I helgen lagade jag en butternutpumpa till middag. Den blev vĂ€ldigt god i en gratĂ€ng – men jag fick lite butternutpumpa över.

SÄ jag bestÀmde mig för att baka nÄgot med pumpa i.

I USA kan man ju köpa fÀrdig pumpapurée pÄ burk men det verkar vara absolut omöjligt i Sverige. Eller i alla fall i hela VÀsterbotten. Tur att det Àr sÄ lÀtt att göra sjÀlv! Jag tÀrnade, kokade och mosade den till en purée.

Sedan gjorde jag en sockerkaka med pumpa och alla de goda smaker som ofta kombineras med pumpa – som muskot, nejlika och kanel.

Och det blev supergott. En saftig, kryddig och festlig kaka – perfekt att bjuda pĂ„ i adventstider. Bakar du den nĂ„gon dag i förvĂ€g sĂ„ vĂ€nta med dekorationen till just innan servering.

Pumpasockerkaka med glasyr

10 bitar
Tid

15 min förberedelse + 35 min i ugn

Ingredienser

  • 2 dl farinsocker

  • 2 Ă€gg

  • 2 1/2 dl pumpapurĂ©e

  • 1 dl olivolja

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk kanel

  • 1 tsk mald nejika

  • 3 kryddmĂ„tt muskot

  • Glasyr
  • 200 g Philadelphia light

  • 1/2 dl florsocker

  • 2 msk citronsaft

  • ev lite vatten att spĂ€da med

  • gurkmeja att fĂ€rga glasyren med

  • Lingon för dekoration

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader och smöra och bröa en sockerkaksform
  • Vispa socker och Ă€gg ljust och fluffigt. HĂ€ll ner oljan i en tunn strĂ„le och fortsĂ€tt vispa
  • TillsĂ€tt pureen och rör ut den jĂ€mnt i smeten
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner i smeten.
  • HĂ€ll smeten i kakformen och grĂ€dda i ca 35-40 minuter i mitten av ugnen. KĂ€nn efter med en sticka sĂ„ att den inte Ă€r kladdig inuti. Ta ut och lĂ„t svalna.
  • Blanda ingredienserna till glasyren. Vill du göra tvĂ„fĂ€rgad glasyr tar du undan en del och tillsĂ€tter gurkmeja. NĂ€r kakan svalnat helt – dekorera den med glasyr. SpĂ€d glasyren om den kĂ€nns allt för trögflytande. Dekorera med bĂ€r pĂ„ toppen!

Vanlig glasyr och glasyr med gurkmeja. Jag gör den pÄ Philadelphia light eftersom kakan i sig sjÀlv redan Àr sÄ mÀktig. Men det Àr sÄklart en smaksak. Och nej gurkmejan ger ingen direkt smak pÄ glasyren utan bara fÀrg.

NÀr barnen och gammor kom in frÄn skogspromenaden med frostnupna kinder hade jag vÀrmt glögg och dukat fram kakan.

Den fick högt betyga av samtliga provsmakare

Även om Essa kĂ€nde ett sting av bitterhet för att hon istĂ€llet fick torrfoder.

Ett bra sÀtt att avsluta den söndagen pÄ.

Gör bara inte som jag gjorde pĂ„ den hĂ€r bilden – nĂ€r jag hade sĂ„ brĂ„ttom att smeta pĂ„ glasyr att kakan fortfarande Ă„ngade av vĂ€rme. För dĂ„ riskerar glasyren att halka av. Eller gör det förresten om du ocksĂ„ vill ha sĂ„dana hĂ€r effektfulla kakbilder!