Att inte ha ordning pÄ sina Àgodelar Àr nog en av de största anledningarna till onödig konsumtion. I alla fall för oss slarvmajor. Vi köper nya handskar till barnen nÀr vi inte hittar igen de frÄn Äret innan. Köper dubbel uppsÀttning av matvaror nÀr vi Àr osÀkra pÄ om den varan finns hemma. Eller köper en svart klÀnning nÀr vi tror att vi inte har nÄgon.

Köpte ju denna pĂ„ loppis pĂ„ jullovet. Mycket för att den var fin men ocksĂ„ för att jag sa till min syster “jag har ju inga svarta klĂ€nningar”.

Men sÄ gick jag ner i kÀllaren hÀromdagen för att packa undan nÄgra koftor. Och började samtidigt rota i en av mina klÀdlÄdor med vintageplagg. Och vad hittar jag dÀr om inte tre svarta vintageklÀnningar. Suck. Och förtjusning.

Vill ni se?

Den hĂ€r pĂ€rlan. Har inte burit pĂ„ mĂ„nga Ă„r – men OJ som jag Ă€lskar den. Mycket för de extremt piffiga axelvaddarna. HĂ€r syns den pĂ„ en gammal outfitbild frĂ„n 2015.

Sedan har vi den hÀr spetsblÄsan. I en modell som typ kronprinsessan Viktoria skulle kunnat ha pÄ sig?

Den Àr dock i kortaste laget pÄ mig. Ska lÀgga ner den sÄ att den slutar precis under knÀna istÀllet för ovanför. Det gör hela skillnaden! Precis under knÀet Àr en chicaste kjollÀngden. Hade den bland annat pÄ releasfesten för Baka Steg för steg men dÄ rymde jag ocksÄ en sjumÄnaders Folke dÀr inne.

Och sÄ har vi den hÀr fina klÀnningen. Som nog Àr min vardagsfavorit. Med klÀdda knappar och sÄ mÄnga fina detaljer vid Àrmslut och axel. Hemsydd sÄklart frÄn nÄgon prÀktig husmor för sisÄdÀr sjuttio Är sedan.

Har anvÀnt den massor under Ären men hittade konstigt nog ingen annan arkivbild Àn den hÀr frÄn nÀr jag var gravid med Bertil. SÄ vardagsfin och enkel med en hÀrlig tygkvalitet som har bÄde tyngd och schvung.

UpptÀckte faktiskt ytterligare nÄgra svarta vintageklÀnningar i en av lÄdorna i kÀllaren. Bland annat den hÀr pÀrlan och den hÀr svarta blÄsan. Men de Àr för smÄ sÄ de fÄr ligga kvar i vÀntan pÄ barnbarn, syskonbarn eller min nÀsta tÄgluff i Indien!