När jag är med min syster i Borås och alla kusinerna samlas – då är det verkligen fullt ös hela dagarna. Hinner knappt kolla min telefon eller svara på sms eller kommunicera med omvärlden. Men telefon meddelade mig precis att min skärmtid förra veckan minskade med 44%. Tror det är därför jag känner mig så ledig. Jag är bara uppe i barnen hela tiden och när de har somnat umgås jag med min syster. Finkameran har jag dock alltid med mig hängande över axeln. Att fota är ju för kul för att kunna låta bli.

En dag drog vi till Ekehagens forntidsby. Tredje året i rad. Försökte förmå barnen att upptäcka något annat kul men det är detta som lockar mest. Att få paddla stockbåt med pappa och visa honom allt skoj man kan göra.

Som att tillverka egna pilar med flintasten.

Alla barn fick varsin pil och vi vuxna gjorde också varsin för att förhindra gråt och tandagnissel när någon av barnens pilar ofelbart försvann i ett snår.

Ekehagens forntidsby är så föredömligt enkel. I själva verket är det en forntidsmiljö som passar sig bäst för frilek. Det finns nästan inga organiserade aktiviteter men man roar sig ändå. Kanske ännu mer eftersom man inte behöver trängas och stå i kö.

Det räcker långt att ligga och fantisera om att själv bo så här en gång.

Ha ett eget hus med vasstak i de norrländska skogarna och bo så ensligt att ingen kan ta sig dit. Mina söner tycker tydligen att vi lever allt för urbant hemma på byn.

Det finns flera gammaldags djurfällor demonstrerade och Ulf inspekterade dem noga och lyckades både med att fastna i ekorrfällan och få harfällan över sig.

Var fanns kunskapen om dessa fällor när jag som bäst behövde dem? Ulf hade gärna fått sitta i en fångstgrop hemma på gården hela förra sommaren. Betydligt säkrare än de upptåg han själv hittade på.

Mysigt att smaka soppa med honung och blåbär tillagad över öppen eld.

Så fantasieggande och spännande att leva sig in i hur det kan ha varit för länge sedan.

I så vackra miljöer – här med frigående nyfikna kvigor.

Barnen fick testa att göra hällristningar. Visade sig vara ett svårt och arbetsamt arbete.

Så bakade vi stenåldersbröd istället. Snabbgräddat och bra.

Och så lekte vi hederliga gamla lekar som dra kavel, rövkrok och lugga björn.

Och när vi varit där nästan från öppning till stängning kunde vi med gott samvete åka hem. Helt färdiglekta och lortiga!

En annan rolig sak vi gjorde i Borås var att klättra. Min systers man är en väldigt erfaren klättrare och han tog oss till en barnvänlig klättervägg.

Enorma stenblock och trolskt ljus

Bertil som är galen i att klättra och klättrar högst upp i alla träd pilade iväg efter väggen som om han inte gjort annat.

Jag satt och kände mig lite skärrad och tittade på.

Folke är mer av en försiktig general men vågade sig upp två gånger.

Sedan var det höjdrädda mammans tur. Bertil dokumenterade det med kameran. Och det var SÅ KUL! Klättra ska jag definitivt testa fler gånger. Tror adrenalinpåslaget är nyttigt för mig.

Sista dagarna på semestern spenderade vi på stranden. Det var 27 grader varmt i Borås och jag som längtat efter att få bli riktigt het och avslappnad somnade gott i sanden.

Och så badade vi oss till utseendet av ett russin.

Och därefter åkte vi hem. Men det är en annan historia, det!