Jag rensade ju min garderob i våras och la undan sånt som jag tröttnat på. Några saker som blivit för stora skänkte jag men mycket ligger på vänt tills lusten återvänder. Jag vet ju att det där med stil är lite cykliskt för mig. Sedan fick jag lite hjälp av min syster att hitta nya plagg saker till min garderob. Och som jag fyndade! Dels sånt hon själv tänkt skänka – dels saker jag köpte på second hand.

Mycket av det som jag införskaffade i vintras har använts – men långt ifrån allt. Jag har nämligen inte riktigt vetat hur jag ska kombinera det. Så när Anna kom hem för några veckor sedan gick vi igenom hela min kvarvarande garderob och så testade vi igenom och fotade närmare FEMTIO nya outfitkombinationer. Som jag har redo i min telefon när inspirationen tryter.

En gång i tiden älskade jag ju att pröva outfits och hitta på knasiga kombinationer. Men efter flera graviditeter, en förändrad kropp och ett betydligt ökat fokus på trädgård och hus istället för kläder har jag tappat bort mig själv. Har glömt bort hur man gör när man leker och har kul med kläder. Så Anna hjälpte mig att skaka liv i min garderob och alla dess tänkbara kombinationer.

Men det är inte bara innehållet i garderoben som är problemet – utan själva utformningen av den. Jag har nämligen INGEN plats för plagg som hänger. Det betyder att jag förvarar alla mina klänningar rullade eller vikta och att jag alltid måste börja med att stryka det jag ska ha på mig. Vilket innebär att jag väljer bort många kläder eftersom jag inte hinner eller orkar med besväret…

Jag insåg också hur många plagg i min garderob som är obrukbara på grund av att de fått någon svår fläck, en knapp har lossnat och behöver fästas, någon sidsöm har spruckit eller en slits har blivit för hög. Jag har också flera klänningar med för stora knapphål som gör att jag inte vågar använda dem. De knäpper upp sig själva och jag vill ju inte visa mina häckande svalor för vem som helst som råkar passera…

Eftersom kläder känns kul igen vill jag att det ska få ta större plats i mitt liv. Så nu när Ulf blivit för stor för att sova i garderoben reclaimar jag klädkammaren. Nu ska jag förvara allting som behöver hängas där. Och så ska jag ta för vana att ånga plaggen innan jag hänger in dem så att jag aldrig igen måste börja med att stryka någonting. Som ni hör är det lite nya vanor på gång…

Jag bestämde mig också för att ta en hel dag av semestern och vika den till klädvård. En dag då jag tar tag i svåra fläckar, ångar allting slätt, syr fast trasiga knappar och åtgärdar andra små saker som gör stora delar av min älskade garderob oanvändbar.

Förra vintern hade jag regelbundet syjunta med mina kompisar och då passade jag på att laga saker – strumpbyxor, träningstights och alla mina ullunderställ som gnagts sönder just där låren möts. Extremt tillfredsställande att göra över en kopp te och småprat. Men eftersom vi inte haft någon syjunta den här vintern har jag hamnat på efterkälken.

Jag tog med mig klänningarna som skulle lagas ut i trädgården. Placerade mig i hammocken med nål, tråd och ljudbok. Sedan satt jag och gungade och lagade och hade det så bra en hel förmiddag. Barnen hängde i fårhagen och byggde på sin nya koja så jag fick faktiskt ganska bra arbetsro.

Min älskade Monki-blus i halvtaskig kvalitet tappade ju knappen vid tredje användningen. Nu sydde jag fast extraknappen och passade samtidigt på att fästa alla andra knappar riktigt hårt.

Att vårda det man har tar tid – men det gör det ju också att försöka hitta något att ha på sig i en garderob full med obrukbara kläder. För att inte tala om hur mycket tid det tar att behöva köpa nytt. Men tyvärr är kläder så billiga idag att det ofta känns knäppt att hålla på och vårda och laga dem. Lägga tid på en blus från Monki som kostade 75 kronor på rean – sånt slöseri med tid?! Vi luras att tänka att det är lika bra att slita och slänga.

Dyrare saker är man ju oftast beredd att lägga mer tid och omsorg på. Men kärleken till något ökar ju också när man tar hand om det. Kläder kan öka i status om man ger dem uppmärksamhet och kärlek. Och behandlar man billiga kedjefynd med respekt och kärlek så förlänger man deras liv.

Jag passade också på att handtvätta ett gäng sköra klänningar jag inte velat lägga i maskinen och som därför varit ofräscha länge. Det är så lätt hänt att allt som faller utanför de vanliga tvättrutinerna inte blir av. Trots att det knappt tog en halvtimme att krama upp alla mina klänningar.

Men först gick jag över svåra, ingrodda fläckar med galltvål. Funkar nästan mot allt. Dessutom riktigt bra mot gamla fettfläckar. Man kan låta det sitta några timmar och sedan gnugga med en svamp och skölja med hett vatten.

Jag hängde klänningarna på tork på lina eftersom galgarna var slut. Annars är det smart att hänga dem direkt på galge efter tvätt – då håller de formen bättre.

Jag gillar att ånga plaggen direkt på galge istället för att stryka dem. Funkar på allting som inte är allt för hårt skrynklat. Den här gamla trotjänaren till steamer från Philips är toppen – men kanske med en aningens för liten vattenbehållare. Man får ideligen fylla på den!

Nu har jag köpt fler av de flossade svarta galgarna från Clas Ohlson. De är tunna som kemtvättsgalgar men ytskiktet gör att kläderna hålls på plats. Nu hänger alla mina klänningar, blusar, kjolar och skjortor rena, hela och strukna på två klädhästar. Nu återstår bara att inreda klädkammaren på ett praktiskt och fint vis! Men det ber jag att få återkomma till.

Här finns förresten ett helt inlägg om hur jag vårdar textilier och tar bort svåra fläckar.

Och här finns ett jag skrivit om att putsa och sköta sina skor