I helgen lagade jag en butternutpumpa till middag. Den blev väldigt god i en gratäng – men jag fick lite butternutpumpa över.

Så jag bestämde mig för att baka något med pumpa i.

I USA kan man ju köpa färdig pumpapurée på burk men det verkar vara absolut omöjligt i Sverige. Eller i alla fall i hela Västerbotten. Tur att det är så lätt att göra själv! Jag tärnade, kokade och mosade den till en purée.

Sedan gjorde jag en sockerkaka med pumpa och alla de goda smaker som ofta kombineras med pumpa – som muskot, nejlika och kanel.

Och det blev supergott. En saftig, kryddig och festlig kaka – perfekt att bjuda på i adventstider. Bakar du den någon dag i förväg så vänta med dekorationen till just innan servering.

Pumpasockerkaka med glasyr

10 bitar
Tid

15 min förberedelse + 35 min i ugn

Ingredienser

  • 2 dl farinsocker

  • 2 ägg

  • 2 1/2 dl pumpapurée

  • 1 dl olivolja

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk kanel

  • 1 tsk mald nejika

  • 3 kryddmått muskot

  • Glasyr
  • 200 g Philadelphia light

  • 1/2 dl florsocker

  • 2 msk citronsaft

  • ev lite vatten att späda med

  • gurkmeja att färga glasyren med

  • Lingon för dekoration

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en sockerkaksform
  • Vispa socker och ägg ljust och fluffigt. Häll ner oljan i en tunn stråle och fortsätt vispa
  • Tillsätt pureen och rör ut den jämnt i smeten
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner i smeten.
  • Häll smeten i kakformen och grädda i ca 35-40 minuter i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig inuti. Ta ut och låt svalna.
  • Blanda ingredienserna till glasyren. Vill du göra tvåfärgad glasyr tar du undan en del och tillsätter gurkmeja. När kakan svalnat helt – dekorera den med glasyr. Späd glasyren om den känns allt för trögflytande. Dekorera med bär på toppen!

Vanlig glasyr och glasyr med gurkmeja. Jag gör den på Philadelphia light eftersom kakan i sig själv redan är så mäktig. Men det är såklart en smaksak. Och nej gurkmejan ger ingen direkt smak på glasyren utan bara färg.

När barnen och gammor kom in från skogspromenaden med frostnupna kinder hade jag värmt glögg och dukat fram kakan.

Den fick högt betyga av samtliga provsmakare

Även om Essa kände ett sting av bitterhet för att hon istället fick torrfoder.

Ett bra sätt att avsluta den söndagen på.

Gör bara inte som jag gjorde på den här bilden – när jag hade så bråttom att smeta på glasyr att kakan fortfarande ångade av värme. För då riskerar glasyren att halka av. Eller gör det förresten om du också vill ha sådana här effektfulla kakbilder!