Vad hinner man egentligen städa på en kvart? Man hinner plocka ganska mycket i ett stort rum. Eller svabba av en toalett, handfat och byta handdukar. Eller så hinner man hänga upp kläderna i hallen och dammsuga golvet under skohyllan.

Man hinner inga enorma mängder. Men man tar sig framåt.

Utmaningen är att välja rätt storlek på projektet så att jag inte börjar med ett misslyckande.

Veckans första städkvart tänkte jag lägga på min skrotlåda i hallen på entréplan. Där allt som inte har en egen plats hamnar. Plus sånt som faktiskt har en egen plats men som inte hittat dit av olika anledningar. Här lägger även familjen sånt de vet är mitt men som är mitt ansvar att sortera upp. I vår familj har alla en egen skrotlåda i hallen. Väldigt praktiskt.

En viktig lärdom jag gjort är att det måste finnas en speciell plats för varje sak man äger. Och sedan en plats för allting annat. För “allting annat” kommer alltid att existera – hur mycket man än rensar. Och för att förhindra att allting som just nu saknar en egen plats ska fucka upp de städade lådorna med sånt som redan har en egen plats – ja då behövs en särskilt utsedd låda. En skrotlåda.

Så här ser skrotlådan ut:

När jag städar utrymmen som dessa plockar jag alltid ut hela lådan ur hyllan och ställer på ett bord. Så att jag får en ordentlig översikt. Sedan lyfter jag ur en sak åt gången och lägger i olika högar.

Till sovrummet

Till garderoben

Till medicinlådan

osv.

Det är också viktigt att ha en soppåse i närheten så att man direkt kan slänga det som ska slängas.

Sånt som inte har någon annan given plats än denna blandade låda lyfte jag aldrig ur. Kvar fick också ligga sånt som egentligen hör hemma i en annan del av huset, men som passar bra att ha nära till hands på nedervåningen. Som tripoden till min mobil, ett måttband, en fickspegel, bra pennor jag inte vill att familjen ska sno, lock till kameran och lite annat smått och gott.

Nio minuter senare såg det ut så här.

Lärdom: den här lådan kommer aldrig hållas städad något längre tag. Det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att den förhindrar att stöket sprider sig ohämmat till alla andra lådor. Och att jag vittjar lådan med jämna mellanrum så att inte börsen, nycklarna och andra viktiga saker försvinner i röran.

De sex minuter som återstod av städkvarten efter att detta var gjort, ägnade jag åt att bära bort de olika högarna med fynd till respektive plats där de egentligen hör hemma.