Jag älskar att laga husmanskost. Och världens enklaste och godaste köttfärslimpa har vi ett recept på i Barnens stora kokbok som jag skrivit tillsammans med Annakarin. De recepten är ju valda för att barn ska klara av att göra själva – och just enkelheten i receptet gör det till en vardagsfavorit här hemma.

Knepet är creme fraiche och löksoppspulver i smeten! Alltså en sådan där påse med pulver från Blå Band. Den ger umamismak till köttfärslimpan utan att man får med en massa stora lökbitar som kräsna barn bara vill peta undan.

Köttfärslimpa

Portioner

4

Tid

45 minuter

Ingredienser

  • 500 gr köttfärs

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 påse Blå Band fransk löksoppa (ca 80 gr pulver)

  • 1 tsk salt

  • Svartpeppar

Gör så här

  • Blanda färs, creme fraiche, löksoppspulver, salt och svartpeppar i en bunke
  • Forma till en limpa i en ugnsform
  • Grädda i ca 40 minuter på 200 grader

Själva köttfärslimpan serverar jag med potatismos. Jag skalar och skär potatisen i små bitar – då går det snabbt att koka den medan limpan i är ugnen.

Sedan vispar jag sönder potatisen med en elvisp och tillsätter någon deciliter varm mjölk. I med salt, en pyttegnutta socker och en rejäl klick smör.

Till köttfärslimpan brukar jag göra en enkel brunsås. Jag värmer matlagningsgrädde eller vanlig grädde med lite kinesisk soya, en skvätt kalvfond och lite peppar. Reder av såsen med maizena och serverar varm till potatisen och köttfärslimpan. Självklart även en klick lingonsylt och gärna också lite saltgurka på sidan av.

Det här blir en vardagsmiddag som barnen bara älskar!