
Måste dela Susannes härliga recept på påskbakelse som vi gjorde i helgens livesändning. Så enkla och så goda. Så här beskriver Susanne receptet:
Sockret blir krispigt, karamelliserat vid gräddningen och ger en lyxig känsla av hembakat. Fast det är fusk. Eller är det det? Jag använder gärna socker med större korn tex råsocker men vanligt funkar också bra. Det är ett knep från min tid i Frankrike och om det är nåt de kan där så är det smördeg.
Jag har gjort ett grundrecept som du enkelt anpassar efter dina smaklökar. Ett tips är att göra grunden färdig, ställa fram garnityr (tex frukt och påskgodis) och låta gästerna dekorera sina egna bakelser. Om du, liksom jag gillar krämiga bakelser så toppar du med extra vaniljgrädde och/eller glass/sorbet.
Påskbakelser med vaniljkräm och citron
6
Ingredienser
1 rulle kyld smördeg eller 3 plattor fryst
1 dl bakfast vaniljkräm (finns att köpa färdig som pulver att blanda med mjölk)
1 citron eller 1 burk konserverade aprikoser
1 ägg och socker till pensling
Till garnering: vispad grädde, frukt, bär, påskgodis eller sockerglasyr.
Gör så här
- Dela kylda smördegen i 6 bitar på bakpappret med en plåt under. Använder du fryst så kavla den lite och dela på mitten, lägg på bakpappersklädd plåt.
- Skär snitt i hörnen, genom degen, men låt den sitta ihop. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.
- Lägg 1-2 msk kräm i mitten, toppa med halverade citronskivor eller aprikos.
- Vik degen över, pensla med ägg och strö på socker.
- Grädda mitt i ugnen tills degen puffat upp och ytan är gyllene. Låt svalna. Du kan servera dem såhär, det blir som wienerbröd. Kanske vill du ringla på en enkel florsockerglasyr (blanda florsocker, citronsaft eller annan saft).
- Släpp loss kreativiteten och dekorera med allt du gillar. När allt kommer omkring så är det ju bara påsk en gång per år.
4 svar
Åh, precis vad jag behövde. Har googlat påskdesserter idag men nästan alla innehåller citron och det kommer en citrusallergiker. Denna med persika lir perfekt!
Oj vad gott det låter. Min pojkvän gillar att baka så han kommer göra det någon av påskdagarna. Tack för recept.
Hej Clara, kan du visa/förklara hur snittet och vikningen ska gå till?
Undrar samma!