Vilken evig tur att storpojkarna kommer hem igen imorgon. Hur trött jag än kan bli på stojet, det ständigt pågående stöket och att behöva finnas till hands för så många – så saknar allting lyster och glans när de inte är hemma. Jag tröstar mig med Ulf förstås, men ett barn räcker inte långt när man är van att ha tre. Det är så tyst i trädgården, det hörs inga snabba steg i trappen, ingen ljudbok sent från pojkarnas rum (ja de har återgått till att sova skavfötters och lyssnar varje kväll). Det hörs heller inga höggljudda skämt eller upprörda bråk och ingen nynnar nonstop och trummar på allt vid middagsbordet.

Tur att de kommer hem och fyller gården med sitt buller.

När det bara är Ulf hemma så hänger han mig i kjolarna och pratar så klokt och roligt och använder ord jag inte vet var han lärt sig

-Är du medveten om att jag vill gå och lägga mig mamma?

-Är du galen i huvudet mamma?

-Jag är orolig att träffa kusinerna. Lykke är nog besviken, säger han och ler stort.

Jag tror varken att han vet vad orolig eller besviken betyder – men han säger det med sådan övertygelse att han lurar både mig och sig själv. Men det är inte bara fina, svåra ord som kommer ur munnen på honom

-What the fuck, säger han ibland tankfullt för sig själv och jag måste gömma ansiktet i handen för att inte bryta ihop av skratt. Ett uttryck han snappat upp hos storebrorsan som i sin tur sett det hos någon youtuber. Ingen av dem vet vad det betyder. Ibland säger han -What the fisk istället. Eller -What the hello.

Jag uppmuntrar variationerna på temat.

Jakob har gjort en grind i fårhagen så att Ulf kan krypa in där på egen hand.

En dag var han försvunnen men jag hittade honom längst ner i fårhagen där han småpratade med Lille Pärsson.

Dessa underbara får. Har aldrig varit med om några finare. De kommer galloperande mot en när man går in i hagen och har inget emot en treårings kramar.

Vi har röjt massa sly för att ge dem mer bete, men snart behöver vi utöka hagen.

Till lunch varje dag får Ulf en ljummen varmkorv som han äter utan bröd och bara doppar i lite ketchup. Det är så skönt att inte behöva tänka längre än så. Och till mig själv gör jag en stor sallad med allt gott jag hittar i trädgården. Försöker hålla fast vid mina goda matvanorna från den här våren. Även om semesterns alla lockelser gör det svårare.

Ulf gillar att få vara med och göra saker på riktigt. Som att baka till Folkes kalas.

Födelsedagsbarnet som är den mest kräsna i familjen har beställt en tårta utan grädde, utan maräng, utan marsipan men med choklad. Dock fick det inte vara en chokladtårta. Och ingen glasstårta. Så nu gjorde jag en chokladbollstårta. Håller tummarna för att det ska falla matkritikern på läppen.

Till alla andra gäster blir det en vanlig gräddtårta, samt dessa kokosflarn med punschfyllning

Och både citronstubbar och chokladkakor. Kanske bakar jag också en seg vinbärskaka imorgon.

Otaliga är klädbytena varje dag. Från klänning, till shorts, till piratdräkt, till nakenfis med slängkappa – och skelettdräkt med lösnaglar.

Till min oerhörda glädje får jag också testa dem och sedan provklösas.

-Bättre kan en människa nog inte ha det, tänker jag när jag stannar upp och känner efter.