Här kommer receptet på en äppelkaka jag knåpade ihop förra veckan.
Hade nämligen ett gäng äpplen som blivit fula efter att unge herrn i huset använt dem till kast med liten boll. Det var kul för alla utom äpplena.
Lätt att laga är kakan också.
Med massa god kardemumma i smeten.
Ett perfekt sätt att använda upp lite trista och sura trädgårdsäpplen på.
Det låg en väldigt hoptorkad öppnad rulle mandelmassa i kylen (som verkligen sjöng på sista versen) så fick den hänga med ner i kakan.
Den här äppelkakan kan ätas både som fikabröd och efterrätt och då gärna med grädde eller vaniljvisp.
Pose med äppelkaka. Låt dig väl smaka.
Claras suveräna äppelkaka
8 ca
50 minuter
Ingredienser
2 ägg
2 1/2 dl socker
125 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk hela kardemummakärnor (som mortlas)
2 tsk bakpulver
3 äpplen
150 g mandelmassa
Gör så här
- Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp.
- Häll ner mjölkblandningen i smeten under kraftig vispning.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner i smeten.
- Smöra och bröa en kakform och häll ner smeten.
- Täck kakan med äppelklyftor. Riv över mandelmassan.
- Grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka så att den är genomgräddad.
- Servera med fluffig vispgrädde. Antingen som fikabröd eller som en efterrätt.
24 svar
Ska mjölken och smöret svalna efter uppkoket?
Nej den går i på en gång men under kraftig vispning =)
Det går alldeles utmärkt att först smälta smöret ta bort kastrullen från plattan och sen ha i mjölk från kylen.
4. Häll ner smeten i en smord långpanna eller en rund pajform.
5. Smöra och bröa en kakform
Vad ska jag göra med den bröade kakformen? Tomt på smet efter att jag hällt den i den smorda runda pajformen från steg 4 😉
Vet du om den funkar att frysa? Låter väldigt god.
Jadå det brukar funka 🤗
Mm, smeten ser uuunderbar ut! Kan verkligen känna hur kardemumman knastrar mellan tänderna och sprider sin arom i munnen tillsammans med den feta och söta, tjocka ljusa smeten- MUMS!!
Blir så nyfiken hur du jobbar med ett sånt här inlägg! Skulle man inte kunna få veta lite bakom kulisserna? 😀 Har du en mall att du ska ha ett visst antal recept per vecka/månad? Om det ska vara bakning eller matlagning? Bestämmer du i stunden när du verkligen får för dig att göra en äppelkaka att det också ska bli ett inlägg eller är det planerat som dagens (eller ett av dem) jobb? Fotar du med stativ? Sminkar du dig och väljer kläder precis innan du ska fota sånt här eller är det vad du råkar ha på dig? Hur många bilder tar du till ett sånt här inlägg som du ratar?
Det undrar jag med! 😊 Jättefina fantastiska bilder, men hur lång tid tar det och hur många ägg går det åt? (för att få en perfekt bild när du knäcker ett ägg).
Haha! Vilken underbar fråga. Kan försöka svara.
Jag har ju någons slags publiceringsrytm jag utgår ifrån. Inget bestämt antal inlägg av ett visst slag men ofta känns det rimligt med tex 3-4 recept i månaden. Jag har också en lång lista med ideer på sånt som jag tänkt blogga om och sedan fylls den på hela tiden. Viktigt för mig är att det inte kommer flera för snarlika inlägg i rad. Variation är nyckeln =)
Just den här gången var äppelkakan inte inplanerad. Hade dock dessa fula äpplen hemma och jättetrist mandelmassa och insåg att ingen skulle äta upp det om det inte blev en kaka. Så då passade jag på att fota när jag gjorde den. Sminkad var jag redan eftersom jag varit på annat jobb – men jag bytte till rena kläder.
Fotar med stativ och skulle säga att fotandet gjorde att kakan tog ca 30 minuter längre att göra än om jag inte fotat. Använder min mobil som avtryckare och i den ser jag också kamerans utsnitt. Sedan så fotar jag några av momenten.
Inga extra ägg gick åt i processen =) jag har ju lärt mig genom sexton års bloggande (!) att hitta vinklar, veta vilka moment som är lönt att fota etc etc. Så det är hyfsat smidigt.
Kram!
Tack för utförligt svar. 😀
Det här har jag också funderat på i alla år 😉 Ser framför mig hur du jobbat med utlösare. Gått fram till kameran, tryckt och sedan sprungit som en galning i köket för att se “sval” ut när du knäcker äggen. Eller att du har någon inställning som tar kort var 10 sekund och så jobbar du på med ett konstant klick i bakgrunden. Tack för utförligt svar!
Gott! Du verkar alltid ha mandelmassa hemma – det låter som att jag också borde ha det!
Men 4:an och 5:an – ska de byta plats kanske? Formar är för övrigt de som alltid står kvar – kanske en vecka – innan de blir diskade – varför ska det vara SÅ svårt?
haha, sorry! Tack för att du sa till. Och JA jag har ofta mandelmassa hemma. Håller i en evighet och sätter piff på allt man kan få lust att baka.
Helt obegripligt att den kan ligga kvar i kylen utan att bli uppäten! Om jag har mandelmassa hemma är jag där och skär mig en rejäl skiva både till frukost, lunch och middag…. Den ropar enormt högt på mig 🙂
Va gott! Borde ju funka till sötebrödsfrukost oxå😊
Den såg fin och god ut, min bästa paj/kaka är sådant med äpplen i. Såg också att ett recept på en lingonkaka du bloggat om, ploppade upp som reklam här i bloggen. Jag är en galen bärplockare, men är tyvärr ensam i hushållet, så det blir ändå att frysen blir mer och mer full för varje år. Den här kakan får det därför blir nästa gång jag får ett baksug, kanske till helgen!
Snygg äggbild👌
Ja, man kan ju förstå att äpplena blev lite sura.. ! 😂
Det där måste testas! 😀 Men ett önskemål från en som skriver ut dina recept på papper: Nu hamnar ingredienser och tillagning på två olika papper. Kan det möjligen ordnas så att de ligger på samma sida utan en bild emellan så det slipper bli så mycket slöseri med papper? Nu skriver jag ut två papper och får klippa och klistra. Tackar ödmjukast på förhand! <3
Hej underbar äpplekaka vilken placering i ugnen botten e mitten samt kardemumman blandas det med mjölblandn, tacksam för svar
Man kan blanda i kardemumman när man vill men för extra smak tycker jag att det är gott att lägga den i det varma smöret =) Mitt ugnen ska den gräddas
Testade den idag, så god!!
Vad kul att höra 🤗
Härliga bilder och det mitt öga direkt fastnade på var den gula skålen. Jag har en exakt likadan som finns kvar efter min svärmor!
Är din ett loppisfynd eller vet du något mer om vart den kommer ifrån- jag har alltid undrat.