Hela landet verkar ligga under ett tjockt snötäcke just nu och hemma visade termometern på -23 grader häromdagen. Men de hindrar inte mig från att börja fantisera om sommarens trädgårdplaner. Mars är ju faktiskt en utmärkt tid att tänka på nya trädgårdsmöbler, att måla upp och renovera sina gamla slita och hålla utkik efter loppisfyndade varianter.

I en större trädgård behöver inte alla möbler vara så praktiska. Där kan det finnas rum både för sånt som är skönt för kroppen och sånt som mest är skönt för ögat. Man kan faktiskt använda möbler som en ren dekoration i trädgården – snarare än något att sitta på.

På mitt instakonto Underbaraboning hittade jag flera exempel på fina möbleringslösningar som gör trädgården inbodd och trevlig.

Här finns också ett inlägg om alla mina trädgårdsmöbler och vad de fyller för funktion.

@lyckabol

Precis ett sådant här möbelset som hos Ida i Lyckabol – hade min faster Inger i sin stuga ute i skärgården. På sommarkvällarna satt vi i den, med den stora björken som tak och ängen ned till havet som utsikt. Vi diskuterade politik och världsförbättring och däremellan skämtades det grovt. Som alltid på den sidan av släkten. Jag och Anna drack te ur stora blå kopppar – men de vuxna drack likör. Och mamma och pappa var så solbruna, vackra och glada.

Jag tänkte att precis en sån där trädgårdsgrupp ska jag ha när jag blir stor. I min egen trädgård. Och idag har jag faktiskt något liknande hemma hos mig. Fast jag önskar mig fortfarande exakt en sådan här.

@nordingarden

Ett gammalt symaskinsunderrede, några patinerade plankor och ett par grånande stolar. Perfekt för frukostkaffet invid husväggen. Jag har flera egna sådana här “stationer” i min trädgård. Alla används dock inte så flitigt utan finns som en yta att pynta på. Inget fel i det!

@froken.frida 

Min vän Frida har den här fina gröna gruppen från Brafab målad i engelskt rött. Jag har en likadan fast i målad i kromoxidgrönt. Så rar och nätt och lätt att packa undan vintertid. Lätt att flytta runt i trädgården också!

Supertipset är att måla trämöbler med linoljefärg. Håller fantastisk, flagar inte och åldras vackert. Man behöver aldrig skrapa en möbel igen!

@frojdeligen

Ett sånt vackert korsvirkeshus – och så lockande med cykeln placerad precis där. Som att någon just kommit hem från sitt morgondopp och sprungit in för att koka lite kaffe.

Men nu är det faktiskt den blå, oansenliga bänken där i bakgrunden jag vill fokusera på. Ett sånt rart litet utropstecken. Där kan man sitta och snoppa jordgubbar tänker jag. Perfekt möbel att leta efter på loppis och auktion i sommar.

@majarebeckalarsson

Har man nära till ett skyddande tak funkar utemöbler som egentligen inte är utemöbler ganska bra. En rottingstol och ett litet pelarbord som lätt lyfts in och ut när det ska användas. Och dukar av textil istället för vaxduk. Som får ligga ute och torka av sig själva efter ett sommarregn. Det är så vackert. Själv hade jag den här duken liggande ute i en månad i somras. Blev inte ens blekt.

@katarinasoldhouse

Det ser nästan ut som hos Pettson med de enorma solrosorna utanför fönstret. Och den anspråkslösa röda lilla utegruppen. Så vansinnigt hemtrevligt!

 @gronkullagard

Ett vackert set i gjutjärn under en klängande ros. Å här kan man verkligen sitta och svärma i skymningen.

@majarebeckalarsson 

En hemtrevlig liten vrå av ett aningens skruttigt hopplock. Romantiskt så det förslår! Älskar också fönsterbrädan.

@ancherdesign

Vill slutligen slå ett slag för udda soffor placerade längs husväggar. Så inbjudande att sjunka ner ett slag och pusta ut efter ogräsrensningen. Eller rada upp barnaskaran i och servera glasstrutar.