljerna. Mönsterpassning, tygval, sömmar och knapphål.

  • Köp inte saker för att det är trendigt eller rätt i omvärldens ögon! Köp det du själv gillar. Jag köper aldrig “investeringar”när jag går på loppis utan bara sådant som jag genuint tycker om.

  • Leta inte efter något särskilt och stirra dig inte blind på just det du just är ute efter. Ha ett öppet sinne – de bästa fynden gör man av misstag!

  • Med det sagt vill jag samtidigt slå ett slag för att också leta efter de där vardagliga grejerna på secondhand. En ny stekspade, ett grytunderlägg eller en potatisskalare. Jag brukar börja med att leta där innan jag går och köper nytt.

Har du ännu aldrig besökt Myrorna så tycker jag att det är dags nu. Lycka till på ditt Myrorna-besök!