Termometern visar på tio grader idag och regnet öser ner. Sådan här dagar älskade jag när jag var tonåring. När man visste med säkerhet att det skulle hålla i sig precis hela dagen så att man garanterat slapp gå ut och istället kunde ligga i sängen och läsa.

Jag gillar ute men blir fort mätt på det. Och som barn kände jag det alltid som att man inte fick vara inne om det var soligt. Det var slöseri. Därför var det en fascinerande och ganska provocerande upplevelse när jag lärde känna Jakob som helt struntar i vilket väder det är. Vill han vila och se på film en hel dag – ja då drar han ner persiennerna utan minsta dåligt samvete. Även om det är 23 grader och sol ute.

Jag försöker att inte föra över min egen väderstress till mina barn. Vill inte vara den som tvingar ut dem med orden “passa på att vara ute nu när det är sol”. Som att solen kommer med massa plikt och måsten. Samtidigt är ju den varma, soliga säsongen så kort här uppe. Man vill inte att de ska gå miste om den för att de suttit inne och byggt lego. Och barnen har ju till skillnad från mig ingen koll på vädret som kommer framöver. Att de soliga dagarna är räknade och att väderprognosen viskar om regn i en hel vecka. Klart jag då vill att de ska passa på att njuta solen när den väl visar sig!

Men just idag behöver ingen lockas eller tvingas ut. Nej stanna inne ni barn och lek ninjor, bygg lego och läs Guinnes Rekordbok. Idag vill vädret er ingenting och ni kan göra det ni själva har lust för.