
Jag älskar att laga husmanskost. Och världens enklaste och godaste köttfärslimpa har vi ett recept på i Barnens stora kokbok som jag skrivit tillsammans med Annakarin. De recepten är ju valda för att barn ska klara av att göra själva – och just enkelheten i receptet gör det till en vardagsfavorit här hemma.

Knepet är creme fraiche och löksoppspulver i smeten! Alltså en sådan där påse med pulver från Blå Band. Den ger umamismak till köttfärslimpan utan att man får med en massa stora lökbitar som kräsna barn bara vill peta undan.
Köttfärslimpa
4
45 minuter
Ingredienser
500 gr köttfärs
2 dl creme fraiche
1 påse Blå Band fransk löksoppa (ca 80 gr pulver)
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här
- Blanda färs, creme fraiche, löksoppspulver, salt och svartpeppar i en bunke
- Forma till en limpa i en ugnsform
- Grädda i ca 40 minuter på 200 grader


Själva köttfärslimpan serverar jag med potatismos. Jag skalar och skär potatisen i små bitar – då går det snabbt att koka den medan limpan i är ugnen.

Sedan vispar jag sönder potatisen med en elvisp och tillsätter någon deciliter varm mjölk. I med salt, en pyttegnutta socker och en rejäl klick smör.

Till köttfärslimpan brukar jag göra en enkel brunsås. Jag värmer matlagningsgrädde eller vanlig grädde med lite kinesisk soya, en skvätt kalvfond och lite peppar. Reder av såsen med maizena och serverar varm till potatisen och köttfärslimpan. Självklart även en klick lingonsylt och gärna också lite saltgurka på sidan av.

Det här blir en vardagsmiddag som barnen bara älskar!
49 svar
Tack för att du inte skrev om valet i dag. Så skönt att läsa om något annat denna dag.
Håller med ♡
men du fick bara lov att göra det 😉
Ååh jag älskar såna här enkla köttrecept! Är själv vegetarian sedan barnsben men lagar nu kött åt familjen. Kan inte ( vill inte) smaka av och minns inte hur kött ska smaka heller. Då är det skönt med enkla grejjer som man troligen inte kan misslyckas med!
Vad kul att höra!
Hej, går receptet att göra med vegofärs tex sojafärs för oss som inte äter kött eller vad tror du?
Jag funderade precis på samma sak. Har aldrig testat själv men tror att det kan gå? Kanske behöver man något som ”klistrar ihop” den lite mer? Ett ägg eller lite mer creme fraiche kanske…
Funkar med anammas formbara färs.
Går utmärkt med formbar vegfärs annat! ☺️
Ska prova denna gjorde många köttfärslimpa min mamma gjorde den godaste m när hon dog så har jag inte gjort ngn
Går att göra vegan eller vegetarisk med formbar sojafärs och istället för creme fraiche kan man använda gräddfil och tillsätta ett ägg.
Jag brukar göra med Anammas formbar färs och det blir minst lika gott!
Tack för Alla svar. Tror jag har en påse formbar vego färs i frysen, det blir ju perfekt. Har inte använt den produkten tidigare.
Det borde ju gå? Prova… kan inte bli fel?
Så glädjande att löksoppan inte innehåller glutamat. Då kan jag tänka mig att testa detta på mina barn. 🙂
Tyvärr får de ju ändå jästextrakt ,palmfett ,färgämnen och citronsyra på köpet.
Ja, inte optimalt, men inte värre än en del annat de äter. Typ det enda jag verkligen inte kan tänka mig att servera är glutamat. Önskar att jag kunde ha högre kvalitet på maten alltid men det är inte lätt.
Tack! Helt suveränt enkelt och säkert supergott, ska ge receptet till mitt barnbarn ( som är 23 år) han älskar husmanskost, men det är ju så krångligt att tillaga enligt honom 😂 jag kanske ger han boken! Tack snälla 🤗
Haha, gör det! Det är aldrig för sent att vara en nybörjare 😉
Det här en av pappas paradrätter under uppväxten. Receptet stod på baksidan av löksoppepaketet. Serverades med klyftpotatis. Det var helt klart en av mina favoriter.
Du är supersnygg i din outfit!
Måste det vara fullfet creme fraiche, eller funkar den lättade varianten?
Båda funkar men jag måste erkänna att den fullfeta gör det godare!
Tack för ditt svar 😊 Då får det vara värt lite extra kalorier. Ska bli spännande att testa.
Det där receptet är en gammal klassiker, men vi brukar göra den med gräddfil istället för creme fraîche. Så enkelt o så gott!
Ja det är en riktig klassiker 🤗 så genialiskt enkel också
Tack för tipset på köttfärslimpa låter väldigt gott
En fråga: Blå bands löksoppa innehåller palmfett. Hur tänker du där med ditt miljötänk?
Det hade jag ingen aning om. Man kan säkerligen ta en helt annan löksoppa också. Ska hålla utkik efter andra sorter i butiken
Jag ska testa att lag med https://www.apotea.se/nyttoteket-real-broth-savory-spices-500-g o extra lökpulver istället blå band. Det är ju en genial idé i vilket fall oavsett vilket smaksättande pulver man använder. Återkommer med resultatet.
Men GÖTT! Det här lagar jag imorn!
Din klänning!!!!
Hej! Man kan väl använda älgfärs också? Isåfall, ska jag bland ut med fläskfärs tror du eller går det med bara älg? 🤔 🙂
Ps. Tack för middagstipset 😉
Ja absolut! Men ta fullfet creme fraiche då – älgfärs är rätt magert och man vill ju inte att det ska bli torrt =)
Kan man ta nåt annat än löksoppa i färsen. har inte det hemma just nu. Har du förslag på nån annan variant?
Finhacka gullök, tillsätt lite tomatpure, kanske lite timjan =) en skvätt kalvfond (men försiktigt så smeten inte blir för ”blöt”)
Eftersom jag vet hur det går till att tillverka kött i syftet att äta, så känns det högst obehagligt att din verksamhet tränger sig in i MIN mobils flöde!!
Så bra att man då själv kan välja vad man vill titta på i SIN mobil.
Glutamat är inte farligt för kroppen eller hälsan, så varför är vissa av er rädda för detta.
Man kan använda samma recept till hamburgare. De blir jättegoda. Eftersom det är mina barnbarn som smaskar i sig, struntar jag i salt och peppar. Kryddor finns det gott om i löksoppan. Mormor Karin
Vilket bra tips =)
Otrolig blus/klänning!! Var är den ifrån? Kram
loppad tyvärr :/
Toppen ska titta efter din bok. Perfekt present till barn .
Det här är inget nytt recept skapat av dig.
Det har funnits minst 30 år.
Det vore klädsamt om du angav varifrån du tagit det, dvs ange källa!
Det här var ett recept vi fick från Annakarins mamma eller mormor om jag inte minns fel. Kanske hade hon hittat det på en blå band-förpackning en gång i tiden (där det tydligen fanns förut enl kommentar nedan) eller så hade hon i sin tur fått det av en vän – så som det ofta är med riktigt bra recept. De sprids vidare och tillslut vet ingen ursprunget. Men så är ju recept heller inte skyddade av upphovsrätt. Men om det nu är Blå Band som står bakom originalreceptet så tror jag att de tackar och tar emot för gratisreklamen 😉
Superbra recept! Etersom du har reklam-taggat inlägget antar jag att receptet återfinns i någon av dina böcker? Vilken?
Tack på förhand
Aha nu läste jag lite mer noggrant:)
Jag läste detta gamla blogginlägg och igår gjorde jag en egen variant som blev prisad! 1 kg nötfärs, 1/2 dl vispgrädde; ca 1 dl havregryn, svartpeppar mald och också grov, salt, 2 vitlöksklyftor, 1 stor vit lök riven. Gör den tunn i två limpor, in i ugnen 200 gr. Så fantastiskt gott o tack för inspo