Nu har jag och syrran kommit hem frĂ„n vĂ„rt sommarhus efter nĂ€stan en vecka dĂ€r med alla barn. Det Ă€r alltid höjdpunkter pĂ„ semestern – men tyvĂ€rr gĂ„r tiden alltid för fort. NĂ€sta sommar har vi tummat pĂ„ att stanna dĂ€r i Ă„tminstone tvĂ„ hela veckor i rad tillsammans.

Vi kom fram sent pÄ tisdagskvÀllen och sedan vi packat in, gjort kvÀllsfika och eldat varmt somnade vi. Finns ingen plats man sover sÄ gott som hÀr.

Mornarna Ă€r alltid lĂ„ngsamma. Den som vaknar först gör kaffe och te i termosar (sĂ„ att man kan dricka allt eftersom) och tĂ€nder ljus och gör en brasa. Även pĂ„ sommaren kan det ju behövas en liten brasa nĂ€r det Ă€r ruggigt ute. Vissa nĂ€tter har det ju varit ner mot nollan – vĂ„rt sommarhus ligger ju trots allt nĂ€stan upp mot fjĂ€llvĂ€rlden.

Sedan sitter vi lĂ€nge och hör barn efter barn komma ner för trappen – sömndruckna och rufsiga. Och dĂ„ fĂ„r man förhöra sig om de sovit gott och om de drömt nĂ„got roligt. Och dĂ„ kommer man pĂ„ sig sjĂ€lv med att lĂ„ta exakt som mormor som alltid frĂ„gade just dessa tvĂ„ frĂ„gor i följd och sedan lyssnade tĂ„lmodigt pĂ„ drömmen innan hon trugade pĂ„ en kanelbullar till frukost. Alltid kanelbullar till frukost. Den traditionen kĂ€nner jag för att Ă„teruppvĂ€cka.

HÀr finns tid att lÀgga pussel och spela spel och sitta kvar och prata vid matbordet. Vi stannade pÄ vÄr favoritloppis pÄ vÀgen upp och dÄ köpte jag nÄgra nya pussel till samlingen. 200 bitar Àr den perfekta storleken om du frÄgar mig.

Det var kallt och regnigt i början av veckan men det bekom inte barnen. Ulf gick ut i gummistövlar och paraply.

Andra satt i soffan och lÀste sina födelsedagsböcker.

Vi gjorde en stor trolldeg ocksÄ. Vi ser alltid till att ha mjöl och salt hemma för dÄ kan barnen pyssla obehindrat.

Eftermiddagslurar Àr ocksÄ obehindrade.

Och eftersom vÀdret var sisÄdÀr hittade vi pÄ alla tÀnkbara inomhusprojekt. Jag gjorde en dunderladdning med palt och Folke hjÀlpte till att mala potatis.

En annan sak vi loppade pÄ vÀgen upp var ett nytt tyg till kökssoffan för 45 kronor. Som hittat! Anna och Lykke högg i med att klÀ om den.

HÀftpistolen lÄter högt sÄ Ulf vidtog lÀmplig skyddsÄtgÀrd.

Grönt och fint blev det. Och med en bukett hemifrÄn som jag inte velat lÀmna och lÄta vissna.

SÄ smÄningom solade det upp och vi skyndade oss ut. Tack och lov mindre mygg Àn nÀr vi var hÀr sist.

Det tvÀttades mÄngen lortig tvÀtt med barnklÀder och hÀngdes pÄ lina.

Och kvÀllarna var sÄ smÀrtsamt vackra. Orkar nÀstan inte med kÀnslostormen av alla barndomsminnen, mÀnniskorna jag förlorat och naturen som sammanstrÄlar pÄ ett nÀstan otÀckt starkt vis.

Eftersom vi visste att det var ett riktigt hjortronÄr tog vi bÄten till vÄr bÀsta myr. Den gjorde ingen besviken. Vi fick hjortrondarr och svÄrt att andas och sprang runt och hojtade Ät varandra över myren

-Men gu si förbannat sÄ bÀr det Àr i Är!

-Men nÄse jÀvulusiskt!

-Men herrrreguuu i himmelen ÀndÄ!

Svordomar blandat med kristna förstĂ€rkningsord Ă€r dialektalt och inte fult. SĂ„ den som har synpunkter pĂ„ det kan helt sonika “dra röven över öga'” för att citera Leif & Billys mycket autentiska dialekt.

Ulf kÀmpade pÄ allt bra lÀnge men tillslut blev han sittande pÄ myren med sin handvÀska med kikare och glasskopa redo. Ganska jobbigt att vara tre Är och suga fast med stövlarna i myren och tro att man ska behöva stÄ dÀr för evigt.

SÄn fin skörd pÄ bara en dryg timmes plockning. Vi bestÀmde oss för att runda av och ro hem igen.

Det var klokt för sedan somnade Ulf bredvid moster med glasskopan i sin hand. Eller köttbulle-skjutaren som han tror att det Àr.

Grilla till middagen Àr skönt för dÄ slipper man diska.

Falukorv, ketchup och sötstark senap. Bostongurkan Àr nÄgot nytt modernt pÄfund som jag stÀller mig skeptisk till. Norrlands guld för Anna och mjölk för mig.

Efter maten spÄrade det ur. Ulf körde kirschstÄngs-golf med en avfallspÄse som Anna blÄst upp till en boll.

Och barnen drog fram lie, rÀfsor och hackor och började leka statar-barn.

-Vi fick ingen mat och behövde bara jobba och jobba

-Sen kom husbonden och slog oss

-Brödet var mögligt och mjölken var sur

De rÀfsade ihop det nyslagna grÀset och hade sÄ roligt. Det Àr kul att vara trÀl, tydligen!

Barnens hÀrjande gjorde att jag och fick Anna feeling och drog fram varsin sÄg och sedan gick vi loss pÄ allt sly vi kunde hitta.

Och eftersom barnen Àlskar att trÀla ville de gÀrna slita för oss. Trots att vi varken gav dem stryk, mögligt bröd eller sur mjölk.

Men för att bĂ€ttre gĂ„ in i rollen botaniserade de i förrĂ„det bland mormor och gammelmormors klĂ€der. Och kom sedan ut utstyrda i “gammaldags” stil

Randig skjorta, gamla pyjamasbyxor och cowboyvÀst

Bertil sportade mormors randiga Gunilla Ponténblus. TrÚs chic!

Och tjejerna tog pÄ sig förklÀden och kjolar. Sedan hjÀlptes vi Ät att kapa sly, slÀpa tungt, sÄga stora grenar och arbeta hÄrt i flera timmar.

Tillslut var vi sÄ svettiga att det inte fanns nÄgot annat alternativ Àn ett sent bad. SÄ vi traskade ner till den bÀsta badplatsen.

Det förekom en hel del moonande – sĂ„ som det kan bli nĂ€r tvĂ„ snuskmostrar och fem barn umgĂ„s för lĂ€nge helt avskurna frĂ„n civilisationen.

Det skönaste Àr att gÄ och bada iklÀdd morgonrock med handduken och ett rent nattlinne i högsta hugg.

Nakenbad med rejÀl tvagning Àr den bÀsta huvudkudden.

Vattnet kan inte ha varit mer Àn sexton, sjutton grader för det isade verkligen i smalbenen.

Och vi skrek och skvÀtte och levde om.

Innan vi torkade oss och traskade hem igen över Àngen tÀckt med blÄa klockor.

Favoritplats i vÀrlden!

PÄ kvÀllarna nÀr alla fem barn somnat i sina sÀngar (fullstÀndigt utmattade av all lek) har jag och Anna suttit och Àtit godis och rensat hjortron och surrat.

Stundtals varit ganska tomt i stugan dÄ barnen dragit runt i flock med sina kusiner och vÀnner pÄ byn. De har lekt sÄ intensiv att man blivit utmattad bara av att höra talas om det.

Minns ju sjĂ€lv hur kul det var nĂ€r man var liten och lekte sĂ„ maniskt att tid och rum upplöste. SĂ„ var det nu – för det tĂ€ljdes svĂ€rd och spjut och ordnades krig och kojbyggen. Åtta ungar som levde om sĂ„ att det ekade mellan bergen.

Men Ulf hÀngde hemma med oss förstÄs. Han har andra nöjen. Vi gick bland annat och kikade pÄ renkadavret pÄ gÄrden och hur det utvecklat sig sedan sist. Mycket spÀnnande. Ni ska slippa bildbevis.

Vi plockade ocksÄ blommor

Jag plockade den sötaste av dem alla.

Moster Anna gjorde buketter

av finaste sort, att dekorera borden med.

En dag bjöd vi hem min faster Inger och hennes man Ulf plus min pappa som var pÄ besök hos dem. Bara tolv mil enkelvÀg och det Àr ju i princip nÀstgÄrds i norr. Jag gjorde palt och barnen hade plockat blÄbÀr till en paj.

Efter maten stack storbarnen ut pÄ sjön

Men Hokka och Ulf ville istÀllet fiska med morfar.

Mygghatt men bara ben. För att alla blir salig pÄ sin fason.

Morfar minns hur det Ă€r att vara barn – men ocksĂ„ att ha barn. Han hade nĂ€mligen med sig en hel laddning chips och godis och sĂ„nt som barnen uppskattar och som mammorna kan smyga Ă„t sig för att deras tĂ„lamod ska rĂ€cka lite lĂ€ngre.

Annars nÀr vi Àr hÀr blir det mest kulinariska mÀsterverk som varma mackor, köttbullar, pannkaka och korvstroganoff. Ingen klagar och allra minst jag.

Frukosten intas utomhus vid soligt vÀder. Och man sover gÀrna i mormors gamla mjukslitna nattlinne som kan förvandlas till miniklÀnning vid behov.

Medan vi solade axlarna och drack kaffe anvÀnde barnen ved och sly för att göra hÀsthinder. Vi spelade vi Djingis Khan pÄ högsta volym och hade sedan hinderhoppning. Barnen hade kÀpphÀstar men jag tog en piasavakvast och galopperade runt. Med morgonrock men utan bh. Tur att det Àr skralt med grannar som kan se. Man kan bli blind för mindre.

Och fastÀn det var slutet av juli var nÀtterna fortfarande ljusa.

Jag borstar gÀrna tÀnderna utomhus pÄ sommaren och en midnatt nÀr jag spottade tandkrÀm i en buske mötte jag plötsligt blicken pÄ en ren som stod och glodde i skogsbrynet.

Dagen vi skulle fara hem frÄn stugan storstÀdade vi den givetvis och packade tills svetten lackade. Men idioter som vi bÄda Àr kunde vi inte lÄta bli att kapa lite mer sly, trimma en massa grÀs, kratta gÄrden och lÄta barnen dra bort kvistar. Att man aldrig lÀr sig att bromsa i tid.

Vi kom inte ivÀg förrÀn tre pÄ eftermiddagen och dÄ var vi absolut slutkörda. Avrundade vÄr magiska vistelse med att grÄta en skvÀtt över att behöva lÀmna allt det fina.

Tack för sommarens bÀsta vecka!