Vi kom ner till min syster i Borås söndags kväll efter att vi åkt hemifrån klockan 06.06 på morgonen. Körde raka vägen – fast med fyra stopp för att ladda bilen. Gick som smort.

Annas familj hade bara några timmar tidigare sladdat in på gården efter en camping på Öland.

Men de hade ändå hunnit svänga ihop gott kvällsfika till oss alla. Efter att suttit och surrat en stund stupade samtliga barn och vuxna i säng.

Morgonen därpå tog vi det lugnt. Alla var trötta och aningens hålögda. Men Folke övade på Junis pianobok – den killen har förmågan till hyperfokus. Kan sitta och ta ut ledmotivet till Mandalorian på pianot helt oberörd trots att fyra barn stojar i bakgrunden. Eller försjunka i en bok trots att teven dånar bredvid. En avundsvärd egenskap jag själv tycker mig ha förlorat.

Vi hjälpte syrran att ta rätt på bären i slänten. Så mycket som blivit snudd på övermoget medan de varit bortresta.

Vi skördade krusbär, röda och svarta vinbär och massor av stora saftiga hallon.

När vi tröttnat tog vi eftermiddagsfika i trädkojan

Min syster är grym! Hon har byggt kojan själv och den är underbar. VÄRLDENS mysigaste koja i eken på deras gård.

Vuxna som barn kröp upp för att fika

För att ingen blir för gammal för kojor.

Våra första dagar har det varit så fint väder att vi kunnat äta frukost på terassen. Utsikten går inte av för hackor.

Och en morgon tyckte jag att vi skulle besöka bokskogen i Molla. Eftersom mina barn älskar att rusa runt i olika skogar men aldrig fått uppleva en bokskog förut.

Helt underbart var det!

Barnen for runt och vrålade lyckligt över alla ståtliga mossbelupna träd, stora klippblock och sköna stigar att springa barfota på

Hopp och lek och alltid kniven redo i bältet

Och aldrig några skor på

I skogen hittade vi något som barnen trodde vara en hästhage. Ulf hörde dock fel och trodde att det var en häxhage. Ingen hade hjärta att rätta honom och under stor anspänning gick han sedan runt och spanade efter häxor. Vi konstaterade att de nog semestrar på blåkulla i augusti för i Molla syntes de då inte till.

Ingen häxa men en kärring som lurat många med sitt hesa häxskratt

Grodor fanns i överflöd

Och barnen tiggde om att få ta med dem hem.

Sedan blev någon väldigt upprörd över att han var den enda som inte fått se en mördarsnigel den dagen. Ni vet alla hur ledsen man kan bli över ett sådant bakslag – men jag har gott hopp om att det ska hinna åtgärdas innan veckan nått sitt slut.

När vi blev hungriga satte vi oss vid vattnet och öppnade paketet med plättar som Jakob stekt. 27 stycken som tog slut i ett nafs. Rejäla slevar grädde och en blandsylt jag gjort på vinbär, hallon och krusbär.

Har det någonsin i mänsklighetens historia hänt att någon lyckats steka för många plättar? Det spelar ju liksom ingen roll om man steker tio eller hundra – det tar ändå alltid slut. En naturlag.

Så roligt att få gå runt i en så vacker skog med barnen och fascineras av hasselnötter, ekollon och annat exotiskt vi inte har hemma i Västerbotten.

Sedan vi kollat ögonen ur led traskade vi tillbaka till bilen och rullade de tio minuterna hem till syrran.

Och det är vad vi har gjort de första dagarna av vår semester i södern!