Det är skillnad på vad man är bra på – och vad som är bra för en

Det här säger jag ofta till vänner (och mig själv) som råkar ta på sig en uppgift de inte mår bra av, som har ett jobb de inte trivs på, som hela tiden får ansvar de inte orkar med. Bara för att man är bra på något betyder det inte att det är bra för en. Jag är själv bra på många saker som är direkt skadliga för mitt mående. Och eftersom andra ofta vet om att jag är bra på dessa saker kan det hända att jag känner att jag borde göra det som förväntas av mig. Men man har ingen skyldighet mot universum att göra allting man är bra på.

Två saker kan vara sanna samtidigt

Påminner jag mig ofta om när jag tycker att världen är obegriplig och svår. När flera till synes helt motstridiga tankar ändå verkar kunna stämma på samma gång. Två saker kan vara sanna samtidigt är ett sätt att resignera inför att livet är komplext och fullt av gråskalor och svåra överväganden. Och att den som låtsas om något annat faktiskt är rätt korkad.

Svinhugg går igen

Min mormor var en dam fullproppad med ordspråk som hon uttalade i rättan tid. Svinhugg går igen var mormors sätt att rycka på axlarna åt idioter, övertygad om att den som varit elak får elakt tillbaka. Muttrar ofta dessa ord för mig själv – eller säger det åt barnen när de råkar ut för någon oförrätt. Vet egentligen inte om det stämmer men blotta tanken ger mig tröst.

Det kan bli bra på många olika sätt

Säger alltid min svärmor Annika när det gäller barnuppfostran. Dessa lugnande ord tänker jag ofta på och inte bara gällande barnen. Nu säger jag det om lite allt möjligt. Ofta till mig själv – men även till vännen som drömmer om att hennes familj ska få bo lugnt på landet men istället är fast i en lägenhet i stan, till släktingen som tvivlar på att hon gjorde rätt när hon gick i pension i förtid och till mamman som fick en sladdis som hon inte hade räknat med. Ja, men det kan blir bra på många olika sätt.

Du skulle inte bry dig så mycket om vad folk tänker om dig om du visste hur sällan de tänker på dig.

Det bär mig verkligen emot att Dr Phil ska få stå bakom ett av de visdomsord jag lever efter. Men det hjälps inte. Dessa ord säger jag med faderlig röst till mig själv när jag drar iväg och blir uppjaga över något pinsamt, dumt eller fånigt jag sagt och gjort. Eller planerar att göra…hehe.

Den som sover syndar icke.

Sa alltid mormor tröstande när jag raglade upp på sommarlovsmorgonen alldeles för sent på dagen. Jag som rätt ofta tycker att det känns synd att sova bort mina lediga dagar (jag borde väl skynda mig upp och uträtta saker?!) påminner mig om mormors kloka ord.