Här kommer receptet på en äppelkaka jag knåpade ihop förra veckan.

Hade nämligen ett gäng äpplen som blivit fula efter att unge herrn i huset använt dem till kast med liten boll. Det var kul för alla utom äpplena.

Lätt att laga är kakan också.

Med massa god kardemumma i smeten.

Ett perfekt sätt att använda upp lite trista och sura trädgårdsäpplen på.

Det låg en väldigt hoptorkad öppnad rulle mandelmassa i kylen (som verkligen sjöng på sista versen) så fick den hänga med ner i kakan.

Den här äppelkakan kan ätas både som fikabröd och efterrätt och då gärna med grädde eller vaniljvisp.

Pose med äppelkaka. Låt dig väl smaka.

Claras suveräna äppelkaka

Antal bitar

8 ca

Tillagningstid

50 minuter

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 2 1/2 dl socker

  • 125 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 msk hela kardemummakärnor (som mortlas)

  • 2 tsk bakpulver

  • 3 äpplen

  • 150 g mandelmassa

Gör så här

  • Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp.
  • Häll ner mjölkblandningen i smeten under kraftig vispning.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner i smeten.
  • Smöra och bröa en kakform och häll ner smeten.
  • Täck kakan med äppelklyftor. Riv över mandelmassan.
  • Grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka så att den är genomgräddad.
  • Servera med fluffig vispgrädde. Antingen som fikabröd eller som en efterrätt.