Jag lĂ€ste min mormor Ruts almanackor i höstas. Hennes korta anteckningar frĂ„n varje dag under varje Ă„r. DĂ€r hon noterat vad hon gjort och hunnit med och vilket vĂ€der det var. Min mormor var en fena pĂ„ att stĂ€da och ÄLSKADE ordning och reda. I dagböckerna framgĂ„r det att hon faktiskt stĂ€dade nĂ„gonstans i huset varje dag. Men sĂ„ var det ocksĂ„ det mest glĂ€nsande rena hem jag nĂ„gonsin varit i!

Mormor hade alltsĂ„ inte en stor stĂ€ddag utan hon stĂ€dade lite hela tiden. Och efter att ha lĂ€st flera hundra nedteckningar av mormors metod tĂ€nkte jag att jag skulle prova att implementera den i mitt eget liv. För sjĂ€lv Ă€r jag raka motsatsen. Jag Ă€r pĂ„ eller av. Ebb eller flod. Men hur skulle det vara om jag inte lĂ€t det gegga ihop totalt – utan försökte ta lite Ă„t gĂ„ngen? AvgrĂ€nsade smĂ„ projekt som gör att jag kommer framĂ„t Ă€ndĂ„.

SÄ det har jag hÄllit pÄ och experimentera med hela hösten. StÀdat en hylla hÀr och en hylla dÀr. Det har kÀnts helt ostrukturerat och inte sÄ rationellt. Men visst sjutton har jag kommit framÄt! Mycket mer Àn förut.

I lördags stÀdade jag sminket i mitt badrumsskÄp. Tog tio minuter. I söndags stÀdade jag ur te- och kaffehyllan i köket och torkade rent. Tog fyra minuter. Dagen innan dammtorkade jag tallrikshyllan och stylade om pÄ den. Det tog Ätta minuter. Idag medan Jakob lagade middagen tog jag tag i mitt stora skÄp i matrummet. Men eftersom det Àr sÄ stort bestÀmde jag mig för att det rÀckte att röja lite i ljuslÄdan.

Ljus Ät alla hÄll och riktningar och ingen ordning alls. Lyfte ut lÄdan ur skÄpet, hÀllde alla grejer pÄ köksbordet dammsög ur lÄdan.

Sedan plockade jag ner i allting i lÄdan igen och fyllde dessutom pÄ med fler ljus frÄn centrallagret i kÀllaren. Jag var nÀmligen pÄ IKEA och köpte 700 ljus för nÄgra veckor sedan, och de förvaras nu i vÄrt Lillkonsum. Att jag köpte sÄ mÄnga pÄ en gÄng beror pÄ att lÄdorna för nÀrvarande kostar 99 istÀllet för 149 kr om man Àr IKEA FAMILY-kund. Tack du blogglÀsare som tipsade mig.

Det gick sÄ smidigt och lÀtt att stÀda ljuslÄdan att jag fick energi att ocksÄ ta tag i lÄdan bredvid. RitlÄdan. DÀr det finns pennor, ritpapper, sudd och blyerts. Plus skruv och spik och spelkort.

Det Àr hÀr man rotar om man plötsligt fÄr lust att sitta och rita. Eller banka upp en tavla. Eller letar blyerts nÀr man ska göra lÀxan. En viktig lÄda alltsÄ. Finns inget vÀrre Àn att leta en blyerts medan barnen hÄller pÄ att bryta ihop över lÀxorna.

Men det Àr ingen vidare ordning pÄ pennorna i den hÀr lÄdan. SÄ jag lyfte ut hela lÄdan. Tömde ut allt pÄ bordet. Dammsög lÄdan och sorterade fram alla blanka oanvÀnda ritpapper. Gav högen med teckningar till barnen och lÀt dem sortera ut de bilder som de ville spara (blev inte mÄnga). Sedan testade jag alla tusch- och blÀckpennor för att kolla att de inte torkat ihop.

La pennorna pÄ en liten bricka i lÄdan. Samlade ihop alla spelkort i en pÄse. Samlade blanka ritpapper i en trave. Och hÀllde tillbaka spik och skruv i den lilla pappkartongen. Viktigt att ha spik och skruv centralt nÀr man vill flytta en tavla vilket ju hÀnder en gÄng i veckan i alla fall.

Det stör mig dock nÄgot enormt nÀr jag ser bilder att jag la tÀnddonen i denna lÄda och inte bland ljusen. MÄste genast gÄ och flytta. Kommer strax tillbaka.

…………….

Ok nu Àr det ordnat. Var var vi?

Jo nÀr Àven denna lÄda var stÀdad hade det fortfarande bara gÄtt tolv minuter. Och eftersom Jakobs middag inte var klar sÄ fortsatte jag med det som var vÀrst av allt

NÀmligen underdelen av skÄpet. Hoven droven. Jag var sÄ förbannad sist jag skulle baka och inte hittade vad jag letade efter hÀr inne.

Och som vanligt nÀr jag stÀdar ett utrymme tycker jag att det Àr det enklast att tömma det helt för att se vad jag har. Sedan dammsög och vÄtttorkade jag hyllorna.

Sorterade ut alla plÄtburkar och stÀllde pÄ sin rÀtta plats i kÀllaren (i vÀnt pÄ julkakor att fylla dem med). Sorterade pajformar och bakskÄlar och tallrikar i prydliga storleksanpassade travar. Sorterade ut tyger som ska ligga i linneskÄpet och slÀngde gamla ritpapper som nÄgon knött in nÄgon gÄng.

Se sÄ fint och ordnat det blev.

-Men överdelen av skÄpet dÄ? Ska du inte stÀda överdelen ocksÄ?

Hah, det Àr redan gjort! Det gjorde jag faktiskt för mer Àn en mÄnad sedan. Men den gÄngen var det bara överdelen jag orkade. Det passerade alltsÄ en mÄnad innan skÄpet var helt fÀrdigstÀdat. Men det Àr okej.

Att stĂ€da tvĂ„ lĂ„dor och nederdelen av detta skĂ„p tog inte fullt en halvtimme i ansprĂ„k. Och det var knappt jobbigt. För jag tog det lugnt och stĂ€dade med ganska lĂ„g energi, utan ambitionen att orka stĂ€da och röja I HELA JÄKLA HUSET!!! Men tĂ€nka sig, det blev gjort Ă€ndĂ„.

Tack mormor för inspirationen!