Det fÄr bara inte bli som förra sommaren, intalar jag mig sjÀlv. DÄ tog trÀningen uppehÄll och jag slÀppte alla tankar pÄ kosten. Och pÄ knappt tvÄ mÄnader kastade jag bort en hel vÄr av trÀningsframsteg. Det fÄr bara inte bli som förra sommaren.

Kroppen protesterar nĂ€r jag tar trĂ€ningsuppehĂ„ll. Jag mĂ€rker det efter nĂ„gra veckor. Ont i fogarna, ont i höfterna, ont i knĂ€na. Jag blir tung i kroppen och trött och hĂ„glös. Det gör i sin tur att jag rör mig Ă€nnu mindre och liksom fastnar i en dĂ„lig spiral. Man kan tycka att sommarens lĂ„nga ledighet borde vara en fantastiskt förutsĂ€ttning för trĂ€ning – men det Ă€r tvĂ€rtom för mig. Bristen pĂ„ rutiner, barn som hela tiden Ă€r hemma, min egen lĂ„ga vĂ€xel och lojhet gör det svĂ„rt att hitta till trĂ€ningen.

En kvÀll nÀr jag var extra irriterad och trött bestÀmde jag mig trots tusen ursÀkter (det Àr för varmt, jag har sovit för dÄligt, jag förtjÀnar faktiskt att fÄ se pÄ film i kvÀll, vad spelar det för roll om jag missar en trÀning nÀr jag ÀndÄ missat sÄ mÄnga?) för att ta mig samman. Jag cyklade ner till gymmet i byn. Satte pÄ ett sommarprat utan musik och trÀnade frÄn början till slut medan jag lyssnade. Det var tungt och det var motigt och det gjorde lite ont och kÀndes inte hÀrligt. Men ju lÀngre programmet led desto bÀttre mÄdde jag. Tillslut avrundade jag och rullade ner till badplatsen, slÀngde av mig trÀningsklÀderna och gjorde en bomb frÄn bryggan. Sedan flöt jag runt pÄ rygg och lÀt det kalla vattnet kyla mitt överhettade huvud och ge lindring till kroppen som kÀndes tung och trött. Efter badstunden cyklade jag hem i sommarklÀnning och gjorde kvÀllsfika och fick se pÄ den dÀr filmen jag lÀngtat efter.

SmĂ„, smĂ„ stunder – tjugo minuters joggingturer och tjugo minuters styrkepass med det som rĂ„kar finnas tillgĂ€ngligt – det har jag fĂ„tt till denna sommar. Inte alls i den omfattning jag planerat men inte alls sĂ„ lite som förra sommaren. Och det intalar jag mig Ă€r den största segern – att inte kĂ€nna att jag fastnar i gamla dĂ„liga mönster utan lyckas göra smĂ„ men verkliga förĂ€ndringar.