Årets julklapp OCH Årets medvetna julklapp är det hemstickade plagget! Fantastiskt tycker jag – att man lyfter hantverket och värdet av det. Och att personen som utför hantverket inte är en kvinna från Bangladesh som jobbar fjortontimmarspass och knappt får någon lön. Bara för att vi ska få köpa handgjort billigt. Utan att man istället inspirerar människor till att börja skapa själva igen. En gång var det ju en självklarhet! Och genom att skapa själv får man en ökad förståelse för det arbete som är nedlagt.

Och kan man inte handsticka själv finns det ju SÅ mycket stickat på julmarknader och hantverksshoppar. På det sättet stöttar man ju också en mindre aktör. Tips, tips!

Jag älskar stickat och har haft tur att ha människor runt mig som stickar. Min mamma stickade och växfärgade – den här otroliga koftan till exempel. Mormor var en fena på att sticka och min moster likaså. Nu är både mamma och mormor borta och min moster har slutat sticka. Men ibland stickar några underbara läsare vantar, strumpor och handledsvämare till mig och barnen. Den finaste present man kan få! Blir så rörd av tiden och omsorgen som är nedlagd.

Själv är jag inge vidare på att sticka. Men jag uppskattar handarbete i allmänhet och gillar att ge bort handgjorda julklappar. Är man ingen stor stickare så kan man ju ändå inspireras till att göra något helt annat med sina händer. Här är fler förslag på handarbetade julklappar.

En loppad spånkorg som målas på frihand och dekoreras och fylls med julblommor. Man kan måla både med hobbyfärg eller heltäckande tuschpennor.

En laddning hemmagjort julgodis på ett loppat vackert fat.

Handmålade julgranspumlor. Finns julkulor i drivor på loppis så det är bara att köpa och piffa till! Med hobbyfärg eller pennor.

En gammal loppad plåtask full med hembakade julkakor. Typisk sak som min faster skulle kunnat ge. Ett år gav hon oss en enorm gammal glasburk FULL av hembakta saffransskorpor. Ett annat år en lika enorm glasburk med lingonsylt. Uppskattade det verkligen!

Småkakor bakade av trolldeg och målade för hand. Till minstingen som vill bjuda på tekalas eller leka café. Kombineras med fördel med lite loppat riktigt porslin!

En burk hemmagjort örtsalt. Eller hjortronsylt. Eller rönnbärsgelé.

Något målat. Ett år gjorde jag prints av några av mina teckningar och skickade till min äldre släktingar.

Brodera! En julhandduk eller monogram på loppade linnehanddukar.

Eller så pimpar du porslin med porslinsfilm och gör en personlig servis! Bara fantasin sätter gränser