Ulf har varit sjuk i en vecka och imorse när vi vaknade var inte bara jag och Ulf sjuka – utan även Bertil och Folke. Det blev en lugn hemmadag för oss. En trött, sur förälder och tre sjuka och ganska griniga barn. Låter det roligt? Inte särskilt, va.

Så när Folke frågade om vi inte kunde julpynta hitta jag inte en enda god anledning att låta bli. Så vi satte upp adventssjärnorna och tog fram lite försiktigt vinterpynt. Som halmdekorationer och ljusslingor.

Peppade pyntare

Bertil ville inte vara med och pynta. Han är i den åldern när han vill göra riktiga saker. Sköta får, hugga ved, bära tunga grejer och hjälpa till att bygga. Jag gav honom i uppdrag att fylla på vedförrådet under vedspisen och göra upp den i mindre bitar.

När vi pyntat klart gjorde Folke yoga till en video med en amerikans yogatjej på Youtube. Det var faktiskt väldigt rart.

Ulf som knappt varit utanför dörren på en vecka behövde få lite frisk luft. Jag lyckades få ut alla barnen i samlad tropp. Och även mig själv. Nattlinne under dunrocken och täckbyxorna.

Vi gick bort längs vägen till en del av skogen där de avverkat gran och tall.

Så vackert sken. Intressant hur himlen i oktober fortfarande är knallblå – till att i november från en dag till en annan bli genomskinligt ljus.

Tio minus ute. Om det bara kunde komma lite snö också!

Men det verkar bli nästa vecka.

Glad i alla fall för minusgrader och sol.

På kalhygget tog vi rätt på ris som lämnats. Gran, tall och enris. Essa hittade många bra pinnar.

Ulf övade sina “krafter” på Folke. Genom att rikta händerna mot honom kunde energin tydligen välta ungen. Men ni ser att det fordras koncentration.

Tur att storebror ställer upp på alla lekar.

Det hostades och rosslades och var allmänt klent ställt med oss.

Men skodonen var fashionabla.

När vi kom hem igen hjälpte Bertil mig att kapa till fina grenar att sätta i krus och urnor inomhus för att göra vinterfint.

Sedan såg vi till fåren och fyllde på mat.

Vackert så det förslår.

När vi kommit in låg vi nedbäddade i soffan allihopa och kollade på youtubern Erik Grankvist som byggt ett hus själv från grunden mitt ute i skogen. Helt utan hjälp av moderna redskap som skruvdragare och sånt. Här kan man snacka slow-tv. Extremt mysigt. Det är som att se min äldste som om tio år.

Men sedan gjorde jag lite trefika. Tinade saffransbullar som Susanne bakat. Och så lyssnade vi på julmusik och njöt av stjärnorna som ju gör hela hemmet så mycket mer ombonat.

Och det var den vabbdagen det. Den blev riktigt fin tillslut.