Jag rensade ju min garderob i vĂ„ras och la undan sĂ„nt som jag tröttnat pĂ„. NĂ„gra saker som blivit för stora skĂ€nkte jag men mycket ligger pĂ„ vĂ€nt tills lusten Ă„tervĂ€nder. Jag vet ju att det dĂ€r med stil Ă€r lite cykliskt för mig. Sedan fick jag lite hjĂ€lp av min syster att hitta nya plagg saker till min garderob. Och som jag fyndade! Dels sĂ„nt hon sjĂ€lv tĂ€nkt skĂ€nka – dels saker jag köpte pĂ„ second hand.

Mycket av det som jag införskaffade i vintras har anvĂ€nts – men lĂ„ngt ifrĂ„n allt. Jag har nĂ€mligen inte riktigt vetat hur jag ska kombinera det. SĂ„ nĂ€r Anna kom hem för nĂ„gra veckor sedan gick vi igenom hela min kvarvarande garderob och sĂ„ testade vi igenom och fotade nĂ€rmare FEMTIO nya outfitkombinationer. Som jag har redo i min telefon nĂ€r inspirationen tryter.

En gÄng i tiden Àlskade jag ju att pröva outfits och hitta pÄ knasiga kombinationer. Men efter flera graviditeter, en förÀndrad kropp och ett betydligt ökat fokus pÄ trÀdgÄrd och hus istÀllet för klÀder har jag tappat bort mig sjÀlv. Har glömt bort hur man gör nÀr man leker och har kul med klÀder. SÄ Anna hjÀlpte mig att skaka liv i min garderob och alla dess tÀnkbara kombinationer.

Men det Ă€r inte bara innehĂ„llet i garderoben som Ă€r problemet – utan sjĂ€lva utformningen av den. Jag har nĂ€mligen INGEN plats för plagg som hĂ€nger. Det betyder att jag förvarar alla mina klĂ€nningar rullade eller vikta och att jag alltid mĂ„ste börja med att stryka det jag ska ha pĂ„ mig. Vilket innebĂ€r att jag vĂ€ljer bort mĂ„nga klĂ€der eftersom jag inte hinner eller orkar med besvĂ€ret…

Jag insĂ„g ocksĂ„ hur mĂ„nga plagg i min garderob som Ă€r obrukbara pĂ„ grund av att de fĂ„tt nĂ„gon svĂ„r flĂ€ck, en knapp har lossnat och behöver fĂ€stas, nĂ„gon sidsöm har spruckit eller en slits har blivit för hög. Jag har ocksĂ„ flera klĂ€nningar med för stora knapphĂ„l som gör att jag inte vĂ„gar anvĂ€nda dem. De knĂ€pper upp sig sjĂ€lva och jag vill ju inte visa mina hĂ€ckande svalor för vem som helst som rĂ„kar passera…

Eftersom klĂ€der kĂ€nns kul igen vill jag att det ska fĂ„ ta större plats i mitt liv. SĂ„ nu nĂ€r Ulf blivit för stor för att sova i garderoben reclaimar jag klĂ€dkammaren. Nu ska jag förvara allting som behöver hĂ€ngas dĂ€r. Och sĂ„ ska jag ta för vana att Ă„nga plaggen innan jag hĂ€nger in dem sĂ„ att jag aldrig igen mĂ„ste börja med att stryka nĂ„gonting. Som ni hör Ă€r det lite nya vanor pĂ„ gĂ„ng…

Jag bestÀmde mig ocksÄ för att ta en hel dag av semestern och vika den till klÀdvÄrd. En dag dÄ jag tar tag i svÄra flÀckar, Ängar allting slÀtt, syr fast trasiga knappar och ÄtgÀrdar andra smÄ saker som gör stora delar av min Àlskade garderob oanvÀndbar.

Förra vintern hade jag regelbundet syjunta med mina kompisar och dĂ„ passade jag pĂ„ att laga saker – strumpbyxor, trĂ€ningstights och alla mina ullunderstĂ€ll som gnagts sönder just dĂ€r lĂ„ren möts. Extremt tillfredsstĂ€llande att göra över en kopp te och smĂ„prat. Men eftersom vi inte haft nĂ„gon syjunta den hĂ€r vintern har jag hamnat pĂ„ efterkĂ€lken.

Jag tog med mig klÀnningarna som skulle lagas ut i trÀdgÄrden. Placerade mig i hammocken med nÄl, trÄd och ljudbok. Sedan satt jag och gungade och lagade och hade det sÄ bra en hel förmiddag. Barnen hÀngde i fÄrhagen och byggde pÄ sin nya koja sÄ jag fick faktiskt ganska bra arbetsro.

Min Àlskade Monki-blus i halvtaskig kvalitet tappade ju knappen vid tredje anvÀndningen. Nu sydde jag fast extraknappen och passade samtidigt pÄ att fÀsta alla andra knappar riktigt hÄrt.

Att vĂ„rda det man har tar tid – men det gör det ju ocksĂ„ att försöka hitta nĂ„got att ha pĂ„ sig i en garderob full med obrukbara klĂ€der. För att inte tala om hur mycket tid det tar att behöva köpa nytt. Men tyvĂ€rr Ă€r klĂ€der sĂ„ billiga idag att det ofta kĂ€nns knĂ€ppt att hĂ„lla pĂ„ och vĂ„rda och laga dem. LĂ€gga tid pĂ„ en blus frĂ„n Monki som kostade 75 kronor pĂ„ rean – sĂ„nt slöseri med tid?! Vi luras att tĂ€nka att det Ă€r lika bra att slita och slĂ€nga.

Dyrare saker Àr man ju oftast beredd att lÀgga mer tid och omsorg pÄ. Men kÀrleken till nÄgot ökar ju ocksÄ nÀr man tar hand om det. KlÀder kan öka i status om man ger dem uppmÀrksamhet och kÀrlek. Och behandlar man billiga kedjefynd med respekt och kÀrlek sÄ förlÀnger man deras liv.

Jag passade ocksÄ pÄ att handtvÀtta ett gÀng sköra klÀnningar jag inte velat lÀgga i maskinen och som dÀrför varit ofrÀscha lÀnge. Det Àr sÄ lÀtt hÀnt att allt som faller utanför de vanliga tvÀttrutinerna inte blir av. Trots att det knappt tog en halvtimme att krama upp alla mina klÀnningar.

Men först gick jag över svÄra, ingrodda flÀckar med galltvÄl. Funkar nÀstan mot allt. Dessutom riktigt bra mot gamla fettflÀckar. Man kan lÄta det sitta nÄgra timmar och sedan gnugga med en svamp och skölja med hett vatten.

Jag hĂ€ngde klĂ€nningarna pĂ„ tork pĂ„ lina eftersom galgarna var slut. Annars Ă€r det smart att hĂ€nga dem direkt pĂ„ galge efter tvĂ€tt – dĂ„ hĂ„ller de formen bĂ€ttre.

Jag gillar att Ă„nga plaggen direkt pĂ„ galge istĂ€llet för att stryka dem. Funkar pĂ„ allting som inte Ă€r allt för hĂ„rt skrynklat. Den hĂ€r gamla trotjĂ€naren till steamer frĂ„n Philips Ă€r toppen – men kanske med en aningens för liten vattenbehĂ„llare. Man fĂ„r ideligen fylla pĂ„ den!

Nu har jag köpt fler av de flossade svarta galgarna frÄn Clas Ohlson. De Àr tunna som kemtvÀttsgalgar men ytskiktet gör att klÀderna hÄlls pÄ plats. Nu hÀnger alla mina klÀnningar, blusar, kjolar och skjortor rena, hela och strukna pÄ tvÄ klÀdhÀstar. Nu ÄterstÄr bara att inreda klÀdkammaren pÄ ett praktiskt och fint vis! Men det ber jag att fÄ Äterkomma till.

HÀr finns förresten ett helt inlÀgg om hur jag vÄrdar textilier och tar bort svÄra flÀckar.

Och hÀr finns ett jag skrivit om att putsa och sköta sina skor