
Igår tog jag denna suddiga mobilbild efter att jag jobbat med Susanne hela eftermiddagen. Så mysigt att ses och låta kreativiteten sprudla! Vi skisserade vårt nästa gemensamma projekt och jag känner peppen. Dagen innan jobbade jag istället med Erica som hjälper mig med min nya bok. Så glad över mina fina kollegor och förmånen att få plocka dem som russinen ur en kaka.
Idag skulle jag ha jobbat fokuserat med bokskrivandet. Men istället vaknade jag med mensvärk, två sjuka barn och en väldig trötthet i kroppen. Förlåt, men det hann alltså inte ens gå en hel skolvecka innan sjukdomarna slog till? Det känns orimligt att det ska behöva vara så här. ORIMLIGT! Håller bara tummarna för att jag ska klara mig från sjukdomen. Men om jag inte gör det så har jag i alla fall gjort undan tre av veckans fyra träningspass redan.
Nu ska jag sätta mig med lite bokföring och hoppas att eftermiddagen erbjuder mer ork och arbetsro än morgonen.
56 svar
Hej Clara!
Kan bara hålla med, det är helt ORIMLIGT.
Det var samma här, 4 dagar i skolan och sen vab.
Krya på er och ha en fin dag.
Kram.
Usch! Stackare. Krya på er
Ingen idé att stressa över vab. Så har vi alla haft det även många tidigare generationer.
Varva ner o njut av barnen!
Vi har fortfarande en pandemi. Covid-19 sabbar immunförsvaret, det fanns redan forskning kring det 2020. En del akut försämring, en del permanent verkar det som. Folk med svårare långtidscovid har värden som kan jämföras med HIV i senare stadium.
Aktuell studie kring spädbarn visade tex. att de barn som fick RSV efter att de haft Covid-19 mådde sämst – sämre än de som hade Covid-19 och RSV samtidigt.
Nu när världens mäktigaste träffas i Davos tar de till alla skyddsåtgärder: Alla måste testa sig, det är luftfilter och UV-filter i alla rum och folk har på sig jackor för att der vädras så mycket. Munskydd och tester erbjuds överallt och hjälp vid sjukdom …
Äsch mina barn är för stora..hatar jobbet
Vabbar hellre
Håller med så orimligt! Två dagar han vår nioåring gå innan febern slog till 😴 men blev iallafall kortvarig.
Krya på er!
Men om du blir sjuk så räknas snöskottningen som ett pass, så då var du klar! ✌️
Tack för en så fin blogg. Känns som en vän. Så mycket inspiration, dela vardagen och som nu, inte känna sig så ensam i att vabba bara efter en veckas skola och arbete.
Tack och allt gott!
/Anneli
Det gör mig glad att du känner så. Stor kram och krya på er
Men usch va jobbigt! ORIMLIGT att ni kan ha sådan otur! Hoppas du slipper bli sjuk och att barnen blir friska snart❤️
Åh, hoppas ni blir bra snart 💛! Jag känner med dig och håller också med om att det känns som att man blir lite mindre ensam i att läsa att ändra kämpar med samma sak som en själv. För egen del så är det inte sjukdomarna som är det värsta (vi har mest bara haft förkylningar) utan isolationen. Är föräldra”ledig” med tre barn, varav en går 15- timmars, och tillvaron som föräldraledig tycker jag kan vara ganska ensam i sig och när man lägger till isolation på det varannan vecka i några år, så har det tagit rätt bra på mig, trots att jag är en ganska introvert person. Skickar ett “heja” till alla föräldrar 💛!
Åh, känner igen mig så mycket i det du skriver! Gillar att vara hemma och pyssla och dona med barnen runt omkring, men bara när det är självvalt. Nu är det mest påtvingat varannan vecka och det är inte lika avkopplande, och man kan inte heller välja att hitta på saker med andra som man önskar. Det är skönt att läsa om andra då som känner samma, heja heja!
Jag har lite gått med illusionen att det är som mest sjukdomar på förskola och skola i Stockholm, pga väldigt täta barngrupper och folksamlingar överallt. Har inte letat stöd i vetenskapen för detta..:) Men antar att det alltså inte har med det att göra, att bakterierna frodas även i mindre samhällen just nu, att det kanske mer är en effekt av isoleringen under pandemin som gör att sjukdomarna fullkomligt exploderat överallt nu?
Men du vet väl att det finns folksamlingar utanför Stockholm? Och att förskolegrupperna är lika stora på de flesta håll i landet? 🫢🫢🫢 Stockholmare ändå…
Jag bor och jobbar alltså deltid i ett litet samhälle på västkusten, som jag kommer ifrån, därav mina funderingar. I en kommun som emellanåt skryter med mindre barngrupper (jag vet inte om denna usp stämmer) och lite större lekyta på skolgårdarna. Nu var ju inte detta direkt någon Einsteinspaning, men ska du kalla mig dum så får du gärna lämna stockholmarna utanför, jag kommer inte därifrån, bor bara där på deltid, mitt huvud kommer från västkusten, vi har också en del märkliga tankar för oss..:)
Alltså, vilken onödigt dryg kommentar. Du förstår nog vad
Jennie menar, egentligen, eller hur?
Att referera till Sthlm är väl helt rimligt om man vill påtala ö.k.a.d risk för smitta. Jättemånga människor delar ett mycket mindre livsutrymme än vad man gör i valfri landsbygdsregion. Fler människor på mindre yta = fler människor som korsar varandras vägar i kollektivtrafik, väntrum, affärer, skolor osv. Och detta är liksom utöver det faktum att även förskolor och skolor huserar betydligt fler elever än genomsnittlig landsbygdsskola.
Trist när folk ska ta sig för pannan och ba’: “storstadsbor asså…”
Förskolegrupperna och skolklasserna är INTE lika stora i hela landet. Där jag bor på landsbygden är det små klasser och grupper. Men vi är sjuka för jämnan ändå.
Tillägg till min ovanstående kommentar för korrekthetens skull: Inte sjuka varannan vecka året runt men typ så (ibland med lite längre mellanrum) under vinterhalvåret. Rätt ska vara rätt 😄.
Är det verkligen värre nu än innan pandemin då? Jag tror bara att vi har glömt hur det var. Hoppas dock innerligt att detta är exceptionellt så vi slipper en lika sjuk höst-och vintersäsong om ett år
Orimligt var ordet. Vi klarade också fyra skoldagar efter lovet, sedan var det förkylt, bokstavligt talat. Först barnet och nu jag själv 🤧 Jag blir så innerligen trött på och av allt det här evinnerliga ombokandet som sjukorna innebär!
Det hjälper mig ändå något att göra lite som du skrev om vintern och mörkret nyligen och flyta med i stället för att kämpa emot. Nyktert konstatera att förkylningar sällan är farliga för i grunden friska personer och att vi varken behöver neurokirurger eller cellgifter. Dricka varm svartvinbärssaft. Tomglo. Slumra till framför tv:n mellan bytena av Youtubesnuttar åt barnet. Och samla kraft till det där jobbsamtalet jag ändå måste kraxa mig igenom. Äta smörgås, gröt eller halvfabrikat från frysen till middag. Gå tidigt och lägga mig.
Sedan ska man inte underskatta faktum att det KÄNNS bättre att klaga offentligt 😉 Delad börda är lättare att bära.
Krya på er, både Clara med familj och övriga drabbade❣️
Hoppas sjukan går över fort och att du klarar dig. Tack för jättebra jobb igår!!
Pepp! Trevlig helg alla som läser det hära.
Kram❤️
Förstår frustrationen! Barnen blir sjuka, om och om igen. Jag vabbar så ofta att jag får ångest och oroar mig för att chef och kollegor tror att jag ljuger, då jag är borta från jobb så orimligt mycket.
Samma här! Har så mycket ångest att jag är borta från jobbet så mycket. Hur gör man??? Jag kan ju också förstår att min chef och mina kollegor utan barn blir sura att jag inte hinner med mitt arbete pga mycket vabb. Men vad ska jag göra??
Hej Stina! Har du ingen man som kan vabba?😅
Vilken oförskämd fråga!
Har ingen aning om Stinas situation, men man får väl förmoda att om det hade varit enkelt att låta ngn annan vabba så hade väl ångesten inte varit lika stor hos henne.
Vad fan är det med folk idag? Vad vinner ni på att vara så dryga?
Nej men vilken bra idé, har ju glömt bort att mannen också kan vabba, haha nu är det löst… Men vad tror du?? Visst har han lika mycket ångest över situationen eftersom han har också missat många jobbdagar. Vet inte vart ni alla jobbar men att missa typ 20 dagars jobb under ett år pga vabb är ett problem för oss och våra arbetsgivare. Och det var bara vabb dagarna, man blir ju också sjukt själv jämt…
Alltså jag börjar undra om mina barn är medicinska mirakel. Kan inte komma ihåg när dom var sjuka senast. Vi har inte vabbat på hela hösten. Barnen är ändå 2 och 4 år gamla och går på förskola så någon förkylning på termin känns ju ändå rimligt. Är väl bara att tacka och ta emot så länge det håller i sig.
Orimligt snygg i håret!
Tack för en fin blogg och Krya på er!
+1
Vi hann vara på förskola två dagar, sedan slog magsjukan till.
Ska även poängteras att vi var förkylda mer eller mindre hela jullovet.
ORIMLIGT!
Helt orimligt men du, vilken fin lugg du har!
Krya på er. Håller alla tummar och tår jag har för er.
Orimligt är bara förnamnet. Varför pratas det inte om detta på nyheterna??? Hur ska man ta sig igenom den här vintern när man har förskolebarn?? Jag fattar inte. Jag vill skrika rakt ut. På nio veckor har vi inte haft en enda vecka utan sjuka barn. Nu är vi inne på tredje magsjukan. Jag vill ha upprättelse men vet inte från vem eller vad. Jag tappar snart förståndet.
Tja man kanske måste fråga sig om den här samhällsmodellen vi har byggt egentligen är så bra. Barn på dagis i stora grupper från 1 års ålder och båda föräldrarna ska jobba. När jag var barn på 70-talet var alla ungar på gatan hemma tills vi var 5-6 år då vi började lekis. Vi lekte hela dagarna med grannbarnen och var sällan sjuka, och när vi var sjuka så behövde våra mammor inte slita sitt hår av av stress över vad chefen skulle säga, för de var sina egna chefer. Personligen tycker jag det var ett bättre system och har försökt tillämpa det själv. Så lite förskola som möjligt och så mycket barn hemma som möjligt. Dom har sällan varit sjuka. Jag har visserligen inte tjänat så mycket pengar och alltså inte betalat in så mycket skatt. Å andra sidan har jag sparat in ofantliga summor åt staten genom att nästan aldrig ha vabbat. Och sluppit mycket stress. Är nöjd med det livsvalet.
Frågar mig samma sak, och tänker lika! Det här samhället kommer inte hålla, tror jag. Det är för hårt, för stressigt och allt börjar i alldeles för låg ålder. Tycker att man skulle ha möjlighet att få vara hemma med barn (med medborgarlön, som jag också är för) tills de ska börja förskoleklass – någon av föräldrarna, eller så borde man kunna dela upp det – upp till varje familj att avgöra, lika som att föräldradagarna borde få delas upp så som det passar just den familjen bäst. Orimligt att oftast inte ha råd att kunna välja att vara hemma. Barn vill många ha – men det finns liksom inte “utrymme” för dem i dagens samhälle.
Jag hade knappt hunnit bli frisk efter 4 veckors sjukdom och sedan fick jag problem med två framtänder och har varit hemma pga migrän idag pga tänderna. 2022 går till sjukaste året hehe får se hur 2023 fortsätter 😅😱. Hoppas på friskare tider!
Hej Clara
Hela familjen började med mjölksyrabakterier, dubbel dos, för 6 månader sedan. Vi upplever att vi sällan är sjuka efter det. Bara ett tips bland alla andra.
Det är mycket som kan kännas orimligt. Inte så långt från våra breddgrader får man leva med influensa, förkylning, ingen el OCH krig. När jag känner mig vardagsgnällig och väl har luftat mig lite brukar jag tänka på att en vanlig torsdag är ändå rätt bra trots snor.
Samma här. Jag har en 8-åring och vi räknar årets (2022 alltså) vab-dagar på ena handens fingrar. Man får vara tacksam så länge det varar.
Vad fint det är med lugg, istället för alla mittbenor som var och varannan verkar ha nu.
Vill bara säga att du på något sätt förverkligar Bang (Barbro Alving), Stefan Andhé, Julia Child och Astrid Lindgren i en härlig kompott. Sådär Merri Vik-mysigt.
Allt gott och bättring.
Haha, vilken pang-komplimang! TACK
Ja, det var verkligen en fantastiskt bra beskrivning 👍🤗💖
Luggen! 🥰
Hej Clara, jag gillar dina inlägg och som farmor är det bra att ta del av hur den unga generationen uttrycker sig och har det. Hallen var ett av dessa områden som jag kände igen mig i men även har lite gamla knep och synpunkter på. Skulle vara kul att samarbeta. Lite “old school” mot “new school”. Med en stor nypa humor.
Anette 60
Oj så jobbigt, vi har endast behövt vabba ett fåtal dagar totalt med våra barn. Så orättvist det kan vara, hade inte haft nått emot lite vabb 😆.
I vår datters familie,med to små barn (10 måneder og 3 år 9 måneder) har det også vært mye mye sykdom i høst og vinter: Covid, RS-virus, forkjølelse, snørr og falsk krupp har liksom gått i ett siden tidlig i høst, foreldren har også “plukket opp” det meste ( unntatt falsk krupp..he he) og vi besteforeldre stepper inn så mye vi bare kan. Tror det er ganske vanlig nå, hvertfall i Europa, hører samme “klagesang” fra venner i England og Tyskland, hvertfall. Men jeg har et spørsmål: hvor lenge kan dere “vabbe” i Sverige? Her har hver forelder i utgangspunktet rett til å være hjemme med sykt barn 10 dager pr år hvis de har inntil 2 barn, 15 dager hver om det er 3 barn. ( I de første Covid-årene var det dobbelt så mange dager, og hvis førskole/skole må stenge grunnet covid, kan man også nå søke om ekstra dager). Hvordan funker det i Sverige? Hører så mye om vab og om langvarig vab, så bare lurer… god bedring til dere!!!
Hej! Vad fint att ni stöttar upp så gott ni kan. Sådan hjälp är ovärderlig!
Här kan du läsa mer om reglerna i Sverige:
https://www.forsakringskassan.se/privatperson/foralder/vard-av-barn-vab
Kort sagt kan man få ersättning för 120 vabdagar per år.
Hoppas att er dotterns familj får ett friskare 2023 ❤️
Tusen takk for svar, Maria😊 120 dager er hvertfall bra å ha, sånt sett er det bedre organisert for småbarnsforeldre i Sverige! Håper på mindre sykdom for ALLE i 2023, ja. Idag kommer eldstegutten hit, for barnehagen er stengt pga plan-dag, og da er mormor og morfar gull verdt for to syke foreldre, vi skal leke i snøen og spise bananpannekaker ❤️
Här är rätt länk 😁
Så fin du är i håret Clara! Passar så bra!
Jag tycker iallafall att du är orimligt söt! 😍
Jag har ett tips som faktiskt hjälper mot vab. Barnen ska tvätta händerna INNAN de går hem från skola eller föris. Vi blev tillsagda att göra det i en studie där vi deltog. Barnen slutade vara sjuka hela tiden. Ofta suger de på fingrar, biter naglar, petar ansikte på vägen hem och sen är det kört. Hoppas det hjälper nån.
Många här skriver om barn som ofta blir sjuka. Jag vill bara påminna om att ta kontakt med läkare om det verkar orimligt, tänk även på att mögel etc kan påverka.
Mina barn fick många förkylningar som små, som efter utredning visade på astma. Många år senare och efter jobbiga och smått eviga förkylningsperioder med konstant nästäppa, fick vi veta att en av dem hade rinit. Tack och lov går det att behandla och nu håller de sig friska för det mesta.
Visst, förskolebarn blir ofta sjuka men det bör stabilisera sig när de blir skolbarn (runt 6 år.)
Omg – luggen! Kalassnyggt!