Nu Àr vi i mitt paradis! Hade ju hoppats hinna hit för en mÄnad sedan men det gick tyvÀrr inte av en massa olika anledningar. Tur att vi kan vara hÀr nu.

I tisdags nÀr vi kom till vÄrt fritidshus var det rÀtt mycket kaos. En rörkoppling hade slitits isÀr under vintern sÄ att det inte gick att ha vattnet pÄ. Sedan var tvÀttmaskinen sönder ocksÄ. SÄ skönt att komma hit med Jakob nÀr man öppnar för vÄren. Han kan ju laga allting och kirrade Àven detta. Plus mycket mycket mer.

Sedan vi packat upp, klippt grÀs, dammsugit bort musbajs och kommit till rÀtta gick jag och storbarnen för ett kvÀllsdopp. Ett sÄ underbart sÀtt att börja om nÀr man kÀnner sig lite vissen.

EfterÄt blev det varm choklad och smörgÄsar och jordkÀllarluckan stod öppen för Jakob som donade med nÄgonting dÀr nere.

Essa funderade pÄ om hon borde följa husse ner.

Klockan tio pÄ kvÀllen vid polcirkeln Àr det inte tillstymmelse till skymning den hÀr tiden pÄ Äret.

Tog denna bild frÄn fönstret innan jag kraschade i sÀng efter midnatt. Och som alltid nÀr jag Àr hÀr sover jag en djup och nÀrmast medvetslös sömn.

Morgonen dÀrpÄ tog vi det lugnt.

La pussel och drack kaffe och sedan drog jag igÄng ett bullbak.

Man kan mÀta min ledighetskÀnsla i mÀngden bullar jag bakar.

Just nu visar mÀtaren pÄ 48 stycken.

Och för den som inte kÀnner till det mÄttsystemet sÄ kan jag meddela att det Àr skyhögt.

Barnen hjÀlpte till och jag fick stajla för dem med hur duktig jag Àr pÄ att kavla degar. JÀmfört med dem alltsÄ vilket kanske inte Àr nÄgon superhög ribba men vÀl vÀrt ett omnÀmnande.

Gjorde min mormors recept pĂ„ “Johans kalljĂ€sta bullar” – extremt goda!

Sedan blev det trefika. En helig företeelse hÀr eftersom man alltid, alltid, alltid fikade trefika nÀr mormor levde. Men dÄ var det inte sÀllan sju sorters kakor som stÀlldes fram.

En bukett med blomster jag tagit med mig hemifrÄn fick samsas om utrymmet med bullarna. Kunde inte med att lÀmna alla mina pioner och brandliljor Ät sitt öde. Bonus för omedelbar hemtrevnad nÀr man tar blommor med sig pÄ semestern.

Eftersom Jakob kirrat tvÀttmaskinen tog jag itu med att tvÀtta massor av lakan och handdukar och hÀnga ut pÄ tork.

Vi har ju en viss tvÀttskuld att beta av.

Barnen har hÀrjat runt pÄ byn, lekt i skogen, gÄtt pÄ upptÀcksfÀrd och hÄllit igÄng.

Vi provlekte grannkompisarnas koja. De hade inte kommit dit Ànnu men i minnet Äterupplevde vi förra sommarens stora krig.

Prick en sÄdan hÀr koja vill jag bygga hemma hos oss. TvÄ vÄningar med trappa och rÀcke att klÀnga pÄ. Perfekt för vild lek!

Det Àr sÄ vackert hÀr uppe.

Jag har gÄtt mÄnga lÄnga promenader lÀngs grusvÀgarna och fÀktats med myggen som tyvÀrr Àr fruktansvÀrda i Är.

Men man Àr vÀl viking. VÀgrar klaga.

Och trots att termometern visat blygsamma femton grader flera dagar har vi badat varje kvÀll. Man behöver avsluta med ett svalkande dopp för att sova gott!

Essa satt pÄ land och skÀllde för att hon ville vara med

Bertil fotade mig och Folke. Skeptisk Minℱ

Och sedan fotade jag tillbaks.

Varför kan barn inte gÄ som folk? Varför har de endast tvÄ lÀgen? Att dra benen efter sig eller rusa som vettvillingar.

Önskar att jag oftare rusade fram som en vettvilling. Vill minns att det var rĂ€tt hĂ€rligt.

Sedan ett sent kvÀllsfika vid den hÀr utsikten.

En dag drog vi till Jokkmokk för att handla mer mat och sÀtta blommor pÄ mormor och morfars grav. Plockade en fin bukett hemma pÄ deras lÀgda och tog med mig.

Sedan stack vi till den stora lekplatsen pÄ campingen för att springa av oss lite

Vi lekte mutanter

Och övade pÄ att bli riktigt, riktigt illamÄende. Jag vann fast det bara var övningstillfÀlle och inte skarpt lÀge.

VÀl hemma igen solade kvÀllen upp

Och jag tÀnde en eld i morfars murade eldstad

Falukorv och rimmat flĂ€sk. Det Ă€r en viktig tradition nĂ€r man Ă€r hĂ€r. Ätes pĂ„ gahkku eller mjukkaka med senap och ketchup. Öl till den som Ă€r lagd Ă„t det hĂ„llet och mjölk eller saft till alla normala.

Perfekt kvÀllsaktivitet dÄ röken hÄller myggen borta.

Hela familjen samlad i en och samma bild <3 inte sÄ ofta det hÀnder

NÄgon blev tillsagd att inte grÀva i grillkolen efter brasan. Och blev vÀldigt krÀnkt nÀr mamman ifrÄgasatte om han verkligen hÄllit sitt löfte.

Ja. Det kan vara sÄ att jag bakade Ànnu mera bröd dagen dÀrpÄ. Den hÀr gÄngen mitt extremt goda morotsbröd (kanske det populÀraste i bloggens historia?).

-Jag vill inte ha bröd med skalet pÄ! Jag vill ha vaaanligt bröd, lÀt det frÄn icke namngiven men relativt kort familjemedlem.

BÄt har vi ocksÄ Äkt.

Flaskhunden fick följa med.

Liksom hundhunden.

Span efter aborre och bra armtrÀning för mig som fick ro runt och leta hjortronkart för att kunna skicka rapport till alla som det angÄr.

Tillslut blev det sÄ tröttsamt att jag fick ro hem igen.

Vinkvink till vÄrt hus, sedan snabbt i land.

-Mamma du MÅSTE komma och kolla pĂ„ vad vi hittat uppe i skogen!

Glad i hÄgen gick jag dit bara för att bakom ett trÀd pÄ vÄr lÀgda finna detta renkadaver. Jaha, dÄ vet vi vad Essa roat sig med senaste dagarna nÀr hon plötsligt varit försvunnen.

Men Àngarna pÄ vÄr gÄrd innehÄller fler otroliga fynd.

HÀr finns sÄ mÄnga Àngsblommor som turas om att blomma. HÀr kan man verkligen studera den dÀr blomsterÀngen som mÄnga kÀmpar för att anlÀgga till förmÄn för den biologisk mÄngfalden.

Recept för en drömmig sommarÀng:

Börja med ett rĂ„gat mĂ„tt mager mark, med nĂ€stan bara sand och mo. Addera en skvĂ€tt midnattssol och nĂ„gra slag med lie – men rĂ€tt lĂ„ngt tillbaka i tiden. NĂ„gra skopor av korta somrar och lĂ„nga kalla vintrar vispas ner med lĂ€tta hĂ€nder. Och 500 meters höjd över havet strösslas ovanpĂ„. TillsĂ€tt efter behag sĂ„ mycket sten att det blir omöjligt att ta ett enda spadtag. SĂ„ pass mycket att de stackare som försökt bruka marken nĂ€stan svultit ihjĂ€l.

GrĂ€dda i en femtio Ă„r sisĂ„dĂ€r – och hips vips har du en artrik , underbar sommarĂ€ng frĂ„n tidiga maj till sena september.

Det har varit fler fina kvÀllar och fler fina kvÀllsbad Àn man kan rÀkna.

Men imorgon Äker Jakob hem och vi andra Äker vidare pÄ nya Àventyr! Och snart Àr vi tillbaka hÀr igen och dÄ tar jag syrran och systerdöttrarna med mig.