NÄgot som saknas i mÄnga hem Àr mysiga, sköna vrÄr att krypa upp i. SÀrskilt i moderna hus Àr det sÄ snÄlt tilltaget med yta att man inte rymmer annat Àn matbord i köket. DÀr finns inte minsta lilla smatt eller vrÄ att placera en skön fÄtölj eller en kökssoffa pÄ.

Och det Ă€r verkligen nĂ„got jag uppskattar med vĂ„rt gamla hus – alla de dĂ€r smĂ„ extra ytorna. Jag mĂ„ste sĂ€ga att jag har haft vett att utnyttja dem ocksĂ„ för hĂ€r finns sköna, mysiga möbler överallt.

Förutom att man kan sitta vid vĂ„r köksö (vĂ€ldigt trevligt förvisso – men kanske inte direkt mysigt) kan man ocksĂ„ slĂ„ sig ner i korgstolen bredvid vedspisen. DĂ€r brukar jag sitta i vĂ€ntan pĂ„ att pastavattnet ska koka. Eller sĂ„ fĂ„r jag sĂ€llskap av nĂ„got barn som precis kommit frĂ„n skolan och vill prata medan jag lagar middag.

PÄ vintern nÀr vedspisen Àr varm Àr det extra trevligt. DÄ sitter man gÀrna hÀr och lÀser tidningen om mornarna. Allra helst med den lilla fotpallen till och en filt över benen.

I rummet bredvid köket finns matrummet dÀr vi har vÄrt stora bord. Förutom köksstolarna finns dÀr en fristÄende kökssoffa. NÀr soffan Àr fristÄende Àr den som mest anvÀndbar eftersom det kan vara lite opraktiskt och svÄrt att komma Ät den om köksbordet stÄr kloss mot. Det blir i alla fall inte att man slÄr sig ner lika spontant.

I matrummet finns ocksĂ„ utrymme för tvĂ„ fĂ„töljer dĂ€r man kan luta sig tillbaka, ta en kopp kaffe efter maten och ha ett barn – eller tre – uppkrupna i famnen. Jag sitter faktiskt oftare i dessa fĂ„töljer Ă€n de vi har i vardagsrummet.

I vardagsrummet finns ju den skönaste soffan att vrĂ€ka sig i – och Ă€nnu flera fĂ„töljer att vĂ€lja pĂ„. Men soffan Ă€r i regel redan ockuperad av barnen och Ă€ven om jag ryms med dem sĂ„ Ă€r risken stor att jag fĂ„r tusen frĂ„gor, uppdrag och önskemĂ„l om jag sitter dĂ€r. Och det Ă€r inte alltid det jag önskar nĂ€r jag söker en stunds lugn och ro.

Att vi har mĂ„nga olika “hĂ€ngytor” i vĂ„r bostad gör det lĂ€ttare att vara fler personer hemma men Ă€ndĂ„ kunna hitta en egen liten vrĂ„. SmĂ„brorsorna kan se pĂ„ film i vardagsrummet medan jag och storebror ligger skavfötters pĂ„ köksoffan och smĂ„pratar och Jakob dricker kaffe i korgstolen i köket.

Sköna möbler i alla rum Àr i allra högsta grad en frÄga om utrymme. Finns inte ytorna sÄ Àr det svÄrt att förÀndra sÀrskilt mycket. Men Àven i ett mindre kök kan man ibland trolla.

Min syster har till exempel ett ganska litet kök dÀr de bara lagar mat. Matbordet Àr i rummet bredvid. Men i köket har de byggt en platsbyggd soffa av nÄgra IKEA-skÄp med förvaring under. Och pÄ den lilla soffan med mjuka kuddar brukar jag vÀnda upp suddarna och vila nÀr syrran lagar middag. Extremt hemtrevligt!