Att rengöra sminkpenslar regelbundet Ă€r ett sĂ€tt att ta hand om sina borstar – men ocksĂ„ sin hud. Gammalt ingrott smink, bakterier och allmĂ€nt pĂ€ckel samlas ju i borstarna med tiden. Som tur Ă€r Ă€r det enkelt att Ă„tgĂ€rda. I helgen Ă„kte mina sminkpenslar pĂ„ spa.

Om du undrar varför jag har sÄ mÄnga sÄ kan jag bara sÀga att det gör jag med. Men av nÄgon anledning behövs allihop. För utöver de som stÄr i badrumsskÄpet har jag ju borstar som skramlar runt med puder och rouge i var och varannan handvÀska. Alltid kommer de till anvÀndning för nÄgot!

Det man behöver för att rengöra borstarna Àr schampo (om det Àr Àkta hÄr) eller diskmedel (om det Àr syntethÄr). Jag brukar börja med att blöta penslarna i ljummet vatten.

Sedan gnuggar jag in lite schampo i borsten. Och efter de fÄtt i sig schampo kan de med fördel ligga och dra nÄgon timme sÄ att schampot hinner lösa upp smutsen ordentligt.

Sedan arbetar jag med borsten i handflatan. Gnuggar försiktigt i cirklar och adderar mer ljummet vatten nÀr det behövs. Gnuggandet gör att sminket inuti borsten lossnar.

I handflatan eller pÄ en tallrik kan man arbeta ur fÀrgen. Se sÄ mycket Àckligt som samlats!

Sedan lÄter jag penslarna stÄ en stund i schampovatten. AlltsÄ hÀr snackar vi kanske nÄgra minuter max. Och dÀrefter sköljer jag av dem en och en genom att rikta en strÄle ljummet vatten rakt ner i borsten. SÄ ska man sÀkert inte göra men jag tycker att det Àr enda sÀttet att fÄ borsten ren inuti.

NÀr man sköljt och sköljt tills vattnet Àr rent sÄ sköljer man istÀllet med borsten pekande nedÄt. SÄ att strÄna hamnar i rÀtt riktning.

Sedan följer den grannlaga uppgiften att torka borstarna pÄ ett bra sÀtt. Man vill ju inte torka dem stÄende med borsten uppÄt eftersom stora, yviga borstar faktiskt kan tappa formen av det. Dessutom rinner vattnet lÀngre in i borsten pÄ det sÀttet.

DÀrför torkar jag penslarna sÄ hÀr. Med ett gummiband i Ànden kan de krokas upp sÄ att överskottsvatten kan rinna ur och borsten bevarar sin fina form.

Morgonen efter brukar alla vara torra och fina igen! Och med den hÀr behandlingen hÄller mina borstar lÀnge, lÀnge. Tror de Àldsta borstarna pÄ den hÀr bilden Àr omkring Ätta Är!