Jag tänker ofta på hur tacksamt det är att som kvinna och mamma råka vara genuint intresserad av sånt som kvinnor och mammor förväntas vara intresserade av. Det är ju jag på en rad områden och det gör att jag får oförtjänt mycket beröm. Ibland även med ett lite plågat tonfall över att jag är såååå duktig som ordnar med fika och festligheter och sånt…hur ooorkar du?
Då vill jag bara hojta STOPP och påpeka att jag inte alls är vidare “duktig”. Jag råkar bara gillar att dekorera och göra vackert runtomkring mig och mitt kärleksspråk är dessutom tjänster. Därför vill jag alltid bjuda människor jag älskar på mat och göra trevligt för dem. Ordna kalas och fixa fina skolavslutningar och baka tårta och sånt. Att jag gör det så pass noga och hängivet är ju för att jag tycker att det är kul och tillfredsställande. Jag fattar ju att det för tex mina barns räkning skulle räcka om jag gjorde typ 40 procent av det jag gör nu. De resterande 60 procenten gör jag för mitt eget höga nöjes skull!
Men det är så lätt att framstå som en sån himla bra och duktig mamma när ens intressen råkar vara den typen som premieras när man är mamma!
Det finns dock gott om andra föräldragrejer som jag inte gör så bra men som kanske inte märks utåt. Ta en sådan där sak som att ta barnen på träningen, stå och sälja varmkorv på någon match eller ordna skjutsgrupper för laget. Jag tackar Gud för att inget av mina barn har visat något intresse för lagsport eftersom det skulle vara fruktansvärt för mig att behöva engagera mig på den fronten eller anpassa vårt familjeliv efter någon fotbollscup. Men jag inser också att de som är bäst på sånt är de föräldrar som samtidigt själva tycker att det är kul. De är inte ovanligt “duktiga” för att de gör det – de håller faktiskt också med sitt självförverkligande. Duktig är väl i sådana fall fotbollsmorsan som orkar baka en tårta och hänga upp ballonger fast kalas är det tråkigaste och jobbigaste hon vet?
Jag tycker att vi alldeles för ofta jämför våra svagaste sidor med andras starkaste sidor. Det är väl rimligare att (om något) jämföra sig med de som är ungefär lika intresserade och kunniga som en själv? Jag jämför tex inte hur kunnig och flitig jag är på att träna – med hur kunnig och flitig min man är. För då skulle jag ju jämt känna mig sämst. Han har tränat regelbundet sedan han gick i högstadiet och är dessutom utbildad fysioterapeut. Jag jämför istället med hur jag var för två år sedan (ointresserad, svag och otränad) och med det i åtanke är jag på en rätt fantastisk plats nu!
Genom att ha rimliga målsättningar och jämföra mig med rätt personer behöver jag inte känna mig som en dålig mamma när jag tar barnen till skridskorinken och fumligt snörar på dem skridskorna och med stor svårighet spänner hjälmarna rätt. Just då är jag faktiskt som allra duktigast – även om ingen annan någonsin berömmer mig för just den delen av mitt föräldraskap.
84 svar
Återigen, du är så himla himla klok Clara!
Jag ville svara som allt är men insåg att jag kommer få så mkt skit så nej…
Intressant reflektion. Från en hockey- och fotbollsmorsa som aldrig möblerar om, stryker gardiner eller dekorerar tårtor 🙂
Haha samma här!
Klokt tänkt och uttryckt!
Ja men så klokt resonerat. Jag kan faktiskt ofta känna mig dålig för att jag inte orkar baka, fixa festligt inför skolavslutning och en massa annat, typiskt mammigt. Jag hänger ju däremot extremt ofta med på alla tre barnens matcher, cuper och skjutsar till träningar. Lagsporter för alla tre… Sitter i sekretariat, står i kiosk, sköter försäljning av kakor eller newbody, städar klubblokal mm mm. Inte så illa ändå, man hinner ju/orkar ju inte allt!
Så klokt resonerat! Egentligen så kompletterar vi människor varandra väldigt väl med våra olika bra sidor.
Klokt. Jag har alltid sagt att man kan vara en ”bullmamma” även med köpesbullar, väldigt förkortat men i mitt huvud har jag nog resonerat ungefär som du. Tycker också det är jättetrevligt med kalas men allt det där innan som att baka och städa huset blir alltid en stress, jag ägnar mycket hellre en eftermiddag med att spela Monopol med ungarna eller se om Harry Potter filmerna för 100 de gången.
Mina barn, 14 och 17 år spelar fotboll på elitnivå, vi skjutsar på träningar, matcher och cuper 7! dagar i veckan. Vi står och säljer fika på matcher och säljer strumpor och kakor och allt möjligt till lagkassan. Jag är inte ett dugg intresserad av fotboll 😅😅😅 Jag gillar hästar och ridning 😂 Vi bor på en gård med hästar men inget av barnen är hästintresserade.
Nästa vecka ska vi åka till Göteborg och bo på hotell en vecka för att dottern ska spela på Ghotia 😅 Vad gör man inte för sina barn ❤️
Välkommen till Göteborg! Jag är 86 nu och gillar ljudet på våren av en fotboll – äntligen. Som barn hade jag bara killarna att sparka boll med – inte passande då för en flicka. Passar inte någonstans ännu tycker jag. Bra inlägg igen av Clara…
Har du tips på vad vi kan hitta på i Göteborg mellan matcherna? Tror vi hoppar över Liseberg på Gothia-veckan, har hört att det är sjukt mycket folk då.
Några tips:) Universeum, paddan, ocean bus (buss som även blir båt!), Naturhistoriska museumet, gå och se på alla sälar och pingviner och andra djur i Slottskogen, åk och bada, fika i Haga.
Vi var på Gothia, förvisso för 6-7 år sedan, men vi hängde på Liseberg varje dag med de mindre barnen. De tyckte det var otroligt lyxigt. Vi trodde där skulle vara massor av folk, men så var det inte, inte det året i alla fall. Vi fick rabatterade biljetter eftersom vi köpte något Gothia band.
Ta en tur ut i skärgården. Båtarna går från Saltholmen. Dit tar man sig med 9:ans eller 11:ans spårvagn.
Och välkommen till Götet! Jag ska själv hänga på Gothia med 14-åringens lag. En av de roligaste veckorna på sommaren!
Jag vill bara säga till dig; du passar! Vi passar allihop. Du är bra som just du är och vi behöver inte vara så himla lika varandra på alla sätt. Vi är alla människor och har många likheter och olikheter och det är ju bara bra med just olikheterna; då lär vi oss av varandra och vi lär oss också anpassa oss o visa hänsyn gentemot varandra mycket genom just olikheterna. Och du verkar snäll o gullig; då passar du in här. I detta kommentarsfält är 98 % snälla. Har följt denna blogg sedan 2010 o här känner jag mig hemma. Ps. Har en npf (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) och ofta känt mig annorlunda men ibland kan jag faktiskt omfamna det
Viktigt också att tänka på att barnen håller inte på och jämför ”föräldratalang” och prestationer.
Så varför ska man som vuxen göra det?
Ja eller hur. Jag vet inte om jag är så duktig varken på det där med bullarna eller spotandet och väldigt många mammor är nog mer högpresterande än mig. Men det skiter jag i. Och mina barn också 🙂
Det där är väl tyvärr inte sant. Åtminstone inte för alla. Jag sneglade ofta avundsjukt på mina vänners föräldrar som barn, och vad de styrde upp, hur de engagerade sig i sina barn och vilka förmågor de hade som mina saknade. Och har tänkt mycket på det där som vuxen, vad mina föräldrar gjorde, och inte gjorde. Och hur min utveckling kanske hade blomstrat mer/hindrats mindre om jag vuxit upp med mer engagerade föräldrar som orkade mer, som var mer livsbejakande och fokuserade på att skapa en bra tillvaro för familjen på olika vis. Men livet är inte rättvist och alla föräldrar har inte samma ork till engagemang och guldkant osv, eller samma möjligheter till det. Det skapar nog en ödmjukhet att förstå det redan som barn.
Tänkte inte på detta när jag läste Claras text men nu när du skriver det så kan jag bara hålla med. Det var likadant för mig.
Fast jo, tyvärr gör de det. Iaf när de blir lite större. De är smärtsamt medvetna om vilka föräldrar som kommer på matcher, står i kiosken, ansvarar för insamling till klasskassan, bjuder på jordgubbstårta efter skolavslutningen osv. I vuxen ålder har jag och vänner reflekterat över vilken roll våra föräldrar hade/inte hade och hur det har påverkat oss… Därför balanserar jag nu på utbrändhetens rand för att jag vill stötta båda barnen i deras respektive krävande sporter, ställa upp som klassförälder när inga andra gör det (förvånanansvärt många säger nej och det är alltid samma, få till antalet, människor som säger ja) osv. Jättejättesvårt att hitta en balans som fungerar i det hektiska liv som numera verkar vara standard för de flesta och den önskan man har som förälder att göra det man tror är bäst för sitt barn.
Så sant! Jag tycker att det är lätt att engagera mig i barnens skola, läsa för dem, rita och skapa tillsammans och prata om känslor och upplevelser. Kan också fixa kalas, fast det är jobbigt. Kommer dock aldrig åka på skidsemester, spela Yatzy eller förstå mig på tjusningen med Super Mario. Men det finns det andra omkring oss som löser.
Så skönt att läsa. Min son häll på med två lagsporter ett tag och jag fixade inte att köra honom till cup som började 7:30 i en stad tre timmar bort. Jag fixade inte heller att stå i cafeterian. Det tog all energi att tänka på att jag skulle behöva göra det och jag har minneslucka från när jag faktiskt gjorde det. Jag har själv aldrig deltagit i lagsport och jag har inte strukturen och den sortens sociala kompetens som krävs att ställa upp på allt föräldraengagemang som krävs. Det har känts som ett handikapp och jag har dåligt samvete för att mina barn missar både aktiviteter och sociala sammanhang. Men insikten om hur det dränerar mig gör att jag är tacksam för att barnet valde att sluta och numera anmäler jag barnen till den kommunala kulturskolan istället.
Tack för en underbar och viktig blogg ♥️
Tyvärr är man inte alltid en superengagerad hockey/fotbollsmamma, men man får “glatt” hänga med på att skjutsa till träningar å hänga otaliga timmar på en läktare ändå!
Har många gånger tänkt att det skulle vara fantastiskt skönt om mina barn inte höll på med dessa sporter, men inser rätt snabbt att dom får ju massa motion lära sig samarbeta och en massa andra erfarenheter med sin lagsport!
Fixa och baka till kalas har man ju nätterna till, kanske man får kalasfixa på dagtid om några år… 😅
Tänker att du kanske kunde ta ner nivån på kalaset om du behöver ta till nätterna för att få det att funka? Bakar du då el planerar du till kalajset? Jag får lägga många, många timmar på kalasplanerande varje år för det är kämpigt för mig med alla inbjudningar (har inte ens allas nr), bokning av lokal, bakning, plan för aktiviteter under kalaset, städning innan o efter mm. Men som det är värt det! Min son blir sååå lycklig av att få en tårta precis som han vill ha den ( är allergisk så det är svårt att hitta på kondis) med smaker o enkel dekoration. Vi snackar knappast hela Sverige bakar-klass här. Men provbak av tårtbotten mm. Och köpekakor. Herregud jag jobbar heltid o har hus m renoveringsbehov OCH trädgård. Det ÄR bra att sova också även om jag också glömmer det ibland. Har haft utmattningssyndrom och blir lätt överlastad av intryck o upplevelser så jag måste skala bort mkt. Och se till att träna även på att just gå ner i varv o bara vara ibland. Och min man gör jättemycket av ”jobbet” hemma också. Ensamstående hade jag lätt bott i en liten lättskött lägga.
Låter som du gjorde ett klokt och genomtänkt beslut. Det viktigaste för barnen är ju att föräldrar mår bra och orkar vara där för dem- inte att de får hålla på med lagsporter.
Som förälder kan man ju välja vad ens barn ska hålla på med- och hur mycket. Och något som man själv dessutom tycker är kul.
Jag är helt ointresserad av lagsport och även av att lägga familjens helger på tävlingar – så då går de sporterna bort. Simple as that.
Sedan är det också mycket märkligt varför sport och tävling behöver gå hand i hand? Barn måste ju få hålla på med tex friidrott och fotboll utan att det måste tävlas. Kärleken till rörelsen och lekfullhet är mer viktigt för många (de flesta?).
Så intressant att vissa egenskaper relateras till moderskapet, tycker ditt kloka inlägg breddar perspektivet. Jag ser det också som att var sak har sin tid. Jag gillar att laga mat men under småbarnsåren har det får stå åt sidan, min sambo har för det mesta tagit hand om matlagningen. Nu känner jag stor lust i att komma tillbaka på banan så som tidigare.
Tror inte att det är nån fotbollsmorsa som gillar att stå i kiosken eller sälja newbody särskilt mycket. Det ingår bara i paketet och är något man gör för att ställa upp för föreningen som ju helt bygger på fantastisk ideell arbetskraft. Och jag älskar fotboll och väljer såklart alltid barnens matcher i första hand för det är riktiga höjdpunkter för mig. Men om jag fick vara hemma och baka istället för att skjutsa på träning och stå i kiosken så väljer jag det förstnämnda alla dagar i veckan
Jag tycker faktiskt att det är kul att stå i kiosken, det har jag alltid gjort. Nu är jag tränare i två av barnens idrottsgrupper, så jag behöver inte stå i kiosken (tyvärr, fast å andra sidan hade jag inte haft tid). Jag är uppväxt med idrott och tycker det är kul att hänga med på barnens aktiviteter. Tur att min sambo inte tycker det är lika kul och har mer tid till att laga mat och göra det som behövs hemma. Laga mat tycker jag är helt ok och baka är kul, att plocka och göra fint hemma däremot och greja i trädgården – inte min grej!
Jag älskade att hänga med på mina syskons aktiviteter; brorsan spelade fotboll o det var kul att se på o socialisera med andra om en kände för det, stå i kiosken med Kickan var underbart! Så duktig o stor en kände sig. Kickan var en vän till familjen. O brorsan var duktig o gjorde snygga assist o en del mål. Storasyster spelade cello, det var också kul; ibland fick vi lyssna o lärde även känna hennes sköna musiklärare som svor på ett hemtrevligt ”söderkis”-vis. Bror o pappa spelade tennis; kul att vara domare i domarstolen eller dricka choklad från automat. O kul att se på tennis. Lillasyster red; då hängde en på till stallet o stod utanför paddockar, träffade gulliga stallkatter o gosade med hästar. Berikande erfarenheter även för mig. Fattar ej hur mamma orkade eller hann med. Jag började med teater som tonåring o då hade vi skjutsgrupper el cyklade själva. Växte upp i en liten bruksort där mkt fanns; det var stort engagemang från alla i ”byn” och Rånäs 4H hade mkt bra idrott för alla. Numer ska alla vara så jäkla ”duktiga” och självförverkligande på alla plan; mamma var mest mamma o fru o jobbade deltid; mkt jobb o obetalt och hon la noll tid på egen träning (på gott o ont) bakade sällan till oss men lagade det mesta från grunden, hade en jäkla massa representation ( farsan var präst), hade ju ej internet o sociala medier, sunda kroppsideal och ingen tid el pengar lades någonsin på lash el browlift, pedikyr, manikyr, massage mm. Det fanns liksom inte i hennes värld. Nu verkar alla ungdomar o unga mammor hålla på med typ allt och jag undrar hur mkt de själva egentligen vill göra det eller om de liksom känner en social press att göra saker så himla himla ”rätt” o vara så piffig o ”komma tillbaka” i form, göra cupcakes, träna, fota allt i parti o minut o lägga ut på insta. Jag lägger själv ut bilder på insta men försöker inte ha ett rosa filter; liksom allt är alltid så himla fint o lugn o mysigt; för så är inte mitt liv. För mig funkar det att visa ärlighet o tacksamhet för det jag har, lite blickar bakåt mot hur kvinnors verklighet var förritin (är historielärare) o lite låtsas-outfluencerbilder på tomma kakfat mm även på Instagram. Bara lite funderingar; obs jag dömer inte unga människor, jag försöker bara ha perspektiv. Är 41 år nu o har läst mkt historia o genus.
Så sant, det är ju då man ska känna sig duktig då man gör något för någon annan som är utanför ens egen komfortzon. Samtidigt är det fint då något som börjat som barnens grej blir en gemensam grej, hälsar en entusiastisk anhängare till det lokala fotbollslaget, som aldrig spelat fotboll själv, och fortfarande kämpar med termen ‘offside’, men som mer än gärna hänger med barnen på matcher de vill se (och drar med barnen på andra matcher också) och som dessutom har bättre koll på resultat och spelare än maken, som annars definitivt är familjens sportentusiast ; )
Väl ruter!
Det där var väldigt klokt. Jag har många gånger kritiserat mig själv för att jag inte orkar eller vill vissa delar av det typiska föräldraskapet. Men du har så rätt. Man kan inte göra allt och man gör nog det ens intresse leder en.
Åh vilket fint inlägg! Tack! Jag gillar varken att ordna kalas eller hjälpa till med dotterns oändliga handbollsgrejer som typ parkeringsvakt, stå i fiket osv dels för att flera av de mammor som gör det har gjort det sen tidernas begynnelse och inte kan förstå hur inte alla vill engagera sig i sina barn och samtidigt styr caféet med järnhand så man känner sig som en osäker tonåring i sammanhanget, dels för att jag blir tokig på att det typ alltid är mammorna i köket och dels för att jag ju inte alls får tid med min dotter där och då. Sen gör jag det såklart för det känns viktigt att min dotter ser att det som är viktigt för henne är viktigt för mig. Men däremot är jag superbra på att ta barnen ut på saker var och en för sig. Och lyssna på dem. Den ena lärde jag mig tidigt mår bra av små firanden och inte stora kalas så ett år fick han och två kompisar gå på café och välja valfritt fika, spela Pokémon go länge och sedan köpa pizza och film. Bästa kalaset nånsin tyckte vi båda. Jag har tvillingar och till skillnad från mina föräldrar som nästan aldrig hade egentid med oss syskon var för sig så är jag jättebra på att se till att de blir sedda var och en och får göra vad de tycker är mysigt och inte bli avbruten. I påskas styrde jag själv upp en tågluff till Paris och Amsterdam med min dotter och det var magiskt för oss båda. Jag är också efter mkt träning väldigt bra på lågaffektivt bemötande och att lyssna på mina barn och att våga visa känslor och också be om ursäkt som förälder. Jag är ingen fotbollsmamma men jag har ett jobb jag älskar där jag har möjlighet att göra verklig skillnad för klimatet och jag tänker att jag är en förebild för barnen att göra det jag tycker om och kämpar för viktiga frågor. Tack för att du skrev detta! Fick mig att börja tänka och formulera vad jag är bra på och inte hacka ner på det jag inte gillar.
Tack Jenny för din fina kommentar! Jag blev berörd över att du ser dina barns olika behov och för att du ger dina barn egentid med varje barn. Jag var ensamstående mamma i flera år till mina två äldsta barn som har NPF. Då hade jag ett lågbetalt arbete och var sen sjukskriven pga utmattning i flera år. Jag hade då varken ork, råd eller möjlighet att ge mina barn egentid med dem var för sig. Jag blir så glad även av att läsa att du har ett arbete där du är en bra förebild för dina barn. Stort tack för du ville dela med dig från ditt liv!
Allt gott till er alla som läser denna blogg och förstås till UnderbaraClara! Tack för en mycket bra, viktig och inspirerande blogg!
Ljus och kärlek från Camilla
Tack snälla för din fina kommentar! Jag har också gått igenom utmattning för flera år sen och då orkade jag inte det och min son med npf diagnos som kommer ihåg precis allt nämnde häromdagen hur jag inte orkade leka då. Så all styrka till dig som gjorde detta på egenhand. Och tack för dina fina ord, det värmer verkligen.
Bra där! 💜🧡❤️
Detta behövde jag läsa!
Jag är sjukskriven för utmattning och som stora delar beror på att jag inte känner mig tillräcklig som mamma åt en son med autism.
Att jag ALDRIG bakar bröd (för att det är tråkigt) och drar mig för att åka på någon fritidsaktivitet med sonen (för att jag är orolig för hur det ska gå) gör att jag känner mig dålig… Men nu känns det lite bättre! Tack ❤️
En kram från en npf-mamma till en annan. Jag fattar.
Nu har vi dock en otroligt mycket bättre situation än för ett par år sedan. Jag har gått i terapi, för att få ordning på mina krav på mig som mamma. Dottern har fått sin diagnos och vi föräldrar har gått i samtal tillsammans, via kommunen. Bästa vi gjort.
Tack för ögonöppnaren om att vi ofta jämför våra svaga sidor med andras starka. Det kan skapa mycket ångest över hur dålig man är/känner sig.
Jag avskyr att spela tv-spel, att städa är inte heller särskilt kul. Trots att jag vill att barnen ska känna att hemmet är en Borg där lugn och trygghet tankas. Hoppas det är möjligt även med lite skit i hörnen! Jag är bra på att ge barnen kärlek, att tala om för dem hur fantastiska dem är, att ge dem värme. Resten av föräldraskapet beror på dagsform.
Tycker överlag att vi idag vill prestera fram, liksom mycket annat, ett föräldraskap. Något som tidigare (tror jag??) föll sig mer naturligt och genuint för människor. Jag kan blir ledsen av det för det tar ibland bort så stor del av charmen det häftiga, svåra och spännande uppdraget av att fostra och vägleda en liten människa innebär. Jag har en upplevelse av att när jag var liten (tidigt 90-tal) var föräldraskapet också förälderns. Ingen blev konfunderad vid ett meltdown där föräldern tog barnet i armen eller använde en något för hög röst. Idag ska man sitta på knä och ödmjukt tala barnet till rätta. Om det är för att det är det bästa sättet eller om det är för att ”andra människor inte ska förfäras” tycker jag är svårt att veta. Det känns som att vi ibland gör barnen en otjänst i det långa loppet genom att försöka prestera inför andra vuxna i vårt föräldraskap. Jag tror inte att det är något barn som far illa eller blir traumatiserade av att deras föräldrar säger till på skarpen, glömmer plånboken hemma för att inte köpa glass, tar barnet under armen och går hem vid raseriutbrott och så vidare, om det finns en god anknytning och kärlek mellan föräldern och barnet. Summan av kardemumman är att jag tror att vi idag anpassar vårt föräldraskap mer efter vad andra ska tycka och tänka istället för vad som faller sig naturligt för oss och att det kanske inte är till det bättre för någon av parterna i det långa loppet.
Lågaffektivt bemötande är en grej för att det fungerar när barn är för uppvarvade för att lyssna. Att ta ett barn i armen fungerar väl på de flesta barn – men med de barn som ”kräver” ett sånt hanterande fungerar det inte utan är en upptrappning till slagsmål. Om våld leder till mer våld är det givetvis inte en bra strategi.
Rekommenderar att läsa ”Barn som bråkar” för att verkligen förstå vad lågaffektivt bemötande handlar om – samtidigt som det ger mer ödmjukhet inför de familjer som behöver använda den metoden.
Som förälder får man utstå andras tyckande. Det finns verkligen både de som tycker man ska vara mildare OCH de som tycker man borde vara tuffare och kritiserar en om man är för mjuk. Folk bryr sig inte om normala familjer och normala barn men det avvikande har alltid fått folk att höja på ögonbrynen – på 90-talet med.
Jag har läst samma bok skriven av barnpsykologen och även gått kurs via vårdcentralen. Lågaffektivt bemötande använda inte för att jag är rädd för vad ngn annan ska tycka. Det är bevisat fungera för att inte trappa upp ett barn som befinner sig i affekt. Jag tycker å andra sidan det är relevant för alla barn men även vuxna. Det är bara gå till sig själv. Om jag är arg eller frustrerad är jag det förmodligen av en anledning, kanske låg blodsocker, kanske ledsen, kanske trött, skulle jag då vilja att en partner eller vän började skrika på mig och med våld tog min arm? Nej och därför tänker jag samma med barn. Om jag vill lära dem hur man visar empati och hjälper ngn som är arg och ledsen så kan jag ju inte använda våld mot dem. Barn och vuxna är inte så olika som man kan tro. Och vi behöver enligt min åsikt använda lågaffektivt bemötande så mkt vi kan. Ibland misslyckas jag och skriker och blir frustrerad. Men då ber jag om ursäkt för att jag inte tycker att det är rätt sätt att bemöta. Jag tänker att så mkt jag kan vill jag bemöta mina barn så som jag själv vill bli bemött och med ett barn med npf diagnos och känslostormar inuti mig själv har jag nog fått träna mer än vissa men resultatet är magiskt för oss båda. Det blir verkligen inte alltid rätt och bra men vad jag med säkerhet vet är att skrika och ta i arm hundraprocentigt kommer göra situationen värre.
Jenny o Flundran- tack för era kloka kommentarer 🙏 Jag har också läst ”Barn som bråkar” och för mig är den en stor tröst och hjälp och något att hålla i handen i föräldraskapet, framför allt i förhållande till mitt ena barn som har mycket ADHD-drag (ej utredd, ännu i alla fall).
Och tack för ett intressant inlägg Clara! Tack för alla vinklar o perspektiv du bjuder på!
Det här var ingen kritik till de som använder sig av låggaffektivt bemötande. Jag arbetar själv mycket med det i mitt uppdrag som lärare och särskilt i förhållande de barn som har andra utmaningar än ”norm-barnen” som ni kallar det. Det är fantastiskt att ni hittat ett sätt som fungerar för er och att det kan ge er en enklare, mer harmonisk vardag.
Inlägget handlade om min känsla (inte er, den vet jag ingenting om) och upplevelse inför det jag beskrivit. I huvudsak handlade det om min önskan att våga vara lite tuffare mot barnen inför publik och inte räds andras eventuella dömanden. Min förmåga att vara konsekvent och hade definitivt ökat och möjligtvis förenklat min familjs vardag. Jag hade kanske heller inte behövt känna lika mycket skam och dåligt samvete under de situationer jag som förälder inte håller ihop det utan gastar att vi åker hem, köper inget lördagsgodis eller vad de tomma hoten nu kan tänkas innebära. Att då faktiskt ta barnen under armen och åka hem istället för att ha dåligt samvete dels över att jag skriker på barnen, dels över att jag använder mig av tomma hot. Det är ett bekymmer som uppstår i mitt liv till följd av önskan av att inte bli bedömd av andra i mitt föräldraskap.
Allt är inte svart eller vitt.
Amanda, om du blir jättearg eller jätteledsen, vill du då att din partner tar dig i armen och pratar med dig med något för hög röst, eller vill du att han/hon talar ödmjukt och lugnt med dig?
Så viktigt att komma ihåg! Det gäller att välja sina strider och fira segrar.
Åh vilket fint o intressant inlägg!!
Jag känner igen mig precis i det du skriver, men har ändå aldrig tänkt i de banorna…
Det dåliga samvetet är ju tyvärr något som dyker upp för ofta!
Nu ska jag försöka tänka annorlunda.
När vi ändå pratar om duktig. Du har ju en syster som designar textil . Syr du något ? Jag sydde , om än väldigt enkelt två shorts av byxor .
En sak jag insett under de senaste åren är att barnen ”kräver” mycket mindre av mig än vad jag själv gör.
Jag är pga. en kronisk psykiatrisk diagnos långtidssjukskriven på deltid och perioder heltid. Mina barn har vant sig vid att jag inte orkar lika mycket som deras kompisar föräldrar. Det är sällan jag orkar följa med till träning, utflykter, hämta och lämna på förskola/skola, laga mat, kan inte längre köra bil osv. Men vi har märkt att desto speciellare blir det de gånger jag faktiskt orkar. De andra barnen på förskolan/skolan tar för givet att ens mamma orkar med sånt men för oss blir de små vardagsstunderna desto dyrbarare. Mina barn vet att när de kommer hem finns jag där. Oftast sovande/vilande under en filt. Men de vet att de gärna får lägga sig bredvid mig. Att den ork jag har ger jag först och främst till min familj.
Visst ibland gråter vi tillsammans över hur orättvist livet är då vi mött fler motgångar än alla vi känner. Men vi har ändå svetsats samma som familj och sänkt kraven rejält på vad vi orkar och vad man faktiskt ”måste” göra.
För ett par år sedan var jag inlagd på psyk.avd. Det var en tuff tid att vara ifrån barnen i flera veckor. Men sakta blev det bättre. Några månader senare gick min dotter och jag en promenad tillsammans och jag kände mig allt annat än en stabil och pigg mamma. Men då sa min dotter:
”Jag tycker inte att en mamma behöver orka mer än vad du gör faktiskt”.
De orden bär jag med mig de stunder när jag känner mig som mest otillräcklig ♥️
Jag tycker alltid sånt här här så intressant. Jag växte upp med en mamma som varit ganska dysfunktionell och därmed en dysfunktionell mamma. Jag är uppväxt på halvfabrikat, köpesfika. Fick aldrig skjuts någonstans utan fick ta mig till platser själv. Hon engagerade sig egentligen aldrig i någonting. Vi spelade aldrig sällskapsspel tillsammans eller hade fredagsmys. Aldrig med och badade (och ifall satt hon på stranden med sitt), eller var med på någon aktivitet. Ifall hon var hon med alltid en åskådare, aldrig lekte med oss. Mamma satt mest i soffan och tittade på tv, det är så jag kommer ihåg henne. Det har format hela mitt liv. Jag blev tex en kameleont bland vänner för att jag ville alla skulle tycka om mig, hemma var det ju något onormalt. Jag har nu egen familj och vill göra allt för mina barn men kraven kommer inte från uppväxten. Jag har fått skapa allt nytt och om istället. Jag vill ge allt sånt jag själv missade. Nu vill hon vara en engagerad mormor istället men ändå står hon där lika handfallen som när jag växte upp. Sitter i lekparken och tittar på istället för att leka lite med barnbarnen. Jag förstår ju någonstans att hon inte har eller haft förmågan. Det har varit svårt att acceptera men jag koncentrerar mig på min underbara familj och det liv vi har ❤️
Relaterar mycket till detta, även om jag inte orkar skriva mer än så. 🤗❤ Tack för att du skrev!
Din kommentar är en sådan som gör att Claras kommentarsfält är nog så fint och tänkvärt som hennes egna texter♥️
Jag håller verkligen med! Tack för din kommentar <3
Intressanta tankar. Själv tackar jag gud för att i alla fall ett av mina barn hittade lagidrotten. Det finns få situationer som så konkret lär ut vikten av samarbete, engagemang och ”laget före jaget” som bra organiserad lagidrott.
En fundering: tror du barnen ser lagsport som att det ens finns på kartan? Tror du de kanske känner din motvilja?
Jag tror att det är ofrånkomligt att man ”smittar” sina barn. Ingen av dem har visat minsta intresse någonsin. Däremot vill alla träna kampsport, gå i scouterna, åka skidor och är otroligt konstnärliga och kreativa vilket är sånt vi uppmuntrar.
Jag undrar om ni tittar något på sport? Exempelvis damfotbollen ikväll?
Jag älskar de här fantastiska idrottskvinnorna och tycker de är underbara förebilder för mina lagidrottande söner. Mvh namnen som gillar att stå i kiosken, men hellre ligger på soffan och läser en bok…
Jag älskar lagidrotten. Älskar att mina barn är en del av ett lag och att vi får komma och heja på matcherna och se dem utvecklas. Att jag får vara ledare och bidra till en hel grupp barns idrottande. Ordna aktiviteter för laget, åka med på cup och allting.
Älskar däremot inte föräldrar som struntar i sitt ansvar, de har ett barn som håller på med en idrott som bygger på ideellt engagemang men ändå struntar i att svara på matchkallelser i tid, struntar i att stå i cafeet när det är deras tid, säljer inga lotter trots att laget och klubbens ekonomi bygger på det, inte respekterar att tränarna gör detta på sin fritid osv osv.
Så man kan inte välja att inte vara engagerad om man väljer att låta sitt barn hålla på med idrotter där engagemang krävs.
Det tycker jag är en hemsk inställning! Barn som har föräldrar som inte kan engagera sig får alltså inte vara med enligt dig? Vad blir det för lag då? Om bara välanpassade medelklassungar som har föräldrar energi och ork att engagera sig får vara med? Då tycker jag inte det är mycket bevänt med alla vackra ord om att lagidrott är för alla.
Ps undrar hur mycket typ Zlatans föräldrar var med och krängde bingolotter?
Jag tänker att man som tränare/ledare lägger ner massor av tid både för sina egna och andras barns skull. När det då finns föräldrar som aldrig ställer upp och hjälper till så förstår jag att man lessnar ur. Det brukar oftast handla om ett par/tre tillfällen per termin, kan man inte själv så får man ordna någon annan. Föreningslivet bygger på att man hjälps åt, annars kommer det snart att kosta massor av pengar att vara med och bara de med gott om pengar kan delta. Sen kanske man inte tycker det är jätteroligt, men precis som med mycket annat så får man helt enkelt göra sitt bästa. Själv avskydde jag att packa matsäckar till alla dessa eviga utflykter, men det är bara att fixa 🙂
Så vad ska man göra med de barn vars föräldrar inte gör det? På grund av sjukdom, psykisk ohälsa, omöjliga arbetstider etc? Att alla ”borde” göra något betyder inte att alla KAN göra något. Det är bara att läsa några av kommentarerna här för att förstå att det inte är en möjlighet för alla föräldrar. Just den där sociala pressen måste ju bli fruktansvärd för de barn som vet med sig att deras föräldrar inte kommer kunna bidra.
Själv skulle jag absolut göra det om mina barn var med. Men TACK OCH LOV har de inte något intresse av det 😅 både jag och Jakob hatade lagsport som barn så det skulle bli en riktig surdeg.
Min erfarenhet är att man som klubb löser det för barnen om det finns bakomliggande orsaker när ett föräldraengagemang inte är möjligt. Det jag tror Elin menade är föräldrar som prioriterar sig själva och sina egna intressen istället för barnens och som tycker att det är någon annans jobb att stå i kiosken eller vara parkeringsvakt. Varenda gång.
Ja men hur avgör man om föräldrarna är latmaskar eller faktiskt inte förmår mer?
Som förälder kan man ju alltid prata med sina barns ledare och förklara situationen, det som är tråkigt är när man inte säger något alls, bara släpper av/hämtar sina barn och inte meddelar sig överhuvudtaget när det ska göras något arbete för klubben utan bara struntar i att dyka upp. Nu menar jag inte när det händer någon enstaka gång, utan de som alltid gör så just för att de prioriterar annat än sina barns fritid.
Föräldrar som kommunicerar med oss ledare har man oerhört mycket mer respekt för. Om de talar om att de jobbar skift och inte kan stå i cafeet, eller kollar att det är ok att de har med småsyskonen till cafeet (vilket det förstås är), eller ber om skjuts till matchen i god tid (inte en timma före). Att de säger att de inte kan sälja lotter för att de inte x och y (kanske inte får av religiösa skäl) osv osv. Då löser vi det! Jag löser det mesta, bara folk pratar med oss!
Vi har barn i gruppen som bor i fosterfamilj, barn där föräldrarna inte pratar svenska alls, vi har barn där ekonomin är ett stort problem, vi har rika barn, vi har barn som är bättre och sämre på sporten, alla är lika välkomna. Men man blir sjukt less på oengagerade föräldrar som bara duckar. För svensk föreningsidrott har sedan hela 1900-talet byggt på ideella krafter för att alla ska kunna vara med och för att avgifterna ska kunna hållas nere, men då måste alla förstå det och inse att man måste hjälpa till, visa respekt mot ledarna som lägger sin obetalda fritid på andras barn och då göra det man kan som förälder.
Fotboll innebär träningar 2-3 gånger i veckan och matcher på det, vi älskar det men man måste förstå att det krävs en hel del organisation för att få det att fungera.
Min erfarenhet av lagsport är att det knappast är arbetare från forna Jugoslavien som är problemet när det gäller att bidra, utan att det är medelklassmänniskor utan egen erfarenhet av lagidrott eller ideella organisationer som inte ser det som självklart att hjälpa till. Att människor ur medelklassen skulle vara mer rediga när det gäller att bidra till kollektivet tycker jag är en helt horribel tanke. Sedan vill jag bara tillägga att på i alla fall mindre och mellanstora orter så känner ju folk varandra, så om man vet att någon har det knackigt hemma så är det väl bara att låta den föräldern avstå sina åtaganden. Själv är jag jätteglad att mitt barn har valt att hålla på med en lagsport, och får lära sig att i många situationer så behöver man sätta laget framför jaget.
Ja precis. Vi hade en grej man skulle göra på säsongen, 5h arbetspass, det berättades om det på mötet inför starten av säsongen. 2st deltog inte pga åkte på semester. Den ena meddelade tränaren istället för den som var ansvarig. Den andra hörde av sig först när det kom en påminnelse men på träningen, försvårade arbetet och mådde dåligt över att inte hjälpa till men hade ju bokat resa för flera månader sedan. (men kunde inte meddela i tid) En person skrev att den jobbade och faktiskt redan jobbat för sitt större barn. Så jag förstår vad Elin menar. Det är klart att det kan finnas förklaringar och omständigheter som gör att alla inte kan hjälpa till, men jag tror de i stor utsträckning inte ens börjar spela en lagidrott. Det är svårt att få folk att ställa upp som tränare och så kan inte föräldrarna ställa upp 1gång. Jag tror också att man inte förstår att eftersom du inte hjälper till blir någon annan drabbad. Eftersom dom inte hörde av sig i tid, blev en tränare (någon som redan ställer upp mycket) tvungen att jobba 5h dagen innan ett av sina barns födelsedagar.
Så länge man som ledare/klubb har förståelse för de som inte har förmåga att hjälpa till just då pga sjukdom osv och att barnen inte drabbas, så måste man kunna ställa förvänta sig att friska, arbetsföra vuxna kan stå i kiosken 2 ggr per termin. Det är ju FÖR att alla ska kunna vara med, dvs att hålla nere avgifter osv.
Alternativet som vlivit i mk stad är.företag som tar hutlöst betalt för att barnet ska få hoppa och skutta/spela fotboll 1 h i veckan. Det kan ju verkligen inte barn från familjer med sämre ekonomi ta del av, vilket blir mer exkluderande än något annat.
Så det finns all anledning att bevara den ideella kulturen i idrottsföreningarna, just för att ALLA barn ska kunna vara med. Men det måste göras gemensamt.
Samtidigt, i ett samhälle som kräver att båda småbarnsföräldrarna jobbar heltid, sköter hem och barn och allt annat så förstår jag att många inte orkar. Så då får man väl välja.
Tack! Så sant, och detta behövde jag få läsa nu i dessa engagerade lagidrottstider på sommaren. Jag har inget emot att barnen vill delta i lagidrott, och skjutsadet kommer väl på köpet. Men det är fortfarande barnen som gör det, inte jag. Så jag tycker det är lite jobbigt att man har press på sig att engagera sig till 150 och passa alla tider och talkon, som ofta utgår från att alla har semester stor del av sommaren, vilket vi företagare ofta inte har. Och jag skulle mycket hellre sitta hemma och måla och pyssla. Men det är väl så i alla relationer, även till barnen, man får ge och man får ta, alla behöver få sitt för att må bra.
Det är inte bara i lagsport som man måste skjutsa till tävlingar, stå i kiosken, sälja saker mm. Även i individuella sporter måste man göra det för klubben. Hälsningar från mamman som gjort allt detta till tre elitidrottande barn/ungdomar i individuella sporter.
Tack för detta inlägg Clara!
Blir lätt stressad av att inte mäkta med bullbak och att maten lätt blir makaroner köttbullar. Mammasamvetet gnager.
Men jag är en riktig ponnymamma, hämtar envisa ponnys i hagar , visar om och om igen hur man tränsar och sadlar, fixar och donar så min dotter får mycket ponny i livet även fast vi inte har råd med en egen.
En hejare till kanintämjare har jag blivit också sedan hon fick en dvärgvädur för två år sedan.
Kallar mig själv en djurmamma!
Det är min mamma superkraft.
Fint skrivet Clara!
Exakt! Baka och laga mat är det roligaste jag vet och ett sätt där jag tar ut min kreativa sida. Har aldrig bakat oinspirerande. Då skulle jag låta bli .
Intressant debatt här på slutet kring föräldraengagemang vid lagidrott!
Jag är en sån typ som själv vuxit upp med lagidrott och älskar det! Vill inget hellre än att mina barn ska lagidrotta, vill gärna engagera mig extra och tycker faktiskt att sånt som att stå i kiosk osv är jättekul. Med det sagt är det också så nyttigt att läsa alla kommentarer med olika perspektiv och som vanligt är det ju så att vi är olika ❤️ Visst krävs visst engagemang när barnet ”får” så mkt i lagidrottandet men samtidigt kan inte alla leva upp till de kraven och som en sån som vill engagera sig får man också påminna sig om just det, att man VILL och att det ger en positiva känslor och tillfredsställelse medan det för andra är jobbigt och utmanande. Så, i det får man ju också ha överseende med andra och inte mäta andra efter sin egen måttstock. Som du beskrivit så bra ovan Clara så är vi bra på olika saker, prioriterar och vill olika saker. Sen är det förstås som ledare trist att känna att man lägger massa tid o engagemang och inte får något gensvar av vissa föräldrar. Kanske kan man ödmjukt fråga, hur skulle ni kunna tänka er att bidra? Och kanske kan man, om man som förälder har det jobbigt med kraven som ställs på föräldrar inom lagidrotten, försöka våga vara tydlig med varför man ”smiter undan”. Och också våga uttrycka sin tacksamhet för det andra gör.
Kommer att tänka på uttrycket kring rättvisa som handlar om att rättvisa inte är att alla får/gör lika, utan att alla får/gör utifrån sina möjligheter o behov…
Vilken klok kommentar, Cajsa! Precis så du formulerar det i slutet tror jag vi ska försöka tänka kring varandra och varandras barn!
Tänk om vi som är föräldrar, till yngre barn som behöver vår tid, idag hade fått uppleva att vara förälder på sjuttiotalet. Enligt min mamma var det så mycket mindre krav på föräldrar den gången. Hon ansåg också att eftersom det var lägre krav var det också lättare att känna sig som en bra och duglig förälder. ” Inte behövde vi babysim för att ni skulle lära er simma, fram m lite vatten å visst lärde ni er simma i sinom tid”. Hon pratade även mycket om att de var få fajter för att få oss att röra på oss, vi blev utskickade för att leka och skulle komma hem till middagen.
” Det är så tillkrånglat nu med alla kurser ni kan gå att många har tappat det naturliga och självklara i att vara en trygg vuxen för sina barn”. Ja kanske är det just så💕
Hej och tack Clara för tänkvärda perspektiv.
Vi är svenskar som bor i Tyskland sedan 12 år, jag är ensamstående och min son är nu 15 och har varit med i fotboll, badminton och nu friidrott. Här har vi inga såna aktiviteter som att sälja kakor, lotter, dela ut telefonkataloger osv. Skjutsat till träning har jag gjort, och då alltid utnyttjat tiden till egen träning medan jag väntar, gå och springa kan man överallt och i alla väder 🙃
När min dotter växte upp – i Sverige – var det mycket mer föräldrainblandning. Här är det barnen som är med liksom, inte hela familjen. Och det är vi båda nöjda med, min son och jag.
Gissar att det då kostar mycket mer att delta i idrotten än det gör i Sverige? Eller hur får de föreningarna pengar till verksamheten?
Hej LL,
Friidrotten kostar 98 Euro per år och anses ’dyr’ pga stor fin anläggning, anställda administratörer, osv. Fotboll och badminton låg på hälften, och de var i samma klubb så båda idrotterna rymdes i samma avgift. Varje by har egen sportplats och förening – vi kan cykla till minst fem olika klubbar så det mesta är småskaligt. Säkert ideellt föreningarbete fast vi föräldrar behövs extremt sällan. Hörde nån säga att tyskar älskar föreningar, så jobbet görs nog mer med passion än under tvång.
Hej igen! Glömde skriva att min mammasuperkraft är att göra mitt bästa för att mina barn ska bli självständiga och stötta dem så de klarar sig bra här i livet. Jag är en rackare på att hitta guldkanter och ljuspunkter, på att fixa svensk jul och midsommar och födelsedagar för trots lockdown och pandemi, ordna roliga överraskningar, hitta bra serier som vi ser på ihop och baka gott och nyttigt bröd till frukost och matsäck (ingen skollunch här).
Livet som invandrad är inte enkelt, vi är långt från familj och vänner och stöttande infrastruktur, fast eftersom jag valt det själv tar jag mig an det som ett äventyr och hoppas inspirera barnen att våga gå sin egen väg.
Nog skrutet 😊
Allt det där du tycker om/är bra på det gillar jag också. Men jag har inga barn… och det i sig har blivit ett vapen att göra mig illa med. Man får tydligen inte vara hemmapysslig eller tycka om att göra vackert runt sig om man inte gör det för barnens skull. Det gör ohyggligt ont att höra…
TACK!
Oj så många olika perspektiv kring ett och samma ämne. Intressant! Jag är gammal hockeymorsa på 51 år med två söner i målet. 15 år blev det totalt. Båda lagen var som en stor familj och vi hjälptes åt.
Ibland blev det konflikter, så som det blir i en stor familj. Då löste vi det och gick vidare. Lärorikt! Alla föräldrar kunde inte delta i allt som krävdes men det löste sig, vi visste oftast varför. Vi la aldrig så stor vikt i det utan fokuserade på nästa match. Belöningen var ju glädjen och spänningen inför och under matcherna. När man kom på sig själv att man kanske inte hade andats sen pucken släpptes. 😂
Vår ishall brann ner till grunden under den här tiden. Det blev total kris och en stor prövning för samtliga under några år. Vi fick hyra in oss i andra ishallar 15 mil bort ett par gånger i veckan. Barnen fick göra läxorna och äta middag i bilen.
Hela perioden som hockeymorsa var en härlig tid och jag saknar den otroligt mycket. Jag är så tacksam över den gedigna utbildning mina grabbar och även jag själv fått genom lagidrottens ”fairplay”. Idag har jag dock blivit för bekväm för föreningslivet, jag har bidragit med det jag kunnat. Nu är det min tid!
Det som är värre är perioden då vi hade en av sönerna på föräldrakooperativ under fem år. Det är också en form av lagspel som helt bygger på eget val och engagemang. Varför väljer man ett kooperativ om man tänker låta andra sköta alla sysslor liksom? Det som märktes väl under den perioden var de olika konstellationerna av föräldrar genom åren. Ibland funkade allt klockrent och ibland funkade det inte alls. Efteråt ville jag inte ha det ogjort men jag ville heller inte göra om det. Den känslan hade jag tills jag träffade min nuvarande man som då hade en treåring på ett föräldrakooperativ. Då var det bara att ta tjuren vid hornen. 😂
Tack för alla perspektiv! Det här med prestationsångesten blir mer avslappnad med åren, jag lovar. Ta det med ro! Allt har sin tid!
Kram på er och glöm inte att du är duktigast på att vara just DU. 🤗
Det här var ingen kritik till de som använder sig av låggaffektivt bemötande. Jag arbetar själv mycket med det i mitt uppdrag som lärare och särskilt i förhållande de barn som har andra utmaningar än ”norm-barnen” som ni kallar det. Det är fantastiskt att ni hittat ett sätt som fungerar för er och att det kan ge er en enklare, mer harmonisk vardag.
Inlägget handlade om min känsla (inte er, den vet jag ingenting om) och upplevelse inför det jag beskrivit. I huvudsak handlade det om min önskan att våga vara lite tuffare mot barnen inför publik och inte räds andras eventuella dömanden. Min förmåga att vara konsekvent och hade definitivt ökat och möjligtvis förenklat min familjs vardag. Jag hade kanske heller inte behövt känna lika mycket skam och dåligt samvete under de situationer jag som förälder inte håller ihop det utan gastar att vi åker hem, köper inget lördagsgodis eller vad de tomma hoten nu kan tänkas innebära. Att då faktiskt ta barnen under armen och åka hem istället för att ha dåligt samvete dels över att jag skriker på barnen, dels över att jag använder mig av tomma hot. Det är ett bekymmer som uppstår i mitt liv till följd av önskan av att inte bli bedömd av andra i mitt föräldraskap.
Allt är inte svart eller vitt.
Det är ju jag på en rad områden och det gör att jag får oförtjänt mycket beröm