Nu Àr det vabb igen. Mindre Àn en vecka hann familjen vara frisk innan först jag och sedan smÄbarnen blev sjuka. De smÄ har fyrtio graders feber. Förkylningarna tar om och tar om och tar om igen sÄ att man kan bli tokig för mindre.

Har spenderat sĂ„ mycket tid i sĂ€ngen de senaste veckorna och det Ă€r verkligen inte bra för psyket. Tiden jag lĂ€gger pĂ„ instagram har ökat och jag mĂ€rker att det fĂ„r mig att mĂ„ urdĂ„ligt. Inte de fĂ„ konton jag följer – för de har jag ju valt av en anledning. Utan allt jag fĂ„r se som jag inte valt att följa. Som bara trycks upp i mitt ansikte.

Jag lĂ€gger sĂ„ mycket tid pĂ„ klipp som ger mig noll glĂ€dje. ÄndĂ„ fastnar jag dĂ€r eftersom IGs algoritmer Ă€r djĂ€vulska. De inser att klippen Ă€r begĂ€rliga och sĂ„ skickar de pĂ„ mig Ă€nnu mer att fastna i. Mer av det jag inte vill ha.

-Instagram strÀvar efter att ge dig det du uppskattar sÀger instagrams VD Adam Mosseri. Om du föredrar reels kommer du fÄ se fler reels menar han.

Men det Ă€r en sanning med modifikation. För jag föredrar inte reels. De Ă€r bara det att reels Ă€r det allra mest hypnotiserande och svĂ„raste att sluta scrolla runt i. I sjĂ€lva verket vill jag – inte sĂ„ lĂ€nge som jag lever – behöva se ett enda klipp till pĂ„ nĂ„gon som snubblar eller dricker en öl pĂ„ ett lustigt vis.

Ibland Àter jag för mycket snask framför teven till fredagsmyset. SÄ pass att jag mÄr illa efterÄt. Ville jag detta? frÄgar jag mig. Ja, smaklökarna ville det just dÄ. Men ville jag det i nÄgon djupare mening? Gav det mig bestÄende lycka och glÀdje? Var jag hungrig? Nej, verkligen inte. Om jag lyssnar pÄ den rationella delen av min hjÀrna sÄ önskar den att jag bara smakat nÄgra bitar.

Bara för att ens belöningssystem skriker efter nÄgot betyder det ju inte att man egentligen vill ha det. Bara för att min hjÀrna fastnar i de djÀvulska algoritmerna pÄ instagram betyder det inte att jag vill det. Inte ett enda dugg. Jag önskar att jag bara fick se de konton som jag har valt att följa. Inget mer. Och ja, jag vet att man kan Àndra instÀllningar och bara fÄ upp flödet med ens favoriter. Problemet Àr att man mÄste göra om det varje gÄng man öppnar kontot. Och glömmer man att göra det sÄ Àr man dÀr igen. FÄnge i garnet. Instagram Àr vÀl inte sÄ dumma att de skulle lÄta oss vÀlja bort deras skit permanent? Nej de tjÀnar ju pÄ vÄr uppmÀrksamhet.

IG har blivit den dĂ€r kvarlĂ€mnade godispĂ„sen med Ă€ckliga bitar som man Ă€ndĂ„ inte kan lĂ„ta bli. Och de goda godbitarna – de jag valt med omsorg – de gĂ„r inte att hitta i kökkenmöddingen av skrĂ€p.

Jag mÀrker att jag vÀnder mig till bloggvÀrlden för stillsammare lÀsning. Kvalité, vÀlskrivna texter och skönare tempo. TyvÀrr Àr det inte sÄ mÄnga bloggare som hÄller pÄ fortfarande. Och mÄnga av dem ligger pÄ stora plattformar dÀr varje radbrytning genererar en ny reklambanner över hela sidan. Stressigt, rörigt, fult och svÄrlÀst. SÄ det slutar med att jag tar upp en bok istÀllet.

TÀnk att det skulle bli instagram som gav mig lÀslusten Äter.