Jag Ă€lskar att baka. Kanske sĂ€rskilt matbröd. Det kĂ€nns gediget och rejĂ€lt – och billigt Ă€r det ocksĂ„. Bröd Ă€r dock till skillnad frĂ„n matlagning inte lika lĂ€tt att improvisera med. Eftersom det handlar om kemi Ă€r det lite kinkigt men mĂ€ngderna – det fĂ„r varken bli för mycket eller för lite av jĂ€st, degvĂ€tska eller mjöl.

Dock utgörs matbröd nĂ€stan alltid av samma bestĂ„ndsdelar och proportioner mellan de olika delarna. SĂ„ lĂ€r man sig bara “grundreceptet” kan man sedan vĂ„ga lite mer. Testa gĂ€rna att variera ett befintligt recept genom att byta ut degvĂ€tskan. IstĂ€llet för vatten kan det vara mjölk, lite filmjölk, en skvĂ€tt öl eller nĂ„got annat spĂ€nnande i degen. Och byt ut lite av mjölet ocksĂ„ – det finns mĂ„nga olika sorter att pröva. Börjar lite försiktigt och testa dig fram, sĂ„ smĂ„ningom skapar du kanske receptet till ditt alldeles egna favoritbröd!

Jag bakar sĂ€llan med surdeg utan anvĂ€nder vanlig jĂ€st – dĂ€rför Ă€r tipsen nedan anpassade efter det.

Grundrecept bröd

5 dl degspad

25-50 gr jĂ€st eller 1 – 1/2 pĂ„se torrjĂ€st

2 tsk salt

1 msk honung

1,1 – 1,2 liter mjöl

Eventuella kryddor och frön

Blanda lite fingerljummet degspad med jÀsten tills den löst sig. TillsÀtt salt och honung och blanda noga. HÀll dÀrefter ner mjöl och arbeta ihop degen.

HÀr Àr mina tips för att lyckas med brödbaket

 • VĂ€lj ut ett pĂ„litligt, bra brödrecept och baka det flera gĂ„nger i rad. Med tiden lĂ€r du dig hur det ska kĂ€nnas i konsistensen och nĂ€r brödet Ă€r perfekt grĂ€ddat. SĂ„ndĂ€r viktig kunskap som faktiskt mest sitter “i hĂ€nderna”.
 • Jag Ă€r noga med temperaturen pĂ„ degvĂ€tskan. Den ska vara 37 grader/ fingervarm och det betyder att nĂ€r man stoppar fingret i vĂ€tskan ska den kĂ€nnas som ens eget finger. Varken kall eller varm för huden. AnvĂ€nder man dĂ€remot torrjĂ€st sĂ„ fĂ„r den gĂ€rna vara lite varmare för att aktivera jĂ€sten. Men tĂ€nk pĂ„ att för varm vĂ€tska dödar jĂ€sten – medan kall vĂ€tska bara gör brödet lite lĂ„ngsammare i jĂ€sningen. Degar som jĂ€ser över natten innehĂ„ller ofta vĂ€ldigt lite jĂ€st – just eftersom den degen har sĂ„ lĂ„ng tid pĂ„ sig att jĂ€sa. Bröd som jĂ€ser lĂ€nge utvecklar mer smak och degen ska i första jĂ€sningen uppnĂ„ ungefĂ€r dubbel storlek – dĂ„ vet man att den Ă€r klar.
 • FĂ€rsk jĂ€st har begrĂ€nsad hĂ„llbarhet. DĂ€rför brukar jag ocksĂ„ alltid ha torrjĂ€st hemma – för den har lĂ„ng hĂ„llbarhet. Men man kan ocksĂ„ förvara fĂ€rsk jĂ€st i frysen. Bara att ta fram och lĂ„t tina i rumstemperatur.
 • Proffs vĂ€ger ingredienserna istĂ€llet för att mĂ€ta. Det gör inte jag – men Ă€r Ă€ndĂ„ noga nĂ€r jag bakar. Stora litermĂ„tt Ă€r till exempel bĂ€ttre Ă€n decilitermĂ„tt för att mĂ€ta mjöl. Och mjölet ska aldrig packas i mĂ„ttet! SjĂ€lv anvĂ€nder jag sĂ€llan nĂ„got mjölmĂ„tt alls utan iakttar istĂ€llet degen för att se hur mycket mer mjöl den klarar av. Men det rekommenderar jag bara till mer erfarna hemmabagare.
 • Jag har alltid mer salt i degen Ă€n vad som anges i receptet. Tycker nĂ€stan alltid att det Ă€r snĂ„lt tilltaget med salt, vilket i slutĂ€ndan ger ett smaklöst bröd. Samma sak med honung och sirap – jag adderar gĂ€rna lite extra. Även i bröd som inte ska smaka sött tycker jag att 1-2 matskedar honung ger mer smak. Sockret hjĂ€lper dessutom jĂ€sningen pĂ„ traven.
 • Jag arbetar degen ordentligt. Om man Ă€r lite lat och slarvar pĂ„ den hĂ€r punkten blir brödet trist och platt.
 • Jag Ă€r försiktig med mjöl eftersom för mycket mjöl gör brödet hĂ„rt och torrt. Det Ă€r ju meningen att mjölet som anges i receptet ska rĂ€cka till utbakning ocksĂ„. Det tar dessutom ett tag för mjölet att arbetas in – sĂ„ kanske mĂ€rker man först efter att maskinen gĂ„tt ett tag att en mindre mĂ€ngd mjöl Ă€n vad som stĂ„r i receptet rĂ€cker. SĂ„ fort degen börjar slĂ€ppa bunkens kanter vet man att mjölmĂ€ngden Ă€r lagom. Hellre lite för lös Ă€n lite för hĂ„rd deg Ă€r mitt mĂ„tto!
 • Olika degar beter sig pĂ„ olika sĂ€tt – det bĂ€sta sĂ€ttet att lĂ€ra sig att baka bröd Ă€r att vĂ€lja ett pĂ„litligt recept och göra det flera gĂ„nger i rad. DĂ„ fĂ„r man en kĂ€nsla för hur brödet ska kĂ€nnas. Och efter ett tag kan man experimentera med receptet och byta ut mjölsorter. Lite grahamsmjöl, en deciliter havregryn, en skop rĂ„gmjöl eller Ölandevete…om bara konsistensen pĂ„ degen kĂ€nns bra sĂ„ funkar det mesta. Kom bara ihĂ„g att de grövsta mjölsorterna ska i först.
 • StĂ€ll degen pĂ„ en varm och skyddad plats nĂ€r den ska jĂ€sa. Alltid övertĂ€ckt med en handduk sĂ„ att den inte torkar ut. Är det vĂ€ldigt kallt och dragigt i köket kan man fylla en kastrull med varmt vatten och placera bunken i ett vattenbad. DĂ„ fĂ„r den en vĂ€rmeskjuts.
 • En brödskrapa Ă€r toppen för att dela degen och skrapa upp rester frĂ„n bakbordet med. Och nĂ€r det kommer till att diska kladdiga skĂ„lar med gammal deg Ă€r det mycket bĂ€ttre med iskallt vatten Ă€n varmt. Varmvatten gör degen slemmig och seg medan kallt vatten gör att den krullar ihop sig och lossnar lĂ€tt.
 • Under plĂ„ten som brödet grĂ€ddas pĂ„ brukar jag ha ytterligare en plĂ„t. NĂ€r ugnen Ă€r varm och brödet instoppat slĂ€nger jag in nĂ„gon deciliter vatten pĂ„ den undre plĂ„ten. VattenĂ„ngan ger brödet en fin yta. Det Ă€r ocksĂ„ gott Ă€r att stĂ€nka lite saltvatten pĂ„ brödet nĂ€r det Ă€r i ugnen. DĂ„ fĂ„r det en salt och krispig skorpa.
 • Mycket av smaken sitter i skorpan pĂ„ brödet sĂ„ vĂ„ga grĂ€dda tills det verkligen fĂ„r fĂ€rg!
 • Experimentera gĂ€rna med kryddor. Runda smĂ„franskor med torkad basilika Ă€r supergott till soppan. Brödkrydda i pĂ„se Ă€r suverĂ€nt i de flesta bröd. Anis, fĂ€nkĂ„l, pomeransskal eller kummin Ă€r ocksĂ„ gott att blanda i degen. Och testa gĂ€rna olika sorters frön ovanpĂ„. Solros, vallmo, sesam. Penslar du brödet med Ă€gg fĂ„r det dessutom en glansig och fin yta.
 • Man kan ocksĂ„ experimentera och blanda ner rivna morötter, riven squash, nötter, ost eller annat gott i smeten för ett mer smakrikt och saftigt bröd.
 • LĂ„t brödet svalna pĂ„ galler innan du skĂ€r upp det. För en mjukare skorpa lĂ„ter du det svalna med en handduk över.
 • Hembakt bröd som blivit torrt och trĂ„kigt kan penslas med vatten, viras in i aluminiumfolie och grĂ€ddas pĂ„ 200 grader i ca tio minuter. DĂ„ smakar det nybakt igen!
 • Vill du helt slippa knĂ„da och jĂ€sa matbröd sĂ„ kan jag tips om att istĂ€llet baka filmjölksbröd med bikarbonat! Finns mĂ„nga bra recept bara en googling bort.

Har du fler tips för ett lyckat brödbak sÄ lÀmna gÀrna ditt bidrag i kommentarsfÀltet!