Jag älskar att baka. Kanske särskilt matbröd. Det känns gediget och rejält – och billigt är det också. Bröd är dock till skillnad från matlagning inte lika lätt att improvisera med. Eftersom det handlar om kemi är det lite kinkigt men mängderna – det får varken bli för mycket eller för lite av jäst, degvätska eller mjöl.
Dock utgörs matbröd nästan alltid av samma beståndsdelar och proportioner mellan de olika delarna. Så lär man sig bara ”grundreceptet” kan man sedan våga lite mer. Testa gärna att variera ett befintligt recept genom att byta ut degvätskan. Istället för vatten kan det vara mjölk, lite filmjölk, en skvätt öl eller något annat spännande i degen. Och byt ut lite av mjölet också – det finns många olika sorter att pröva. Börjar lite försiktigt och testa dig fram, så småningom skapar du kanske receptet till ditt alldeles egna favoritbröd!
Jag bakar sällan med surdeg utan använder vanlig jäst – därför är tipsen nedan anpassade efter det.
Grundrecept bröd
5 dl degspad
25-50 gr jäst eller 1 – 1/2 påse torrjäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,1 – 1,2 liter mjöl
Eventuella kryddor och frön
Blanda lite fingerljummet degspad med jästen tills den löst sig. Tillsätt salt och honung och blanda noga. Häll därefter ner mjöl och arbeta ihop degen.

Här är mina tips för att lyckas med brödbaket
- Välj ut ett pålitligt, bra brödrecept och baka det flera gånger i rad. Med tiden lär du dig hur det ska kännas i konsistensen och när brödet är perfekt gräddat. Såndär viktig kunskap som faktiskt mest sitter ”i händerna”.
- Jag är noga med temperaturen på degvätskan. Den ska vara 37 grader/ fingervarm och det betyder att när man stoppar fingret i vätskan ska den kännas som ens eget finger. Varken kall eller varm för huden. Använder man däremot torrjäst så får den gärna vara lite varmare för att aktivera jästen. Men tänk på att för varm vätska dödar jästen – medan kall vätska bara gör brödet lite långsammare i jäsningen. Degar som jäser över natten innehåller ofta väldigt lite jäst – just eftersom den degen har så lång tid på sig att jäsa. Bröd som jäser länge utvecklar mer smak och degen ska i första jäsningen uppnå ungefär dubbel storlek – då vet man att den är klar.
- Färsk jäst har begränsad hållbarhet. Därför brukar jag också alltid ha torrjäst hemma – för den har lång hållbarhet. Men man kan också förvara färsk jäst i frysen. Bara att ta fram och låt tina i rumstemperatur.
- Proffs väger ingredienserna istället för att mäta. Det gör inte jag – men är ändå noga när jag bakar. Stora litermått är till exempel bättre än decilitermått för att mäta mjöl. Och mjölet ska aldrig packas i måttet! Själv använder jag sällan något mjölmått alls utan iakttar istället degen för att se hur mycket mer mjöl den klarar av. Men det rekommenderar jag bara till mer erfarna hemmabagare.
- Jag har alltid mer salt i degen än vad som anges i receptet. Tycker nästan alltid att det är snålt tilltaget med salt, vilket i slutändan ger ett smaklöst bröd. Samma sak med honung och sirap – jag adderar gärna lite extra. Även i bröd som inte ska smaka sött tycker jag att 1-2 matskedar honung ger mer smak. Sockret hjälper dessutom jäsningen på traven.

- Jag arbetar degen ordentligt. Om man är lite lat och slarvar på den här punkten blir brödet trist och platt.
- Jag är försiktig med mjöl eftersom för mycket mjöl gör brödet hårt och torrt. Det är ju meningen att mjölet som anges i receptet ska räcka till utbakning också. Det tar dessutom ett tag för mjölet att arbetas in – så kanske märker man först efter att maskinen gått ett tag att en mindre mängd mjöl än vad som står i receptet räcker. Så fort degen börjar släppa bunkens kanter vet man att mjölmängden är lagom. Hellre lite för lös än lite för hård deg är mitt måtto!
- Olika degar beter sig på olika sätt – det bästa sättet att lära sig att baka bröd är att välja ett pålitligt recept och göra det flera gånger i rad. Då får man en känsla för hur brödet ska kännas. Och efter ett tag kan man experimentera med receptet och byta ut mjölsorter. Lite grahamsmjöl, en deciliter havregryn, en skop rågmjöl eller Ölandevete…om bara konsistensen på degen känns bra så funkar det mesta. Kom bara ihåg att de grövsta mjölsorterna ska i först.
- Ställ degen på en varm och skyddad plats när den ska jäsa. Alltid övertäckt med en handduk så att den inte torkar ut. Är det väldigt kallt och dragigt i köket kan man fylla en kastrull med varmt vatten och placera bunken i ett vattenbad. Då får den en värmeskjuts.
- En brödskrapa är toppen för att dela degen och skrapa upp rester från bakbordet med. Och när det kommer till att diska kladdiga skålar med gammal deg är det mycket bättre med iskallt vatten än varmt. Varmvatten gör degen slemmig och seg medan kallt vatten gör att den krullar ihop sig och lossnar lätt.

- Under plåten som brödet gräddas på brukar jag ha ytterligare en plåt. När ugnen är varm och brödet instoppat slänger jag in någon deciliter vatten på den undre plåten. Vattenångan ger brödet en fin yta. Det är också gott är att stänka lite saltvatten på brödet när det är i ugnen. Då får det en salt och krispig skorpa.
- Mycket av smaken sitter i skorpan på brödet så våga grädda tills det verkligen får färg!
- Experimentera gärna med kryddor. Runda småfranskor med torkad basilika är supergott till soppan. Brödkrydda i påse är suveränt i de flesta bröd. Anis, fänkål, pomeransskal eller kummin är också gott att blanda i degen. Och testa gärna olika sorters frön ovanpå. Solros, vallmo, sesam. Penslar du brödet med ägg får det dessutom en glansig och fin yta.
- Man kan också experimentera och blanda ner rivna morötter, riven squash, nötter, ost eller annat gott i smeten för ett mer smakrikt och saftigt bröd.
- Låt brödet svalna på galler innan du skär upp det. För en mjukare skorpa låter du det svalna med en handduk över.
- Hembakt bröd som blivit torrt och tråkigt kan penslas med vatten, viras in i aluminiumfolie och gräddas på 200 grader i ca tio minuter. Då smakar det nybakt igen!
- Vill du helt slippa knåda och jäsa matbröd så kan jag tips om att istället baka filmjölksbröd med bikarbonat! Finns många bra recept bara en googling bort.
Har du fler tips för ett lyckat brödbak så lämna gärna ditt bidrag i kommentarsfältet!
84 svar
Jag brukar jäsa bunken inne i ugnen (som är kall). Garanterat dragfritt. När jag kör igång ugnen får den fortsätta jäsa på spisen och få lite värme från ugnen. Om man har spis/ugn i samma, förstås.
Att få till glutenfria bröd som inte smakar sött är svårt. Letar ständigt recept celaki i familjen.
Det här är ett jättebra bröd att rosta! https://www.semper.se/glutenfritt/recept/baka-brod/glutenfritt-rostbrod
Ha rebröd med 100% havre blir inte sött. Men det blir sällan väldigt fluffigt, utan mer kompakt. Men gott det också!
På nillaskitchen. com finns många väldigt bra glutenfria bröd. Goda och lätta att göra.
Kolla Victorias provkök, hon har några långnästa glutenfria bröd som ser supergoda ut! Har inte hunnit testa än själv men tänkt göra det till jobbet nån gång när jag jobbar med kollega med celiaki 🙂
Bloggen glutenfriagodsaker har många bra glutenfria recept tycker jag. I frysdisken finns Martas glutenfria bröd som är jättegoda!
Tips på maskin som knådar degen? Älskar hembakt bröd men hatar att knåda deg, så tråkigt..
https://www.bosch-home.se/produktlista/koksmaskiner-och-matberedare/koksmaskiner/mum-6-koksmaskiner/MUM6N20A1
Denna använder jag sedan några år. Fungerar bra!
Jag rekommenderar Bosch köksmaskin. Min har hängt med i 32 år och fungerar felfritt ännu.
Jag köpte en Kenwood från 80-talet på blocket för 400 kr. Mitt bästa köp! Tillbehör går fortfarande att köpa nya och den fungerar hur bra som helst, är så glad för den. Tips om man inte vill lägga massvis med pengar (de billigare orkar oftast inte knåpa speciellt bra).
Har du råd så är Ankarsrum (fd electrolux) assistent helt suverän. Vi har en från 60-70-talet som går som tåget! De nya är dyra (fast inte i jämförelse med tex kitchenaid) men det finns också ofta maskiner ute på tex tradera och blocket, då oftast Electrolux
Ja Ankarsrum är bra. Får med sig allt mjöl, inget blir liggande på botten.
Martin Johansson har många recept på bröd som i princip inte behöver knådas någonting. De tar istället rätt lång tid, men arbetsinsatsen är minimal. Nybakade frallor som jäst hela natten känns ju sjukt lyxigt dessutom! Kolla runt på hans blogg (paindemartin.se) för recept.
Om du bakar långjäst behöver du inte knåda. Möjligen dra och vika på vissa.
Då rör man bara ihop degen på t.ex kvällen. Och på morgonen formar du bröden. Recept ”Enklare bröd” boken
Vill man göra grövre bröd tex kaffekavring så fungerar det även där. Man låter degen jäsa 8 till 10 tim i rumstemp. Och sedan skrapar man försiktigt ner degen i smord degform. Sedan får det jäsa 45 min och in i ugnen. Recept finns i Martin Johanssons ”Enklare bröd” kaffet går bra att byta ut mot vatten.
I den boken finns många goda brödrecept.
Tack för alla tips!
Ge dig på surdeg, då viks bara degen ngr gånger under loppet av kanske 4 timmar.
Skaffa boken Bröd bröd bröd av Martin Johansson, supergoda bröd utan knåd 🙂
Bästa boken 🙌
Japp! Skulle skriva det!! Bästa böckerna av Martin Johansson för den som vill slippa knåda.
Boch matberedare. Suveränt bra. Har haft min i över 40 år och är fortfarande nöjd.
Största och viktigaste tipset är att använda en brödtermometer för att kolla att brödet är färdigbakat inuti men inte mer. Bröd som bakats för länge och uppnått för hög temperatur inuti blir snabbt torrt och hårt = rejält kortare hållbarhet alltså (om man inte struntar i sådant och alltid rostar brödet, förstås). Lika viktig är termometern när man bakar bröd med tjock skorpa som ögat ibland tycker är färdig innan brödet är färdigbakat inuti.
Det har jag aldrig använt. Kan tänka mig att det är mest användbart om man bakar stora bröd. Är det så? När sätter man in termometern? Vad ska den visa för temperatur?
96-98 grader mitt i brödet, om det är ett brunt/mörkt bröd! Då är det färdigt. Bröd med ägg eller mjölkprodukter i är färdigt vid något lägre temperatur, och ljusa/vita/söta degar likaså.
Ett riktigt mörkt bröd fullt med grova detaljer som t.ex rågkross kan behöva uppnå 100 grader.
Jag brukar mäta när brödet har bakats c. 4/5 av tiden som det står i receptet.
Jag bakar allt vårt bröd. Ibland svär jag över tiden det tar men jag har blivit bortskämd och när jag går i affären finns inget bröd jag vill köpa.
Har alltid en slatt surdeg i kylen, gör degen med kallt vatten och bakar ut direkt på kvällen. Bröden får jäsa på plåten över natten, alltså bara en jäsning, och gräddas på morgonen. Tycker det blir helt OK och rationellare än att jäsa två gånger.
Åh, det låter toppen! Kan du delge receptet? Vill kunna jäsa i rumstemperatur, har aldrig plats i kylen.
1,25 l vatten
0,5 l havregryn
svälla en stund
0,5 l rågmjöl
0,5 l fullkornsvetemjöl
häll i 2,5 dl vatten i surdegsburken, rör om och häll ur lika mycket i degbunken (fyll på surdegsburken med 50/50 grahams-/rågmjöl)
tillsätt vetemjöl tills degen är relativt kladdig men hanterbar, knåda.
1 msk salt
Baka ut till ca 30 frallor. Jäs på plåten över natten med handduk över. Grädda 200 grader 16 min, ställ in surdegsburken i kylen. Frys in det du inte trycker i dig och mikra till frukost varje morgon.
Mitt bästa tips är att skiva upp brödet och slänga in det i frysen. Då finns det alltid färskt bröd att rosta 😊
Ett annat tips är att förvara brödet (om det inte fryses) med skärsidan ner mot en skärbräda och inte i en påse eftersom skorpan blir tråkig då.
Jag tycker inte om att knåda så jag bakar mest surdeg. Rekommenderar böckerna surdeg av Kenny Jakobsson och enklare bröd av Martin Johansson 😊 Brukar låna receptböcker på biblioteket för att säkerställa att de är bra innan jag köper 😊
kokt riven potatis/potatismos är väldigt gott i matbrödsdegen!
brödet blir saftigt och håller sig mjukt länge plus att det är svinnsmart
Ja, asgott är vad det är!
👍
Överbliven gröt är gott i bröd också.
Bra tips Clara! Så glad att du lyfter detta med brödbakning! Man sparar mycket pengar på att baka matbröd istället för att köpa.
Mina bästa tips:
Ha i lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna om du knådar i maskin.
Om du blandar för hand i bunke så är ett tips att ta upp den ojästa degen och knåda på bakbord även innan den får jäsa (tillbaka i bunken för att jäsa) eftersom det är rätt tungt att dra runt en deg med träslev.
Knacka på brödets undersida när du tar ut det ur ugnen. Låter det ihåligt så är det färdig.
Om du råkar ha haft i för mycket mjöl i degen, och knådar med maskin, kan du faktiskt hälla i lite extra degvätska i slutet och låta maskinen blanda ut detta ordentligt. Så det går att ”reparera” sitt misstag, alltså. (Innan första jäsningen.)
Om klockan är efter 20 och du måste baka bröd: ställ en deg att kalljäsa i kylskåp eller på annat kallt ställe inomhus. Då kan du baka ut den på morgonen istället.
Sätt aldrig en deg efter kl 19, för då måste du gå och lägga dig jättesent! (har hänt mig)
Bra tips att baka samma bröd flera gånger. Dessa ingredienser har jag i mitt bröd:
1,25 liter vatten
50g jäst (fryst som får smälta direkt i degvätskan)
3 tsk salt (mäter inte så noga)
4 finrivna morötter (ca 4 alltså!)
1 dl vetekross
6 dl grovt rågmjöl eller 6dl havregryn
eventuellt lite olja, men det behövs inte egentligen
vetemjöl tills degen släpper från bunkens kanter
Av detta gör jag frallor. Det blir 2 plåtar om jag knör ihop bröden ordentligt. Jag har inte tålamod att vänta på 3 plåtar nämligen. Varje plåt gräddar jag i ca 23 min i 225grader i mitten av ugnen.
Men det viktigaste är ju att ha vatten, jäst, salt och mjöl. Allt annat är bara hittepå för att det är roligt och gott. Morötterna ger brödet fin färg, tycker jag.
Hoppas fler börjar baka nu! Och hoppas fler delar med sig av sina recept/ingredienslistor.
Mer hembakt åt folket!
Hur gör du för att brödet inte ska smaka jäst? Om jag tar så mycket som du skriver i receptet får det en bismak av jäst?. Jag brukar därför ta mycket mindre typ 5 g? Alltså bara en lite bit av en jästkub. Det kan ändå smaka jäst?
Det låter som att brödet inte fått jäsa tillräckligt om du upplever att det smakar jäst. 25-50 gram jäst är ganska standard tycker jag.
kanske testa torrjäst? Obs, bara gissning från min sida.
Brukar också tycka att degiga bullar brukar smaka jäst. Inte gott!
När vi började baka egen pizza (med typ poolish-deg) för några och år sedan så var viktigaste lärdomen att om vi bara ger degen tid så behövs minimalt med jäst. Ca en ärtas storlek till kanske 500-1000g mjöl. Samma om vi gör nattjästa frallor (från Bröd Bröd Bröd). Smakar aldrig jäst numera. Så tips är att fundera över om du kan ge degen mer tid. Låter ju som att du redan använder sparsamt med jäst.
25 gram jäst räcker lätt till 5dl degvätska. 50g jäst räcker till 1,5liter. Men ja, det är nog som L skriver att degen inte fått jäsa ordentligt?
Mitt absolut bästa tips (efter snart tre år av hemmabakning) är kalljäsning. Man slipper knåda brödet, kan vara mer flexibel i tiden och brödet får en surdegskaraktär trots att det är bakat med jäst. Genom att låta degen jäsa över natten har man enkelt nybakt bröd på morgonen. Tre gram jäst räcker om man låter degen står framme över natten. Ren kemimagi!
Bra tips. Kalljäst är enkelt och gott.
Vill kommentera vätsketemperaturen. Dom flesta har en handtemperatur på kring 28 grader, har man en tendens att få kalla händer på vintern, kan de vara ännu kallare. Det kan vara värt att checka med temperaturmätare i början, tills man vet hur mycket man kan lita på sina händer. Torrjäst vill ha närmare 42 grader, och faktum är att den temperaturen kan kännas nästan brännhet ifall man har riktigt kalla händer.
Jag tänkte också på det, att man är 36-37 grader i kroppen men är man verkligen det på huden på fingrarna? 🤔
Nej det är man inte. Finns lite olika uppgifter, ca 33 grader har jag läst. Man uppfattar ett rum som bekvämt vid 21 grader och är i ”termisk balans”. Summa summarum så ska degvätskan kännas lite varm vid 37 grader.
Färsk jäst har lång hållbarhet även om den har kort bäst-före-datum. Den blir lite torrare och vit på ytan men så länge den inte möglat funkar den. Minst ett par månaders hållbarhet har den.
Ja! Mormor hade ibland väldigt gammal jäst i kylen… krackelerad & övergått till att vara torrjäst i kub. Blev bra bröd av den med 🙂
Jag har nyligen lärt mig att jäst kan frysas också. Den blir mer flytande när man tinar, så tina direkt i bunken.
Ja, tina i degvätskan!
Jag brukar förvara jästen i en liten burk med locket lite halvöppet. Är burken stängd möglar jästen, men om den är halvöppen håller den sig fuktig och fräsch väldigt mycket längre än bäst före-datumet.
Mitt bästa är att, om man har framförhållningen, göra långjäst bröd. Det är så löjligt enkelt och folk är alltid lika översvallande och tror ofta att det är surdeg efs det får fina ”bubblor” och blir mjukt inuti men ändå lite textur.
Det tar några minuter att röra ihop, jäser i rumstemp i ca 8 h och behöver ingen knådning. Underbart!
Gör pizzadeg, foccacia, ciabatta, baguetter, frallor och ”vanligt” bröd så jämt nu för tiden, förutsatt att jag inte glömmer sätta den.
Jag bakade mycket bröd förr, nu tar jag mig inte tiden på samma sätt. Tyckte väldigt mycket om att baka stekpannebröd. Alldeles nygjort med smält smör på. Mums!
Härligt inlägg Clara! Helt i min smak.
Jag älskar att baka matbröd. Skållar oftast grovt rågmjöl och havregryn e dyl o låter stå över natten. Blir extra saftigt bröd av skållning tycker jag. Sen har jag i 50 g jäst till ca 15 dl vatten (allt som allt) + förstås salt, olja, lite socker/honung. Har nästan alltid i något av följande också: finriven morot, grovriven squash, grovrivet äpple, kokt potatis, kokta mixade bönor/linser av alla de slag. Fyller på med rågsikt eller samsikt tills degen blir smidig men åt löshållet. Använder alltid kallt vatten o jäser några timmar i rumstemperatur till locket svävar på min Assistent. Blir 6 rejäla hålkakor av detta. Ibland kubbar men smidigast är att baka hålkakor tycker jag. Kan vara att jag är uppvuxen med mammas hålkakor. Köpelimpa eller en franska att skiva o rosta var lyx när jag var barn. Kanske ska tillägga att jag är pensionär så har all tid i världen att lägga ner på mitt bakintresse. Jag har svårt att hitta nåt köpebröd jag tycker om numera.
Nattjästa bröd i kylen med 5 g jäst i blir ju urgoda med. Ja det finns helt enkelt hur många fina brödrecept som helst att prova. Jag har
Jag kör också med en skållning som får stå över natten innan den blandas med jäst mm. Ofta med 4kornskross i skållningen (förutom Havregryn, Rågmjöl och sirap som standard).
Beroende på hur lång tid jag har på mig för baket så minskar eller ökar jag mängden jäst och jästiden. Ibland blir det limpor, frallor, baguetter, ”thekakor” (är för lat för att baka ut runda, så det blir en lång ”korv” som kavlas platt som jag därefter skär i kvadrater/snibbar), Korvbröd eller hamburgerbröd.
Bakar oftast bröd en gång i veckan som fryses in så man kan ta fram lite varje morgon (eller kväll så det hinner tina).
Svar till doo: kross av olika slag är ju perfekt att skålla. De varierar jag också med. Finns oändliga variationsmöjligheter när det gäller hembakat bröd.
Fryser också i skivor eller i mindre bitar o tar bara upp så mycket bröd som går åt den dagen. Godast så tycker vi.
Åh vad spännande! Hur mycket bönor brukar du ha i och i vilket skede?
Therese, jag tar en tetra/burk bönor som brukar vara på ca 400 g till 13-15 dl vätska. Ibland en burk till 1 liter vätska.
När jästen börjar lösa sig i skållning o degspad häller jag i mixade bönor tillsammans med alla andra ingredienser.
Brukar hälla i lite av degspadet när jag ska mixa bönorna. Blir lite lättare att mixa dom då.
Åh – brödbak är ju bland det bästa som finns i livet! Att knåda en deg länge ger mig ro i själen. Men hela processen är ljuvlig. Låta fantasin flöda och variera degvätska och göra brödet mer tuggvänligt med havrekross och solrosfrön. Riven frukt och grönsaker är också toppen att ha i för att öka ”saftigheten” och den naturliga sötman.
Termometer för att kolla innertemp är mitt bästa tips för att se om brödet är lagom bakat. 96 grader brukar vara lagom tycker jag. Sen sköljer jag brödet i vatten, direkt under kranen, då jag vill ha mjuk skorpa. Låter torka på galler innan jag lägger under bakduk för att svalna.
Är det nån som har tips på hur man bakar skållat rågbröd utan att limporna sjunker ihop? Har provat många gånger min inte fått det bra… Annat bröd kan jag, men just detta lite grövre saftiga goda… det blir bokstavligen pannkaka varje gång… Går ju att äta ändå, men men…
Ha i tillräckligt med vetemjöl och låt jäsa på plåten i minst 30 min, kanske? Inte knåda för hårt efter fördta jäsningen…
För att slippa degrester i slasken och avloppet brukar degbunken få stå tills resterna har torkat. Då skrapar jag bara ur det torra med degskrapan och lägger det i komposten.
Haha, trodde jag var ensam om den delen av efterstöket 🙂
Tack Clara för jättebra tips till bakningen!❣
Och ni andra som delat med er av era tips! Jag har inte bakat matbröd på flera år, men detta gav mej sådan inspiration och glädje så nu har jag två limpor i ugnen och det doftar gott i hela köket! 🍞🥐🌞
Hurra!
Bara den doften ger sådan genuin känsla!
När jag var i tonåren bestämde jag mig för att om jag fick ngr barn så skulle de få mötas av doften av nybakat när de kom hem . Och så blev det. Att höra redan när de kom i dörren – wow! Nybakat!
Med tre konstant hungriga tonåringar var det ett måste att baka själv.
Varje söndagkväll blev det en plåt med fyra limpor. Ofta slut i mitten av veckan….
Vad använder du för recept på limporna? 😊
Vill verkligen rekommendera att använda våg. Det allra enklaste sättet att lyckas är nämligen genom att väga ingredienserna – både för nybörjare och proffsbagare eftersom degvätskan ska ligga på minst 70% av mjölets vikt, vilket innebär att till ett kilo (1000 g) mjöl går det åt minst 700 g vatten. Ju högre halt vätska, desto saftigare bröd, men vid 80% börjar det bli rätt knepigt att hantera degen. Själv föredrar jag ca 73%. Då kan man enkelt räkna ut hur mycket vätska som behöver tilläggas om man först väger upp mjölet och tar vikten * 0,7 (eller 0,73).
Som riktlinje kan man räkna med att till ett bröd går det åt 500 g mjöl, 350 g vätska (70%), 12 g salt och 5 g färsk jäst. Temperaturen på vätskan kan vara kall om degen ska kalljäsa i kylen, eller rumstempererat om degen ska jäsa i rumstemperatur.
Bara blanda ihop allt i en bunke utan att knåda, täck över med en duk eller plastfolie och låt vila 30 min i rumstemperatur. Fukta fingrarna och dra i degen och vik ihop den i treslag tre gånger och låt jäsa en timme. Då börjar degen bli spänstigare och flyta ut lite. Låt jäsa ytterligare en timme och upprepa vikningen. Lägg tillbaka i bunken igen och täck med plast eller duk. Här kan du välja att fortsätta låta degen jäsa några timmar i rumstemperatur eller kalljäsa till nästa dag i kylen över natten, ca 8-10 timmar. När degen jäst upp till dubbel storlek och blivit riktigt puffig, skrapa ur den på ett mjölat bakbord och forma med lätta och mjölade händer till en limpa så att ytan blir slät – se bara till att inte pressa ut luftbubblorna. Pudra gärna lite durumvete över och under brödet då det är lite grövre än vanligt vetemjöl, och lyft över limpan på ett bakplåtspapper (och lyft det sen över i t ex ett durkslag om du vill ha ett runt bröd). Durumvetet gör att degen inte fastnar så lätt i pappret.
Sätt igång ugnen på 250 grader och låt den bli riktigt varm under tiden som brödet jäser en sista gång ca 40-60 minuter efter formningen. Lyft sedan försiktigt bakplåtspappret med brödet på ner i en gjutjärnsgryta och ställ grytan med ugnssäkert lock på ett galler på nedersta falsen…grädda i 30 minuter, ta av locket (akta – det kommer vara varmt!) och låt grädda lika länge utan lock för att få färg och skorpa.
Ta ut grytan och stjälp ut brödet på ett galler och låt svalna helt innan du skär i det.
Som någon redan rekommenderade så har jag lärt mig massor av Martin Johansson vad gäller denna vikmetod. Jag har helt slutat använda min stora klumpiga hushållsassistent till bröd- och bulldegar. Det går alldeles utmärkt genom denna vikningsmetod och långa jäsningstid, det blir surdegskänsla över brödet, det håller sig saftigt längre och man slipper bismaken av för stor jästmängd.
Å, detta inlägget är GULD! Nu kanske jag vågar mig på ett brödbak 😊
Klart du vågar! Håll det enkelt!
Gillar inlägget och alla efterföljande tips, brödbak är trivsamt och ekonomiskt!
Jag gillar mest att göra surdegsbröd. Är så fascinerad av att det går göra vilka bröd man vill utan jäst. Vi gillar mest vanligt enkelt ljust eller halvgrovt bröd och bagles. Det är gott att rosta, göra varma mackor toast mm
Men jag gör även rostfralla, mjuka Pretzel till Sloppy joe. Grissini .mm
Har ett recept på kaffekavring med surdeg..
Även Lussebullar och munkar går jättebra med surdeg.
Våra magar mår bättre av surdegsbröd.
Många av de recept jag använder eller modifierat finns på dalmatianmoms blogg. Den är inte igång men hon har lämnat allt så det går frossa i recept.
Jag använder en degklump från något brödbak som jag matar med mjöl och vatten ibland och har i kylen.
Gillar det bättre än surdegsgrund, endel kallar degklumpen levain.
Just nu bakar jag Icas bröd med baljväxter eftersom surdegen vilade. Och du lockade till att baka 😊.
Ett av få bröd jag gör med jäst. Man ska vara försiktig med mjölet bara. Annars blir de torra.
Jag gillar inte köpt rågsikt i bröd så jag blandar egen.( 6dl saltåkvarn vetemjöl med 4dl grovt stenmalet rågmjöl.)
Det vanliga surdegsbrödet har få ingredienser.
1kg mjöl
650gr vatten
15-20gr salt
300gr levain( degklump som är matad och pigg)
Det här brödet passar att delas i två och passar då perfekt i två runda brödkorgar med tyg i från Ikea.
vill jag ha ljust bröd så tar jag vetemjöl och vetemjöl special stenmalet.
(Vill jag ha grövre bröd byter jag ut en del av vetemjölet mot tex råg men då har jag ofta i ett halvt rivet äpple eller lite honung. )
Sedan ska ju degen röras ihop, ingen lång knådning, sedan får den vila 1 tim. I täckt dunke. Vik ihop/dra degen 4 till 6 ggr från olika håll så man får upp den på höjden.( innan vikning delar jag degen i två om jag inte vill göra ett jättebröd)
Därefter oljas degen lätt och får jäsa ytterligare 3 till 4 tim i bunke. Vik degen efter varje hel timme.
Hos oss 3 tim för vi har runt 20 grader inne ibland varmare om vi eldar.
Efter sista timmen formas bröden genom att dra och vika. Knåda inte för mycket. Luftigheten och bubblor vill man gärna ha kvar. Fransk knådmetod med Sébastien Boudet kan man nog googla på .
Jäs i mjölade korgar eller handukar 1½tim 2 tim. Vänd brödet ner på het plåt. Jag gräddar oftast brödet efter 1½tim.
(Man kan tydligen jäsa 8 till 10 tim till i kylskåp men det har jag aldrig provat.)
Gräddar i 250° på varm plåt och vatten i en rostfri skål på ugnsbotten. Sänk värmen till 200 efter ca 15 min.
Grädda ca 35 till 50 min beroende på storlek. Färdigt när brödet är 92°- 96°.
Om man lär sig hur brödet känns några ggr med termometer så är det sedan lättare att veta när det är färdigt utan termometer.
Är det någon som långjäst surdegsbröd med lyckat resultat? Alltså utan dessa vikningar efter varje timme? Utan att brödet blir så platt?
Mina tips.
Jag jäser ofta degen i rumstemperatur över dagen eller natten. Använder nästan alltid torrjäst och kall degvätska.
Knådar länge i maskin (minst 10min). Sist tillför jag salt utan jod (läste nått tips från en bagare men nu minns jag inte längre varför man skulle välja utan jod) sen kör jag degen minst 4min till.
När brödet fått en skorpa i ugnen så det inte sjunker ihop stoppar jag i en termometer.
Väger mina ingredienser.
Jäser degen under lock eller plastfolie för att bevara fukten i degen.
Använder ofta bakstenen vid gräddning.
En fördeg ska inte underskattas heller.
Blir det mos eller gröt över bakar jag bröd på det.
Jag bakar alltid på kall degvätska och låter det jäsa minst ett par timmar. Eller över natten i kylen. Dessutom använder jag bara en liten liten bit jäst. Ett jäst paket brukar räcka till 10 bak för mig. Ja, det finns nog bara fördelar med hembakat bröd.
Ja, bra skrivet och fin påminnelse om det egna bakandet.
Tips jag nyss lärde mig, Förvara jästen i en glasburk utan pappret då håller den en evighet.
Sen brukar jag alltid halvera jästmängden och dubbla jästiden istället
bra tips, det måste jag testa! Mitt bästa bröd innehåller bara en tredjedels jästpaket och jag hinner inte alltid göra tre bröd samma vecka (de tar några modiga timmar på sig). Vill ju inte att något ska förfaras!
Jag knådar alltid degen för hand. Lättaste sättet att veta att det är rätt mängd mjöl i degen. Blir aldrig torrt eller tråkigt. När man bakat tillräckligt mycket så sitter kunskapen i händerna. Minns att jag tyckte att min farmor var hopplös för det gick inte att få recept från henne eftersom hon alltid bakade på känn. Nu är jag likadan 🙂 Tycker också om det meditativa med att jobba med händerna. Och så slipper man all tråkig diskning av otympliga och skrymmande maskiner.
Att se en deg jäsa är ren och skär lycka för mig. Får på riktigt ståpäls av perfekta jäsbubblor 😁
Hej alla bagare, titta på Weltverborgen.com bröd som inte skall knådas och som jag bakar i min stekgryta. Mjöl och vatten mäts med te kopp. Mitt bröd blir perfekt varje gång. Lycka till
Ett tips är, att när man som jag bakar fyra limpor på en plåt, smörja limporna på sidorna med olja eller mjukt smör så är de lätta att dela när de är gräddade.
När jag bakar bröd eller bullar låter
Jag degen jäsa ca 20-25 minuter i 50 grader i ugnen med skål vatten på
Botten sen höjer jag värmen till 225
Grader (varmluft) till brödet är klart
Fått tipset på första jäsning av en bagare
Gör likadant med vetebullsdeg,blir större
Bullar så man får använda större bullformar.
220 inte 225
Väger alltid det som ingår i degen. Alltid kall degvätska. Rumstemperatur på eventuellt matfett. Och undviker att köra degen i matberedaren så att temperaturen går över 25° C. Har inga problem med jäsningen oavsett om jag använder jäst eller surdeg.
Ett bra tips jag lärt mig, som handlar mer om efter bakningen, är att inte förvara brödet i påse utan att ställa brödet upp med skärytan mot skärbrädan. Det låter tokigt men bröder håller sig färskt länge och ytan knaprig och god (om man nu inte slukar det nybakade brödet direkt ;).
När jag har skollat matbrödet blir skorpan jättehård. Vad ska man göra åt detta? Tacksam för svar.