Jag älskar att baka. Kanske särskilt matbröd. Det känns gediget och rejält – och billigt är det också. Bröd är dock till skillnad från matlagning inte lika lätt att improvisera med. Eftersom det handlar om kemi är det lite kinkigt men mängderna – det får varken bli för mycket eller för lite av jäst, degvätska eller mjöl.

Dock utgörs matbröd nästan alltid av samma beståndsdelar och proportioner mellan de olika delarna. Så lär man sig bara ”grundreceptet” kan man sedan våga lite mer. Testa gärna att variera ett befintligt recept genom att byta ut degvätskan. Istället för vatten kan det vara mjölk, lite filmjölk, en skvätt öl eller något annat spännande i degen. Och byt ut lite av mjölet också – det finns många olika sorter att pröva. Börjar lite försiktigt och testa dig fram, så småningom skapar du kanske receptet till ditt alldeles egna favoritbröd!

Jag bakar sällan med surdeg utan använder vanlig jäst – därför är tipsen nedan anpassade efter det.

Grundrecept bröd

5 dl degspad

25-50 gr jäst eller 1 – 1/2 påse torrjäst

2 tsk salt

1 msk honung

1,1 – 1,2 liter mjöl

Eventuella kryddor och frön

Blanda lite fingerljummet degspad med jästen tills den löst sig. Tillsätt salt och honung och blanda noga. Häll därefter ner mjöl och arbeta ihop degen.

Här är mina tips för att lyckas med brödbaket

  • Välj ut ett pålitligt, bra brödrecept och baka det flera gånger i rad. Med tiden lär du dig hur det ska kännas i konsistensen och när brödet är perfekt gräddat. Såndär viktig kunskap som faktiskt mest sitter ”i händerna”.
  • Jag är noga med temperaturen på degvätskan. Den ska vara 37 grader/ fingervarm och det betyder att när man stoppar fingret i vätskan ska den kännas som ens eget finger. Varken kall eller varm för huden. Använder man däremot torrjäst så får den gärna vara lite varmare för att aktivera jästen. Men tänk på att för varm vätska dödar jästen – medan kall vätska bara gör brödet lite långsammare i jäsningen. Degar som jäser över natten innehåller ofta väldigt lite jäst – just eftersom den degen har så lång tid på sig att jäsa. Bröd som jäser länge utvecklar mer smak och degen ska i första jäsningen uppnå ungefär dubbel storlek – då vet man att den är klar.
  • Färsk jäst har begränsad hållbarhet. Därför brukar jag också alltid ha torrjäst hemma – för den har lång hållbarhet. Men man kan också förvara färsk jäst i frysen. Bara att ta fram och låt tina i rumstemperatur.
  • Proffs väger ingredienserna istället för att mäta. Det gör inte jag – men är ändå noga när jag bakar. Stora litermått är till exempel bättre än decilitermått för att mäta mjöl. Och mjölet ska aldrig packas i måttet! Själv använder jag sällan något mjölmått alls utan iakttar istället degen för att se hur mycket mer mjöl den klarar av. Men det rekommenderar jag bara till mer erfarna hemmabagare.
  • Jag har alltid mer salt i degen än vad som anges i receptet. Tycker nästan alltid att det är snålt tilltaget med salt, vilket i slutändan ger ett smaklöst bröd. Samma sak med honung och sirap – jag adderar gärna lite extra. Även i bröd som inte ska smaka sött tycker jag att 1-2 matskedar honung ger mer smak. Sockret hjälper dessutom jäsningen på traven.
  • Jag arbetar degen ordentligt. Om man är lite lat och slarvar på den här punkten blir brödet trist och platt.
  • Jag är försiktig med mjöl eftersom för mycket mjöl gör brödet hårt och torrt. Det är ju meningen att mjölet som anges i receptet ska räcka till utbakning också. Det tar dessutom ett tag för mjölet att arbetas in – så kanske märker man först efter att maskinen gått ett tag att en mindre mängd mjöl än vad som står i receptet räcker. Så fort degen börjar släppa bunkens kanter vet man att mjölmängden är lagom. Hellre lite för lös än lite för hård deg är mitt måtto!
  • Olika degar beter sig på olika sätt – det bästa sättet att lära sig att baka bröd är att välja ett pålitligt recept och göra det flera gånger i rad. Då får man en känsla för hur brödet ska kännas. Och efter ett tag kan man experimentera med receptet och byta ut mjölsorter. Lite grahamsmjöl, en deciliter havregryn, en skop rågmjöl eller Ölandevete…om bara konsistensen på degen känns bra så funkar det mesta. Kom bara ihåg att de grövsta mjölsorterna ska i först.
  • Ställ degen på en varm och skyddad plats när den ska jäsa. Alltid övertäckt med en handduk så att den inte torkar ut. Är det väldigt kallt och dragigt i köket kan man fylla en kastrull med varmt vatten och placera bunken i ett vattenbad. Då får den en värmeskjuts.
  • En brödskrapa är toppen för att dela degen och skrapa upp rester från bakbordet med. Och när det kommer till att diska kladdiga skålar med gammal deg är det mycket bättre med iskallt vatten än varmt. Varmvatten gör degen slemmig och seg medan kallt vatten gör att den krullar ihop sig och lossnar lätt.
  • Under plåten som brödet gräddas på brukar jag ha ytterligare en plåt. När ugnen är varm och brödet instoppat slänger jag in någon deciliter vatten på den undre plåten. Vattenångan ger brödet en fin yta. Det är också gott är att stänka lite saltvatten på brödet när det är i ugnen. Då får det en salt och krispig skorpa.
  • Mycket av smaken sitter i skorpan på brödet så våga grädda tills det verkligen får färg!
  • Experimentera gärna med kryddor. Runda småfranskor med torkad basilika är supergott till soppan. Brödkrydda i påse är suveränt i de flesta bröd. Anis, fänkål, pomeransskal eller kummin är också gott att blanda i degen. Och testa gärna olika sorters frön ovanpå. Solros, vallmo, sesam. Penslar du brödet med ägg får det dessutom en glansig och fin yta.
  • Man kan också experimentera och blanda ner rivna morötter, riven squash, nötter, ost eller annat gott i smeten för ett mer smakrikt och saftigt bröd.
  • Låt brödet svalna på galler innan du skär upp det. För en mjukare skorpa låter du det svalna med en handduk över.
  • Hembakt bröd som blivit torrt och tråkigt kan penslas med vatten, viras in i aluminiumfolie och gräddas på 200 grader i ca tio minuter. Då smakar det nybakt igen!
  • Vill du helt slippa knåda och jäsa matbröd så kan jag tips om att istället baka filmjölksbröd med bikarbonat! Finns många bra recept bara en googling bort.

Har du fler tips för ett lyckat brödbak så lämna gärna ditt bidrag i kommentarsfältet!